Reklama

Reklama

VOD (1)

V Sierra Leone zuří občanská válka o nadvládu nad diamantovými poli. Její obětí se stane i rodina rybáře Solomona. Při přepadení vesnice rebely z revoluční armády se jeho ženě a dětem podaří uprchnout, on je však zajat a skončí jako otrok v diamantovém nalezišti. Když objeví velký růžový diamant, pokusí se ho ukrýt, je však přistižen brutálním kapitánem Poisonem. Dřív než ho stihne Poison zabít, je naleziště napadeno vládními vojáky a oba muži skončí ve vězení. Je tu vězněn i protřelý pašerák Danny Archer, který zaslechne Poisona, jak Solomonovi vyhrožuje. Po propuštění se pokusí od Solomona diamant získat. Ten však všechny nabídky odmítá. Snaží se najít rodinu. Netuší, že jeho dvanáctiletý syn Dio byl rebely odvlečen a po tvrdém vymývání mozku vycvičen na dětského vojáka. Archer se seznámí s americkou novinářkou Maddy Bowenovou, která chce psát o obchodu s nelegálními diamanty. Dostanou se spolu do sporu kvůli jeho cynickým názorům, potom do města vtrhnou rebelové. Danny se dohodne s Maddy, že jí poskytne informace o pašování diamantů, když ona pomůže Solomonovi najít rodinu. Během cesty za diamantem se Danny pod vlivem Maddy i Solomona mění a nakonec slíbí, že nejen pomůže novinářce odhalit pozadí krvavého obchodu s diamanty, ale také najít a zachránit uneseného chlapce. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 083)

genetique 

všechny recenze uživatele

Už v druhom filme nám pán Zwick ukázal, že popcorn sa dá veľmi trefne a uvedomelo spojiť s vážnou témou, ktorá väčšinu filmu prevláda. Podobné filmy sa netočia často, nemôžem povedať, že je to skvost, ktorý mi vyrazil dych, ale upúta, to áno! Navyše sa čudujem, že ma opäť dostal DiCaprio, ktorý nahodil perfektný prízvuk, ako aj Djimon Hounsou. Toto boli hlavné piliere. Posolstvo a výpoveď boli pekne podané, rovnako ako aj akcia, no čakal som viac citový záver. 80%. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tenhle film ma v podstate dost jednoduchej pribeh, par lidi chce nejvetsi diamant a zenou se za nim pres mrtvoly. Coz si asi Zwick uvedomil, takze film doplnil urcitou kritikou armady, rebelu a celkove situace v africe. A vysledek je takovej mix mezi dobrodruznym filmem a politickou agitkou. Ale rozhodne povedenej. Jak uz to u takle dlouhejch filmu bejva, delka je nejvetsi problem. Jsou tu kulervouci sceny, ale zaroven i slabsi sceny, takze vyhodit tak pul hodiny by urcite neuskodilo. Ale nejde rict, ze bych se nudil. Za co si ale film zaslouzi nejvetsi pochvalu, je technicka stranka, kamera, hudba i rezie jsou precizni a rozpocet je na filmu fakt videt. A sceny prestrelek, kterejch tu je docela dost, jsou spravnej masakr, kde se rubou armada, domorodci, povstalci, civilisti, muzi, zeny i deti a hodne lidi to nerozdejcha. Respektive armada a povstalci postrili vse, co uvidi a lidi zabijej po desitkach. Co se tyce hercu, Jennifer Connelly konecne dostala dobrou roli, ale je fakt, ze zas tak dlouho ve filmu nepobude. To takovej Djimon je ve filmu prakticky furt, hraje super, vypada drsne, ale jakmile dojde na akci, tak je to chcipak. Nastesti tu je Leonardo, ve sve zatim nejdrsnejsi roli, kterej jednu chvily vypada, jako ze chce vsem pomoct a za chvily je klidne schopnej strelit je do hlavy. A mimoto hraje skvele. Nebejt ty delky, tak bych uvazoval i o 5*. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $100miliónovTržby USA $57,377,916Tržby Celosvetovo $171,407,179Tržby za predaj DVD v USA $62,802,343 //počet predaných kusov 3,607,674║ Skoro nenápadný režisér Edward Zwick je vždy zárukou kvality a pri tejto dráme o krvavých diamantoch tomu nie je ináč. Tento snímok sa stáva miestamy až nehorázne silnou sondou do života Afričanov v Sierra Leone v roku 1999, kde sa s ťažby diamantov postupne stala krvavá čistka medzi povstaleckou organizáciou RUF a chudobnými obyvateľmi v zapadlých osádkach či aj v samotnom meste. Zwickov pohľad na danú vec nám priblíži dejová línia, kde žoldák v podobe Leonarda DiCapria nás prevedie naprieč peklom len aby získal svoje vykúpenie z Afriky v podobe vytúženého diamantu... vo filme je veľa silných momentiek, pri nich si človek musí uvedomiť, kde a v akom svete žijeme a ako nechcene "my dobrý" podporujeme určité krvavé cykly biznisu. Film nám ponúka určitý žánrový mix akčného dobrodružstva zmiešaný s drámou, čo by na prvý pohľad mohlo pripadať ako zlý nesúlad ale opak je pravdou a príbeho nakoniec vznikla pestrá strhujúca súhra, ktorá sa musí brať úplne vážne. A tým pádom sa nedá povedať, že by to bol len nejaký film s pokojnou témou, kde o nič podstatné nejde. V určitých dejových rovinách sa tu odohrajú silné emociálne scénky ako tomu bolo aj vo filme Hotel Rwanda. V hereckom obsadení sa výborne zaskvel Djimon Hounsou, ktorý je pôvodom Afričan a sám na vlastnej koži zažil aké ťažké je tam žiť, k tomu ho dopĺňajú "priekupnik diamantov" Leonardo DiCaprio a "fotoreportérka" Jennifer Connelly, takže táto trojica vytvorila súhru silne vystužujúcu dramatický príbeh. /videl v kine: 100%/ ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Už dlouho mě něco takhle nesejmulo. Až se člověk diví, že je to relativně neznámý a dost nedoceněný počin. Ono všechno okolo africké problematiky dokáže člověka zdeptat, ale Zwick to tady podal tak přesvědčivě, že jsem při první čistce vesnice zůstala doslova zírat na obrazovku v šoku. Film nenudí ani na chvilku, pořád je na co se koukat a skloubení hrůz bojů a záběrů krásné přírody ještě nikdy nepracovalo tak dobře. Nervy drásající je určitě ukázka, jak rychle a snadno lze dětem vymýt mozek. Ale nejvíc hvězd putuje hercům, protože casting se tady povedl jako už dlouho ne. Vévodí DiCaprio - ten je čím dál lepší s každým filmem, a neméně dobrý Hounsou, ale i Jennifer Connelly je úžasná a bylo fajn vidět Arnolda-Imhotepa-Vosloo i ve filmu nad 30%. Víc takových filmů! ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Současný trendy proud – obžaloba nekalých obchodů s honosnými cíli, pokud možno zasazená do vlastní krví sužované Afriky – se zde smíchal v poměrně inteligentní podívanou, která sice nemá těžkotonážní myšlenku Hotelu Rwanda, ani není tak nekompromisní jako Nepohodlný, ale oproti tomu je fantasticky natočený (běh ulicemi, či závěrečná čistka patří k akčním vrcholům roku), i přes mainstreamovější pojetí stále vnímavý k dané problematice a v neposlední řadě životně zahraný. Ne snad ani od DiCapria, od něhož se to už tak trochu čeká, ale od fenomenálního Djimona Hounsoua, s nímž divák sdílí nepřebernou škálu emocí smutkem počínaje, přes smích až po nelítostný vztek. Je to právě on, kdo celý film táhne a bez nějž by celá tato perfektně vyblýskaná pecka byla poloviční. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (23)

  • V Sierra Leone sa jazdí vpravo, ale pretože sa film natáčal hlavne v Juhoafrické republike a Mozambiku, všetky auta jazdia vľavo. (ČSFD)
  • Všechna letadla a vrtulníky ve filmu jsou z ruské produkce, některé z nich upravené armádou Sierra Leone. (don corleone)
  • Kapitán Poison (David Harewood) během brainwashingu dětských vojáků Diovi cituje Foday Sankoha, což byl jeden z nejvyšších vůdců rebelské RUF, kterého v roce 2000 odsoudili za neuvěřitelně brutální zvěrstva k doživotnímu trestu. Mnoho let si ale neodpykal, v roce 2003 zemřel na mozkovou cévní příhodu. (Nick321)

Související novinky

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

01.12.2019

Afrika byla dlouho poměrně málo využívaným místem pro děj hraných filmů. Až v posledních přibližně 15 letech vzrostl zájem filmařů o témata spojená především s turbulentními politickými změnami a… (více)

Zwick, bílá velryba a kanibalismus

Zwick, bílá velryba a kanibalismus

04.03.2009

Edward Zwick je prostě smolař. Točí kvalitní filmy, které mají zároveň i značný divácký potenciál, ale přesto z různých důvodů (většinou mizerná propagace) nakonec propadnou. Krvavý diamant… (více)

Bond účastníkem Zwickova odboje

Bond účastníkem Zwickova odboje

18.05.2007

Když Daniel Craig podepisoval smlouvu na chlastání martini s vodkou a projíždění se v Aston Martinu, možná se obával, aby mu (stejně jako jeho předchůdcům) role agenta 007 nepřischla navěky. Zdá se… (více)

Všichni chtějí Lea

Všichni chtějí Lea

08.05.2007

Doby, kdy každá dospívající dívka měla nad postelí plakát Jacka a Rose na přídi Titanicu, už jsou pryč, ale zájem o Leonarda DiCapria neopadá. Právě naopak. Každý producent a režisér, který v… (více)

Reklama

Reklama