Reklama

Reklama

VOD (1)

V Sierra Leone zuří občanská válka o nadvládu nad diamantovými poli. Její obětí se stane i rodina rybáře Solomona. Při přepadení vesnice rebely z revoluční armády se jeho ženě a dětem podaří uprchnout, on je však zajat a skončí jako otrok v diamantovém nalezišti. Když objeví velký růžový diamant, pokusí se ho ukrýt, je však přistižen brutálním kapitánem Poisonem. Dřív než ho stihne Poison zabít, je naleziště napadeno vládními vojáky a oba muži skončí ve vězení. Je tu vězněn i protřelý pašerák Danny Archer, který zaslechne Poisona, jak Solomonovi vyhrožuje. Po propuštění se pokusí od Solomona diamant získat. Ten však všechny nabídky odmítá. Snaží se najít rodinu. Netuší, že jeho dvanáctiletý syn Dio byl rebely odvlečen a po tvrdém vymývání mozku vycvičen na dětského vojáka. Archer se seznámí s americkou novinářkou Maddy Bowenovou, která chce psát o obchodu s nelegálními diamanty. Dostanou se spolu do sporu kvůli jeho cynickým názorům, potom do města vtrhnou rebelové. Danny se dohodne s Maddy, že jí poskytne informace o pašování diamantů, když ona pomůže Solomonovi najít rodinu. Během cesty za diamantem se Danny pod vlivem Maddy i Solomona mění a nakonec slíbí, že nejen pomůže novinářce odhalit pozadí krvavého obchodu s diamanty, ale také najít a zachránit uneseného chlapce. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 082)

POMO 

všechny recenze uživatele

Vydarená kombinácia sociálnej drámy a akčného dobrodružstva. Stiešnujúce scény násilia strieda strhujúca akcia a tú utišujú komorné dialógy - a tento vzorec sa opakuje stále dokola, vďaka čomu Krvavý diamant bohužiaľ miestami pôsobí zdĺhavo a repetitívne. Vo výsledku je to však stále dôstojný zástupca hollywoodskej prvoligovej filmárčiny, ostatne ako skoro všetko od Edwarda Zwicka. A to vďaka krásnej vizuálnej stránke, atraktívnemu prostrediu, skvelým hercom a množstvu naozaj silných scén. Predovšetkým tej poslednej. ()

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Tak trochu kousek z většiny populárních žánrů v tradičním Zwickově schématu popcornového výplachu. Se všemi klišé, zvraty a uplakaným happyendem, které si širé diváctvo od Hollywoodu žádá. Hlubší přesah opět (tedy stejně jako u Samuraje) chybí, což vyniká tím více, čím se dialogy přelévají do jakési artistní roviny a životních ponaučení. Pokud Zwick nějaké nabízí, je legrační. Pokud si na nic nehraje, je naopak jako akčně-dramatický řemeslník převelice zábavný. 70% ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Vizuální stránce nelze vytknout nic - na velkorysé výpravě je vidět každý investovaný dolar stomilionového rozpočtu, akční scény umí Zwick náramně, ty dvě stěžejní - masakr ve Freetownu a útok na RUF tábor - jsou ukázkou skvělé filmařiny. Film ale selhává v příběhu, který je slepencem chabého pokusu o jakýsi myšlenkový přesah, poukazujícím na bolesti současné Afriky (zlatý ´Hotel Rwanda´ či ´Nepohodlný´) a zcela tuctové zápletky. Ta je psána podle stokrát použitého mustru hollywoodské mainstreamové produkce, s předvídatelným dějem a spoustou dějových klišátek, včetně kýčovitého závěrečného telefonátu, při kterém rozhodně mé oko suché zůstalo. A to i proto, že scenář dal velmi málo prostoru citovému pnutí mezi Archerem a Maddy, jejímž slzám jsem - thrill me, kill me - zkrátka nevěřil. Pak i ty silné scény (výcvik malých RUF adeptů) se mezi dějovým balastem úplně ztratí. Hluboký trvanlivý zážitek se nekonal, pouze "vidět a po čase zapomenout". Jinak ale expresivní herectví Djimona Hounsona opět potěšilo, DiCaprio konečně zmužněl, některé scény si herecky ukradl vysloveně pro sebe (jeho potlačovanou nasranost na Hounsona při znamenité scéně s uloveným paviánem jsem úplně hmatatelně cítil) a jeho "prácičku" se samopalem při útoku na RUF tábor by ocenil i John Rambo :o) ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Mohl to být vynikající film, kdyby si tvůrci udělali jasno, čím vlastně má být. Anebo pravděpodobněji - kdyby se tvůrci nesnažili získat si co nejširší publikum (čti - vlichotit se všem). Takhle jsme svědky velmi velkoryse pojatého afrického dobrodružství, které mimo akční scény sem tam lehce zadrhne o logiku - no budiž - ale také na diváka hrne naturalistické scény zvráceností, které se (nejen) v Africe dějí, a bez problémů to prokládá lacinými kydy o přátelství, rodině, ba i lásce, a takto nesourodě vás - pravda, svižně - bez překvapení provede údolím záběrů velebících přírodní krásy Černého kontinentu až k uslzenému finále, za které by se nestyděla žádná autorka či autor (ukaž mi svůj gender, a já ti ukážu svůj;)) dívčích románů. Hudba Jamese Newtona Howarda neurazí, ale ani nenadchne, tenhle starý harcovník to umí o hodně lépe, což se ovšem nedá říci o Edwardu Zwickovi. Váhal jsem, váhal, ale pak jsem si vzpomněl, jak s podobným svinstvem naložil Andrew Niccol. Tady to prostě bude na sprostých 60%. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Dobrý kompromis mezi (nepohodlným) Rambem a (rwandskou) Apokalypsou. 80% Zajímavé komentáře: tron, pshimi, Desperado, Le6n ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Snímek možná sedí na dvou židlích, ale dělá to elegantně. Pokud by vás opravdu naštvalo, že je film aktuální, je vaše pozornost elegantně odvedena jinam a třeba ten fakt, že po sobě pašerák a novinářka hned neskočili, považuju za vynikající. Až na malý ždibínek absolutní spokojenost. Dojemné, heroické i vtipné. SVĚT SE HROUTÍ A MY VŠUDE SLYŠÍME JEN O AFÉŘE "KUŘBA-GATE." ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je jak fotbalové utkání. Na jedné straně akce a dobrodružství. Na druhé straně závažné sdělení. Zatímco první strana dělá vynikající přímé kopy na diváka v podobě luxusně udělaných akčních scén. Zejména městský boj mezi RUF a vládními jednotkami + závěrečná řežba se mě dlouho z hlavy nevymaže. Druhá strana odpovídá neméně vynikajícím způsobem v podobě perfektně umístěných střel na divákovi city. Nejvíce práce dalo pochytat střely umístěné na srdce. Nafetované děti v rámci výcviku RUF jsou bohužel bolestná realita stejně tak, ukázka bezcennosti lidského života v těchto končinách. Jenže toto utkání je netradiční, protože jeho cílem není zvítězit nad opačnou stranou, ale vzájemně si přihrávat a to se díky rozhodčímu Edwardu Zwickovi povedlo. Vybral si k sobě výborný tým hráčů. Djimona Hounsoua jehož emoce mě vyrazili dech. Leonarda DiCapria, který dokázal, že ve své věkové kategorii a široko daleko kolem ní nemá po herecké stránce v současné době konkurenci. Scéna, kdy Djimon Hounsou ličí jak bude jednou se synem žít ve šťastné Africe a následný pohled kamery do Leovi tváře byl mrazivý. V jeho výrazu jsem zahlédl beznaděj. V jeho výrazu jsem zahlédl budoucnost Afriky. Jamese Newtona Howarda který svou prací tomuto utkání dal neobyčejnou dramatičnost a spád. Londýnský konec je jen skvěle vyslaná závěrečná střela oběma stranami vůči divákovi. Jelikož se mě toto utkání i s hráči velmi líbilo dlouho jsem váhal, zda nedám plný počet hvězdiček, ale přeci jen kdyby se ubralo na některých dojemných dialozích a místo toho se začlenila další reálná "citovka", třeba jak nezletilé dívky jsou nuceny sexuálně uspokojovat rebely z RUF byl by emoční dopad mnohem větší. Přesto jsem rád za tento film. Mnoho lidí si po skončení filmu bude pamatovat, že Krvavý diamant není skvěle vymyšlený název z marketingového oddělení Warner Bros . Dodatek z 3.2. 2008 po druhém zkouknutí zvýšuji počet hvězd ze čtyř na plnej počet. Film je neskutečně strhující a důvody, které mě vedly k předchozímu nižšímu hodnocení zcela zmizely. Vše perfektně zapadlo do celkového vyznění příběhu. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Áno, ten film má určité nedostatky - celý príbeh je v podstate klišé, tempo v druhej polovici občas pokrivkáva a aj zopár jalovostí sa v dialógoch stihne vyskytnúť. ALE: Takýto epický príbeh, ktorý rovnako dobre funguje v akčnej i v myšlienkovej rovine, navyše podľa pôvodného scenára, je v súčasnom Hollywoode taká vzácnosť, že je to v podstate najlepší americký film minimálne uplynulého roka. Leo je skvelý (a konečne vyzerá ako dospelý chlap, takže mu to bourneovské strieľanie čiernych rebelov naozaj veríte) a Djimon snáď ešte lepší. Pre mňa ako priaznivca veľkých, tradične komponovaných dobrodružných drám najlepšia americká produkcia od Kráľovstva nebeského a Posledného samuraja. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Současný trendy proud – obžaloba nekalých obchodů s honosnými cíli, pokud možno zasazená do vlastní krví sužované Afriky – se zde smíchal v poměrně inteligentní podívanou, která sice nemá těžkotonážní myšlenku Hotelu Rwanda, ani není tak nekompromisní jako Nepohodlný, ale oproti tomu je fantasticky natočený (běh ulicemi, či závěrečná čistka patří k akčním vrcholům roku), i přes mainstreamovější pojetí stále vnímavý k dané problematice a v neposlední řadě životně zahraný. Ne snad ani od DiCapria, od něhož se to už tak trochu čeká, ale od fenomenálního Djimona Hounsoua, s nímž divák sdílí nepřebernou škálu emocí smutkem počínaje, přes smích až po nelítostný vztek. Je to právě on, kdo celý film táhne a bez nějž by celá tato perfektně vyblýskaná pecka byla poloviční. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Sierra Leone je rozhodně země, kam bych se nejméně chtěl podívat. Příroda je sice nádherná a samotná země je označována pod pojmem největší naleziště diamantů na světě. Ale to co je pro jiné bohatství pro ní je utrpením. Krvavý diamant pojednává na toto téma, pojednává opravdu dost autenticky a chvílemi jsem měl až mrazení v zádech, jak se k samotné zemi chová skupina magorů pod názvem R. U. F., kteří ač řikají že pro dobro, snaží se zem zpustošit co nejvíce: vypalují vesnice, vraždí lidi a z dětí dělají mašinérie na smrt. Ano, to je právě to čím jsem byl nejvíce šokovaný a po prvé jsem tomu nebyl ani schopný uvěřit. Převážně díky tomu je film tak silný jak příběhově tak emotivně. Herecké skvadra se zde také povedla a fakt, že Leonardo di Caprio dostal nominaci za Oscara značí, že se z něj stává čím dál tím lepší a viditelnější herec, tedy pro mě, ale i tak bych řekl, že Djimon Hounson jako Solomon a otec, co chce zachránit rodinu ztvárnil svoji roli ještě lépe než Leonardo. Krvavý diamant je takřka povinností vidět a i přes svoji délku a slušný hudební doprovod nepřestane nudit. Samotný dovětek jen utvrdí fakt, že toto prostě nemohl být špatný film. --- Pochop to, vláda chce, aby jste volili. Říká, že budoucnost je ve vašich rukou. My jsme budoucnost, tak si bereme vaše ruce. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $100miliónovTržby USA $57,377,916Tržby Celosvetovo $171,407,179Tržby za predaj DVD v USA $62,802,343 //počet predaných kusov 3,607,674║ Skoro nenápadný režisér Edward Zwick je vždy zárukou kvality a pri tejto dráme o krvavých diamantoch tomu nie je ináč. Tento snímok sa stáva miestamy až nehorázne silnou sondou do života Afričanov v Sierra Leone v roku 1999, kde sa s ťažby diamantov postupne stala krvavá čistka medzi povstaleckou organizáciou RUF a chudobnými obyvateľmi v zapadlých osádkach či aj v samotnom meste. Zwickov pohľad na danú vec nám priblíži dejová línia, kde žoldák v podobe Leonarda DiCapria nás prevedie naprieč peklom len aby získal svoje vykúpenie z Afriky v podobe vytúženého diamantu... vo filme je veľa silných momentiek, pri nich si človek musí uvedomiť, kde a v akom svete žijeme a ako nechcene "my dobrý" podporujeme určité krvavé cykly biznisu. Film nám ponúka určitý žánrový mix akčného dobrodružstva zmiešaný s drámou, čo by na prvý pohľad mohlo pripadať ako zlý nesúlad ale opak je pravdou a príbeho nakoniec vznikla pestrá strhujúca súhra, ktorá sa musí brať úplne vážne. A tým pádom sa nedá povedať, že by to bol len nejaký film s pokojnou témou, kde o nič podstatné nejde. V určitých dejových rovinách sa tu odohrajú silné emociálne scénky ako tomu bolo aj vo filme Hotel Rwanda. V hereckom obsadení sa výborne zaskvel Djimon Hounsou, ktorý je pôvodom Afričan a sám na vlastnej koži zažil aké ťažké je tam žiť, k tomu ho dopĺňajú "priekupnik diamantov" Leonardo DiCaprio a "fotoreportérka" Jennifer Connelly, takže táto trojica vytvorila súhru silne vystužujúcu dramatický príbeh. /videl v kine: 100%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Krvavé diamanty v Siera Leone jsou vděčným a velmi poutavým tématem. Bylo jen otázkou času, kdy se někdo rozhodne natočit pořádný film o tomto tématu a jsem rád, že se toho chopil zrovna Edward Zwick. Jeho Poslední samuraj byl postaven nejen na Tomu Cruisovi, ale také na nádherné kameře a výpravě. Bohužel tento režisér má velká nevýhodu a to je pravděpodobně jeho nedostatečná odvaha při stříhání snímku. Každý jeho film se vyznačuje velkou délkou a často zbytečně. To je i problém Krvavého diamantu. Při výběru herců měl šťastnou ruku a trojúhelník DiCaprio-Hounsou-Connelly je opravdu úžasné spojení dvou mladých a kvalitních herců s krásnou a úžasnou Jenniffer Connelly. Příběh se drží nejdříve DiCapria a Hounsou, kteří se nakonec potkají a od toho okamžiku existuje jen jedna dějová linie. Ve filmu je dostatek akce, kvalitně natočené a střižené. Hudebně je film příjemný, ale ne úchvatný. Celková délka skoro 140 minut je zbytečně hodně a film se snaží poučovat. Škoda, že Edward Zwick tentokrát raději nezapomněl na pár svých postupů a neobětoval myšlenky řečené hlavními postavami ve prospěch akce a rychlého spádu děje. Pro příště se snad polepší, zhustí příběh a dostane 5*. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Charles Leavitt .. Zajímavý a do jisté míry šablonovitý velkofilm, který bohužel dané velké sousto nezpracoval do dokonale vstřebatelné podívané. Příběh pracuje s tématem ve dvou rovinách. Jednak je to dobrodružná jízda, kde stojí za zmínku akční stránka, která je díky skvělé kameře přehledně podána a také jako humanitární sonda do znesvářeného Afrického kontinentu, plného genocidiích bojů a dětských vojáků. Společným jmenovatelem všeho krutého dění jsou diamanty. A o takzvané krvavé diamanty jde všem třem postavám, byť každé z jiného důvodu. Edward Zwick opět postavil hlavního hrdinu do cizího prostředí a konfrontuje ho s tamními problémy. DiCaprio roli zvládl obstojně, cynismus a prohnanost z něj přímo číší, přesto v několika momentech nepřesvědčí stoprocentně. Zato Djimon Hounsou válí v každém záběru a bez ženské postavy, nevýrazné Jennifer Connelly, by se příběh snadno obešel. Tvůrčí snaha zavděčit se všem je tak spíše ke škodě - ještě větší škoda by však byla snímek přehlížet. 85%. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Na film s výpovedným presahom príliš mainstream uhladené pre zraky "uvedomelého" západneho publika (vrátane vskutku krutých náhľadov na praktiky RUF v kontraste s výpredajom exotických obrázkov afrického kontinentu), na účely dobrodružného filmu zbytočne naťahované práve onou snahou o serióznosť. Výsledok mi prišiel ako ďalší produkt, ktorý sa aj napriek ožehavej téme má povinnosť "ľúbiť" všetkým zúčastneným stranám. 7/10 ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Celkem obstojný blockbuster o současné Africe optikou amerického mainstreamového diváka. Hollywood je tu však ve výsledku cítit mnohem více než ta Afrika. Stejný problém jako třeba u Kazatele Kalašnikova. Ten americký pohled na svět má skutečně svá dogmatická specifika. Takový Američan se musí angažovat stůj co stůj, ale nesmí to zajít dál než před obrazovkou televize, nebo do místního kina. A pak ten jejich patos, naštěstí ale nevlály vlajky s hvězdami a pruhy, jen hrála emotivní hudba a dynamika střihu občas postupně poklesávala. A podíl scénáristova pozitivistického myšlení na polidštění hlavního hrdiny? Maximální. A cožpak teprve ty jejich happy endy, a ta záliba v krásných lidech... Koho by však napadlo, že v americkém filmu o poměrech v centrální a jižní Africe lze zaslechnout tuhle zřejmě zcela univerzální premisu: ,,Mysleli jsme si, že bojujeme proti komunismu, ale bylo to jen o to, kdo co dostane, chápeš?." Jako by mluvčí popisoval situaci roku 1989 u nás, že? Hodně slabé 4 **** ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Velkorysá výprava, technická stránka brilantní a patřičně úderný soundtrack Jamese Newtona Howarda jsou nesporné klady. Tvůrcům se daří většinu stopáže téměř nemožné a úspěšně balancují na hraně dobrodružné podívané ve stylu Honby za diamantem a zároveň stíhají zobrazovat problémy Sierry Leone, potažmo většiny afrického kontinentu. Akční scény jsou intenzivní, stejně tak má šťávu i dramatická linka. To co Krvavému diamantu nedovolí dosáhnout na vyšší hodnocení je závěrečná čtvrthodinka, kdy se z dobře budovaných postav rázem stanou jednorozměrné charaktery. Vše dopadne standardně a navíc se nám dostane nedůstojného morálního ponaučení; zřejmě pro toho kdo by nepochopil co Zwick celou dobu jasně říká "filmovou řečí". K rodinné podívané by takový konec možná sedl, ale v politicky angažovaném snímku je to zcela v rozporu se zbytkem stopáže. A u takto kvalitního filmu to zamrzí dvojnásob. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Jeden z vrcholů mezi dobrodružnými filmy. Vůbec jsem nečekal, že mě to bude emocionálně dostávat, ale akce přitom nebude ochuzena ani o píď. Herecky také více než solidní. Nejvíc mě uhranul Djimon Hounsou, vždycky hraje namakaný ranaře, ale tady jsem mu roli zkrachovalýho poraženýho rybáře žral i s chlupama. Ovšem nesmíte čekat naprostou pocornovou oddechovku, chvílemi je to dost drsná podívaná, což není od věci, dodává to na uvěřitelnosti. Mrzí mě komerční neúspěch tohoto filmu, i protože je to taková ta poctivá oldschool filmařina, bez viditelnejch kompovejch zásahů atd. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

It Will Cost You Everything. Z řady angažovaných mainstreamových filmů, které se v posledních letech tak hojně vyrojily a které se zabývaly otázkou JAR, je Krvavý diamant jedním z nejlepších (Slzy slunce jsou na můj vkus až moc pravicové a hloupé, Nepohodlný je velice inteligentní, ale dramaturgicky problematický apod.). Krvavý diamant je film, který je neustále v pohybu společně s vlastními hrdiny příběhu a pokud se náhodou zastaví, slouží tato chvíle k oddechu a k vyřčení sice nijak objevných, na druhou stranu ale pravdivých tezí o dané problematice._____ Stejně jako jiný film z nedávné doby, jenž pojednával o "krvavých penězích", Spojenec Spikea Lee, i Krvavý diamant je "pašerácký" film - kdo by to byl od Edwarda Zwicka kdy řekl? ("Kdo jste, pašerák?" - A vy žurnalistka?") Unikátní je zde ale způsob narace, tedy vyprávění příběhu, kdy jsou nám na věc prezentovány tři vyhraněné pohledy, reprezentující i jednotlivé prvky vypravění: ryze dokumentaristický-zachycující, představovaný upozaděnou novinářkou Jennifer Connelyové, emoce zapojující v minimalistickém podání Djimona Honsou a poté oportunistický, jemuž jde výhradně o posouvání (příběhu) dopředu, konečně chlapského Leonarda Di Capria. Závěrečný patos je tak opodstatněn změnou fokalizátoru příběhu._____ Krvavý diamant je pro mě osobně jeden z nejlepších filmů tohoto roku, možná i vůbec nejlepší biják Edwarda Zwicka, který pulsuje vlastním životem, je neuvěřitelně vitální a v akčních scénách neokoukaně fyzický. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Sierra Leone - kvůli nadvládě nad diamantovými doly zuří v zemi občanská válka.... ,,Žádný ruce, žádné volby". Úvod z říše hrůzy. Nemám tyhle Africký země rád.... Další z filmů, který nám ukazuje, že Afrika je plná problémů a okolní svět by s tím měl něco dělat. Jednou jsou to zbraně, jednou léky a teď diamanty. Naštěstí film nemá jen politickou linii. Vedle války ,,trochu jinak", je tu dobrodružství a akce. Leo už opravdu může hrát všechno! Režisér E.Zwick smíchal vícero žánrů a uvařil působivý snímek s výpovědí, na který nemusíte ihned zapomenout. A zřejmě to změní Váš pohled na krásné diamantové šperky. ()

Související novinky

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

01.12.2019

Afrika byla dlouho poměrně málo využívaným místem pro děj hraných filmů. Až v posledních přibližně 15 letech vzrostl zájem filmařů o témata spojená především s turbulentními politickými změnami a… (více)

Zwick, bílá velryba a kanibalismus

Zwick, bílá velryba a kanibalismus

04.03.2009

Edward Zwick je prostě smolař. Točí kvalitní filmy, které mají zároveň i značný divácký potenciál, ale přesto z různých důvodů (většinou mizerná propagace) nakonec propadnou. Krvavý diamant… (více)

Bond účastníkem Zwickova odboje

Bond účastníkem Zwickova odboje

18.05.2007

Když Daniel Craig podepisoval smlouvu na chlastání martini s vodkou a projíždění se v Aston Martinu, možná se obával, aby mu (stejně jako jeho předchůdcům) role agenta 007 nepřischla navěky. Zdá se… (více)

Všichni chtějí Lea

Všichni chtějí Lea

08.05.2007

Doby, kdy každá dospívající dívka měla nad postelí plakát Jacka a Rose na přídi Titanicu, už jsou pryč, ale zájem o Leonarda DiCapria neopadá. Právě naopak. Každý producent a režisér, který v… (více)

Reklama

Reklama