Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Walter Sparrow, který pracuje pro město jako odchytávač zvěře, žije poklidně s milovanou Agathou a synem Robinem. Vše se změní, když dostane za úkol odchytit zatoulaného psa Neda. Zvíře ho kousne a uteče před ním na hřbitov, ke hrobu jakési Laury. Kvůli tomu Walter dorazí pozdě na schůzku s Agathou, která si krátí čekání v antikvariátu a koupí mu knihu 23 - Román o posedlosti. Walter se do knihy začte a je šokován podobností svého života s příběhem detektiva Rybky, jež se netýká jen minulosti, ale jakoby zrcadlila i současnost. Detektiv je posedlý číslem 23 a také Walter ho najednou nachází všude kolem. Na manželčinu radu zajde za psychiatrem Frenchem stejně jako v příběhu Rybka. Znovu narazí na psa Neda, jenž ho opět dovede k Lauřinu hrobu. Za vraždu byl odsouzen její učitel a milenec profesor Flinch. Walter ho navštíví ve vězení, přesvědčen, že právě on je autorem knihy. On však tvrdí, že Lauru nezabil a knihu nenapsal. Walter se dostává na stopu autora a dokonce odhalí místo, kde je zakopána kostra. Jeho žena mezitím objeví v opuštěném psychiatrickém ústavu krabici s nápisem Sparrow. Děj knihy, realita a Walterovy vzpomínky se děsivě prolínají a vedou ho k šokujícímu odhalení. (TV Nova)

(více)

Recenze (726)

golfista 

všechny recenze uživatele

Vyčítat tomuhle filmu zhovadilosti kolem čísla 23 je stejné, jako vyčítat Rain Manovi, že umí ve vteřině spočítat sirky v krabičce. Film není o čísle 23, ale o vztahu Carreyho postavy k tomuhle číslu. A protože je Walter Sparrow v podstatě cvok, nebudu se vysmívat nápadům chorobného mozku, ale soustředím se na film natočený o něm … Carrey je skvělý, Schumacher to v rámci nepříliš kvalitního scénáře zvládnul, no … a já moc nechápu velmi nízká hodnocení ... ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Mezi 16.červencem 23:00 hod. a 23.červencem jsem se byl 23-krát vymočit. No řekněte, není to krajně podezřelé?? Přímo šokující!!!......Ne, teď vážně. Jim Carrey nečte scenáře, než podepíše smlouvu?? Joel Schumacher definitivné zblnul?? Ten je ale, i díky občas pěknému vizuálu, v tom myslím nevinně. Jenom ten scenář je strašná zhovadilost. Tady nejde ani tak o tu posedlost číslem (pár lidí ve svém okolí nemocných obsedantní poruchou znám, takže vím, co to je za peklo) a základní idea snímku není vůbec špatná. Ale způsob, jak je to odvyprávěno, vypointováno a zahráno (Carreymu ty kérky sice strašně seknou, ale jinak tady zahrál asi nejhůř co jsem viděl), to je prostě divácké utrpení. Nejhloupější film (nejen) tohoto roku. Tady se, dámy a pánové, navzdory silné konkurence LaButeho ´Rituálu´ budou na konci roku rozdávat Zlaté maliny!!! PS: Jim Carrey by se měl 23-krát pomodlit otčenáš, aby mu filmový bůh a jeho štěstěna prominuli.... ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

To tu máme zase jednou krásně rozporuplná hodnocení... Já se zbaběle přidám do průměru z několika důvodů. Scénář není tak pitomý, jak tady spousta lidí píše - nejde tu vůbec o to, hledat logiku v událostech okolo třiadvacítky, ten film je o duševně nemocném člověku a postupném odkrývání vlastní minulosti. Je fakt, že místy hodně nudí, nepřináší nic nového ani zajímavého. Není tajemný, mysteriózní, překvapivý ani při jeho sledováí nemrazí. Ale má hodně povedenou vizuální stránku, zajímavou kameru a slušného Carreyho v hlavní roli. Největší slabinou JE onen nespočetněkrát zmíněný scénář, ale zas taková tragédie to opravdu není. Mimochodem - teď jsem si všimla, že tohle moje hodnocení má pořadové číslo 666, není to záhadné? :-) ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Carreyho Rituál. Zmatený film, který má dva výrazné problémy - 1) Schumacher si hraje extrémním způsobem, často však zcela samoúčelně. Což - pravda- - ještě není takový problém, jako 2) zhovadilý scénář, který má sice logickou pointou a celkově dává smysl, ale proč ta příšerně dlouhá závěrečná rekapitulace? A proč ten absurdní dovětek o spravedlnosti - to vážně tvůrci věřili, že to s někým pohne? Samotné číslo 23 stojí za debatu, dost často je ale ždímáno tvůrci nesmyslně (92 / 4 = 23 - AHA, pozor na to!). Nicméně, potenciál tu rozhodně byl, pár scén je výborně natočených, finiš je úplně blbě a postavy jsou jak na drogách. Chovají se tak, mluví tak, chvílemi tak i jednají... dokonce i ten pes na to vypadal! 30% ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

To, co scénárista nestihl během tří čtvrtin filmu, snaží se dohnat během deseti minut, čímž vše působí jako zrychlený film a divák se v informacích utopí. Což je možná záměr, protože nemá čas přijít na to, že vycucané z prstu je to skoro celé. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Stejně je hezký, že se v týhle uspěchaný době najde ještě někdo, kdo se umí odprostit od materialistického způsobu života a vystačit si s číslem 23. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je zvláštní, hrozně zvláštní. Ze začátku jsem si totiž říkal, že vypadá dost zajímavě. Pak jsem se začal utvrzovat v tom, že číslo 23 je strašná sračka a ještě jsem neviděl zfilmovanou horší konspirační teorii o nějakým pitomým čísle, ale ve výsledku to zase až tak blbě nevyznělo. Divný. Do toho i Jim Carrey byl herec, který se do filmu vůbec nehodil, ale nakonec mně tam taky ani moc nevadil. Moc divnej film na to, aby si zasloužil lepší, i horší hodnocení. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Poměrně slušně natočená hovadina se zoufalým scénářem. Jim Carrey se pro tenhle žánr absolutně nehodí a scenárista film doslova narval absurdními a směšnými hovadinami. Naprostá ztráta času a obrovsý omyl v Carreyho kariéře. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $30miliónovTržby USA $35,193,167Tržby Celosvetovo $77,566,815Tržby za predaj DVD v USA $27,483,008 //počet predaných kusov 1,481,586║ Thriller s dobrým námetom, keď čísla prenasledujú bytie človeka a odrazu všetko navôkol začína byť temné a užierajúce, režisér Joel Schumacher až moc prekombinoval príbeh, s ktorého sa postupom času stáva otravná záležitosť, je smutné že nevyužil potenciál témy, mohol to byť neobvyklí pohľad na čísla ktoré sprevádzajú svet z hustou atmosférou, nenapodobnil ani zďaleka svoje thrillerove skvosty ako 8MM a Telefónna búdka. Jim Carrey s dlhými vlasami sa do úlohy psychicky zdeptaného človeka hodí ale rozkúskovaní príbeh mu viac nedovolí predviesť svoje herecké umenie tak aby bola jeho úloha viac než prehrávajúca v mišmašovom deji. /videl v kine: 40%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem nehodnotil 3*, abych si vzápětí řekl, jak vysoké hodnocení to dávám oproti ostatním uživatelům. Number 23 podle mě není tak špatný film, jak všichni tvrdí. Já se u něj ze začátku velmi dobře bavil a snové sekvence, které byli úžasně stylizované se mi velmi líbili stejně jako ďábelsky potetovaný Jim Carrey, který vůbec nevypadá jako někdo, kdo hrával v komediích. Celé je to naplánované a v půlce filmu to začne velmi skřípat, ale i tak je to zajímavé. Je tu příliš náhod, příliš čísla 23, které je doslova hledáno takže jednou postavy sečtou roky měsíce a dny a dostanou 23 a jindy jen dny a měsíce... apod. . Bohužel takhle ztrácí pozorný divák filmem vytvořenou iluzi čísla, které ovládá svět. Number 23 postupně odhaluje lehké nelogické okamžiky, které jsou od půlky filmu opravdu příliš znatelné. Joel Schumacher je opravdu nevyzpytatelný režisér a tentokrát měl dbát na větším vypilování scénáře, kterému dochází dech tak viditelně jako je součet 16+7 dohromady 23 :). Každý by měl dvacet trojku zkusit, protože mu možná sedne a najde v ní něco zajímavého a nebo jí bude nenávidět. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Fernley Phillips .. „Be sure your sin will find you out.“ Tento film nezmění váš pohled na svět ani na tajemství čísel. Scénář v samotinké kostře připomene Stranger Than Fiction. Jsou tam také čísla, tajemná kniha a její obsah paralelně kopírující život jednoho nešťastníka, který se bude radit s vysokoškolským lektorem a hledat autora. A (jen) úvod tak ještě poměrně funguje. Herci i vizuál je slušný, dlouho se balancuje na pomezí temné detektivky a psychologického dramatu s přesahem, ale brzy se pojetí láme a vyústění vše posílá do sraček. Nemůže za to ani tak režisér Joel Schumacher, snad až na fakt, že zvolil tento příšerný scénář, který prostě vypadá jak ukradený nápad zprzněný scénáristickým balastem o čísle a spravedlnosti. 23%. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Začíná to nadějně. Zajímavý námět i jistá atmosféra se tomu zpočátku upřít nedá. Jenže scénář se v druhé polovině filmu naprosto "zblázní" a tak jde veškerá atmosféra do kytek. Překvapivě to tentokrát není až tak chybou Schumachera, který se snaží seč může a do nejedné scény nějaký vizuální nápad či atmosféru procpal, ale čistě scénářem. Přitom z námětu by bezesporu šlo udělat dobrý základ k filmu, jelikož pointa sama o sobě není až tak hloupá. Jen je velice špatně podaná. Výsledkem tedy je průměrný thriller jakých jsou na poličkách videopůjčoven desítky. Další z řady nevýrazných snímků v nevyrovnané filmografii Joela Schumachera. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Harry Gregson-Williams: 1. Opening Titles 2. Fingerling's Childhood 3. Suicide Blonde 4. Ned 5. 11:12pm 6. Finishing the Book 7. Laura Tollins 8. Room 23 9. Atonement ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Abych se přiznala, nechápu to záporné hodnocení. Scénař mi nepřijde hloupý, a Carrey to zahrál velice dobře... když jsem si film půjčovala, nečekala jsem nic jinýho než blbost. Vidět hrát Carrey v thrilleru mě ale lákalo. Čekala jsem jestli ho neuvidím jako toho známýho "blbce" a v nějakém krvavém momentu se nezačnu smát, ale nestalo se tak. Věřila jsem mu každej moment. Myslím si, že jak většina lidí tvrdí z "hloupáho scénaře" vzniklo docela zajímavé dílo. A jak dále někteří tvrdí, že 23 neměla logiku, že někdy sčítal datum plus rok a jindy jen datum, to byl určitě záměr. Když chcete vidět 23 tak ji uvidíte a nezáleží na logice, ale na posedlosti. 23 mě příjemně překvapil, možná jsou ve filmu slabší chvíle, ale konec to tím vykompenzuje. Proto odemě dostává plný 4* ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Schumacher je ďábel. Vysekává parádní vizuál s dynamickým střihem, ždíme atmosféru do nejzávratnějších výšin a úžasně stylizovanou noirovou linii si vychutnává v každé vteřině. Nic jiného mu totiž nezbývá. Samotný Walterův příběh je v úvodu pouze slabším odvarem libovolné paranoidní podívané, ale jakmile se hlavní hrdina dostane na konec dvaadvacáté kapitoly, scénář zařadí nejvyšší rychlost a z pohodlné dálnice to najednou strhne z toho nejstrmějšího srázu. Všechno se slije do nekoukatelného chaosu, kde na sebe scény téměř nenavazují, Carrey zmateně pobíhá za číselnými domněnkami a ne zrovna hloupá, ale zoufale předvídatelná pointa vše pohřbívá do kabátu silně podprůměrné jednorázovky. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak uz je to tady, Carrey si to zkusil konecne v thrilleru a byl proste perfektni. Jako Walter sice ze zacatku sem tam hodi i nakej ten vtipek a pri jeho povolani lovce psu se mi vybavil Ace Ventura, ale jako Rybka je proste genialni a pekne drsnej. Dost tomu taky pomohl jeho vzhled a kamera, ta je pri vypraveni Rybkovo pribehu prakticky genialni. Jinak co se tyce pribehu, napad slusnej, zpracovani taky, jen uz to bylo misty krapet prehnany a konec je zbytecne prekombinovanej, asi zalezi na tom, jestli na teorii o 23 divak pristoupi, ale me to neprislo nejak blby, takze sem se dobre bavil po celou dobu filmu. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Všechno ruinuje megastupidní zápletka s všudypřítomnou dvacettrojkou, kterou by si vlasatý Jim Carrey vypočítal třeba i z hovna v kalhotech. Přece jen jsem čekal, co z toho nakonec vyleze, doufal, ale roruzlení je taky sračka. Nebrat. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Moment, loknu si kofoly a jdem na to. Ok. Takže: Twenty fucking Three! Hned v úvodu na nás autoři pálí seznam událostí, z jejichž datumů vzejde přesmyčkami číslo 23. Možná je to působivé, ale jen chvíli, než si uvědomíte, že podobným způsobem lze v podstatě dostat jakoukoliv cifru. Kdybychom si toto odbyli na úvod, bylo by to možná v pořádku, jenže finty jako: "Krvi trvá 23 vteřin než oběhne tělem", do nás scénář hustí každých pět minut, takže číslici 2 a 3 budete po filmu dlouho nenávidět. Snímek u mě obstál, tzn. udržel si moji pozornost po celou dobu stopáže. Knihové sekvence mají svůj půvab, pěkné vizuální pojetí a atmosféru. Scény z normálního Walterova života nikoliv. Jim Carrey hraje detektiva Fingerlinga mnohem lépe než Waltera Sparrowa, to samé lze říci o Virginii Madsen. V polovině se film zvrtne do ukázkového guláše, aby se z něj v samém závěru vcelku slušně vyhrabal. Režisér Schumacher odvedl svoji práci dobře, scénárista Phillips obstál pouze z části. Tak mě teď napadlo, že Walter tu knihu neměl nikdy číst, jelikož jméno jejího autora mu to jednoznačně zakazovalo. Podívejte se: knihu The Number 23 napsal Topsy Kretts. Nic?? Jen si to jméno vyslovte, nezní takhle náhodou jako "Top Secret" = "Přísně tajné"?? Jenomže co je zakázané, tak lidi přitahuje ještě více, že?? A koukám, že tento komentář jsem napsal ve 12:57... 1+2+5+7 = ... 15! To ale není 23, namítnete. No a co??:) 30 miliónů dolarů(rozpočet)/75 miliónů dolarů(rozpočet) ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Průměrný thriller, který se zabývá posedlostí číslem 23. Potenciál má film hodně slušný, bohužel ne úplně ho dokázal naplnit. Jim Carrey nepředvádí žádný oslnivý výkon, ale film slušně táhne. Joel Schumacher potvrdil, že jeho filmy mají velmi kyvadlovou kvalitu. V hercích ani v režisérovi to není, je to ve slabém scénáři, který obvzláště ke konci pokulhává. Není to zdaleka to nejlepší co jsem letos viděl, ale na druhou stranu ani to nejhorší. Dvě a půl hvězdičky, ale dvě mi přijdou málo takže zaokrouhluju směrem nahoru...... ()

Související novinky

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

09.03.2008

Kariéra Jima Carreyho si nějaký čas dávala šlofíka, ale zdá se, že navzdory fiasku s thrillerovým pokusem 23 se gumový Jim vrací s plnou parádou a momentálně patří k nejvytíženějším hercům vůbec.… (více)

Wolverine: Spojenci a protivníci

Wolverine: Spojenci a protivníci

21.02.2008

Natáčení X-Men Origins: Wolverine je v plném proudu (štáb pod vedením Gavina Hooda se začátkem tohoto týdne přesunul z divočiny Nového Zélandu do civilizované Austrálie) a tak je načase shrnout si,… (více)

Reklama

Reklama