Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Fantasy snímek Beowulf je filmovou adaptací staré anglosaské hrdinské básně (vznikla někdy okolo roku 1000 a je považována za základní kámen britské literatury). Film režíruje Robert Zemeckis a to opět za pomoci performance capture (tu už použil ve svém předchozím snímku Polární Expres).

Tento slavný příběh vypráví o skvělém skandinávském válečníkovi Beowulfovi (hlas Ray Winstone), který se vydává na pomoc králi Hrotgarovi (Anthony Hopkins). Od něho se dozvídá, že musí porazit a zničit obávanou příšeru jménem Grendel (Crispin Glover). Ten totiž neustále terorizuje skandinávský venkov. To se mu nakonec ve velkolepé bitvě podaří, ale aby to nebylo tak jednoduché, musí ještě zabít Grendelovu matku (Angelina Jolie), protože ta z touhy po pomstě začala zabíjet nevinné vesničany... (catchup)

(více)

Videa (5)

Trailer 3

Recenze (800)

berg.12 

všechny recenze uživatele

Podmanivé, atmosférické, magické. Zemeckisovi jsem podruhé křivdil. I napodruhé a snad ještě více ovšem platí, že jeho film je doslova uvězněn mezi animovanou a hranou stylizací, které obě předpokládají jiný styl diváckého vnímání a očekávání. Zemeckis ví, proč se pro tento druh stylizace pokouší, v hraném filmu je jeho vize jednoduše nedosažitelná a její možnosti využívá dokonale - ať už k jednotě postav a prostředí nebo detailnímu propracování a nasnímání scény. Přesvědčit diváky, aby v této technologii viděli více než jen oživlé muzeum voskových figurín, se mu zatím ale příliš nedaří. PS: Po opakovaném zhlédnutí docházím k přesvědčení, že pokud Artušovská legenda, tak jedině podobnou cestou a velmi lituju, že mi film utekl v 3D. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Beowulf by byl za ty prachy, co na něj Zemeckis měl, jednoznačně lepší hraný, ale když se holt pan režisér rozhodl pro "animák", co se dá dělat, přistoupím na jeho hru a budu hodnotit animované fantasy, které rozhodně není pro děti. I tak se mu povedlo víc než dobře převést na plátno jednu z mých srdečních záležitostí (severské legendy jsem vždycky hltala), syrově a stylově. Když ho uvidíte v kině nebo na pořádné televizi, tak si navíc budete moct užít tu moc povedenou vizuální stránku a skvělý zvuk a hudbu. Co se týče digitálního zpracování postav - ne všechny jsou povedené a ostatečně lidské (nejvíc mě zklamala královna), ale jiné v některých momentech působí hodně opravdově, zejména postava krále s tváří Anthony Hopkinse. Koně sice vypadají jako by utekli z "Age of Empires", ale to dokážu odpustit. V každém případě by mě zajímalo, jestli i oni byli modelováni podle živých koní v oblečích se snímači :-). ()

Reklama

Psema 

všechny recenze uživatele

Nudný digitální paskvil, který možná nepostrádá atmosféru a slušný scénář, ale bohužel nedokáže svými plastikovými postavičkami zaujmout natolik, abych se do příběhu alespoň nějakým způsobem zažral. Od prvního záběru na královnu mi bylo jedno, co se s kým stane, kdo zhebne a kdo se dožije konce, přál jsem si jediné, aby to vizuální utrpení skončilo a já mohl jít domů a pustit si zpětně mnohem zajímavějšího Beowulfa: Krále barbarů. Ten je sice mnohem levnější, ale jeho postavy mají duši. Zemeckis oproti tomu stvořil jen mrtvou zónu, kde se hýbe pár zhulených igráčků. ()

tombac 

všechny recenze uživatele

V hodně komentech se tu jistě bude vzdychat nad faktem, že kdyby Zemeckis natočil fantasy epos s živými herci, byla by to pecka jako hrom. Chytlavě vyprávěná legenda k tomuto soudu přímo svádí. I přes všechny ty proklamace o špičkových animačních technikách nedokážou digitální panáci uvést v uspokojující praxi širokou škálu lidských emocí (a koně cválají opravdu "neuvěřitelně"), což je na Beowulfovi bohužel dost znát. Na začátku v hodovní síti jsem měl ze strnulých obličejů chvíli pocit, že se dívám na Shreka a královna je ve skutečnosti vylepšená princezna Fionna. Dál už je dojem z postav a jejich konání lepší, ale stejně jsem se nedokázal plně ponořit do děje a v hlavě mi pořád svítilo ono "kdyby". Tragický a heroický příběh má velký potenciál a ačkoliv je Zemeckisův počin místy opravdu pastva pro oči, musím s lítostí prohlásit, že digitální Beowulf ho naplnil sotva z poloviny. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

V konečnom dôsledku podobne priemerné ako 300, len z iných dôvodov. Zemeckis by mal predovšetkým pochopiť, že pokiaľ chce heroickú epiku legendy previesť na strieborné plátno, nejde to cez CGI. Za peniaze, ktoré mal k dispozícii by Beowulfa dokázal rovnako natočiť i normálne. Keďže mal k dispozícii herecké hviezdy a na popkornový multiplexový blockbuster inteligentný scenár, napadá mi jediné vysvetlenie prečo je v Beowulfovi použitá CGI. Myslím, že je to preto, aby od MPAA v dôsledku celkom odvážnych „nahých scén“ nedostal zlý rating. Lenže prevedené do binárky sú i tieto scény márna sláva. V snahe prekonať testosterónový exhibicionizmus 300vky Beowulf bojuje s Grendelom úplne nahý, lenže dámy, netešte sa, neuvidíte nič. Teda, nieže by tam nič nebolo, len akosi stále niečo zavadzia , tu ruka , tu lavica a vrcholom sú „čierne obláčiky“ pri skokoch, ktoré narúšajú nasvietenie prostredia, čo pôsobí dosť komicky (a Beowulf v popise žáner komédia nemá). Páni tiež ostrúhajú, lebo Angelina, akokoľvek sexi, je doslova „bezpohlavná“.... Čo sa týka „nahúlených očí“ - ktoré tu budú v komentároch najčastejšie skloňované – tie mi vadili asi najviac. Postavy vďaka nim vyzerajú, akoby spolu komunikovali slepci, čo uberá na intenzite dialógov a ich hodnovernosti (na rozdiel od FF:Advent children, kde oči emócie postáv umocňujú). Človek má potom naozaj pocit „neživých“ postáv a je menej vtiahnutý do príbehu. Napokon, Winston mi do hlavnej úlohy nesedel, stále som mal pocit že ho Zemeckis viedol akýmsi „Leonidovsko – Butlerovským“ smerom a tak som mu jeho prerod na životom unaveného a poučeného starnúceho monarchu nedokázal uveriť. Súboj s drakom je ale natočený úžasne. 6/10 ()

Galerie (54)

Zajímavosti (19)

  • Celý film se natáčel ve studiu na ploše o rozměrech 7,6m x 7,6m (Crackonosc)
  • S výjimkou Raye Winstona (Beowulf) jsou všechny lidské postavy co možná nejpodobnější svým hereckým představitelům. (Karlos80)
  • V pokladnách severoamerických kin diváci nechali 82,3 milionů dolarů, součet celosvětových tržeb pak dosáhl 196,3 mil. (NIRO)

Související novinky

Tintin už má obličej

Tintin už má obličej

25.03.2008

Spielberg a Jackson to s tou digitálně animovanou adaptací slavné komiksové série Tintin myslí opravdu vážně. Dokonce tak vážně, že první díl trilogie bude podle všeho dalším Spielbergovým režijním… (více)

Herecké posily 1: Krásky

Herecké posily 1: Krásky

06.03.2008

Už tradičně pro vás máme souhrn několika zajímavých castingových novinek k filmům, o nichž už jsme psali dříve. Dnes začneme těmi hezčími doplňky ;-). Start natáčení hororu (resp. nadpřirozeného… (více)

Wachowští jsou zelení

Wachowští jsou zelení

27.11.2007

Na tuzemská kina právě útočí Beowulf a i v této souvislosti není pochyb o tom, že stojíme u zrodu čistě digitální kinematografie. Jistě, pořád má za sebou jen první krůčky (vyvíjejí se technologie a… (více)

Ryan Phillippe jako vikinský válečník?

Ryan Phillippe jako vikinský válečník?

11.09.2007

Dávnověcí skandinávští bojovníci se vrací na plátna kin. V posledních letech se jim tam kdovíjak nedařilo. Adaptace Crichtonových Pojídačů mrtvých pod tuzemským názvem Vikingové dopadla tuze neslavně… (více)

Reklama

Reklama