Reklama

Reklama

Kromě našeho existují i jiné světy. Jedenáctiletá Lyra žije ve světě, kde duše nesídlí uvnitř člověka, ale v podobě zvířete zvaného daemon. Vyrůstá u strýce Lorda Asriela, který navzdory nelibosti některých členů vládnoucího Magisteria zkoumá Prach, spojující údajně od věků všechny světy. Lyra si s kamarádem Rogerem povídá o záhadných Vrahounech, kteří unášejí děti, a slíbí mu, že ho najde a osvobodí, kdyby ho unesli. Krátce poté se objeví paní Coulterová, která si Lyru vyžádá, aby ji doprovázela na cestě do Londýna a na sever, kde chce pomoci medvědímu králi Regnarovi získat vlastního daemona. Těsně před odletem dá rektor dívce alethiometr, zlatý kompas, který odpoví na každou otázku. Musí však slíbit, že o něm neřekne paní Coulterové. Lyra se brzy přesvědčí, že laskavost a krása paní Coulterové jsou jen maskou zloby a proradnosti. (TV Nova)

(více)

Recenze (782)

POMO 

všechny recenze uživatele

Ďalšie digitálne orgie bez duše a s prázdnymi hereckými kreáciami. Najviac mi to pripomínalo Ligu výnimočných. Nádherná výprava, kvalitné efekty, desiatka hereckých hviezd, ale zaujať diváka príbehom - to ani náhodou. A čo robí Daniel Craig na dominantnej pozícii na plagáte? Hudba priemerná, Alexandre Desplat je macher na atmosferické emocionálno, ale dobrodružná veľkoleposť je mimo jeho misu. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Velké hezké nic. Ten film je tak matný a v některých ohledech nezvládnutý, že jsem s nostalgií vzpomínal i na adaptace Harryho Pottera (a to věšinu z nich upřímně nemám rád). Medvědi a hudba jsou fajn. Tím končíme. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Pullmanovu trilogii jsem četl (zatím) dvakrát, v originále a v českém překladu (vynikající věc, tyhle knihovny, vřele doporučuju:)). I byl jsem zvědav, co z prvního dílu producenti z "kina nové lajny" vyprodukovali pro filmové médium. Měl mě varovat monstrózní rozpočet a spousta velkých jmen, protože to téměř vždy signalizuje, že se bude hrát na jistotu, na co nejmenší kontroverzi a co nejnižší hranici přístupnosti, aby se do kin natáhlo co nejvíc rodin s co nejvíc dětmi, a tím pádem se co nejvíc penízků vrátilo zpět i s bratříčky. A tady právě nastal ten problém - His Dark Materials totiž NEJSOU dětské knížky, a i když nejsou dokonalé (třeba linie kolem Asrielovy úlohy je vzatá hodně hopem a neuvěřitelně), mají toho mnoho co nabídnout k přemýšlení, a jsou plné drsných momentů a vypjatých emocí. Na jednu stranu mě mrzí, že na plátně neuvidím Mary Maloneovou a mulefy nebo podsvětí, ale na straně druhé převažuje pocit, že je to lepší takhle. Vyobrazení postav tu totiž funguje, Nicole Kidman je jako paní Coulterová naprosto luxusní, a stejně tak Eva Green je dokonale pohádkově tajemná (a "sexy as hell";)) Serafina Pekkala - ale stejně jako kulisy "tamtoho" Londýna, Oxfordu atd. jsou to jen neživé ilustrace. Filmový Zlatý Kompas prostě postrádá svého daemona a je sprostou, místy až příliš "fancy" podívanou, prostou jakéhokoliv rozměru. Děsí mě představa, co by při takovémhle výchozím materiálu (tím myslím první díl filmové trilogie) nakonec zbylo z velkého příběhu děvčete, které opouští věk bezstarostnosti a nevinnosti (a přichází do puberty), a jen víceméně BTW sehraje hlavní úlohu ve válce o budoucnost lidstva všech dimenzí proti nefungujícímu Bohu (zcela výjimečně s B) a jeho tmářskému regentu Metatronovi. Zamiloval jsem si ten příběh o boji s těmi, kdo brání svobodě myšlení a bádání, který tak strašlivě pobouřil vztahovačné představitele církve s hubou plnou lásky a tolerance (ve skutečnosti velmi výrazně "vocamcaď pocamcaď" a ještě jen pro někoho;)), a utrhlo by mi srdce, kdyby z toho všeho zůstala bezduchá skořápka pro malé děti, která nikoho nebude motivovat ke čtení a následně přemýšlení. Nezbývá než se smířit, že pomníkem čtiva pro generaci, která bude formovat příští desetiletí naší doby, bude Harry Potter a Twilight (což je ve skutečnosti "literatura" a ne literatura), a doufat, že jednou se HDM chopí nový Peter Jackson. Vím, že v takovém případě bych se svými dětmi do kina rozhodně vyrazil. V tomhle vám ovšem nedoporučuju ani utrácet peníze za DVD. 50% za řemeslně velmi povedenou formu, se srážkou za zoufalou snahu o ohromení, která se realizuje těmi nesprávnými prostředky. PS: Neexistující konec filmu je výsměch epických rozměrů a dabingový hlas Evy Green "ahoj, já jsem sedmnáctiletá pipka" je pohřební hranicí této kdysi výsostné české disciplíny. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

S normálním kompasem moc kamarád nejsem. Vzpomínám si jak jsem na táboře v Ledči běhával orienťák /v mém případě spíše dezorienťák /. Vždycky mě vedoucí dal do ruky mapu s normálním kompasem a řekl "Poběžíš k prvnímu kontrolnímu stanovišti, vemeš si značku a normálním kompasem určíš azimut druhýho kontrolního stanoviště a poběžiš k němu až se dostaneš do cíle, chápeš? " Já odpověděl "Ne !" Vedoucí řekl "Dobře, tři, dva, jedna start". Jsem tam stál na startu jak hovado a čuměl co se děje a vedoucí na mě řval jak smyslů zbavený "dělej, dělej, makej, urči azimut a běž" Kouknul jsem na kompas, chvíli přemýšlel co to vlastně je azimut a v tom jsem nahoře v lese uviděl spousty malin, takže jsem začal mít jasno o svém azimutu a za chvíli jsem už dlabal pravé lesní maliny, když jsem se přežral, fláknul jsem normálním kompasem na zem, rozdupal ho a došel zpátky na start, protože už bylo po závodě byl to i cíl a řekl : "Bohužel jsem uklouz a rozbil se mě kompas a tudíž jsem nemohl určovat kompasem azimuty a strašně mě to trápí." Odpověď mě šokovala " To nevadí, dostaneš šanci závodit zítra, kdy mají ostatní volno, kompasů máme dost, koukni." Najednou vytáhli celou bednu kompasů a mě se podlomili kolena, protože bylo jasný, že všechny nerozflákám. Vidět však tento film před tím mým orienťákem požadoval bych zlatý kompas, protože by mě bylo jasný že nezabloudím a skamarádím se s mluvícím ledním mědvědem, proletím se na koštětí s krásnou Evou Green, potkám skvěle zlou Nicole Kidman,budu mít při sobě nějakej ten zvířeci potěr, došlo by mě, že Dakota Blue Richards je velmi nadějná mladá herečka a když by bylo nejhůř pomohli by mě Rumuni a hlavně bych si dal panáka s Danem Craigem. Jistě uznáte, že do takovýho světa stojí za to za pomocí zlatého kompasu a správně určeného azimutu čas od času odběhnout. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

7/10... V rámci žánru naozaj originálne a zaujímavé, rýchlo odsýpajúce, občas naozaj napínavé, dobre zahrané a väčšinou solídne natočené (hlavne v akčných scénach). Mám však problém so scenárom, ktorý hlavne na začiatku zahlcuje informáciami o Lyrinom svete a nezaujíma sa o emócie a motiváciu postáv. V druhej polovici je to vynahradené aspoň svižným akčným tempom, tam však dochádza k skratkovitosti a niektoré dejové skoky sú čisté WTF (prepadnutie Samojedmi, potom zrazu pevnosť medveďov a pod.). Tak či onak omnoho lepší film ako Narnia. Síce dospelejší, takže sa pre rodinné výlety do kina hodí omnoho menej než Lewisova adaptácia, ale určite myšlienkovo bohatší a podnetnejší. Ak mi nenakrútia dvojku, tak sa vážne naštvem. P.S.: Český dabing sa tentoraz mimoriadne vydaril. Dokonca aj Iorek je nadabovaný tak dobre, že som oželel môjho milovaného Iana McKellena. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tvůrci si po Pánu prstenů usmysleli, že fantasy příběhy mají budoucnost. Otázka je, jak moc chytlavé a důrazné ony příběhy budou. Pokud to bude znít opravdu velkolepě, mohutně nebo dětsky a nudně, jako právě Zlatý kompas, kde hlavní hrdina je vlastně holčička a celé je to dětsky laděné, i když věřím, že dospělý se na to s radostí taky podívá. Zlatý kompas, ačkoliv, jsem o knize, ani o úspěšné trilogii jakživ neslyšel je dosti zvláštní příběh odehrávající se v dosti zvláštním světě, což rozhodně není nic špatného, jen s tím rozdílem, že příběh i svět kolem něj mi vyzní jako neskutečný paskvil, který se snaží dát dohromady velkolepý příběh, což je jasné, proto je to trilogie, ale vznikne z toho průměrný příběh, který se s velkolepostí těžko dá srovnávat. Snaha o úspěch u autorů je znát. Už hlavně tím, kteří herci se pod něj podepsali. Sám jsem ale zvědavý, zda-li se tato trilogie dopraví do svého konce. No, a jestli se natočí druhý díl, zřejmě já se na něj koukat už nebudu, protože Zlatý kompas mě příběhově nijak neohromil ani nenadchl, pouze, částečně potěšil. ()

T2 

všechny recenze uživatele

New Line Cinema otvorila novú knihu aby natočila novú fantasy seriu s hviezdnym obadením porovnateľným len s ich obrovským hitom ako bol Pán Prsteňov ale zveriť také mená ako Daniel Craig, Nicole Kidman, Eva Green, Christopher Lee, Derek Jacobi, Sam Elliot, Freddie Highmore, ... do rúk Chrisa Weitza? To už fakt nechápem a ešte mu nechali napísať aj scenár a potom to nakoniec aj tak dopadlo, úplne povrchná báchorka pri ktorej sa dá akurát tak dobre podriemať, okrem vydarených špeciálnych trikov nás toho moc nečaká, okrem teda bielych medvedov tie vypadali moc animovane. A už sa ani nečudujem že to v USA doslova prepadlo a neviem, neviem či si ešte Chris Weitz zapíska na poli tejto série, boli by producenti fakt trdlá ak by ho pri tejto sérii ponechali, samozrejme pokiaľ ich slabšie tržby úplne neodradia od ďalšieho natáčania. "V dnešnej dobe asi moc talentu netreba na spackanie filmu a premrhanie veľkého rozpočtu!" mali tie peniaze radšej poslať na konto Petra Jacksona ║Rozpočet $180miliónovTržby USA $70,107,728Tržby Celosvetovo $372,234,864║ fantasy filmom sa pomaly končí pôsobenie na poli očakávaných spektáklov roka, nuž pokračovanie Narnie to cez leto 2008 nebude mať vôbec ľahké(čo sa nakoniec aj vyplnilo s tou Narniou 2) ▐ Tržby za predaj DVD v USA $41,551,207 //počet predaných kusov 1,956,911/videl v kine: 45%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Vážně budí respekt, jak někdo dokáže prošustrovat vysoký rozpočet, hezký příběh a výtečné obsazení. Ale Weitz je jak velkostatkářův marnivý synek, který rozhazuje tatínkovy miliony s děvčaty nevalné pověsti. Pofidérní vizuál smrdí umělou hmotou a pastelkami, tempo snímku je strašně nevyvážené a neustále po kolena zabředá do vysvětlivek, herecké hvězdy zabíjí nulové vedení. Jo, děti jsou roztomilé (jako z reklamy na čokoládu), Kidmanová má šarm (podobně jako 150 podobných sladkých čarodejnic), hostování vousatého Bonda a bodrého kovboje z Big Lebowského potěší, ale výhradně proto, že tihle chlapi mají charisma nezvásile na zpackaném projektu. Weitz připomíná joudu, který si před natáčením nakoukal Harry Pottera a Pána Prstenů a pak to zkusil udělat podobně. Jenže je to hodně chabá náhražka, když v celém filmu není krom digitálních patlanic lautr nic zajímavého. Snad jen občasné záchvěvy sympatie ke známým hlasům i tvářím. Už tomu pánovi ty vysoké rozpočty nedávajte, on si pro samé triky není schopný pohlídat ani svou doménu: dialogy a vedení postav. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Kdyby všechno ve filmu Chrise Weitze bylo tak zlaté jako je samotný kompas, opravdu by to byla skvělá podívaná. Bohužel tomu není a přes příjemný casting, ve kterém hraje prim Dakota Blue Richards a Nicole Kidman, zklame dějová linie, stejně jako tempo celého snímku, který je poměrně digitálně výpravnou pohádkou do trochu jiného světa. Sledovat 113 minut dlouhou trochu dětinskou podívanou rozhodně není extra zábavné, ale nuda také ne. Velmi mě potěšili triky a celkový vzhled filmu, který je až na pár viditelně sterilních momentů velmi dobře trikově zvládnut a potěší milovníky "zajímavých trik" jako jsou měnící se daemoni. Slabší 3*, které jen podtrhují neschopnost tvůrců vytvořit kvalitní fantasy v době "po Pánovi Prstenů". Přesto má Zlatý kompas být první z trilogie o kompasu od Philipa Pullmana a docela by mě zajímalo, jak se budou osudy hlavní postavy vyvíjet dál. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Chris Weitz .. Říct, že "Pán Prstenu je jen jeden" už se zdá být ohrané, ale pro tuto zcela evidentní vykrádačku schématu Společenstva je to více než přesné. S každou uplynulou minutou je film neinvenční, prázdný, nudný. Weitz ani na moment nedokáže vykouzlit nějakou atmosféru, která by diváka donutila, když už ne se ponořit, tak alespoň namočit. Klady jsou pestrá výprava, pestré digitální doplňky (veškerá fauna) a Dakota Blue Richards (i když má v mnoha různých záběrech jen nasraně jednotvárný výraz, ale to se jistě poddá). Příběh Zlatého kompasu ve mě nevzbudil žádný zájem ač samostatně ani zrovna moc dobře nefunguje - ale že bych o nějaké pokračování stál? Pouhá pohádka, nic pro vyspělého diváka. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

V průběhu celého "díla" jsem přemýšlela, jestli by se mi to líbilo, kdybych to viděla jako děcko, a snažila se být k "ději" trochu vstřícnější. Ale mám pocit, že tolik patosu, samoúčelnosti a prázdnoty bych nesnesla ani v plenovém období. ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Miluji Nicole Kidman - je prostě úžasná. Jen kvůli ní, jsem se na film podíval. Občas si dám pauzu mezi horrory a kouknu na pohádku. Bohužel, co nesnáším a netoleruji jsou mluvící zvířátka. Je to tak dětské, tak moc dětské, že to můj rozum prostě nebere! ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

50 procent...Chrisi, vrať se do Dobré společnosti, na poli epické fantasy očividně nevíš, Jak na věc. Digitální animovaná zvířátka jsou k pomilování, Nicole coby nádherná sněhová královna s duší Darth Vadera a metodami Dr. Mengeleho brilantní, Dakota BR se svým vzdorným pohledem a drsným hlasem archetyp neroztomilého, ale skutečného hrdiny, a směle ji konkurují i zvučná herecká jména. Jenže co naplat, vznosná architektura knižního příběhu se proměnila v panelák, kde se strašlivě rychle a zmateně jezdí výtahem, filozofické, náboženské a fyzikální jádro se transformovalo na žvanivé vysvětlovačky bez pointy a bez východiska, bez kořenů a přesahu. Nečíst den předtím předlohu, netuším, která koho bije. Nádherné vizuály, atmosféra dickenskovské Anglie a polární světy prostě nezachrání to, že se divák v tom magickém světě trochu ztrácí. Ačkoli má kouzelnou zlatou buzolu:) Jsem jediná, komu připadá, že Desplat tu hudbu trestuhodně odflinkl? POMO: lépe bych to neformulovala:) ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Alexandre Desplat: 1. The Golden Compass ,2. Sky Ferry ,3. Letters from Bolvanger ,4. Lyra, Roger and Billy ,5. Mrs. Coulter ,6. Lyra Escapes ,7. The Magisterium ,8. Dust ,9. Serafina Pekkala ,10. Lee Scoresby's Airship Adventure ,11. Iorek Byrnison ,12. Lord Faa, King Of The Gyptians ,13. The Golden Monkey ,14. Riding Iorek ,15. Samoyed Attack ,16. Lord Asriel ,17. Ragnar Sturlusson ,18. Ice Bear Combat ,19. Iorek's Victory ,20. The Ice Bridge ,21. Rescuing The Children ,22. Intercision ,23. Mother ,24. Battle With The Tarters ,25. Epilogue ,26. Lyra , ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Souboje obrněných medvědů, létající divoženky vzpomínající na pletky s námořníky nebo dobrotivé dámy se sadistickými sklony - to byla napoprvé příliš silná káva a překvapivá nuda. Když jsem se ale o rok později smířil s tím, že se z Kompasu nevyklube magická fantasy, všechno nakonec dopadlo o poznání lépe. Jen nějak začínám litovat toho, že se pokračování nedočkáme. Válka s Azrielem v hlavní roli mohla být parádní podívaná a krok správným směrem. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Nech nás skúsi zastaviť.“ Až som prekvapený, ako ma to bavilo (bez debaty ma to bavilo stokrát viac, ako podobná, tiež z roku 2007 pochádzajúca, fantasy HVIEZDNY PRACH). Od úvodných sekúnd vysoko nasadené tempo vydrží až do konca. Triky sú pochybnej úrovne, no scenár je taký kvalitný, že to neprekáža a niektoré čisto digitálne postavy sú dokonca lepšie, ako živí herci (hrdinkin bojazlivo odvážny „deabol“ Pantalaimon, vlastnými démonmi poničený biely medvedí alkoholický bojovník Iorek Byrnison). Režisér Chris Weitz, na ktorého AKO NA VEC nedám dopustiť, však pracuje i so slabými hercami tak dobre, až som sa pristihol, že si prajem väčší priestor pre Daniel Craiga – čo je herec, ktorého rozhodne dvakrát nemusím. Detskí herci sú fajn, bosorka Eva Greenová dostala krásnu roličku (a je dobre, že ju neodmietla) a na fúzatého pilota Sama Elliota je radosť pozerať (ale musíte tam hore poriadne zakloniť tvár a dávať si bacha, ak ste zlí, aby vás netrafil). „Univerzum“ mi pripadalo nečakane zrozumiteľné, čo sa o HVIEZDNOM PRACHU povedať nedalo. Za najväčšie mínus pokladám bezradný záver, ktorý mal byť prvou kapitolou pôvodne plánovanej série (podľa knižiek Philipa Pullmana). Snímka však komerčne nezaujala a druhý diel bohužiaľ asi nikdy neuvidíme. Kvôli tomu prvý (a de facto posledný) ZLATÝ KOMPAS pôsobí ako prvá polovička super knihy, ktorej niekto vytrhal koniec. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Dalsi snad uz sta variace na to samy. Je sice fajn, ze tentokrat jsme se z cistyho fantasy prenesli do trosku modernejsiho sveta, ale co z toho, kdyz je to furt o tom samym, kdy nakej malej fakan musi zachranit svet. Jak dlouho se jeste budou tocit fantasy, kde je v hlavni roli nejakej malej smrad. Netvrdim, ze se obcas nezadari, ale tohle rozhodne neni ten pripad. Holka v hlavni roli me naprosto neskutecne srala, byla silene nesympaticka a jak furt mlela ty radoby hrdinsky proslovy a furt vse vedela, kazdyho chtela zachranit a do vseho se srala, zkratka sem mel chut ji rozkopat drzku. Co se tyce ostatnich hercu, ty bohuzel nebo bohudik nemaj moc prostoru, takze nic moc nepredvedou, ale ani se neztrapni. Navic ani triky nejsou uplne bezchybny a do toho je ve filmu dost casto naka logicka chyba. Ale abych jen nekritizoval, tech 110 minut uteklo prekvapive rychle, sem tam se najde nejaka pusobiva scena, jako treba souboj medvedu a sem tam tu je nakej dobrej napad. Navic po celou dobu hraje solidni hudba. Nenudil jsem se, ale za stokrat ohranej pribeh, kterej je sem tam nechtene smesnej a naprosto prisernou holku v hlavni roli nemuzu dat vic jak 3*. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Zlatý Kompas je další film co se veze na současném boomu fantasy. Podobné snímky nevyhledávám, ale tohle jsem náhodou viděl. Nemůžu říct že by to bylo vyloženě špatný, jen to na mě zapůsobilo jako slátanina s trapným příběhem. Je rozhodně na co se dívat (zásluha dnešních efektů) a to aniž by vás to znudilo, ale jak říkám ta zápletka je klon na extou a taky nepříliš zajímavý nebo charakterní postavy (kromě démonů, což je jediný dobrý nápad ze všech). Daniel Craig je na plátně minimum času a Nicole Kidman docela perlí, ale nic moc na celku nezmění. No alespoň mám jasno, že dvojku a trojku nejspíš nikdy neuvidím:) ()

Související novinky

James McAvoy a epická fantasy

James McAvoy a epická fantasy

09.06.2018

James McAvoy (Rozpolcený, X-Men: První třída) a Clarke Peters (Jessica Jones, The Wire) si zahrají v chystané televizní adaptaci známé fantasy trilogie Jeho temné esence od Philipa Pullmana. Podle… (více)

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

04.12.2012

Když máte knižní hit o síle bezmála tisíc stránek, s filmovou adaptací může být problém. Většinou se materiál do jednoho celovečeráku prostě nevejde. A plánovat filmovou sérii, to je velké riziko.… (více)

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

13.03.2012

Ještě nemáte dost zmodernizovaných verzí klasických pohádek? Pak vězte, že Raimiho Ozem, třemi Sněhurkami či dvěma Kráskami a zvířaty mánie nekončí. Walt Disney Pictures plánují nejen novou Popelku … (více)

A režírovat bude...

A režírovat bude...

26.04.2009

Catherine Hardwicke, Chris Weitz a... David Slade?! Cože?! Po „nějaké ženské“ a režisérovi Prciček a Zlatého kompasu nekompromisní tvůrce V pasti a 30 dní dlouhé noci, který nemá problém nějakému… (více)

Reklama

Reklama