Reklama

Reklama

Kromě našeho existují i jiné světy. Jedenáctiletá Lyra žije ve světě, kde duše nesídlí uvnitř člověka, ale v podobě zvířete zvaného daemon. Vyrůstá u strýce Lorda Asriela, který navzdory nelibosti některých členů vládnoucího Magisteria zkoumá Prach, spojující údajně od věků všechny světy. Lyra si s kamarádem Rogerem povídá o záhadných Vrahounech, kteří unášejí děti, a slíbí mu, že ho najde a osvobodí, kdyby ho unesli. Krátce poté se objeví paní Coulterová, která si Lyru vyžádá, aby ji doprovázela na cestě do Londýna a na sever, kde chce pomoci medvědímu králi Regnarovi získat vlastního daemona. Těsně před odletem dá rektor dívce alethiometr, zlatý kompas, který odpoví na každou otázku. Musí však slíbit, že o něm neřekne paní Coulterové. Lyra se brzy přesvědčí, že laskavost a krása paní Coulterové jsou jen maskou zloby a proradnosti. (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (782)

Hromino 

všechny recenze uživatele

Vím, že si film objektivně tu jednu hvězdu nejspíš nezaslouží, ale protože jsem filmem tak strašně znechucen, dovolím si hodnotit pro jednou subjektivně a udělit ji pouze za Dakotu Blue Richards, která byla jediným přínosem pro tenhle film a povedlo se jí postavu Lyry vystihnout vesměs úspěšně. Nikdy jsem nebyl nijak zvlášť proti filmovým změnám oproti knižní předloze, pokud teda mají smysl, nejsou samoúčelné a pro film jsou přínosem. Nicméně to, co zde napáchal scenárista a nejspíš i producenti, je vyloženě na několik pořádných facek. Převést tak nadějnou knižní sérii, která je s každým dílem propracovanější a více na zamyšlení, v naprosto nesmyslný mišmaš, který je přednostně zaměřen na děti a hromada zajímavých myšlenek pohřbena, případně zoufale nedotažena do konce – to na nic jiného než pořádné profackování snad ani není. Hlavně myšlenka duše přebývající mimo tělo v podobě zvířete – daemona – je podána naprosto tragicky, tempo snímku je přímo vražedné, většina herců jen naprázdno odříkává své repliky, nesmyslné změny oproti předloze (proč to na konci uťali tak nešikovně?) a už tak dost osekaný příběh jedině nudí. Ne, raději už nebudu dál vypisovat, co všechno tu bylo špatně, protože to by bylo ještě na dlouho. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

KINO/// Obsazení 9/10 Děj 7/10 Hudba 7/10 Efekty 8/10/// +famozní a zároveň excelentní Dakota Blue Richards, kvůlí ní jsem šel na tento film a nezklamala, svět a příběh ve kterém se děj odehrává, a nesmím opomenout velice kvalitní technické zpracování i hudební doprovod -bohužel to kazí zkratkovitý stříh, který hodně ubírá na celkové akčnosti a velkoleposti snímku, nebýt toho bylo by hodnocení vyšší a zároveň scénář je jaksi chladný, nebo snad mohu říct prázdný, prostě pěkně se na to kouká, ale že by mě to uneslo, nadchlo a já nemohl dospat dalších dílů.../// Budu to tedy brát jen jako zahřívací kolo pro další příběhy z tohoto světa. Který se autorům podařil udělat velmi originálně se spoustou nových prvků. Nejvíce asi postřehnete palivo pro dopravní prostředky a archytekturu. Rovněž nápad se zvířaty místo duší je báječný. Za tohle klobouk dolů. Navíc k dobru připíšu, že film je dospěleší, než třebas taková Narnie. A závěrečná válečná vřava je úpřímo hustá. A když už jsme u srovnávání s Narnií. Jistě si pamatujete dětské představitele. Asi by jste jim nejraději zakroutili krkem. Zde je hlavní dětská představitelka pravý opak. Toť vše co jsem chtěl říci./// Celkem 76%/// ()

Reklama

Stegr 

všechny recenze uživatele

50% - Celou dobu, co jsem film sledoval, jsem si říkal, že mám před sebou přeci jen o něco lepší dílo, než byly Letopisy Narnie. Triky byly povedené, lední medvěd s nádherným hlasem Iana McKellena strčil Aslana s klidem do kapsy (ještě, že jsem to neviděl dabované) a herecké výkony byly také celkem koukatelné. Ale ta trapná závěrečná bitvička a divný konec mě dost zklamaly, takže horší 3*... ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Hrozně dětské, moc barvičkami přeplácané, až trapně optimistické, ale nakonec i velmi svižné. Takový je Zlatý kompas - fantasy, která se jako další na nezastavitelném manufakturním pásu snažila dokázat, že kvalitám Jacksonovského Pána prstenů se dá minimálně vyrovnat. Jenže ono to asi vážně nejde (což je dobře), a jediný člověk, který by to mohl dokázat, má aktuálně ve spárech další tolkienovskou libůstku, Hobita. Chriz Weitz, tvůrce skvělých Prciček, se prý kdysi ke Kompasu vyjádřil, že "na to nemá" a režie se ujmout nechtěl. Tak PROČ mu hollywoodská mašinérie tak jako tak vtlačila scénář do rozklepaných rukou? Snímek je to sice nápaditý a nuda u něj až na několik slabších výjimek nehrozí, jenže jinak je to děsně tupé a arogantní: jak mohli tvůci počítat s dalšími díly (Zlatý kompas končí v podstatě jako Společenstvo prstenu), když atmosféra si vzala s velkou grácií dovolenou, herci velkých jmen tu hrají pět minut a hlavní postavou je předčasně vyspělá otravná holčička? Zvířecí démoni jsou sice super nápad (Pullmanův!), ale na nezapomenutelnou výpravu do světa fantazie to nestačí... ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

7/10... V rámci žánru naozaj originálne a zaujímavé, rýchlo odsýpajúce, občas naozaj napínavé, dobre zahrané a väčšinou solídne natočené (hlavne v akčných scénach). Mám však problém so scenárom, ktorý hlavne na začiatku zahlcuje informáciami o Lyrinom svete a nezaujíma sa o emócie a motiváciu postáv. V druhej polovici je to vynahradené aspoň svižným akčným tempom, tam však dochádza k skratkovitosti a niektoré dejové skoky sú čisté WTF (prepadnutie Samojedmi, potom zrazu pevnosť medveďov a pod.). Tak či onak omnoho lepší film ako Narnia. Síce dospelejší, takže sa pre rodinné výlety do kina hodí omnoho menej než Lewisova adaptácia, ale určite myšlienkovo bohatší a podnetnejší. Ak mi nenakrútia dvojku, tak sa vážne naštvem. P.S.: Český dabing sa tentoraz mimoriadne vydaril. Dokonca aj Iorek je nadabovaný tak dobre, že som oželel môjho milovaného Iana McKellena. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (45)

  • Režie byla nejprve nabídnuta Ridleymu Scottovi, nakonec se ji ale chopil Chris Weitz, který sice po dopsání scénáře nejprve odstoupil se slovy, že na to asi nemá, ale když po roce odpadl jeho nástupce, k projektu se vrátil. (xjane)
  • Sam Elliott vyhlásil, že toto bol zďaleka najvzrušujúcejší CGI film, na ktorom sa podieľal. (Arsenal83)

Související novinky

James McAvoy a epická fantasy

James McAvoy a epická fantasy

09.06.2018

James McAvoy (Rozpolcený, X-Men: První třída) a Clarke Peters (Jessica Jones, The Wire) si zahrají v chystané televizní adaptaci známé fantasy trilogie Jeho temné esence od Philipa Pullmana. Podle… (více)

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

04.12.2012

Když máte knižní hit o síle bezmála tisíc stránek, s filmovou adaptací může být problém. Většinou se materiál do jednoho celovečeráku prostě nevejde. A plánovat filmovou sérii, to je velké riziko.… (více)

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

13.03.2012

Ještě nemáte dost zmodernizovaných verzí klasických pohádek? Pak vězte, že Raimiho Ozem, třemi Sněhurkami či dvěma Kráskami a zvířaty mánie nekončí. Walt Disney Pictures plánují nejen novou Popelku … (více)

A režírovat bude...

A režírovat bude...

26.04.2009

Catherine Hardwicke, Chris Weitz a... David Slade?! Cože?! Po „nějaké ženské“ a režisérovi Prciček a Zlatého kompasu nekompromisní tvůrce V pasti a 30 dní dlouhé noci, který nemá problém nějakému… (více)

Reklama

Reklama