Reklama

Reklama

Kromě našeho existují i jiné světy. Jedenáctiletá Lyra žije ve světě, kde duše nesídlí uvnitř člověka, ale v podobě zvířete zvaného daemon. Vyrůstá u strýce Lorda Asriela, který navzdory nelibosti některých členů vládnoucího Magisteria zkoumá Prach, spojující údajně od věků všechny světy. Lyra si s kamarádem Rogerem povídá o záhadných Vrahounech, kteří unášejí děti, a slíbí mu, že ho najde a osvobodí, kdyby ho unesli. Krátce poté se objeví paní Coulterová, která si Lyru vyžádá, aby ji doprovázela na cestě do Londýna a na sever, kde chce pomoci medvědímu králi Regnarovi získat vlastního daemona. Těsně před odletem dá rektor dívce alethiometr, zlatý kompas, který odpoví na každou otázku. Musí však slíbit, že o něm neřekne paní Coulterové. Lyra se brzy přesvědčí, že laskavost a krása paní Coulterové jsou jen maskou zloby a proradnosti. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (45)

  • Severoamerické tržby dosáhly 70,1 milionu amerických dolarů, celosvětové 372,2 milionu. Při rozpočtu cca 180 milionů to nakonec znamenalo, že plánovaná pokračování se bohužel nekonala. (NIRO)
  • Natáčelo se od 4. září 2006 do ledna 2007 v Anglii, Švýcarsku, Maďarsku, Norsku a Kanadě. (Varan)
  • Celosvětová premiéra proběhla 27. listopadu 2007 v Londýně. (Varan)
  • Ve filmu tento fakt sice není řečen, ale v knize je uvedeno, že zlatý kompas byl vyroben v alternativní Praze, v Lyřině světě. (Dracconnis)
  • Pro film bylo vyrobeno 600 kostýmů. (Elisebah)
  • Daniel Craig (lord Asriel) řekl, že byl fanouškem ságy ještě předtím, než byl obsazen. (Elisebah)
  • "The Golden Compass" je americká verze názvu knižní předlohy. V Anglii se jmenuje "Northern Lights", což by se dalo přeložit jako "Polární záře". U nás kniha vyšla v roce 2002 pod názvem "Světla severu". (Elisebah)
  • Digitální mědvědi měli na place své dvojníky - polystyrenové na kolečkách či nafukovací. (xjane)
  • Pro natáčení bylo třeba vytvořit šest různých kompasů, jejichž výroba byla velmi náročná. Jeden z nich byl programovatelný, takže se dal lehce nařídit přesný pohyb ručiček. (xjane)
  • Režie byla nejprve nabídnuta Ridleymu Scottovi, nakonec se ji ale chopil Chris Weitz, který sice po dopsání scénáře nejprve odstoupil se slovy, že na to asi nemá, ale když po roce odpadl jeho nástupce, k projektu se vrátil. (xjane)
  • Pôvodný scenár napísal v roku 2003 Tom Stoppard. O rok neskôr, keď bol Chris Weitz najatý na réžiu, odmietol Stoppardov scenár a radšej si upravil samotné dielo Philipa Pullmana. Napísal rozsiahly 185-stranový scenár, ktorý neskôr upravil na 156-stranový scenár natáčania, ktorý bol údajne oveľa vernejší knihe ako Stoppardova verzia. (Arsenal83)
  • Roky po uvedení filmu režisér Chris Weitz prezradil, že napriek tomu, že je fanúšikom kníh, nakrúcanie bolo "strašným zážitkom" pretože New Line Cinema neustále zasahovalo do jeho práce. Weitzov pôvodný scenár mal oveľa pomalšie tempo, čo umožnilo viac budovania sveta, vývoja postavy a expozície. Štúdio ho prinútilo zrušiť prvky, ktoré neboli bezprostredne podstatné pre dej, a zmierniť náboženský podtext. Zrušili tiež niekoľko rozhodnutí o obsadení a prevzali strih, aby sa film dostal pod dve hodiny, čo si vyžiadalo opätovné natáčanie a preusporiadanie niekoľkých ďalších scén, aby bol film opäť koherentný. Najradikálnejším zásahom bolo odstránenie pôvodného konca z finálneho zostrihu s úmyslom použiť ho ako otvorenie navrhovaného pokračovania (čo sa nikdy nestalo). (Arsenal83)
  • Magistérium v ​​knihách, filmoch a televíznych reláciách má označovať katolícku cirkev. Všeobecné "protikresťanské" alebo "protináboženské" názory, naznačené alebo otvorené, sú zdrojom sporov medzi veriacimi (najmä katolíkmi) a ateistami zastávajúcimi Pullmanovu prácu. (Arsenal83)

Související novinky

James McAvoy a epická fantasy

James McAvoy a epická fantasy

09.06.2018

James McAvoy (Rozpolcený, X-Men: První třída) a Clarke Peters (Jessica Jones, The Wire) si zahrají v chystané televizní adaptaci známé fantasy trilogie Jeho temné esence od Philipa Pullmana. Podle… (více)

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

04.12.2012

Když máte knižní hit o síle bezmála tisíc stránek, s filmovou adaptací může být problém. Většinou se materiál do jednoho celovečeráku prostě nevejde. A plánovat filmovou sérii, to je velké riziko.… (více)

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

13.03.2012

Ještě nemáte dost zmodernizovaných verzí klasických pohádek? Pak vězte, že Raimiho Ozem, třemi Sněhurkami či dvěma Kráskami a zvířaty mánie nekončí. Walt Disney Pictures plánují nejen novou Popelku … (více)

A režírovat bude...

A režírovat bude...

26.04.2009

Catherine Hardwicke, Chris Weitz a... David Slade?! Cože?! Po „nějaké ženské“ a režisérovi Prciček a Zlatého kompasu nekompromisní tvůrce V pasti a 30 dní dlouhé noci, který nemá problém nějakému… (více)

Reklama

Reklama