Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Michael Clayton je "vyjednavačem" jedné z největších právnických firem v New Yorku. Tento bývalý státní zástupce má na starosti tu nejšpinavější práci ve firmě Kenner, Bach & Ledeen. Ačkoliv se již několikrát spálil a se svojí prací není spokojen, rozvod, špatná obchodní spekulace a narůstající dluh ho pevně drží připoutaného k firmě. Mezitím ve společnosti U/North závisí kariéra advokátky Karen Crowderové na urovnání multimilionového návrhu žaloby, kterou Claytonova firma vede proti nim do zdánlivě úspěšného konce. Když však prvotřídní advokát firmy Kenner Bach, Arthur Edens, sabotuje případ U/North, čelí Clayton největší výzvě své kariéry i svého života. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (556)

Boss321 

všechny recenze uživatele

Tony Gilroy je po Paulu Haggisovi či Bobu Galeovi další, kdo se kromě psaní scénáře nechal zlákat na režisérské křeslo a výsledek není vůbec špatný. Slušně napsaný thriller o novodobých právnících, kteří nechodí své klienty hájit do soudní síně, ale neustále mají telefon u ucha a zametají po svých "pánech" nepořádek. George Clooneyho mám film od filmu radši, protože se z něj stává světová extratřída a zasloužená nominace na Oscara to jen potvrzuje. Nominaci za vedlejší roli si vysloužil i Tom Wilkinson, který se mi svým výkonem líbil ještě více než Clooney. Tilda Swinton nezahrála špatně, ale výkon hoden nominace na Oscara to pro mě nebyl. Po filmové stránce to není pro mě nejlepší film roku 2007, ale herecké výkony jsou na hodně vysoké úrovi a za zkouknutí to určitě stojí...... ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

WOW! Takýchto inteligentných, brilantne napísaných, precízne zrežírovaných (záverečná polhodina je taká napínavá, že z toho puká obrazovka televízora) a bravúrne zahraných (Tilda je proste skvelá!) právnických thrillerov nie je nikdy dosť. Aj sám Sidney by mohol byť hrdý, keby niečo takéto natočil. P. S.: Komu sa scéna s koňmi zdá ako deus ex machina, ten úplne nepochopil celú jednu rovinu rozprávania (so synovou fantasy hrou, knižkou, ilustráciami v nej, Arthurovou fascináciou príbehom... je v tom trochu mystiky, čo je v tomto inak dosť chladnom filme veľmi zaujímavý, hrejivý prvok). ()

Reklama

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Michael Clayton je téměř bezchybný právnický thriller. Přídavku právnický se vůbec nelekejte, do soudní síně se divák nepodívá ani jednou. Prvotina Tonyho Gilroye se totiž odehrává pěkně v zákulisí, kde není nouze o velkolepá spiknutí, výbuchy automobilů, napíchnuté telefony a v neposlední řadě o chladnokrevné vraždy. Do detailu vypilovaný scénář spolu s velmi chytrými dialogy pronášenými ústy brilantně hrajících herců a ukázkovou režisérskou prací Tonyho Gilroye aspiruje na mé Top za rok 2007. Žádný z herců se nemusí za svůj výkon stydět, já bych však vysoko nad ostatní vyzdvihl George Clooneyho, který v Michaelu Claytonovi dle mého našel svou životní roli. Tony "Bourne" Gilroy je pak základním stavebním kamenem, bez kterého by to nejspíše takhle nefungovalo. Tento scénárista/režisér dokáže i u pomalu plynoucí scény u diváka vyvolat nejrůznější rozporuplné pocity, ani vlastně nevím, co jsem zažival při scéně nejchladnokrevnější vraždy za poslední léta, zda-li to bylo znechucení, či jen prostý úžas. Závěrečná půlhodina je zase šíleně intenzivní i přesto, že jak to vlastně dopadne nám prozradil samotný začátek. Scénu "Do I look like I'm negotiating?!" pak řadím mezi nejlepší filmové závěry tohoto milénia. Zcela jistě nezůstane u jediné projekce. ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Pořádně silná káva o druhé straně právničiny. Kam se na něj hrabe Perry Mason a jeho soudní síň, Michael si všechno podá v reálném světe, s reálnými problémy a postavami. Krásná a jinak nerušívá hudba, jenž podkresluje lehce meditační momenty (setkání s koněm), depresivní situace (Tom Wilkinson a jeho "And the time is now Michael!") či napínavé sekvence (vražda na objednávku). Scénáristicky perfektní film, režijně pro někoho nudnější, pro mne velmi chytlavý a herecky bezchybný. Akademie se opět s udílením sekla. Gilroyova prvotina si zasloužila víc. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

No, čekal jsem zajímavější a originálnější zápletku. Nejsem zrovna fanoušek akčních thrillerů, ale tempo Michaela Claytona bylo moc pomalé i na mě a pořádně se rozjelo až ke konci filmu. Ale abych jen nehanil, tak musím vyzdvihnout herecké výkony (Clooney byl dobrý, ale hlavní osobností snímku byl rozhodně Tom Wilkinson, a to nejen se svým monologem ze začátku filmu); btw, za co Tilda Swintonová dostala zlatou sošku, to opravdu netuším ;-). Slušný thriller, který fanouška žánru neurazí, but on the other hand, takových je v dnešní době hodně a tento nenabízí nic nového; lepší průměr. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (13)

  • Všechny scény mezi Michaelem Claytonem a jeho přítelkyní (Jennifer Ehle) byly z finálního sestřihu vystřiženy. Měly by se tak objevit až na DVD edici. (DaViD´82)
  • Michael Clayton se narodil v září 1959. Jelikož se ve filmu zmíní, že je mu pětačtyřicet let, tak to děj filmu zasazuje do období mezi roky 2004 a 2005. (DaViD´82)
  • Dětská fantasy kniha s podobenstvím "Realm and Conquest", kterou Claytonův syn doporučí otci a Arthurovi, vznikla přímo a jen pro účely filmu. (DaViD´82)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Čtvrtý Bourne v péči Tonyho Gilroye

Čtvrtý Bourne v péči Tonyho Gilroye

08.10.2010

„Nic nového pod sluncem,“ řeknou si ti z vás, kteří vědí, že scenárista Tony Gilroy (foto) spolupracoval na všech třech předchozích filmech o Jasonu Bourneovi a už od června píše čtyřku nazvanou The… (více)

Návrat Dr. Ryana a Dr. Jonese

Návrat Dr. Ryana a Dr. Jonese

08.07.2009

Dvě postavy, které proslavil Harrison Ford (pravda, Jacka Ryana si ještě před ním zahrál Alec Baldwin, ale svou pravou tvář získal agent až s Fordem), se pravděpodobně vrátí na plátna kin. Klepy o… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama