Reklama

Reklama

Lantana

Trailer

Obsahy(1)

Láska je veliké tajemství… Lantana, tropický keř s pestrými květy, se v Austrálii rozmnožil jako velmi odolný plevel, vytvářející ve velkých shlucích téměř neproniknutelné houští. Stejně spletité a neproniknutelné, jako dokážou být mezilidské vztahy. Vztahy mezi lidmi, kteří přestali mluvit stejnou řečí, kteří si po letech společného života přestávají rozumět, u nichž únava, zevšednění a podvědomá touha po něčem jiném, novém, ohrožují to vzácné a cenné, co si roky budovali. Takový je i úděl několika manželských párů ze současného Sydney, procházejících krizí středního věku. Policista Leon a jeho žena Sonja, starající se o domácnost a dva syny. Právník John a psychiatrička Valerie, do jejichž vztahu dramaticky zasáhla tragická smrt dcerky. Jane a Pete, pokoušející se zachránit rozpadající se manželství dočasnou rozlukou. Jejich cesty se kříží, jejich osudy se proplétají, aby je nakonec navždy propojila jedna tragická, nešťastná událost... Scénář filmu napsal podle své vlastní divadelní hry „Zmatení jazyků“ dramatik Andrew Bowell, natočil jej režisér Ray Lawrence, který se jím k celovečerní filmové tvorbě vrátil po plných sedmnácti letech. V r. 1985 debutoval pozoruhodným autorským snímkem Bliss, od té doby se věnoval pouze natáčení reklam a TV spotů. Lantanou ovšem opět připomněl své režijní kvality – film získal celou řadu Australských výročních cen a byl filmovými kritiky označen za australský film roku. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (98)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Klasická vzťahová dráma, v ktorej sa preplieta viacero vzťahov v prostredí austrálskeho mestečka alebo predmestia, kde máme pocit, že sa všetci poznajú. Lantana nekomromisne ukazuje naše slabosti, ktoré režisér neodsudzuje, čím oslovuje skôr staršie publikum vo veku hlavných protagonistov. Patrí medzi niekoľko vzácnych filmov, z ktorých ma oslovilo niekoľko bonmotov natoľko, že ich nikdy nezabudnem. Je ľahké byť neverný, ťažké je ostať verný ...ak to hovorí manželka po 20 rokoch vzťahu nevernému manželovi, má to svoju váhu.. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Ledové, přesto živé a opravdové. Přizvednutá poklička hrnce s dávno studeným obědem, který byl rutinně připravovaný a s nechutí pojídaný, přesto neodmítaný a nakonec doceněný. Lantana chladně vypráví o věcech, které obvykle drásají emoce i psychiku nejvíce... každá slza pak působí jako drobné vykoupení, ne-li dar shůry. ()

Reklama

hanagi 

všechny recenze uživatele

U tohoto snímku je asi nejdůležitější s jakou osobní životní zkušeností anebo s jakou představou o partnerských vztazích k němu přistupujeme, a podle toho se odvíjí i hodnocení. V mém případě snímek zůstal někde v půli - rozumím situacím, které hrdinové filmu prožívají, ale nerozumím způsobu, kterým je řeší. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

3,5     "Do you still love him?"     Výborná psychologická dráma s prvkami krimi thrilleru, zaradená do zoznamu 1001 filmov, ktoré musíte vidieť, než umriete. Postupne, v spletitých dejových líniách, sa v nej odkrývajú vzťahy štyroch manželských dvojíc, aby sa nakoniec ich osudy prepojili. Popínavá rastlina lantana je ako metafora pre spletité vzťahy, navonok ozdobená krásnymi kvetmi, pod ktorými skrýva spleť ošklivo prepletených tŕnistých vetiev. Psychológia postáv (z ktorých žiadna nie je morálne bez poškvrny) nie je úplne dokonale prepracovaná, pôsobí trochu povrchnejšie, zato sa filmu veľmi úspešne darí navodiť tiesnivú náladu s výborným napätím, čomu napomáha aj veľmi vhodný minimalistický soundtrack. Medzi najväčšie klady radím prepracovaný a najmä originálny scenár, ktorý vôbec nie je predvídateľný. Ako asi jedinú väčšiu slabinu vidím príliš vysokú koncentráciu typicky televíznych hercov, ktorých prejavy občas navodzujú pocit epizódy televízneho seriálu. Po druhom zhliadnutí zvyšujem hodnotenie z 3 na 4 hviezdičky.     "You ever fuck with our marriage and I cut your balls off. I hang them on the line between your socks and your jocks." ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

LANTANA je pro mě film o "odvrácené straně Měsíce". Potemnělý film, který důrazem na absenci důvěry a lásky, poukazuje právě na jejich nezbytnost a potřebnost v našich životech. Vynikající příběh, který tepe pomalu, pozvolna, ale s každou minutou o to více a více tíživěji. Přiznám to a přiznávám to rád: mám rád filmy s propletenými životními příběhy. Tento je přímo (v tom nejlepším smyslu slova) zašmodrchancem jako keř lantany samotný. Nezjevné vazby, které se ve finále ukáží jako vazby blízké a pevné, mnohdy až nepříjemně semknuté. Dále: miluji filmy s realistickým vyzněním, které počítají s prvkem zběsilé a nepříjemně nevypočítatelné náhody. Vždy mi ve filmu vadily a vadí záběry kovboje/agenta, který vyskakuje z 1. patra a dopadá přesně na toho svého koně/do sedadla toho svého Ferrari. Život mě prostě naučil, že a) buď je kůň o 3 metry dále nebo za b) se čirou náhodou hotelový poslíček zdržel s mým Ferrari u SHELLu. Tento film, přesně odpovídá mému chápání reality - nikoliv vždy nepříjemný a nepříznivý stav; jen prachobyčejně nevypočítatelný a netikající přesně tak, jak si ideálně představujeme. A závěr filmu? Potěší... alespoň tak tomu bylo u mě. Miluji filmy s tím jakýmsi "magnolioidním zklidněním". Shrnuto a podtrženo: Je to méně než 100% a více než 80%. Nakonec se rozhoduji pro 90% (se zaokrouhlením dolů na 4 hvězdy) - snad pro příliš pomalu tepající tempo. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (3)

  • Anthony LaPaglia si musel připomenout svůj australský přízvuk, který ztratil během let při práci na amerických filmech. (Cheeker)
  • Filmovalo sa v Austrálii, predovšetkým v meste Sydney. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama