Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Adaptace románu jednoho z nejslavnějších spisovatelů generace beatniků Jacka Kerouaca. Hlavními hrdiny jsou Sal Paradise a Dean Moriarty, kteří odmítají žít spokojeným konvenčním životem a spolu s dalšími kamarády se vydávají na bláznivou cestu po Spojených státech. Sal je spisovatelem a žije v New Yorku. Dean je dítětem ulice, často pobýval v polepšovně a živí se hlavně krádežemi. Oba jsou svobodní a tak pro ně není problém sbalit si věci a vyrazit. Nakonec se dostávají až do Mexika. Během svých cest si užívají absolutní svobody a volnosti, navštěvují večírky, užívají si alkoholu, drog, sexu a jazzu. (Creony)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (212)

lennyd 

všechny recenze uživatele

Sal (Sam Riley), mladý a nadějný spisovatel, žil vcelku klidným životem, dokud nepotkal Deana (Garrett Hedlund). Dean, který vždycky dokáže rozjet nějakou bejkárnu, nebo alespoň nějakou cool party, se spoustou alkoholu, drog a sexu. Dean, kterého napadne vyrazit pryč, z New Yorku, na nějakou dalekou cestu. Dean, který nemá problém kdykoliv sbalit holku. Nebo kluka. Nebo se oženit. Dean vlastně nemá vůbec žádný problém. S ničím... Pamatuji si, že předlohu Jacka Kerouaca jsem četl asi dva roky zpátky, a vůbec mne nebavila, a už vůbec jsem nechápal, jaký kult se kolem tohoto dílka tvoří. A to mne nenapadlo, že po nějakém čase budu muset onu nudu strávit ještě jednou, tentokrát při sledování tohoto filmu. A nuda to opravdu byla, protože koukat na to, jak si Dean se Salem v jednom kuse užívaj, zatímco mne čeká druhej den cesta akorát tak do hokny, jen fakt o ničem. Ale několik kladných bodů bych ve filmu našel - třebas prsa Kristen Steward (akorát to vyjde na ty hvězdičky - dvě prsa, dvě hvězdičky)... ()

Jolinar 

všechny recenze uživatele

Hedlund se mi fakt líbil, ale celkově takové velké nemastné-neslané NIC. Bez emocí, bez děje, bez lyriky, pár scén zajímavých, ale jinak velká škoda. Postavy vás nenadchnou, děj vás nezajímá, konec můžete klidně prospat. Nejvíce mi asi chyběl zápal pro konverzace a filozofování, který je pro beatniky charakteristický. Kde jsou dlouhé dialogy, noční rozhovory a rozvířené diskuse? Většinu filmu jsou postavy zachyceny jak někam jedou, kouří, pijí nebo souloží. Ale já měla vždycky za to, že to nebyli jenom výtržníci, nevěrníci, lháři a tuláci, ale především INTELEKTUÁLOVÉ. Hloubali nad světem, nad životem. Hodně četli. Byli zapálení. Chtěli vědět víc. Viděli v životě lyriku. A když šli do baru sbalit novou holku a opít se do němoty, zastavili se před vchodem, aby se podívali na ty děsně obrovský jasně zářící hvězdy a přemýšleli nad nimi, proč vypadají tak osaměle zkoušeně, jestli svítí i pro někoho jiného, nebo jsou to jen oni, kdo je nicotným bezvýznamným pohledem dokáží zachytit a meditovat nad jejich zkroušením a tím pádem i tak trochu ulehčit jejich utrpení.. (asi tak nějak!) PS A ani jedna bitka v baru - vážně?! ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

Knižní předlohu jsem nečetla a to je určitě právě v tomhle případě mojí velkou chybou, protože pak bych nemusela být svým způsobem zklamaná těmi sterotypními sekvencemi, cesta - drogy - sex - atd., stále dokola jen s menšími obměnami. Zkrácená verze by tomu možná neuškodila. Ale já tu knihu nečetla a tak jsem se stala nezávislým divákem Salova vyprávění hlavně o Deanovi a o jeho sebedestruktivním způsobu života. Člověk, kterého musíte v jednu chvíli milovat, abyste ho vzápětí neseřezali jak malýho fracka. Garetta znám už i z jiných filmů, ale tady byl naprosto vynikající a finální část této road movie na mě asi zapůsobila nejvíc. Kristen Stewart jako Marylou neměla chybu, ale co mně docela dost mrzelo, že Kirsten Dunst, kterou mám moc ráda se dostalo minimálně prostoru. Takže za mě by to byl normálně průměr, ale za Garetta Hedlunga tu jednu hvězdu určitě přihodím. 75% ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Ťažko povedať. Na to ako je predloha neuveriteľne hlučná a divoká, je to dosť tichý film. Nečítať predlohu, v prvom rade sa v tom asi nezorientujem, v druhom rade by ma to nudilo. Kerouacovo On the Road býva nazývané "denníkom hipsterskej generácie" a v tom je film dosť doslovný. Denník - vytrhnuté stránky nahádzané na seba ignorujúc vatu, vysvetľovanie kto a čo, pridávajúce zážitok za zážitkom. Niekedy je použitý konkrétny dialóg z knihy v inej súvislosti (respektíve ho prenáša niekto iný, respektíve v inom časovom období), niekedy situácia vyznie inak ako by mala (hlavne scéna s Buscemim.V knihe mi nijak dôležitá neprišla a skorohádka čo ju nasledovala vo filme vyznie divne a inak ako v knihe, a čudujem sa, že ju vôbec použili, konieckoncov načo), a hlavne posolstvo cítiť iba v náznakoch, a priateľstvo hlavných postáv nevyzerá tak pevné. A trochu zamrzel aj záver. Bol som rozhodnutý, že ak film bude končiť aspoň pol hodinovým vyvrcholením v Mexiku a hlavne SANITKOU!, že mu dám päť hviezdičiek. Nekončil. Výsledný dojem: silnejšie tri hviezdičky; film ktorý by ma bol pravdepodobne obišiel ako sa to najviac dá, neznalého textu určite. Nakoniec dávam aj štvrtú hviezdu, za dokonalý casting. Rovnako predstavitelia hlavných postáv (Sam Riley musí mať vynikajúceho agenta, najprv životopis Iana Curtisa, potom film o Kerouacovi), tak všetkých vedľajších, s malou výnimkou Allena Ginsberga (vo filme Carla Marxa). Kristen Stewart konečne zas ukazuje, že dokáže aj hrať a nielen tváriť sa smutne (ako Joan Jett som jej to tiež žral, ale nie pre jej herectvo), navyše keď je nahá, ide o vskutku nádherný pohľad. Cameá super, Burroughs geniálny. Škoda, že dostal tak málo priestoru. PS: Kerouacové knihy mám rád, radšej tie o jeho vzťahoch so ženami. Do budúcna by ich adaptácie mohli byť, ale predsa len, formou menej beatnické. ()

Marqta 

všechny recenze uživatele

Chvílema jsem myslela, že už to nevydržim. Některé pasáže jsou prostě taaaak moc natahované, že se to zdálo až nekonečné. Problém byl možná v tom, že jsem nečetla knihu, takže jsem měla místy perné chvilky udržet krok s rychlými a celkem se opakujícími "zvraty" v příběhu. Pro člověka, který knihu četl musí být tenhle film mnohem hodnotnější- protože po filmařské stránce nejde snad nic vytknout- kromě už zmiňovaného natahování všeho. Rozdílné povahy a vztahy- to je asi to hlavní co se tady řeší a to skvěle nadčasově a propracovaně. To co bylo asi nejlepší - bylo částečné Salovo vyprávění a herecké výkony- ty především. Garrett...Garrett...a Kristen - oba ukázali že jsou skvělí - zatímco u něj to je dalo by se říci "klasické", Kristen mi opět napravila můj dojem z ní - který vždy značně klesne, když se kouknu na další díl Stmívání. Napadlo mě, že by nebyl špatný nápad film rozdělit do dvou částí...Nicméně, teď mám v plánu si přečíst knihu a pak se třeba vrátit k tomuhle filmu a případně upravit hodnocení. ()

Galerie (79)

Zajímavosti (14)

  • Naprostá většina postav je inspirována skutečnými lidmi. Postava Sala Paradise (Sam Riley) je sám autor Jack Kerouac, Dean Moriarty (Garrett Hedlund) je beatnický spisovatel Neal Cassady. Významnými beatníky jsou další postavy Allen Ginsberg (Tom Sturridge) jako Carlo Marx a William Burroughs (Viggo Mortensen) jako Bull Lee. Další postavy jsou také psány podle skutečných osob, které ovšem příliš nezasáhly do beatnického hnutí. (Moena)

Související novinky

Viggo Mortensen opět na cestě

Viggo Mortensen opět na cestě

07.08.2010

Snad není potřeba vysvětlovat, že nepůjde o pokračování postapokalyptické Cesty. Viggo, přestože nedávno plánoval seknout s hereckou kariérou, se připojil k obsazení adaptace slavného románu Jacka… (více)

Reklama

Reklama