Speed Grapher (TV seriál)
Speed Grapher
Animovaný / Drama / Mysteriózní / Psychologický
Japonsko, 2005, 24x23 min
Hrají:
Kenjirō Tsuda, Takehito KoyasuObsah
Před více než deseti lety skončila ekonomická krize. Svět se rozdělil na chudé a bohaté; Japonsko není výjimkou. Čtyřiadvaceti dílná série se odehrává v Tokiu. Ve městě kde si za peníze můžete koupit cokoliv. Hlavní postavou je fotograf Saiga, kterému byl zabaven cestovní pas a tudíž chtě nechtě musí zůstat v Japonsku. Jednoho dne objeví tajný klub zvaný “Roppongi”. Členy tohoto spolku jsou pouze vybraní bohatí lidé, kteří si sem chodí splnit své nejtajnejší touhy a přání. Saiga odhalí místo kde se tento spolek schází a vnikne mezi členy. Zde potkává dívku jménem Kagura, která jej požádá o pomoc. Saiga se rozhodne jí pomoci... (quinnet)
gumbo
Takový prapodivný mix všeho možného s místy hodně nechutným obsahem a podivně kostrbatým dějem. Celá společnost v tomto díle ja tak zvrhlá a zkažená, až to vypadá tak, že je v tom jen snaha udělat hlavní hrdiny ještě pozitivnější než ve skutečnosti jsou. Hlavním problémem je ale absence nějak zajímavého příběhu a to, že se v každém díle objeví zničehonic nový záporák, aby nám předvedl nějakou novou úchylku, mi přijde až pitomé. Vše podkresluje podivná hudba, evokující televizní kriminálky 80. let. No a co pochválit? Animace není nijak extra, ale dá se na to vcelku bez problémů koukat. nečekal jsem nic, takže mě nic nezklamalo. Další s podprůměrných seriálů, který si přeci jen ty dvě hvězdičky zaslouží (masochysté a milovnící úchylné mangy nechť si přidají 2 hvězdičky) 45%(30.3.2009)
boo-boo
Velmi zvlastne kombo vsetkeho, kde cim vyssie clovek je, tym vacsi je to zmrd, uprostred kraluju euphoriaci vsetkych druhov a cele to vedie chlapik, ktory je hajzlik uz od pohladu (no, jeho motivaciu zistime tak nejak uprostred). Animacia nie je zla, hudba je skvela a subojom tiez v podstate nic nechyba. Dej mozno trochu kriva a je taky redsi, rovnako ako som si nejak extra nevybudoval sympatie k tej holcine, ale hlavny hrdina je sympatak;)(23.12.2008)
papaguy
Japonské anime, která mi trochu připomíná českou pohádku od Čapka jak pejsek a kočička vařili dort. Pejsek a kočička do něj dali všechno, co jim chutnalo. Takový eintopf. Pak přiběhl boxer a ještě zatepla jim to snědl. A pak se z toho poblinkal. - Smíchejte šálek scify, šálek fantasy, trochu okultismu, špetku detektivky, lžíci SM a bizard softporno, přidejte japonský smysl pro podivnost, perverzi a zádumčivý sentiment, okořeňte akcí a námětem jak vystřiženým z Nabokovy Lolity a máte SPEED GRAPHER. Ale z nějakého vyššího hlediska by se to také dalo chápat jako kritika společnosti zkažené chamtivostí a penězi. ___ Díky geneticky zmutovaným euphorianům to autoři mohli rozjet opravdu pořádně a k dosud známým uchylkám přidat několik dalších, vskutku originálních a zvrácených. A každého uchyla - pardon euphoriana pěkně na taktéž zmutovaného hlavního hrdinu postupně posílat a konfrontovat s jeho zvlášní schopností. Myšlenka s genetickými manipulacemi přenášenými virem (který tělo bleskově přepracuje, což mě na sf s takto pužitým námětem vždycky štve), není nové. Neokoukaný (tedy alespoň pro mě) je kult a komerční kolotoč, který se kolem toho roztočí. Bohyně jako předmět uctívání, fetiš, sektářství (do kterého spadnou elity celého národa), i pouťová atrakce... To se myslím autorům docela povedlo. Zajímavá je myšlenka přeměny podle skrytých přání. Tedy obsahu podvědomí? Jak to asi může dopadnout? Brrr.:-) Sympatické jsou známé hlasy dubbérů z G.I.T.S. a vcelku vydařená hudba a znělka. Kikina Bob, který Saigovi několikrát zachrání prdel (obrazně řečeno), mi připomíná jednoho nejmenovaného blízkovýchodního kontroverzního prezidenta. Možná to je zamýšlená politická satira. Anebo nezamýšlená, v každém případě mě ta podobnost pobavila:-) ___ Hodnocení: Rozhodně koukatelné a po japonsku prapodivné anime (a to jinak seriály příliš nemusím). Uvažoval jsem mezi 3 a 4 hvezdičkami. Když ovšem srovnám se špičkami, dávám 3*(9.5.2012)