Reklama

Reklama

Texhnolyze

(seriál)
  • Japonsko テクノライズ (více)
Animovaný / Drama / Psychologický / Sci-Fi
Japonsko, 2003, 8 h 26 min (Minutáž: 23 min)

Kamera:

Takaharu Ozaki

Hrají:

Satoši Haga, Šizuka Itó, Hiroši Cučida, Ičiró Nagai, Čafúrin, Džódži Nakata, Fumihiko Tačiki, Hadžime Iidžima, Masaši Hirose, Hóčú Ócuka, Kendži Nomura (více)
(další profese)

Epizody(22)

Obsahy(1)

Texhnolyze popisuje dystopickou, mystickou až symbolickou metropoli Lux a ty, kteří ji obývají. Město je rozděleno na několik frakcí: Organo, organizaci (ne nepodobnou mafii), která podporuje tvoření umělých, pohyblivých protéz; náboženské fanatiky, kteří takové vylepšování lidského těla považují za herezi a mladé odpadlíky, kteří si chtějí jenom užívat a pozvednou zbraně proti komukoli, kdo se je rozhodne napadnout. Do zákoutí tohoto města se vydají dvě osoby - Ichise, který snad jako jediný dosud nerezignoval na svůj osud a je rozhodnut si svůj život vybojovat. Druhým je pak Yoshii, neznámý cizinec odkudsi ze zapomenutého povrchu země, který začíná rozehrávat nebezpečnou hru. Seriál plyne pomalu a zaměřuje se především na psychologii postav a jejich chování v rozpadajícím se světě. Kresba je detailní (autorem postav je Yoshitoshi Abe, znamy z Haibane Renmei) a dotváří atmosféru, stejně jako převážně elektronická podkladová hudba. (kaspar)

(více)

Recenze (15)

ravalah 

všechny recenze uživatele

Velmi povedena graficky temna stranka tohoto anime. Jiz prvni dil byl skutecne perfektni. Minimum slov a presto jsem nemel pocit, ze by nejaka chybela. Nicmene vzhledem k ostatnim aspektum (zabavnost, udrzeni pozornosti, prehlednost,moje vetsinou veskrze zadne emoce behem produkce) nejake hvezdy srazim. Tadaaa, solidnich 7/10. Prvni dil ma jasnych 10. ()

3 AM Code 

všechny recenze uživatele

Silna atmosfera, perfekt animace i neotrely zpusob vypraveni Technolyze dokaze opravdu silne upoutat po vetsinu svych dilu. Serial bohuzel trpi castym nesvarem Anime (i kdyz ne jen Anime): tvurci nedokazou dej smysluplne uzavrit. 22 dil zkonci "nejak" pricemz x-otazek zustane bez odpovedi nebo zcela nedavajici smysl. Jiz druhe Anime v posledni dobe kde sem se s timhle setkal - pretim to byl Eden of The East. Take brilantni rozjezd a pak skutek utek. V porovnani s Technolyze dava i SE:Lain vetsi smysl (i prestoze je sneci tempo vypraveni hure stravitelne) a to je teda co rict. Ach jo zas promarnenej potencial.. ()

Terezinka198 

všechny recenze uživatele

Dojít k tomuto anime možná v jiný čas, asi bych si ho užila, protože většinou se mi podobné, pomalu lazené anime líbí... ale tady... Nápad určitě zajímavý, prostředí taky... ale na mě příliš pomalé (až mě to samotnou pořád zaráží...). Možná za pár let kouknu, až nebudu vědět, co dělat s volným časem, nyní jsem se trápila poměrně dlouhou dobu celého týdne. 4,5/10 ()

Janko_Vlyrd 

všechny recenze uživatele

"Is there anything you want; anything at all?  Come to me, I'll be your Guardian Angel." Psychologický teror! Zabudnite na nejaký hype, toto anime Vás dostane na kolená! ()

CamperCz 

všechny recenze uživatele

Nejdrive jsem daval za 4, ale po tretim zhlednuti se k tomuhle anime i nadale vracim a porad me vic a vic fascinuje. Genialni atmosfera, skvely svet, perfektni charaktery. Rozhodne to neni pro kazdeho, ale pro me urcite. ()

loki5

všechny recenze uživatele

Nebudu hodnotit jelikož jsem byl schopen "vydržet" jen první díl. Artově nesnesitelný způsob vyprávění tak nějak nedokážu překousnout. Ostatně v první díle se totiž nedozvíte naprosto nic o ničem. ()

Utero 

všechny recenze uživatele

Tohle jsem opravdu nečekal...jakožto milovník Ergo Proxy jsem si nemohl nechat Texhnolyze ujít. Nečekal jsem, že mě čeká tak strhující podívaná. Ty čtyři dny sledování životů Ichise, Onishiho, Doc nebo Ran v temném, umírajícím světě byly nádherné....při poslední epizodě jsem téměř nedýchal...nemám asi co vytknout. Jedno z nejlepších anime co jsem kdy viděl! ()

papaguy 

všechny recenze uživatele

Násilí, techno-fetiš, beznaděj, chaos, šílenství. Kim-čong meets sci-fi. I přes uvedená adjektiva pro mě koukatelné. Fungování podzemního světa je odkrýváno postupně. Jenom ten rozvleklý závěr mě trochu štval. Pokud by autoři nepodlehli nutkání filozofovat, zkrátili to o dvě epizody a místo jakýchsi flashbacků a symbolických obrazů to v jednotném duchu dovyprávěli, bylo by celkové vyznění mnohem silnější. Výtvarně velmi propracovaná kresba scén, ale animace spíš jednodušší. ()

loveless 

všechny recenze uživatele

Před pár lety jsem Texhnolyze po dvou dílech dropla. Ono se tam totiž vlastně skoro nic neděje. Je tam spousta krve a hnusu, bleh... Pro milovníka barev a roztomilých postav je tohle utrpení, takže jsem se totálně minula v žánru už od začátku. Ale! Ale napodruhé jsem se hecla a nenechala se temností porazit a dokoukala. No a vlastně mě to v určitou chvíli i začalo relativně zajímat, ale... Stejně mě děj moc nebral, jednotliví "mafiáni" bojující proti sobě, aby pak stejně dopadli, jak dopadli. Kresba mě naprosto neoslovila a hlavní hrdina si mě nijak výrazně nezískal. No, nebylo to úplně špatné, ale jak už jsem psala výše, bylo to pro mě naprosto mimo žánr a sice jsem si rozšířila obzory, ale stejně bych to ohodnotila jako víceméně ztrátu času, protože jejich "poselství" ke mě opravdu nedoputovalo. ()

kaspar 

všechny recenze uživatele

Brutalita vynesená do oblak. Překrásná malovaná óda na duševní nihilismus a šílenství (Viva Yoshii). Je zajímavé, že byly použity kulturní vlivy malíře Edwarda Hoppera. Pro všechny kdo shlédli celé představení, zde je pár důkazů: 1) http://natstory.files.wordpress.com/2010/09/hopper.jpg 2) http://prints.encore-editions.com/500/0/edward-hopper-house-at-eastham-original-size-20x28.jpg 3) http://www.art-reproductions.net/images/Artists/Edward-Hopper/A-Woman-In-The-Sun.jpg 4) http://jeffsingerphotography.com/blog/wp-content/uploads/2010/05/EdwardHopper-Sunday-1926.jpg 5) http://www.columbia.edu/itc/history/baker/w3630/images/hoppersunwebbg.jpg ()

daGGos 

všechny recenze uživatele

V kůži Ichiseho by asi nikdo být nechtěl, při plnění "pracovních povinností" to totiž trochu přehnal, což mělo za následek to, že se ho jeho zaměstnavatel rozhodl vyhodit na dlažbu a na rozloučenou mu ještě zredukovat počet horních a dolních končetin na půl. A zkuste si v tomto stavu pořídit ty drahé mechanické, když se v hierarchii města nacházíte zhruba na úrovni kanalizačních krys. Ve stejném duchu se nese i celý zbytek seriálu - drsný, nemilosrdný, kyberpunkový a provoněný směsí krve a oleje. Doporučují 4 fanoušci kyberpunku z 5. ()

Pilouš 

všechny recenze uživatele

Od absolutního hodnocení seriál oddaluje absence jakékoli poetiky a velmi špatná výprava, která zamrzí převážně v části nad povrchem, kdy je svět sice “krásně mrtvý”, ale úplně bez duše. S takovými obrazovými prostředky, jaké si může anime dovolit a s poetikou japonců se dalo vykřesat daleko víc pocitů, jako je třeba beznaděj, či zoufalství, namísto -nic- které mne ve skutečnosti čekalo (a nepomohly ani pěkné steampunkové kulisy). Záměr autorů pravděpodobně bylo natočit epický příběh o konci světa, ale disponovali natolik žalostnými vypravěcími prostředky, že jejich představy nakonec zůstaly jen na papíře. Motivy i atmosféra načatá hned ze začátku vydrží až do samotných závěrečných titulků a letmý odkaz Falloutu spíš zamrzí, než aby seriál posunul vpřed... Dále Texhnolyze špatně nakládá s možností diváka šokovat, protože už někdy ve čtvrté epizodě ukáže, *spoiler* že se město nachází v podzemí. *konec spoileru* -Právě tohle mohl být například šok ve finále... Bohužel, všechny karty jsou vyloženy hned ze začátku a vědět tento fakt, má touha sledovat seriál dál by rázem razantně klesla... Texhnolyze totiž jen klouže po povrchu svého potenciálu a dokáže pracovat jen s pár motivy, které až do konce opakuje. Chybí barvitost, chybí hlubší emoce a nejvíc postrádám jakoukoli katarzi ve finále. Všechny události se prostě stanou, nikde nic nešokuje, ale ani nenudí. Vyprávění je zkrátka tak rutinní a sebestředné, že si postapo světa ani pořádně nestačíme užít, což mě vzhledem k přemrštěné stopáži spíš zamrzí... hodnocení: **** (čtvrtá hvězdička je jen o fous, po čase ji možná smažu) ps: seriálu Ergo Proxy se pouze dotýká, ačkoli ho v pár věcech (např. vyrovnanost epizod) i předčí. Z počátku se nabízelo i srovnání s Experiments Lain, ale ten počítal s diváckou domýšlivostí, zatímco zde je vše až příliš polopaté. ps2: druhou sérii, ale už od jiných autorů bych ale bral všemi deseti. ps3: určitě se nenechte odradit prvním "mindfuck" dílem ()

LaCro1x 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý anime seriál, u kterého je nutné překousnout první díly, ze kterých buď budete znechucení, nebo nic nechápat, spíše oboje (občas mi to připomínalo filmy od Lynche...). Pokud ale toto vydržíte, příběh začne být velmi spletitý, zajímavý a napínavý, hlavní konflikt v Lukussu během Yoshiových manipulací a krátce po nich je asi nejlepší část seriálu, dovysvětlující poslední epizody jsou spíš jen na efekt, který zas tolik nenadchne. Postavy jsou ale vytvořeny skvěle, stejně tak i atmosféra, oceňuji i to, že autoři vysvětlili víceméně vše, co se v seriálu objevilo či událo, takže máte na konci lepší povědomí o tom, co se dělo. K tomu, aby vše "zapadlo na své místo" by bylo asi potřeba shlédnout seriál 2x, přinejmenším první díly . ()

kriplozoik 

všechny recenze uživatele

Potenciál to mělo, kamera byla úžasná a ten, kdo vymýšlel záběry musí být neskutečně talentovaný. To ale k výjimečnému seriálu nestačí. Postavy se mi zdály schématické, příliš vybájené na to, aby byly reálné a uvěřitelné. Hlavní hrdina mi přišel takový nemastný, neslaný a zapomenutelný, ostatně stejně jako celý děj. Sice jsem ten seriál už "dojel", ale tak nějak mám problém říct vlastními slovy, o čem byl a co tak veledůležitého tam na ploše 500 minut vlastně řešilo. ()

Reklama

Reklama