Reklama

Reklama

Probuzené svědomí

  • Československo Román lásky a pomsty
všechny plakáty

Obsahy(1)

Renatu, dceru majitele cirkusu Luciena Astora, zraní po vystoupení medvěd. Renata se zotavuje na venkově v sídle svého otce a zamiluje se do sirotka Daniela. Mezitím otec přijme do cirkusu jako manažera Richarda Brána a oblíbí si ho natolik, že ho chce oženit s Renatou. Při návštěvě na venkově však Renata otci představí Daniela jako svého snoubence. Daniel vypráví Astorovi o ztrátě majetku i matky. Astor Daniela a jeho přítele Petra při večeři uspí a pokusí se je zabít, ale Renata mu v tom zabrání. V domě se objeví také Brán, který usiluje o Renatu všemi způsoby i násilím. Astor se pokusí Brána vykázat, ale ten mu vyhrožuje zvěřejněním dokumentů o původu jeho majetku. V noci se pokusí Brán Renatu znásilnit, při zápasu uklouzne a smrtelně se zraní. Než zemře, přizná se, že se dozvěděl o smrti Danielova otce na frontě. Chtěl okrást jeho matku o majetek, ale zjistil, že ho už Astor předešel. Otec nemůže před dcerou zapřít své provinění a Renata si konečně může Daniela vzít. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Kass 

všechny recenze uživatele

Cirkus, cigáni, lotr nad lotry, osudem zkoušená láska a hlavně časem zašlé, ponuré tajemství. Dramaturgicky nefunkční spletenec, který je po většinu stopáže obestřen diváku neznalým a neblahým činem z minulosti. Aby ho pak v plné parádě a naivitě propálil tak, jak to umí jen němé filmy. Asi první česko(slovenský) film, který téměř splňuje parametry seriózního celovečerního snímku. Film má poměrně slušné produkční kvality a celkem ucházející herce. Ano, je to hodně slabý dobový průměr, ale někde a nějak se u nás začínat muselo. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Já vím, bylo to tak veselé, že nadhodnocuji velmi, ale štíhlý Karel Lamač je unikátní v každém směru :) ()

Reklama

sator

všechny recenze uživatele

Díky snímku zůstaly zachovány nejstarší filmové záznamy cirkusu a to slavného cirkusu Kludský v kterém se točila část filmu. ()

Véča 

všechny recenze uživatele

Hubený Karel Lamač, neoteklý Karel Schleichert, to se jen tak nevidí, ale to budou asi tak všechna pozitiva tohoto filmu. Inu, pokud je půlka filmu flashback, hlavní záporný hrdina zemře, když upadne v půlce filmu na zem, tak se asi mistr tesař musel někde utnout. ()

Zajímavosti (2)

  • Díky snímku zůstaly zachovány nejstarší filmové záznamy cirkusu, a to slavného cirkusu Kludský, ve kterém se točila část filmu. (sator)
  • Když se zjistilo, že milostné drama z cirkusového prostředí, které se tu líčí, je nepřiznaným plagiátem francouzského románu, jenž byl již jednou zfilmován, bylo výrobcům soudně uloženo zničit originální negativ i všechny kopie. Jedna z nich však tomuto ortelu unikla… (Zdroj: NFA)

Reklama

Reklama