Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zdenka Menšíková, dcera velkostatkáře, je velmi rozpustilé děvče. Její ovdovělý otec se znovu ožení, i když s tím jeho dcera nesouhlasí. Své maceše dělá Zdenka neustále schválnosti. Když nepomůže ani péče přísné vychovatelky, otec se rozhodne poslat Zdenku do penzionátu. Zdenka se rychle spřátelí se svou spolubydlící, Čechoameričankou Ellen Greyovou. Společně podniknou "tajnou" výpravu na jablka, která vzbouří celý penzionát. Blíží se vánoce a Zdenku rozesmutní dopis od otce, aby raději o svátcích zůstala v penzionátu. Zdenka pošle domů alespoň dárky s dopisem, v němž prosí macechu o odpuštění. Po několika týdnech dostane z domova zprávu, že se maceše narodil chlapeček. V penzionátu se chystá domácí slavnost. Při nácviku se udělá nevolno malé chovance Lo a děvčátko zemře. Přichází jaro, Zdenka se rozloučí s Ellen a vrací se domů. Přivítá se s malým bratříčkem Jiříčkem, musí čelit námluvám pana Alfréda a nakonec přijme nabídku ke sňatku od syna statkáře Sýkory. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Prubner 

všechny recenze uživatele

Špatně zrežírovaná a nudná adaptace dívčího čtení. Spíše než o příběh jde o rozvleklou bezdějovou idylku. Navíc skoro všechny herečky byly podobného typu a místy bylo obtížné se orientovat, která je která. Ale pobaví komická epizodka Čeňka Šlégla. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Absurdně kouzelný přepis románu Elišky Krásnohorské, která v literatuře nejen na přelomu století zaznamenala se svou hrdinku nebývalý úspěch. Ačkoli jak víme, vycházela z původního románku Der Trotzkopf (Trucovitá Betka v oddaní) Emmy von Rhoden z roku 1883. Žel, sama autorka se premiéry filmu již nedočkala. ()

Reklama

JaneAusten 

všechny recenze uživatele

U tohoto dílka má svůj půvab i kouzlo nechtěného, Jen musím připodotknout, že T. Dvorská nebyla pokračovatelka, nýbrž další pseudonym Alžběty Pechové (Elišky Krásnohorské). Proč pro poslední díl dala jiný pseudonym se mne však neptejte. ()

Zajímavosti (1)

  • Román Svéhlavička, který napsala Emmy von Rhoden, upravila pro české vydání Eliška Krásnohorská, a toto vydání slouží jako předloha filmu. V úvodních titulcích poděkovali tvůrci za zapůjčení výrobků následujícím firmám: Weigert, Spálená ulice (dámské toalety), Gottwald a spol., Národní třída (železný nábytek), Bondy, Václavské náměstí (dětské obleky), Münzberg a Štěpnička, Spálená ulice ("stolní příbory a porculán"), Hronek, Staroměstské náměstí (pracovní pláště. Zdroj: Český hraný film 1898-1930, NFA 1995. (ČSFD)

Reklama

Reklama