Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komisař Martin Beck, hrdina "románů o zločinu" autorské dvojce M. Sjöwallové a P. Wahlöö, není žádný fantasta ani superman. Je to střízlivý realista, který toho ve službách stockholmské Státní komise pro vyšetřování vražd už hodně zažil. Příběh zastihuje Martina Becka při nástupu služby po dlouhodobé rekonvalescenci, zaviněné kulkou v plicích při pronásledování vraha. Čeká ho případ, který jeho spolupracovníci odložili ad acta, protože jim připadal stejně bezvýznamný jako neřešitelný... Podle scénáře Romana Hlaváče natočil v roce 1986 režisér Pavel Háša. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (23)

EKLEKTIK 

všechny recenze uživatele

"Přijít někdy na tu nejjednodušší věc, je to nejtěžší. Jenom na ní musí člověk, pořád myslet." Příběh komisaře, který po propuštění z nemocnice musí změnit svůj životní styl a po návratu do zaměstnání, kde mezitím začal vládnout chaos a nic není jako dřív, dostane za úkol vyřešit případ, od kterého jej všichni odrazují, pro jeho zdánlivou neřešitelnost, ale který zároveň komisaři pomůže najít nový smysl práce i života. Má nejoblíbenější televizní detektivka. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

I já jsem už viděl mnohem lepší československé detektivky (leč tahle se odehrávala ve Skandinávii). Příběh místy tak trochu uspával a přestože se tu objevila celá řada vynikajících tváří, moc mě to nebavilo, hlavně co se atmosféry týče i samotného vygradování zápletky. Rád bych tomu dal alespoň průměrné ohodnocení, ale jak už jsem poznamenal, viděl jsem řadu lepších detektivek. ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

I přes strohý kabát se tvůrcům podařilo vytvořit přesvědčivou atmosféru Románů o zločinu Sjöwallové a Wahlööa. Zajímavá zápletka ústící v poměrně hořký závěr. Jan Teplý ve své možná nejlepší roli (minimálně na poli TV inscenací) jednoznačně dominuje hereckému obsazení, Antonín Molčík coby kariérista Kollberg a Petr Pelzer v úloze snaživého Rhöna podávají rovněž nadprůměrné výkony. 85%. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Na České prostředí plné soudruhů zajímavý počin. Detektivní příběh s kvalitním hereckým obsazením i příběhem, v kterém sledujete komisaře přicházejícího na smrt v zavřeném pokoji. Případ, který má být neuzavřený a ztracený v archívu však dává komisaři jedinečnou šanci nechat všechny okolo sebe pochopit, že nepatří do starého železa. České televizní inscenace patřili před 89 k tomu nejlepšímu, co v Česku vznikalo, ale záhada je spíše takovým chudším bratříčkem, na kterém je cítit jen vliv atmosféry Švédska, která v té době mohla působit exoticky a odlišně a to je asi tak vše. Třeba příště tu bude větší spád a méně čekání. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československý televizní kriminální film natočený podle švédské literární předlohy. Komisař Martin Beck, zkušený a realisticky smýšlející muž znalý svého řemesla, se po pracovním zranění vrací zpět do svého kriminalistického oddělení vyšetřující vraždy. Na jeho místě se však snaží udržet ambiciózní a nabubřelý inspektor Kollberg v podání A. Molčíka, který si nejzajímavější případ loupeže banky nechá pro sebe a Becka odbude přidělením odloženého a nevyjasněného případu záhadné smrti seniora Svärta v jeho bytě. Oficiální stanovisko k tomuto případu mrtvého osamělého muže je sebevražda, avšak Beck záhy usoudí, že je to nesmysl, neboť na místě zločinu nebyla nalezena vražedná zbraň a dveře a okna byly zamčené zevnitř. Vynikající J. Teplý v hlavní roli inspektora Becka se začne o mrtvého blíže zajímat a přijde na řadu zajímavých skutečností, dokonce i na jistou souvislost s Kollbergovým případem. Klidné a civilní herectví pana Teplého mě velmi upoutalo, vysoké hodnocení dávám především kvůli jeho jedinečnému umění. V dalších rolích stockholmských vyšetřovatelů se představili M. Stropnický, P. Pelzer či V. Hašek, zajímavou roli patoložky ztvárnila H. Friedrichová. V roli hlavního podezřelého Mauritzona se objevil J. Faltýnek a výraznější role bývalé domovnice oběti připadla D. Syslové. Na této televizní hře oceňuji mimojiné také snahu o severskou stylizaci, díky níž může divák sledovat řadu neznámých švédských nápisů. Autor vynikajících televizních inscenací P. Háša, jenž svého tvůrčího vrcholu nabyl až později v 90. letech, natočil nadprůměrný krimifilm s přesvědčivou zápletkou a ještě přesvědčivějším mistrem Teplým, jenž v každé své roli musí diváka zaujmout svým civilním a přesto výrazným a nenapodobitelným herectvím. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • Ve 23. minutě a 3. sekundě se pod horním okrajem obrazovky na tři sekundy objeví mikrofon. (EKLEKTIK)

Reklama

Reklama