Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film je určený lidem, kteří podobně jako hlavní hrdinka, cítí nejistoty, hledají hodnoty a domov (celoevropský fenomén). Měl by oslovit, jak mladé tak starší, neboť v sobě nese generační dialog. Jde o příběh mladé letušky Vandy, která má neustále pocit, že musí létat, a to i v osobním životě bez toho, aniž by měla pevnou zem pod nohami. Útěk do zpustlé vesnice Runina, kde žije Vandina babička, ji vtáhne do dobrodružství vedoucí až k obchodování s lidskými osudy. Tato cesta ji nutí se pozastavit a rozpoznat hodnotu svého původu, aby se mohla vrátit s jistotou, že má v tomto světě domov. Cílem je vytvořit obraz interkulturálního dialogu v regionu, který se zdá být na první pohled okrajový, ale řeší se tu problémy, týkající se celé Evropy. Přínosem je konfrontace německo-slovenské historie a přítomnosti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (34)

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Zbytočný a prázdny film, ktorý sa snaží byť aktuálny a multietnický (vďaka Peťo), namiesto toho ale posobí absolútne nekoncepčne a vo výsledku až bezradne. Parazituje na kráse slovenskej prírody a predstieranej symbolike, ktorej nemá ale ani za mak. Scenáristickým skvostom nech je veta: "Ešte nedávno si bol náš karpatský Belmondo a teraz si čo? Handra!" Jedna hviezdička za nostalgiu v slovenčine Radoslava Brzobohatého. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Sympatické je, že se ve slovenském filmu opět objevil uzavřený scenáristický tvar, který má tah a jasný cíl. Rovněž po filmařské stránce je Návrat bocianov dobrým standardem. Jediné co zamrzí je velmi průhledná ideologie prosazená německou koprodukcí, jež se snaží o křečovitou harmonizaci národnostních a generačních skupin pronikajících do venkovského regionu "na konci světa", jež se záhy stává důležitým místem s celoevropským dopadem. Nečekejte žádné trauma a vykořenění způsobené odsunem Němců, předsudky vůči cizím vetřelcům ani výraznou společenskou kritiku - i téma kšeftování s uprchlíky v rukou ruské mafie se nakonec mění v romantizující pašeráckou historku. ()

Reklama

nunka 

všechny recenze uživatele

Návrat bocianov je úplne obyčajný slovenský film s prevahou nemeckých dialógov, zasadený do krásneho prostredia a zobrazujúci reálne ničím neprifarbené témy zo života....Toto všetko je fajn, pokiaľ by slovenská kinematografia neprekypovala len týmto typom filmov...hlavne tie z posledných rokov, ktoré sa tvária, že sa neboja pozrieť pravde do očí. Napriek dobrej téme znova žiadna sláva... ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

spomedzi celovečerných hraných filmov, ktoré za posledné roky (2-3) na Slovensku vznikli, je vizuálne a technicky asi najkrajší a najlepšie urobený, LENŽE - scenár, ten základný kameň filmu, ten nosný pilier filmového diela, nepustí toto dielko vyššie; námet - síce nie originálny, no rozhodne potenciálny, nesúci istý náboj, ktorý mohol byť využitý - skončil pri scenári, ktorý je plný scenáristických klišé, chýba mu humor a silné obrazy, niečo, čo by diváka chytilo, niečo, kvôli čomu by si človek povedal, že mu tento film niečo dal; lenže mu nedá nič, iba ak si povie, že je dobré, že sa okrajovo dotkol niekoľkých časopriestorovo aktuálnych tém a že to je na slovenské pomery veľmi šikovne, pekne a zručne natočené; ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Slušné, mít to lepší scénář, mohlo to být i opravdu dobré. Tady je východ Slovenska podáván jako jakýsi skanzen, kde nesmí chybět nic od cikánské osady až po vypatlané nácky. A když už máme čápy v názvu, tak tam těch přírodopisných záběrů musíme narvat co nejvíc, že? A proč ta věštící Cikánka? Další ukázka folklóru nebo autor potřeboval divákům říci, že ještě nemají odcházet ze sálu, že se tam nakonec něco stane? Každopádně tahle naprosto zbytečná scéna naopak způsobuje, že divák okamžitě ví, jak film skončí. Všechny chyby jsou prostě ve scénáři... ()

Galerie (29)

Zajímavosti (1)

  • Radek Brzobohatý doopravdy hraje ve filmu na housle. (M.B)

Reklama

Reklama