Reklama

Reklama

Kazatel, post apokalyptický sci-fi thriller, zasazený do alternativního světa – do světa zpustošeného staletími válek mezi lidmi a upíry. Příběh se točí kolem legendárního Kazatele-bojovníka (Paul Bettany) z poslední Války upírů, který nyní žije v tajnosti mezi ostatními utiskovanými lidmi v antiutopických městech obehnaných zdmi, ve kterých vládne Církev. Když je jeho neteř (Lily Collins) unesena skupinou krvežíznivých upírů, Kazatel poruší svůj posvátný slib, aby se vydal na fanatickou výpravu a našel ji před tím, než z ní udělají jednu z nich. Na jeho tažení se k němu připojí přítel jeho neteře (Cam Gigandet), mladý šerif ze zapadákova s rychlou rukou na spoušti a bývalá Kazatelka-bojovnice (Maggie Q), která vlastní nadpozemské bojové schopnosti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (794)

POMO 

všechny recenze uživatele

Epické sci-fi béčko, ktoré ma spoľahlivo vtiahlo do nadšenecky vykresleného imaginárneho filmového sveta peknou výpravou, efektne nasnímanými vlajúcimi kostýmami a motorkami svištiacimi po vyprahlých púštiach, a vôbec tou všadeprítomnou temnou, gotickou atmosférou. Priest je komiksovejší než väčšina filmových adaptácií komiksov. Že ide o spojenie známych svetov Blade Runnera a Mad Maxa, doplnené okato matrixovskou akciou je mi jedno, pretože z réžie je cítiť zapálenie pre vec a neskrývaný obdiv k spomenutým klasikám. Príbeh je správne priamočiary a rýchly, miestami deravý, miestami naopak pozorný na nadväznosť detailov, s ktorými by sa áčkový megafilm nezaťažoval. Postavy kňazov Bettanyho a Maggie Q vydarené, rovnako tak chémia medzi nimi. Youngova hudba vynikajúca, filmu dodáva pekelný drajv. Ak to všetko vyznieva prehnane pozitívne, tak preto, lebo som dostal podstatne viac, než som po ohlasoch navôkol očakával. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Ach jo! Číst tyhle výblitky kolem ještě před filmem, stisknu místo PLAY tlačítko splachovače a pustím si raději nějakou "zdařilou" adaptaci od Šejxpíra. Co byste, prodejná samice, od kulantního, popcornového postapokalyptického gotiku jako chtěli? Přísně logickou komedii s prvky existenciálního dramatu s filosofickým rozuzlením, plnou von Trierových podobenství, ve které byste se do jednoho ztratili jako v Nolanově Konečníku a mohli moudře pokyvovat hlavami nad mnohovrstevnatostí příběhu a sáhodlouze rozjímat nad smyslem života??!! Nebýt toho, že je režisér patrně nějaká neortodoxní kudlanka, což potvrdil už v paradoxně sračkoidní Legii, a namixoval do toho zase pár nechutných náboženských žvástů, vypětkuju to a ani nemrknu! Má to vše, co se tupému stádu mého formátu tolik líbí. Obludné obludy, temné prostředí, krev, hutnou akci, drsného klaďase, luxusní, píchatelnou kikinu, charismatického záporáka a jednoduchý děj, nad kterým si nemusím zavařit mozkovnu, když si chci po perném dni, plném filosofování a hysterické filipiky s ostatními trotly, jen tak bezduše odpočinout. Tak si najděte tu díru mezi půlkama a běžte! ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Scott Charles Stewart se z Legie nepoučil a opět se smrtelně vážnou tváří předkládá neuvěřitelnou pitomost. Ten film je stoprocentně imunní vůči nadhledu. Režisér se evidentně snažil natočit strašně cool a drsnou postapokalyptickou řežbu, no fatálně neuspěl. Kazateli se dá vysmívat tak strašně lehce, až to postrádá jekékoli potěšení. Svou blbostí je to prostě jenom otravné. Klišé na klišé, logika absentuje, scénář bez jakéhokoli překvapení (ten šokující závěrečný cimrmanovský zvrat musí být od začátku jasný každému, kdo v životě viděl alespoň pár filmů, anebo jednu telenovelu). Naštvalo mě to zkrátka víc než Legie, neboť jsem za to zaplatil 109 Kč a cestou z kina jsem zmoknul. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Rovnako imbecilné ako Légia, ale toto má aspoň slušné tempo, rozumnú stopáž a ako-tak pozerateľné akčné scény. Navyše tu nie je toľko akože sofistikovaných dialógov o viere, čo je fajn, pretože akonáhle nejaký dialóg príde, je to čisté peklo. Najsmiešnejšie sú akože tvrďácke hlášky, ktoré tentoraz nedokáže predať ani Bettany. Prísľub pokračovania (trilógie?) v závere je dosť desivý. ()

Isherwood odpad!

všechny recenze uživatele

Můžu navázat na konec svého komentáře k Legii, kde jsem prohlásil, že režisér by měl zahodit Bibli i software na výrobu triků, neb ani s jedním moc neumí. Kazatel to celé jenom podtrhuje, protože takovou mizérii, která vrší zoufale nenápadité akční scény (nejotravnější série zpomalovaček roku!) do příšerně nelogického a nezáživného celku, jsem neviděl od… no, od Legie. Je mi trochu líto Paula Bettanyho, který do toho zase nakročil v plné polní a tentokrát mu sekunduje i Karl Urban, ale furt to kompletně zabíjí onen zbytek, který utluče i poslední kapku divácké snahy o to, abyste na to koukali jako absolutně vypatlané postapokalyptické béčko s upíry. Tlačit takový ‚shit‘ kiny ve 3D je odvaha, chtít za to vstupné je drzost. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Paul Bettany je sympaťák, ale rád bych někdy pochopil, proč se pustil do dvou naprosto podobných filmů od stejného režiséra, když v obouch případech filmy nejenom že jsou špatný, ale ještě jsou svým příběhem dost šílený. ()

Toren 

všechny recenze uživatele

Tyhle béčkový slátaniny žeru ale musí být alespoň trochu cool. Kazatel je všechno, jen ne cool. Poměrně slušný svět a nápady jsou pohřbeny příšernou režií, katastrofálním střihem a neoriginálním scénářem... fuj. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $60miliónovTržby USA $29,136,626Tržby Celosvetovo $84,248,000Tržby za predaj Blu-ray v USA $6,637,908 //počet predaných kusov 295,828Tržby za predaj DVD v USA $6,025,396 //počet predaných kusov 344,640║ V podstate nič prekvapivé ale z tohto už prevareného žánru(Resident Evil, Underworld) dosť pozerateľné, akcia slušná, triky fajn, pokračovaniu by som sa nebránil. __ nakoniec som to videl aj v kine len 2D verziu a fakt to niečo málo do seba má, slušné /videl v kine: 60%/ (videl na festivale Comics Salon 2011) ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Nechoďte na Priesta, když nemáte rádi béčka plná klišé (a) nápadů, hnaných do naprostých extrémů. Časy Šíleného Maxe i jiných b-post apokalyptických filmů jsou dávno pryč, ale je příjemné si na ně občas rozpomenout. Priest přesně toto nabízí, prošpikovaný velkým množství různě-kvalitních efektů. Vždyť trailery i jména zúčastněných jasně napovídali předem, o co tu půjde. Prostředí odehrávající se v budoucnosti a zároveň odkazující na typické znaky westernu potěší fanoušky žánru stejně jako symboly a klišé, které k tomu patří (western, kontrast pustina hypermoderní svět s nutností víry, město ze Soudce Dredda a BR, paradox průmyslu atd.). Tady se dá ptát na miliony otázek, ale prostě nejsou důležité, protože ten film jako celek směřuje ke svému cíli dostatečně přímo, rychle a nebojí se občas nadhodit zajímavý nápad, který ve výsledku z Priesta dělá stravitelnou pochoutku. Pokud tedy víte, co chcete a úmyslně si nevolíte filmy, které vás nezajímají:). Pro mě jednoznačně příjemný a efekty a moderním stylem přeplněný návrat třicet let dozadu... Nejlepší nápad filmu? Zpovědnice, kam se hrabou suicide booth. PS: jsem rád, že tam je minimum humoru, ten by to právě poslal do horoucích pekel... PPS: v jakém americkém post apo filmu uslyšíte mluvit kněze s dalším církevním hodnostářem v baru za doprovodu polky? PPPS: herecky dobré, Urban s Bettanym potěšili. Více zde. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Podle čeho se pozná holčička od dospělé ženy? Pozná se velice jednoduše podle barvy spodního prádla. Zatímco dospělé a vyzrálé ženy volí klasické bílé nebo černé prádlo, holčičky ve své mladické nerozvážnosti sahají rády po sytých a výrazných barvách jako fialová, růžová, tyrkysová nebo červená. Pro důkaz nemusíme chodit daleko, neboť nám jej dennodenně poskytuje kinematografie, kde máme na jedné straně černobílé filmy pro náročné a na straně druhé povrchnější barevné spektákly pro mládež. Přesvědčuje nás o tom i Kazatel, jehož tvůrci docílili drsné a nelítostné krajiny jednoduše tak, že desaturovali všechny syté barvy: z nebe kdosi odstranil modrou, protože modrá navozuje optimismus, a nahradil ji za břidlicově šedou; z pouště zmizela teplá žlutá a místo ní přibyla bílá; žlutá chybí úplně, stejně tak červená; města jsou hozený do kovově modrý; monstra vypadají jak liliově bílý albíni bez pigmentu atd. Ovšem je tady jedna radikální výjimka, která se zvolenou barevnou paletou filmu výrazně kontrastuje, a tou je puberťačka Lily Collins, jejíž vlasy září červeným přelivem, ačkoliv ve zbytku filmu je tato barva striktně zakázána. Nepotřebujeme příliš fantasie, aby nám došlo, že její prádlo bude nejspíš také červené nebo nějak výrazně barevné. Neteř Lily Collins tak představuje cizorodý prvek, který do filmu vůbec nepatří, spíš bychom ji čekali někde v Twilightu, čímž se dostáváme k tomu, podle čeho poznáme dobrý vampýrský film od špatného – v dobrém filmu jsou vampýři záporáci, ve špatném klaďasové, kteří vampýry vlastně vůbec nejsou, jako spíš metaforou sublimované sexuální touhy. Tady jsou vampýři záporáci, protože k žádnému jiskření mezi nimi a hlavními hrdiny zjevně nedochází. A aniž si dělám naděje, že tímto komentářem vyženu z butiků fialové a růžové podprsenky, musím kvitovat barevně geniální odladěnost Kazatele, kde jediná nezajímavá postava je ta změkčilá slečinka oděná do pestrých barev. Zbytek filmu je naproti tomu takřka černobílý, což není zas tak překvapivé, neboť vznikl podle černobílého komiksu. Jenže černobílé (náročné) béčko je de facto oxymóron, takže museli tvůrci sáhnout k barvě, ale pořádně ji utlumili, vědomi si toho, že v drsném post-apo veselé barvy duhy nemají co dělat. Navíc tahle barevná korekce hodila Kazatele velice důmyslným způsobem z westernu do sci-fi. Ten film není vlastně nic jiného než western, čemuž nasvědčuje spoustu znaků včetně šerifa, rozlehlé pouště nebo vlaku, ovšem desaturací všech barev jej tvůrce proměnili šikovně ve sci-fi. Přitom kdybyste se kohokoli zeptali, jak předělat western do sci-fi, spustil by každý ohranou písničku o tom, jak by přidal nějaké sci-fi rekvizity nebo cestování časem, a tuhle sofistikovanou cestu stáhnutí barev dozajista pominul. Kdokoliv by toto „poscifičtění" Kazatele zpochybňoval, nechť se podívá, na čem hrdinové drandí. Nejsou to koně, nýbrž tron-ovský motorky. Ve westernovým thrilleru by to byly džípy (Tahle země není pro starý), ve westernový parodii srandovní motorky se sajdkárou (Hodný, zlý a divný), v romantickým westernu bělostný poníci (Hannah Montana), v zombie westernu americký široký auťáky (Stake Land), ve space westernu kluzáky (Star Wars), nebo futuristický motorky jako tady. Zorientovat se ve westernu a jeho subžánrech se dá jinými slovy nejlépe podle toho, na čem dřepí hlavní postavy. Jakmile je to cokoliv jinýho než klasickej plnokrevnej hnědák, tak bacha, jste asi v jiným žánru. () (méně) (více)

Fr 

všechny recenze uživatele

VŽDY EXISTOVALI LIDÉ A VŽDY EXISTOVALI UPÍŘI. NIČILI NEJEN SEBE, ALE CELÝ SVĚT. NEŽ BYLA NALEZENA DEFINITIVNÍ ZBRAŇ. KNĚŽÍ..... /// Nádhernej ,,béčkovej“ úvod (až mám strach, aby to pak neposrali). Postapokalyptický město plný církve a slov o Bohu. PŘÍČIT SE CÍRKVI ZNAMENÁ PŘÍČIT SE BOHU. Kněz je člověk, kterej se vzepřel církvi, rád zabíjí a je silnej v ruční práci. BUDE TO MASAKR? BUDE TO VÁLKA! Tenhle příběh nevymyslel žádnej myslitel. Jasný a stručný drsňácky ponurý věty o několika slovech, biblická hudba, příšery z jeskyně a akce plná triků. VÁLKA SKONČILA KNĚZI! NE, TEPRVE ZAČÍNÁ! Béčková ,,ňamka“ plná triků, Paula Bettanyho a mrtvejch upírů. Za 76 minut nezačne scénář ani (moc) lézt na nervy a má něco, co mi chybělo v Legii. Já bych na to snad šel i ve 3D! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jsem věřící a toužím žít v Božím světě. 2.) Hledám něco na ksicht, - aby to upoutalo pozornost. 3.) Potřebuju si zopakovat trajektorii. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE **** NAPĚTÍ * ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Vynikající herecké výkony, akce, efekty, napětí. Upíři vypadali jako monstra z filmu "Pád do tmy". Nechápu, proč má film tak nízké hodnocení. Já jsem se bavil. Už se těším, až si film ještě vychutnám na BLU RAY se zvukem DTS. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Takže za 1. Priest nemé absolútne nič spoločné z béčkom. Za 2. Je to výborný Áčkový sci-fi horor. Za 3. Vo filme sú použité parádne audio-vizuálne efekty. A za 4. Na takýto scenár je stopáž filmu ako ušitá, jedine čo môžem filmu vytknúť sú dementné hlášky ako " musíš uctievať boha" alebo " boh je náš pán ". Videl v kine 3D.......................Soundtrack Christopher Young: 1. Priest ,2. Eclipsed Heart ,3. I Have Sinned ,4. Blood Framed Hell ,5. Sacrosanct Delirium ,6. Never One For Love ,7. Faith, Work, Security ,8. The Vampire Train ,9. Fanfare for a Resurrected Priestess ,10. Cathedral City Blue ,11. Detuned Towne ,12. A World Without End, ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Tak teď mám dilema.. Za počáteční animák, skvělého Bettanyho, odporné upíry a občasné mrazení v zádech mám chuť dát i tu čtvrtou hvězdu. Jenže to má své mouchy. Záporák nemá moc prostoru, upíři moc nemasakrují, závěrečná bitka mohla mít větší grády a na můj vkus má kazatel přeci jen víc nelogičností. To jsem ale ochotna odpustit, protože jsem se i bavila. Nj, Bettany, tvoje prsa mi nestačí :o) ()

tron 

všechny recenze uživatele

Blbý bordel všetkého možného a ešte aj niečoho navyše (ťažko povedať, či je kreslený úvod poklonou komiksovej predlohe alebo zúfalým spôsobom, ako ušetriť a zároveň napratať desiatky informácií do troch minút). Po vizuálnej stránke je film vydarený, ale prázdny, bezduchý. Niečo ako Sudca Dredd so Slyom, ale horšie. Režisér (kým začal režírovať, robil triky) VIE narábať s menším rozpočtom. Kazateľ vyzerá draho. Zároveň však výpravným scénam chýba život. V scenári nie je nič, čo by im vdýchlo zaujímavosť. Nemal som pocit, že je to veľkolepé. Len som unavene prikyvoval hlavou. Kontroverzné scény (ukrižovaní kňazi) nie sú kontroverzné, prekvapivé rodinné odhalenia nie sú prekvapivé. Akčné scény sú veľké, ale chýba im štýl. Zároveň sú totálne pretrepané hovadinami. Napr. v jednej scéne Bettany z rozbehu vyskočí do výšky. V rovnakej chvíli jeho parťáčka hodí do 5-metrovej výšky (pred „letiaceho“ Bettanyho), dve menšie skaly, na ktoré Bettany STÚPI a štverá sa po nich EŠTE vyššie. Panebože, kde chodia na takéto chobotiny??? ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Na Priesta jsem se dost tesil, obzvlast po povedeny Legii a ackoliv to je becko jak svine, Stewart me nezklamal. Film ma ubohejch 80 minut, takze neni cas na zbytecny kecy, trochu vysvetlovani na uvod a uz se de na vec a Bettany vyrazi za zachranou dcery. Sice to pusobi dojmem, ze se furt neco deje a akce stiha akci, ale kdyz se nad tim tak zamyslim, nejakejch vylozene bitek tu je jen par a jeste nemaj uplne vypilovanou choreografii. Nicmene triky se povedly, Bettany dostatecne drsnej, Urbanovo zaporak v pohode a jinak je vsechno tak, jak ve spravnym becku ma bejt, takze ja se bavil od zacatku do konce. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Kdybych se chtěl zbavit automobilu, který by se svojí kvalitou vyrovnal filmu Kazatel, nedal bych ho ani do autobazaru, ale ani na vrakoviště. Nenechal bych ho utopit v místní řece, ani nepustil ze skály. Prostě bych ho nechal stát na ulici, napsal na něj Na prodej, cena 20 tisíc. O víc bych se nestaral, protože víc si to nezaslouží. Stejně jako Kazatel. Naprosto obyčejnej a všední film, který ničím nevyniká, stojí asi třikrát víc, než vypadá a nezanechal ve mě jedinou emoci nebo vzpomínku. Skončí to, vypne se to a jdu dál. Nemám důvod se ohlížet nebo o něm přemýšlet. Přesto na úplný odpis není, díky Bettanymu a Urbanovi jsem to dokoukal bez újmy na zdraví. Toť vše. 60 miliónů dolarů(rozpočet)/69,5 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Legie a debut Stewarta dopadl otřesně. Priest se přece jen vyvedl o něco lépe, přesto obsahuje moc chyb na to, aby mohl být cool. I když vykreslení futuristického světa nad kterým má vládu úzkoprsá církev, je brilantní, herecké jména poctivé a postapokalyptický svět představen lákavě, chybí základ, napětí. Právě podání úpírů jako nějákých slepých psů se mi moc nelíbilo, řežie nedokázala navodit pocit strachu a napětí v žádné scéně i když se prostředím a tématem přímo nabízelo (procházení úlu). Nelíbilo se mi ani to totálně nemoderní lítání ve vzduchu při soubojích ala Tygr a drak, nelíbilo se mi toho více, ale přesto vítězí klad žánru a fandění Stewartovi v tématech jeho filmů, i když jako režisér stojí úplně za hovno. 67% ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Nemastné - neslané, bez napětí, klišé nad klišé, které ani nemůžete v pořádku strávit, protože vás film prostě nenechá, Cam Gigandet neumí hrát a konec je na dvě věci. Hudba taky nezaujala. A docela lituju těch pěněz, které jsem za to dala. Akce pomálu, dobrá akce snad ani nebyla. Upíři taky nic moc. Prostě je to hodně hodně slabý snímek. Nějak si po vyspání ani nemůžu vybavit, co (a jestli vůbec) mě na tom něco bavilo... ()

Související novinky

Underworld míří do Prahy

Underworld míří do Prahy

16.05.2015

S filmovou sérií Underworld to po třetím díle vypadalo bledě, ve čtyřce se ale vrátila Selene s tváří Kate Beckinsale (Letec) a zase bylo dobře. Není tedy divu, že se věčný boj upírů a lycanů chystá… (více)

Z Camelotu do Města z kostí

Z Camelotu do Města z kostí

01.06.2011

Přestavitel mladého krále Artuše z aktuálního seriálu Camelot Jamie Campbell Bower (foto) si připíše do filmografie další fantasy roli. Zahraje si totiž v adaptaci ságy spisovatelky Cassandry Clare… (více)

Včera jsme to roztočili, drahoušku

Včera jsme to roztočili, drahoušku

26.08.2009

No, možná ne tak úplně včera, spíš „nedávno“. Tento týden padla první klapka historicko-dobrodružného The Eagle of the Ninth a upírského westernu Priest, taktéž už je v plném proudu natáčení fantasy… (více)

Kolty a magie

Kolty a magie

02.04.2009

Kulku ze šestiraňáku by si zasloužil člověk, který vypustil na internet sice nedokončené, ale obrazově velmi kvalitní X-Men Origins: Wolverine, a magii zase studio Fox, aby se mu povedlo odčarovat z… (více)

Reklama

Reklama