Reklama

Reklama

Střelný prach

všechny plakáty

Obsahy(1)

Na konci září 1941, sovětská dělostřelecká jednotka v obléhaném Leningradu si uvědomuje, že brzy vypálí poslední výstrel a po té bude obrana města zničena. Malá skupinka odvážných vojáku přiváží velkou zásobu střelného prachu skrz nepřátelskou linii do Leningradu. (oficiální text distributora)

Recenze (10)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Proč je těch ruskejch válečnejch filmů tolik a proč jsou všechny ty filmy, co jsem zatím viděl takový sračky vůbec nedokážu pochopit. Střelný prach je mišmaš jen ne válečný film. Možná to období v něm je. A pár snah o něco dobrého se v něm občas vyloudí, ale jinak je to Ruský film a je to na něm neskutečně vidět a to je ten průser. Ze začátku příběh nabírá na neskutečném kolotoči informací, které vůbec nejdou do sebe a tak se vlastně nudím celej film pač koukám na něco o čem zhruba něco vim, ale rozhodně nechápu co se tam děje. Prostě divný, rozhodně ale ne dobrý. ()

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Samotnou zápletku Střelného prachu nepovažuji za dostatečně nosnou na to, aby vystačila na téměř půl druhé hodiny dlouhý film. Obstarávání střelného prachu pro sovětské dělostřelectvo by mohlo dobře fungovat jakožto samostatná epizoda v nějakém rozsáhlejším příběhu, avšak zde se opravdu jedná jen o to, a film mě tak v některých momentech dosti nudil. Postavám chybí hlubší vykreslení, díky čemuž působily pouze jako figurky, ke kterým si jsem si nedokázal utvořit jakýkoliv vztah a jejich osudy mi byly naprosto lhostejné. Osobní linie hlavního hrdiny postrádala větší význam a sloužila pouze jakožto rámování linie hlavní – jakýsi prolog a epilog. ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Toto snáď nepoteší ani ortodoxného milovníka vojnového žánru. Scénar tak snáď na 4 vety, bojových scén minimum a celý čas zábery na námorníkov s bedňami strelného prachu nakladajúcich loď pod neopätovanou paľbou Luftwaffe. Slabučkééééé. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Dějově patří tento film k méně šťastným, co se týká scénáře. Počátek filmu je tak zmatený, že chvíli trvá, než se v něm inteligentní divák orientuje. Asi po 30 minutách zjistíte, oč šlo na počátku filmu. Děj nijak negraduje, bojových scén poskrovnu, dobře je ukázána síla německé Luftwaffe, která zaútočila na Leningrad v r.1941. Zaujala mě ovšem perfektní retromuzika na počátku filmu, která mi spíše připoměla návštěvu baru nebo vinárny z dob válečných let a nikoliv, že by se hodila k tak vypjaté situaci, jakým byl útok na Leningrad. Na nervy mi lezl představitel vedoucího bojové skupiny NIKONOV (Jurij Beljajev),který vypadal jak mladší bratr HITLERA a v podstatě nepochopíte, jaký tam měl úkol (téměř nemluvil a když, tak řval). Skupina by nalodění slřelného prachu zvládla i bez něho. Celý film komplexně na mě působil jako abiturientská práce absolventa filmové réžie, protože na rok 1985 je to mizérie. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Protože film má mizerné hodnocení a nikdo z mých oblíbených ho nehodnotil, dávám pět. Hlavní hrdina má dost na píču život, jeho žena je děvka a její amant hrdinně zahynul na frontě. Má vysokou politickou funkci a malou dceru. Je navíc odborníkem na výbušniny. Leningrad točí již 20. týden blokády, mrtvých hafo a nejen zde. Střelný prach je k dostání v Kronštatu ale riziko je vysoké. Tam ho napadne, že náletům lze čelit tím, že partě malčiků přikážou nakládat pytle s pilinami. Že jich tam mnoho zařve, je nasnadě. Mrtvoly a utrpení jakoby sbližovaly hlavní postavu se svou manželkou, kterou pohrdá a snad ji i nenávidí. Poměrně složitý film s pár bombardovacími scénami. Trošku mě to připomnělo Čuchrajovo http://www.csfd.cz/film/181407-ciste-nebe/ a trochu http://www.csfd.cz/film/246820-kronika-bombardera/. Ne dějem ale náladou a ryze ruským zpracováním. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Příběh dle skutečné události. No, dejme tomu. Protiválečný snímek disponuje vlastenectvím a zoufalstvím lidí v hrůzyplných událostech odehrávající se během obléhání Leningradu za 2.světové války. Lidé žijí skromný a chudý život a jako by jim to nevadilo. Když však udeří německá vojska, život se náhle mění v minuty strachu. Snímek obsahuje několik citových scén, kdy takový nejvýznamnější se asi jeví postava promlouvající se zvednutýma rukama v prachu a kouři na ulici k nebi plného bombardérů. Příběh je značně jednoduchý, takže se tu daleko více jeví typická sovětská posloupnost nudy a zbytečného natahování nic neříkajících scén. Výprava je však typicky velice reálná, což sovětští tvůrci uměli vždy velice dobře. Film je tedy jen taková drobná epizodka z oné doby, která diváka sice nijak nezasáhne, ale mnohé připomene. Nakonec to bylo zřejmě smyslem tohoto počinu. ()

seba 

všechny recenze uživatele

Dost nezajímavé a skoro nudné. Dost dobře jsem ani nepochopil (možná moje chyba) základní zápletku a tudíž motivaci hlavních postav. Z několika málo akčních scén je vidět, že po natočení Boje o Moskvu už v roce 1985 v CCCP na další válečné filmy nebyly prachy. ()

Reklama

Reklama