Reklama

Reklama

Borat: Nakoukání do amerycké kultůry na obědnávku slavnoj kazašskoj národu

  • USA Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan (více)
Trailer 5

Obsahy(1)

Borat Sagdijev je kazašský televizní reportér, kterého ministerstvo informatiky vyšle do Spojených států natočit reportáž o tom, jak dobře se tam žije, z čehož se má pak kazašský národ poučit. Ve Státech se Borat snaží s každým spřátelit (tak, jak je zvykem v jeho zemi), ale pro to nemají místní pochopení. Ubytují se v příjemném hotelu na Manhattanu, kde Borat za svůj pokoj považuje již výtah. Vydá se do města, kde se chová stejně jako doma, což většinu obyvatel města pohoršuje. Boratova první reportáž na americké půdě je o tom, že Američané jsou lidé s velkým smyslem pro humor a že by se obyvatelé Kazachstánu od nich mohli učit (neboť jsou podle Azamatova zjištění až na 97. místě ve světě). Po reportáži se Borat v hotelu dívá na televizi, kde zahlédne kousek ze seriálu Pobřežní hlídka a zamiluje se do CJ, postavy, kterou hraje Pamela Andersonová. Druhý den se dostane mezi feministky, kde se snaží přijít na to, oč vlastně v tomto hnutí jde, ale nijak zvlášť je nevnímá, protože stále myslí na CJ. Feministky mu řeknou, že se jedná o Pamelu Andersonovou. Borat by ji rád poznal, ale nemůže, je totiž ženatý a jeho žena by mu dala co proto. V hotelu však dostane zprávu z domova, že jeho žena zemřela ve spárech medvěda, a tak mu už nic nebrání vydat se za CJ – Pamelou do Kalifornie. Jen ještě musí přesvědčit Azamata, že další reportáže musí natočit mimo New York... Protože Azamat odmítá po 11. září použít letadlo, musejí si obstarat auto. Ovšem nejdřív se musí Borat naučit řídit a poté pořídit samotný vůz. Jediné, co si však z rozpočtu můžou dovolit, je bývalý zmrzlinářský vůz, ve kterém se pak vydávají na cestu... (TV Prima)

(více)

Videa (6)

Trailer 5

Recenze (1 415)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Borat. Je to jméno jednoho člověka. Jedné osoby, která se rozhodla zesměšnit nejen sebe, ale celý Kazašský národ, jen proto aby se publikum v americe pořádně pobavilo opět na cizí účet. Nebylo by na škodu, někdy zkusit vyslat člověka z lidu amerického (Sacha Baron Cohen jistě rád "obyčejného američana" vytvoří) a okusit štiplavý humor z druhé strany. Nejde říct, že Sacha nepředvádí excelentní komický výkon, který sází na totální stupiditu, předpotopní logiku, neexistující příběh a prsa Pamely Anderson. Pro mě vtipnost Borata je neskutečně proměnlivá. Jsou scény, pasáže, poznámky, které mě smíchy totálně položí, ale taky je hodně toho "vtipného" co se mnou nehne a já si jen říkám jak tohle může někoho rozesmát. Za dokonalou považuji pasáž, kdy Borat navštíví sektu (nebo nějaká církevní akce co já vím). Naopak skoro vše odehrávající se v hotelu je pro mě jen nudná minutka oddechu pro mé bránice. Smutný fakt, že film není a nemůže ani být postaven na silnějších základech než je výsměch a skoro až parodie člověka (ne)žijícího v civilizované společnosti. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Osobně považuju úspěch tohohle filmu za celkem slušnou záhadu. Je pravda, že některý scény jsou hodně vtipný, na druhý straně 90% těchto scén už je v traileru v kratší (a proto mnohdy zábavnější) verzi, takže v kině už jenom čekáte, že na vás Borat vyrukuje s něčím, co jste ještě neviděli. Ale co jste ještě neviděli? Návštěvů Židů, která je celkem nudná, křesťanskou bohoslužbu, která se nedá označit za vtipnou, maximálně pak za "děsivou" zkušenost (myšleno ve stylu fanatismu určitých lidí), a scénu v hotelu, která je na pomezí geniální zábavy a maximálního nevkusu; pro někoho bude dokonalá a nejlepší z celého filmu, pro jiného bude hlava Borata v zadku jinýho Kazachstánce už trochu moc. Mám pocit, že se řadím spíš k těm druhým. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„A zde Muktar Sakanov, stará se o traktory a potraty.“ Upřímně řečeno, málokterý film jsem odkládal tak dlouho jako právě tento. Nakonec se mi ovšem podařilo zbořit zeď předsudků a už po, ehm pouhých 12 letech od natočení jsem Borata zhlédl. Inu, co k výslednému zážitku dodat…snad jen, že něco tak nádherně stupidního, infantilního, absurdního, politicky nekorektního a odvážného se vidí...no, možná právě přesně jednou za 12 let. Vytýkat tomuhle filmu cokoliv, je vlastně popíráním jeho předností. Ano, „skotačení“ v hotelovém pokoji mi už vtipné nepřišlo a celkově snímku začne ke konci docházet dech (který Borat chytí znovu až při autogramiádě), ale jinak jsem se opravdu upřímně bavil. A Cohen je správně praštěný a nebojí se sám sebe navézt do těch nejhloupějších situací. I díky tomu hodnotím solidními 4* a rád se porozhlédnu po dalším dílku s tímto svérázným chlapíkem. „V Kazachstánu je ilegální pro víc než pět žen být spolu. S výjimkou bordelu a hrobu. V USA ženy scházejí spolu a říkají feministky. Zjistím víc.“ ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Kontroverze se ve formálně uhlazeném hávu tradičního lineárního vyprávění mění v divácky atraktivní komedii trapnosti, kde provokativnost slouží nikoli ke konfrontaci, ale k povýšenému a oduševnělému výsměchu. Na film totiž už z jeho podstaty nepůjdou konzervativní diváci, ale naopak liberální publikum, které od něho dostane přesně to, co chce: drzou karikaturu stupidity měšťáctví a americké radikální upjatosti. "Borat" funguje jako klasický dramatický film a to díky důmyslné dramaturgii (úvodní představení postavy a následné stanovení cíle, k jehož naplnění vše směřuje, přičemž jednotlivé pasáže stupňují napětí vůči závěru - dílčí setkání Borata s nic netušícími lidmi skvěle znásobují očekávání jestli a jak dojde k jeho konfrontaci s Pamelou). Projekt je pozoruhodný tím, jak tvůrci mistrně dokázali profesionalitu maskovat jako nevázanou zhovadilost. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Šílená jízda od začátku až do konce, která nejde popsat slovy. Sacha Baron Cohen prostě umí a pro šílenou komedii se narodil. Hlášky: "Ja Borat. Ja z Kazachstánu. Já rád ženy a sex. To fajne!" ; "Jaký pes je tohle? .. To je želva. .. Je to kotě v botě?" ; "Má sestra je čtvrtá nejlepší prostitutka v Kazachstánu." .. a to je jen začátek. Ve filmu si nebrali s ničím servítky a hlášky lítaly jedna za druhou, stejně tak jako vtipné scény, které se dost těžko rozdejchávaj. 85 % ()

Galerie (50)

Zajímavosti (67)

  • Soundtrack vyšel pod názvem "Stereophonic Musical Listenings That Have Been Origin in Moving Film Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan". (L_O_U_S)
  • Některé postavy mluvící "kazašsky" ve skutečnosti mluví rumunsky. (Zdroj: wikipedia)
  • Po premiéře filmu se "ty Borate!" stalo v Kazachstánu populární nadávkou. (NIRO)

Související novinky

Druhý Borat má velmi dlouhý název

Druhý Borat má velmi dlouhý název

29.09.2020

Před pár týdny přišla zpráva, že herec Sacha Baron Cohen (Chicagský tribunál) nejenže natáčel pokračování Borata, on už ho dokonce stihl i dokončit, takže velice brzy dorazí na některou ze… (více)

Dvojka Borata potvrzená?

Dvojka Borata potvrzená?

09.09.2020

Minulý měsíc byl herec Sacha Baron Cohen (Diktátor) spatřen v kostýmu Borata kterak natáčí scénu v autě. Vzhledem k absenci oficiálního oznámení se tak spekulovalo buď o tajně natočeném pokračování,… (více)

Pokračování Borata na cestě?

Pokračování Borata na cestě?

20.08.2020

Ačkoliv herec a komik Sacha Baron Cohen nechce nic potvrdit, má v současnosti rozpracovaných hned několik projektů. Před pár měsíci byl spatřen jak zpívá na jistém kontroverzním srazu ve Washingtonu… (více)

Jim Carrey šlohne Monu Lisu

Jim Carrey šlohne Monu Lisu

17.02.2012

Jeho kariéra už není, co bývala. Pan Popper a jeho tučňáci ale obstojně vydělali a právě natáčený kouzelnický souboj se Stevem Carellem The Incredible Burt Wonderstone rovněž vypadá na slušný úlet,… (více)

Reklama

Reklama