Reklama

Reklama

Borat: Nakoukání do amerycké kultůry na obědnávku slavnoj kazašskoj národu

  • USA Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan (více)
Trailer 5

Obsahy(1)

Borat Sagdijev je kazašský televizní reportér, kterého ministerstvo informatiky vyšle do Spojených států natočit reportáž o tom, jak dobře se tam žije, z čehož se má pak kazašský národ poučit. Ve Státech se Borat snaží s každým spřátelit (tak, jak je zvykem v jeho zemi), ale pro to nemají místní pochopení. Ubytují se v příjemném hotelu na Manhattanu, kde Borat za svůj pokoj považuje již výtah. Vydá se do města, kde se chová stejně jako doma, což většinu obyvatel města pohoršuje. Boratova první reportáž na americké půdě je o tom, že Američané jsou lidé s velkým smyslem pro humor a že by se obyvatelé Kazachstánu od nich mohli učit (neboť jsou podle Azamatova zjištění až na 97. místě ve světě). Po reportáži se Borat v hotelu dívá na televizi, kde zahlédne kousek ze seriálu Pobřežní hlídka a zamiluje se do CJ, postavy, kterou hraje Pamela Andersonová. Druhý den se dostane mezi feministky, kde se snaží přijít na to, oč vlastně v tomto hnutí jde, ale nijak zvlášť je nevnímá, protože stále myslí na CJ. Feministky mu řeknou, že se jedná o Pamelu Andersonovou. Borat by ji rád poznal, ale nemůže, je totiž ženatý a jeho žena by mu dala co proto. V hotelu však dostane zprávu z domova, že jeho žena zemřela ve spárech medvěda, a tak mu už nic nebrání vydat se za CJ – Pamelou do Kalifornie. Jen ještě musí přesvědčit Azamata, že další reportáže musí natočit mimo New York... Protože Azamat odmítá po 11. září použít letadlo, musejí si obstarat auto. Ovšem nejdřív se musí Borat naučit řídit a poté pořídit samotný vůz. Jediné, co si však z rozpočtu můžou dovolit, je bývalý zmrzlinářský vůz, ve kterém se pak vydávají na cestu... (TV Prima)

(více)

Videa (6)

Trailer 5

Recenze (1 415)

Viktooorka

všechny recenze uživatele

Pohodlně se usaďte a já Vás v několika momentech provedu rychlokurzem ksichtění, který budete u filmu Borat potřebovat. Takže za prvé. Lehce pootevřete ústa na šířku Vašeho prstu a k tomu lehce zvedněte obočí. Řekla jsem lehce. Ksicht druhý. Tentokrát otevřete ústa jak nejvíce to jde, jako by Vám upadla čelist (pokud ale máte problémy s panty, neotevírejte ji moc, zaseklá čelist bolí), obočí opět zvedněte a pořádně vykulte oči. Ano, jde Vám to skvěle. Ksicht třetí. Zvedněte pravý koutek, popřípadě oba, úsměv Vám sluší. Následující obličej jistě všichni znáte, ukažte mi pořádně mandle (smích je u tohoto ksichtu povinností). V neposlední řadě si musíme procvičit mračení. Ať se nám to nad očkama pořádně krabatí. A nejdůležitější výraz tváře musí být znechuťující, takže k mračení si přidáme zvednutí horního rtu k nosu. Pokud si s tímto nevíte rady, kontaktujte Silvestra Stallona, on má zvedání horního rtu v merku. Právě jste úspěšně absolvovali kurz ksichtů a mě nezbývá nic jiného, než Vám popřát, ať si ho u Borata náramně užijete. Nashledanou ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Asi tak. Líbí se mi, z čeho si Sacha dělá srandu, méně už, jak si ji dělá. Na nekorektní humor, který se nezastaví před feministkami, teplouši, národnostními měnšinami, američany, židy, nežidy a vlastně všemi, celkem dost slyším, ale že by mě právě styl Borat oslovil, to už méně. Možná časem objevím jeho skrytou genialitu, zatím lepší dvě. ()

Reklama

Renton 

všechny recenze uživatele

PFF .. Scénář: Sacha Baron Cohen, Anthony Hines, Peter Baynham, Dan Mazer .. Jagšemaš? Je mnoho komedii, kde se zasmějete dvakrát třikrát za celý děj a většinou jen tupě zíráte, jak se mohou tvůrci takto ztrapňovat. U Borata zažijete věc úplně opačnou. Alespoň já jsem se smál (jako většina osazenstva narvaného kinosálu) téměř po celou stopáž. Jen na několika místech úsměv opadl a to, když se přitlačilo na vážnější notu nebo scéna byla až moc bizarní. Jinak ovšem salvy smíchu převálcují vše - od úvodu v rodné vesnici, přes počátky reportáže v New Yorku, následované cestou napříč Amerikou za vysněnou Pamelou, až do úplného závěru opět v rodné vesnici! Borat je grandiózní a výjimečná komedie, kterou nebudete mít štěstí vidět každý den (či dokonce rok), takže s návštěvou kina rozhodně neváhejte. Bavit se musí všichni, včetně (nebo na úkor?) židů, průměrných Američanů, Kazachů a dalších a dalších, do kterých se tým kolem Ali-Sacha-G stihne při své potrefené dokumentární road-movie strefit a zesměšnit. A daří se jim to dokonale. Hasta la pizda, žide! ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Tak takový film tady už dlouho nebyl... Politická nekorektnost z něj přímo srší. Borat je ale předně geniální komedie - skoro hodinu a půl téměř bez hluchých míst, to se přece vidí málokdy. Navíc restituování zlatých časů němé grotesky (Borat je skutečně cosi jako novodobý Chaplin) spojením s mystifikacemi a stylizací show skryté kamery, kde ovšem gagy nejsou samoúčelné a mají nějakou sociologickou hodnotu a vnímavému divákovi napoví leccos o světě nejenom v Americe, ale i kolem nás... Tenhle film však není jenom komedií, ale i docela zajímavou, až polodokumentární, studií mnoha zásadních (a jinde ve filmu i v umění povětšinou tabuizovaných) témat. Za neustále a pečlivě střeženou maskou politické korektnosti naší společnosti se skrývají přesně ti běsi, které odhaluje ,,kazašský" reportér Borat. (Jen se rozhlédněte u nás - dnešní děti si ještě pořád nadávají do ,,židů", ačkoliv v životě žádného živého neviděly, na pražskou Slavii se stále pokřikuje ,,Jude Slavia" ... ) Jak řekl metaforicky Borat (Sacha Baron Cohen je sám původem Žid) - xenofobie je stále v nás. Jsme stejní jako před desítkami i stovkami let, akorát to lépe a dovedněji maskujeme... Výborný film. Dženkuji! (Zajímavá je také stylizace filmu i hlavního aktéra samého - dohady o autenticitě snímku i jednotlivých skečů jsou pasé - Sacha Baron Cohen je takový novodobý Andy Kaufman, rád prostě kohokoliv včetně diváků mystifikuje a tahá za nos...) ____________ Resume: Borat se vysmívá stereotypům a stereotypnímu myšlení, nezdravému zastydlému patriotismu, konvencím a prudérnosti (kolik lidí pobouřila kupříkladu scéna dvou nahých mužů...), lidské hlouposti a povrchnosti (Pamela...), dogmatickým omezením (feminismus, sektářství...) ... obecně současnému americkému způsobu života... Proč právě jemu? Protože diktuje a ovlivňuje zbytek světa... PS: Český dabing je neuvěřitelné zvěrstvo, vyhněte se mu obloukem. Borat se prostě MUSÍ vidět v originálním znění! ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Když s tím vozem najedu do skupiny cikánů, může být auto ňák poškozeno?" Jsem slušně vychovaný jedináček, takže s žádnou ze svých sester nesouložím, ale jinak jsme si s Boratem dost podobní. Oba nemáme zábrany při obnažování na veřejnosti, máme rádi svůj traktor, s chutí si děláme srandu z USA a kdyby mi Pamela Anderson neutekla dírou v pytli z Kmartu, tak jsme si to s ní mohli na střídačku užít. Takže, bratře, za čtyři hvězdy, ale kdybys byl pouze tříčtvrteční hovado, tak by to přes tři hvězdy rozhodně nepřelezlo. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (67)

  • Osmnáctimilionový fiktivní dokument utržil po dobu prvních tří dnů (3.–5. 10. 2006) promítání v amerických kinech neočekávaných 26,4 mil. dolarů v pouhých 837 kinech. Překonal tak úvodní zisk dokumentu Fahrenheit 9/11 (23,9 mil.) a vytvořil rekord pro film uvedený v méně než tisicovce kin. Během následujícího víkendu vzrostl počet míst, kde Borata promítali, na 2 566 a víkendový obrat stoupl na 28,3 milionů, což mu opět zaručilo první místo v návštěvnosti. Výdělek se po třech týdnech promítání vyšplhal na 90 mil. dolarů a nakonec se zastavil až na částce 128,5 mil. Když k tomu připočteme obdobný úspěch ve zbytku světa, dostaneme celosvětové tržby 262,6 milionu. (imro)
  • Při předávání Zlatých glóbů Sacha Baron Cohen (Borat) poděkoval za ocenění slovy: "Děkuji všem, kteří mě ještě nezažalovali." (Divočák)
  • Protirasistická organizace Liga proti pomluvám film označila za antisemitský kvůli postojům hlavní postavy. Patrně jim kamsi vyšuměl smysl pro satiru, neboť autor námětu i představitel Borata Sacha Baron Cohen je Žid. (gjjm)

Související novinky

Druhý Borat má velmi dlouhý název

Druhý Borat má velmi dlouhý název

29.09.2020

Před pár týdny přišla zpráva, že herec Sacha Baron Cohen (Chicagský tribunál) nejenže natáčel pokračování Borata, on už ho dokonce stihl i dokončit, takže velice brzy dorazí na některou ze… (více)

Dvojka Borata potvrzená?

Dvojka Borata potvrzená?

09.09.2020

Minulý měsíc byl herec Sacha Baron Cohen (Diktátor) spatřen v kostýmu Borata kterak natáčí scénu v autě. Vzhledem k absenci oficiálního oznámení se tak spekulovalo buď o tajně natočeném pokračování,… (více)

Pokračování Borata na cestě?

Pokračování Borata na cestě?

20.08.2020

Ačkoliv herec a komik Sacha Baron Cohen nechce nic potvrdit, má v současnosti rozpracovaných hned několik projektů. Před pár měsíci byl spatřen jak zpívá na jistém kontroverzním srazu ve Washingtonu… (více)

Jim Carrey šlohne Monu Lisu

Jim Carrey šlohne Monu Lisu

17.02.2012

Jeho kariéra už není, co bývala. Pan Popper a jeho tučňáci ale obstojně vydělali a právě natáčený kouzelnický souboj se Stevem Carellem The Incredible Burt Wonderstone rovněž vypadá na slušný úlet,… (více)

Reklama

Reklama