Reklama

Reklama

Borat: Nakoukání do amerycké kultůry na obědnávku slavnoj kazašskoj národu

  • USA Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan (více)
Trailer 4

Obsahy(1)

Borat Sagdijev je kazašský televizní reportér, kterého ministerstvo informatiky vyšle do Spojených států natočit reportáž o tom, jak dobře se tam žije, z čehož se má pak kazašský národ poučit. Ve Státech se Borat snaží s každým spřátelit (tak, jak je zvykem v jeho zemi), ale pro to nemají místní pochopení. Ubytují se v příjemném hotelu na Manhattanu, kde Borat za svůj pokoj považuje již výtah. Vydá se do města, kde se chová stejně jako doma, což většinu obyvatel města pohoršuje. Boratova první reportáž na americké půdě je o tom, že Američané jsou lidé s velkým smyslem pro humor a že by se obyvatelé Kazachstánu od nich mohli učit (neboť jsou podle Azamatova zjištění až na 97. místě ve světě). Po reportáži se Borat v hotelu dívá na televizi, kde zahlédne kousek ze seriálu Pobřežní hlídka a zamiluje se do CJ, postavy, kterou hraje Pamela Andersonová. Druhý den se dostane mezi feministky, kde se snaží přijít na to, oč vlastně v tomto hnutí jde, ale nijak zvlášť je nevnímá, protože stále myslí na CJ. Feministky mu řeknou, že se jedná o Pamelu Andersonovou. Borat by ji rád poznal, ale nemůže, je totiž ženatý a jeho žena by mu dala co proto. V hotelu však dostane zprávu z domova, že jeho žena zemřela ve spárech medvěda, a tak mu už nic nebrání vydat se za CJ – Pamelou do Kalifornie. Jen ještě musí přesvědčit Azamata, že další reportáže musí natočit mimo New York... Protože Azamat odmítá po 11. září použít letadlo, musejí si obstarat auto. Ovšem nejdřív se musí Borat naučit řídit a poté pořídit samotný vůz. Jediné, co si však z rozpočtu můžou dovolit, je bývalý zmrzlinářský vůz, ve kterém se pak vydávají na cestu... (TV Prima)

(více)

Videa (6)

Trailer 4

Recenze (1 415)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Takový podfuk na US and A tu nebyl od doby, kdy u nich ve 20. letech vysílali v rádiích, že na Zemi zaútočili mimozemšťani. A co myslíte, že národ američanů dělal?...panikařil....stejně panikařil jako v situacích do kterých je Borat zaváděl. O to víc jsou to ve větší míře idioti, že to Boratovi všechno žrali a to je to pozor oficiálně americká komedie i když s anglickým hrdinou Cohenem. On, sám je geniální herec a jeho nápad, který vznikl již dávno v jeho pořadu Ali G Show dostal takového rozkvětu, že vznikl film s takto příznačným a vtipným názvem. Názvem, který mohl překročit rekord nejdelšího názvu u filmu vůbec, kterého se stále drží Kubrickův Dr. Divnoláska...o jedno slovo. --- Takže Vy mi řikáte, že když mi někdo do prdele strčí gumovou pěst, je to homosexuál? ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Boratovi jsem se v době jeho premiéry moudře vyhnul, protože jsem podle prvních ohlasů jasně identifikoval, že tenhle styl humoru nebude můj šálek čaje, ale když mi ho Prima naservírovala až pod nos, neodolal jsem, abych své pocity konfrontoval s nadšenými ohlasy některých diváků. Moje intuice mě nezklamala, a tak i když cíle Cohenových vtipů jsou mi sympatické, jeho humor je pro mě celkově nestravitelný. Ono je fajn, že si střílí z politické korektnosti, z pokrytectví, svatouškovství a nekritické náboženské víry, nejrůznějšího dogmatismu a obecně z lidské blbosti. Jenže mu schází (a místy opravdu zoufale) cit pro míru, elegance a noblesa. Cohen je přesně ten typ komika, který pro ohlas publika nebude váhat strčit hlavu do kýblu s fekáliemi, a tak nějak mi připomíná klauna Šášu z populárního seriálu Simpsonovi. Mám podezření, že Cohenovi je naprosto ukradená politická korektnost, nechce nic kritizovat nebo za něco bojovat, jde mu prostě o to prodat co možná nejlíp svou one man show. A místy se mu to opravdu daří, smysl pro ironii a schopnost vygradovat určitý vtip mu rozhodně neupírám, zasmál jsem se rozhodně častěji, než je u současných komedií zvykem. Jenže těch míst, kde se naopak ošívám nad koncentrovanou trapností, je určitě víc. Exaltované výkřiky typu Nejlepší komedie roku! přecházím, protože každý, mě nevyjímaje, má na své úlety právo, ale musím ocenit ty uživatele, kteří mi tu nenápadně, tu s elegancí úderu kladivem, předhazují, že můj vztah k Boratovi je lakmusovým papírkem mého liberalismu, smyslu pro humor a otevřenosti. Rád se sám o sobě poučím. Celkový dojem: 40 %. ()

Reklama

Spooner 

všechny recenze uživatele

Tak tahkle jsem se v kině nenasmál už hodně dlouho (a nebyl jsem sám,smálo se skoro celé kino). Cohen tu prostě předvádí něco, co se nedá jen tak popsat. Z každé situace umí vytřískat co nejvíc a během 80 minut filmu stačí urazit skoro všechny (ostře to schytávají hlavně židé, i přesto že on sám židem je). Film plyne velmi rychle a ani chvilku jsem se nenudil. Přemýšlím mezi 4* a 5*, nakonec dám ale známku vyšší, protože věřím, že mě tento film ani napodruhé nezklame a budu se bavit možná ještě víc. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Při sledování tohoto filmu jsem dostal blažený pocit a začal jsem si při svých slzami pokrytých očích snít svůj malý sen o plné a ničím neomezované svobodě slova a názoru. Sen, který se mi rozplývá po každém sledování zpráv. Po každém novém zákoně. Teď jsem si vyhledával reakce od odborníků, obyčejných diváků, četl ty desítky žalob. Přijde mi strašně smutné, jak všechno berou lidé vážně. Svoboda slova je mýtus. Začne být reálnou až tehdy, kdy budou existovat jen inteligentní lidé, kteří navíc pochopí, co všechno obnáší a to se patrně nikdy nestane. Je zázrak, že se tenhle snímek vysílá. Díky Sacho! I když tím díky si nejsem tak jistý. Jak nad tím tak přemýšlím, zjišťuji, že již nemám chuť ke sledování jiných filmů. Borat: Nakoukání do amerycké kultůry na obědnávku slavnoj kazašskoj národu pro mě představuje naprostý ideál a vrchol. Obávám se, že jsem se smál více, než u Žhavých výstřelů nebo dvoustého dílu Hvězdné brány a že jsem si Borata zamiloval více než Homera Simpsona. Doufám tedy, že ze mě časem ten hype odpadne, protože jinak nevím nevím... ()

tron 

všechny recenze uživatele

"Pamela, vydáš sa za mňa." - "Och, nie, ďakujem." - "Nemusíš súhlasiť.“ Na toto sme s Rižom zašli v roku 2006 do kina a chechtali sme sa ako debili celých 84 minút. Resp. ja 74, pretože 10 minút ma pri "istých" scénach napínalo na vracanie. Scenár je zameraný proti všetkým (viď. Beh pred Židom, či hláška „Je vedecky dokázané, že ženy majú menší mozog, ako muži.“, ale schytajú to aj homosexuáli, heterosexuály, medvede, Američania, Daniel Myrick s Eduardom Sánchezom a mnohí ďalší), nastavil Amerike rovnako dobré zrkadlo, ako Michael Moore vo svojich (pseudo)dokumentoch. Nech už si o tom myslíte čokoľvek, takýto film (áno, je to film) sa vidí raz za X rokov. Kino Považan NMnV 2006 ()

Galerie (50)

Zajímavosti (67)

  • Na začátku filmu, kde je zobrazena mapa Kazachstánu se sousedními zeměmi, je název státu Kazachstán nahrazen souborem písmen v cyrilici, jenž ve skutečnosti nedává žádny smysl. Sousední státy jsou přitom pojmenovány latinkou a správně. (ČSFD)
  • Scény odehrávající se v Kazachstánu byly ve skutečnosti natočeny v rumunské vesnici jménem Glod. (ČSFD)
  • Kazašská vláda proti snímku protestovala a problém nakonec řešila i s americkou vládou. Na zlepšení image země si nakonec najala dvě PR firmy a zaplatila několikastránkovou reklamu v The New York Times. Vláda dokonce Cohenovi mazala webové stránky s kazašskou koncovkou. (imro)

Související novinky

Druhý Borat má velmi dlouhý název

Druhý Borat má velmi dlouhý název

29.09.2020

Před pár týdny přišla zpráva, že herec Sacha Baron Cohen (Chicagský tribunál) nejenže natáčel pokračování Borata, on už ho dokonce stihl i dokončit, takže velice brzy dorazí na některou ze… (více)

Dvojka Borata potvrzená?

Dvojka Borata potvrzená?

09.09.2020

Minulý měsíc byl herec Sacha Baron Cohen (Diktátor) spatřen v kostýmu Borata kterak natáčí scénu v autě. Vzhledem k absenci oficiálního oznámení se tak spekulovalo buď o tajně natočeném pokračování,… (více)

Pokračování Borata na cestě?

Pokračování Borata na cestě?

20.08.2020

Ačkoliv herec a komik Sacha Baron Cohen nechce nic potvrdit, má v současnosti rozpracovaných hned několik projektů. Před pár měsíci byl spatřen jak zpívá na jistém kontroverzním srazu ve Washingtonu… (více)

Jim Carrey šlohne Monu Lisu

Jim Carrey šlohne Monu Lisu

17.02.2012

Jeho kariéra už není, co bývala. Pan Popper a jeho tučňáci ale obstojně vydělali a právě natáčený kouzelnický souboj se Stevem Carellem The Incredible Burt Wonderstone rovněž vypadá na slušný úlet,… (více)

Reklama

Reklama