Amityville 2: Posedlost

Horor

USA / Mexiko, 1982, 100 min

Damiano Damiani

Lalo Schifrin

Rozpočet $-miliónovTržby USA $12,534,817Tržby Celosvetovo $-(23.11.2008)

Můj "horor na Štědrý den" pro rok 2011 :-) ... Strašně příjemné překvapení, kvalitou na úrovni vynikající prvního dílu. V podstatě už jsem se dostal do stádia, kdy pomalu přestávám věřit, že z období 70. léta a výš objevím horor, který zatím neznám a který mě nějak výrazně nadchne - a druhý Amityville mě z tohoto omylu vyvedl (kéž by se to stávalo častěji). Rozhodně doporučuju tuhle "dvojku" vyzkoušet. Horror movie of the year(29.12.2011)

Vynikající horror o posedlosti a strašidelném domě, který dějově předchází slavné Hrůze v Amityville. Damiano Damiany je zručný řemeslník, který ví, jak diváka vystrašit a nebojí se jít až na samotnou hranici (incestní nádech). Bohužel, vymátačský dojezd mi přišel jako trochu zbytečná koule na noze, která táhne předchozí hodinu děje trochu ke dnu. Celkově nedosahuje dvojka decentní vytříběnosti jedničky, ale s přehledem strká do kapsy všechny další díly.(23.9.2004)

Vôbec som netušil že dvojka je preqelom jednotky a tak kým jednotka len popisovala ovládnutie mysle otca rodiny až po jej útek, dvojka popisuje ovládnutie syna rodiny démonom až po osudnú noc ale tým to nekončí. Nasleduje snaha miestneho kňaza o vyhnanie diabla z tela chlapca ktorý si z osudnej noci nič nepamätá. I keď rodičia sú nesympatický – despotický otec a zdeptaná matka, posadnutý syn Sonny, jeho sestra a farár sú výborný a parádny je aj záver farár vs. démon a celkové spracovanie len prispelo k jednému z najzaujímavejších prípadov v histórii o čom svedčí aj kopa pokračovaní. Amityville II sa tak radí k pokračovaniam ktorí pôvodný príbeh úspešne rozvíjajú.(17.3.2008)

Předehra rajcovnější, než sám akt.(22.8.2010)

................jediny vydarený Amityville................(24.11.2007)

Komplexnejšie a určite lepšie ako predošlý film. Väčší rozpočet, viac masiek, efektov, pekná kamera a zaujímavý námet. No čo zo začiatku vyzerá ako trošku kreatívne upravený prequel končí ako za hlavu chytená šaškáreň. Nielenže sa postavy nevolajú tak, ako sa volali v skutočnosti, hlavný "hrdina" tak ani nevyzerá, no vrcholom je záverečná neokrôchaná vykrádačka Exorcistu.(31.8.2011)

Řeknu to hned. Tohle je nejlepší díl serie, maximální atmosféra a bezcitnost dělá z tohoto díla vynikající duchařský příběh, který nenechá vydechnout. Užil jsem si ho naprosto dokonale, a ani konec mi nevadil, z hlavního záporáka šel opravdu strach... Ještě jednou NEJLEPŠÍ DÍL!!!!(17.12.2009)

Druhý diel je fakt vynikajúci! Stopáž sa skrátila o 20 minút, čo filmu iba pomohlo. K tomu sa akcia rozbieha hneď po prvých minútach filmu a nemusíme absolvovať hlúpe začiatočné klišé tohoto hororového subžánru. Akcia je tu oveľa lepšia, tvrdšia. Veci lietajú cez celú izbu, taniere sa rozbíjajú, ceruzky píšu nemravné veci atd. Samozrejme ocko to všetko zvalí na deti. Hlavným hrdinom je najstarší z detí. Vyzerá to tak, že malo ísť o prequel ku jednotke, no akosi tu nie sú dodržané niektoré veci. 1. Mal sa podobať, na hlavného hrdinu z jednotky. 2. Polícia ho mala nájsť v bare. Nestalo sa tak, takže nech si každý spraví názor sám, či je to prequel, alebo nie. Koniec ma veľmi nadchol, prepáčte že to prezradím, lebo sa podobal trochu na exorcistu. Škoda tej trápnej masky na konci. Celá séria "Amityville": The Amityville Horror (1979), Amityville II: The Possession (1982), Amityville 3-D (1983), Amityville: The Evil Escapes (1989), The Amityville Curse (1990), Amityville 1992: It's About Time (1992) , Amityville: A New Generation (1993), Amityville: Dollhouse (1997), The Amityville Horror (2005).(20.6.2010)

• oLí

Jako první "pokračování" rozhodně zklamání. Tahle brčálově zelená záležitost je zajímavá akorát svým nečekaným průběhem a tím, že se vlastně jedná o prequel. Tohle po skvělé jedničce rozhodně nebyl dobrej krok. V rámci série silnější dvě. [5/10 březen 2009](12.3.2009)

Že se režie ujal maestro Damiani,který mi už předvedl že napětí ve svých filmech umí (vynikající politické thrillery v 70. letech) dostalo tenhle horror úplně někam jinam ,než je zbytek série (snad až na první film,kde alespoň nápad musím ocenit). Teda zhruba do 70 minuty. Pak nastoupí (už zase!) excorsista a film i s ním jdou do hajzlu. Tady by to chtělo pro scénaristy a producenty už nějaký kázeňský trest. Třeba přespat v tomhle veselém domku. A vono by je potom přešlo kazit dobrý filmy!(4.9.2010)

Dalo by se říct, že film je rozdělen na pomyslné 2 příběhy, přičemž první je podobný jako první díl Amityville s tím, že je daleko lepší úplně po všech stránkách a prakticky dovedený k dokonalosti a kdyby film skončil zhruba po 70 minutách, možná by se dalo trochu uvažovat i o plném hodnocení. A druhý příběh by byla taková variace na Vymítače d'ábla, né vůbec špatná, ale rozhodně nedosahuje kvalit první půle. Prapodivně rozvrhlý horor plný strašidelných událostí a krutostí, úžasně zvládnutý film.(29.7.2010)

Dvojka není klasickým prequelem prvního dílu. Je to spíše alternativní prequel, neboť události osudné noci se odehrávají s podstatnými rozdíly oproti tomu, jak nám byly prezentovány v předchozím filmu. Rodina má o jednoho člena méně. Okolnosti vzniku domu byly pozměněny. Způsob, jakým posedlý mladík vyvraždí svou rodinu, se také lišil od toho, který jsme viděli v úvodu jedničky (tam byly oběti postříleny ve spánku). Ale tím nejpodstatnějším rozdílem je, že posedlý mladík vůbec není zarostlý, nemá vousy! A to prvnímu dílu odporuje zásadně (podoba George Lutze s vrahem). Chápu, že tento prequel vychází z knižní předlohy, která má jiné kořeny než ta k prvnímu dílu. Chápu, že produkce měla navíc problémy s právy. Jenže já jsem hnidopich a puntičkář a mně prostě tyto rozpory vadily! U podobného filmu bych takové boty ve scénáři normálně neřešil, jenže tady mi to kazilo dojem z filmu. Je to dvojka, takže je zde všeho víc. Více mrtvých, více krve, více projevů zla v domě. Zlo v tomto díle na nic nečeká a útočí pěkně zostra už od prvních chvil. Žádné postupné budování atmosféry, které bylo v prvním dílu tak dobré. Tady se jede rovnou zhurta. Občas až moc. A to atmosféře dost ubírá, ačkoliv napínavé momenty se zde najdou. Herecké obsazení je docela iritující, včetně Burta Younga. Koho jednička nebavila, čekal od ní víc a přišlo mu, že se zlo v domě projevovalo málo, tak bude dvojkou nadšený. Ale mně se styl druhého dílu moc nezamlouval. Slabé 3 hvězdičky.(4.2.2009)

Najviac tu potešila účasť Burta Younga z Rockyho.(26.11.2010)

Originalitou toto dílko rozhodně nehýří, je tam skoro vše počínaje EVIL DEAD a EXORCISTOU konče ( tady doslova ). Nicméně film má ( z velké části díky výborným hercům ) působivou atmosféru, která dvě třetiny filmu vytváří skoro až nepříjemný tlak. Bohužel poslední třetina je již skutečně pouze odvar výše zmíněného. Tak jako tak se mi to ale jeví, jako působivá záležitost, která si v porovnání s povedenou jedničkou vede velmi dobře a hororového fanouška nezklame.(19.2.2009)

Příběh vyvražděné rodiny v tajemném domě v Amityville byl natočen už několikrát. Pokud vás snad zajímá, jak se vše seběhlo ve skutečnosti, přečtěte si můj obsáhlejší komentář k filmu 3:15 zemřeš. Amityville 2: Posedlost považuji za mírně nadprůměrně zpracovaný. Jména všech hlavních postav jsou zde změněna a toho okultismu je tu nějak zbytečně moc. Na rok 1982 to ale určitě není špatný počin.(28.4.2010)

Po spíše podprůměrné jedničce je dvojka velkým zvratem k lepšímu! Ze strašidelného domu a posedlosti je tu vyčerpáno opravdu maximum! A měl jsem tu i pocit strachu z hlavního posedlého záporáka a i vymítání knězem na konci filmu bylo naprosto působivé a vůbec to filmu neubralo na kráse!!! ba naopak 90%(11.12.2010)

Asi nejlepší z dílů o prokletém domě v Amityville. Hororové scény jsou docela vydařené a celkově je děj zajímavější než u předchozího dílu, který se mi líbil ještě méně jak remake 3:15. Pro tento film existují dvě dabingové verze, z nichž ta první (asi pro VHS) je herecky lépe obsazená (např. postava faráře- Pavel Trávníček), ale hlas ducha je velmi odbytý (nemutující), v druhé verzi pro Novu je tomu právě naopak. 70%(7.12.2007)

• baruss

Raspberry Award (Maliny) : 1983 : NOMINÁCIE (1) : Najhoršia herečka VR - Rutanya Alda.(14.2.2008)

Ohohó. Oproti jedničce mnohem, mnohem větší a lepší jízda. To co mi vadilo na jedničce je tady napraveno. Atmosféra houstne hned od začátku - polodespotický otec, který pro ránu nejde daleko, věřící matka, která se chystá otce opustit, vzdorný syn a pubertální dcera, mezi kterými to silně eroticky jiskří, dva mladší nevinní sourozenci a dům se svým démonem, který to hodlá všechno vyřešit. A to všechno podané v dost syrové podobě. Ještě si pamatuju, jak mě při prvním sledování děsily nájezdy kamerou po domě, proměna posedlého Sonnyho a jeho výprava po domě s puškou vruce a šokovala incestní scéna mezi ním a jeho sestrou. Nejlepší scénou celého filmu je pro mě zakrytí krucifixu ubrusem, to nemá chybu. Přemýšlím, jestli není chybou to, že film v podstatě vygraduje už v první hodině masakrem Montelliových, ale i pozvolnější závěr dost ve stylu Vymítače ďábla je dobrej. Tenhle film jeden z mála, který dokazuje, že pokračování může předčit první díl série (i přesto, nebo možná právě proto, že se tento odehrává před dějem prvního dílu).(6.1.2009)

<< předchozí 1 2