Reklama

Reklama

Temný rytíř

  • USA The Dark Knight (více)
Trailer 6
USA / Velká Británie, 2008, 152 min (Alternativní 146 min)

Předloha:

Bob Kane (komiks), Bill Finger (komiks)

Kamera:

Wally Pfister

Hrají:

Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckhart, Michael Caine, Maggie Gyllenhaal, Gary Oldman, Morgan Freeman, Cillian Murphy, Eric Roberts, Ritchie Coster (více)
(další profese)

Další Batmanovo dobrodružství začíná. Jeho protivníkem je tentokrát záhadný psychopat Joker. Vítanou posilou by se Batmanovi mohl stát nový státní zástupce Harvey Dent, idealistický právník odhodlaný bojovat zejména proti mafiím ovládajícím podsvětí města. Dent chodí shodou okolností s Rachel, kterou Batman, alias milionář Bruce Wayne, také miluje. Čínský obchodník Lau, se kterým Wayne odmítne obchodovat, navrhne gothamským mafiánským skupinám pro jejich peníze bezpečný úkryt v Hongkongu, kam nesahá Dentova pravomoc. Do jednání nečekaně zasáhne Joker, který chce polovinu mafiánských peněz za likvidaci Batmana. Ti to odmítnou. Batman vzápětí Laua unese a dostane z něj jména mafiánů. Dent rozjede velkou akci, podaří se mu však dostat za mříže jen méně významné gangstery. Vzápětí Joker vyhlásí, že každý den zabije jednoho člověka, a bude to dělat tak dlouho, než Batman veřejně přizná svou identitu a nechá se zatknout... (TV Nova)

(více)

Recenze (3 879)

POMO 

všechny recenze uživatele

Tri mesiace hľadal Hans Zimmer správny tón, vyjadrujúci Jokerovo šialenstvo, zákernosť a zlo. Jednotónový motív, ktorý vyvoláva zimomriavky a spolu s výkonom Heatha Ledgera je rovnako silným aspektom filmu ako všetko ostatné dokopy. Warneri pred pár rokmi dúfali v oživenie ich polomŕtvej komiksovej ikony. Christopher Nolan nesklamal, na základe dobrých ohlasov sa uistil že ide dobrým smerom… a tentoraz sa rozhodol pritlačiť na pílu, dostať nás na kolená a stať sa nie kráľom komiksového filmu, ale noirovej kriminálky s komiksovými koreňmi. Tento film je pre Warnerov náplasťou na komerčnú ranu zo Speed Racera a dlhodobo sa zaradí medzi najvýznamnejšie tituly ich knižnice. The Dark Knight je ešte dynamickejší, vybrúsenejší, temnejší a epickejší než bol Batman Begins. ()

Houdini 

všechny recenze uživatele

NFR 2020, Oscar 2 : Herec VR - Heath Ledger, Zvukové efekty + 6 nominací: Kamera, Výprava, Střih, Masky, Zvuk, Vizuální efekty ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Učinit z komiksové adaptace osudové drama téměř antických rozměrů? To asi umí jenom Mistr Nolan. Za nejproblematičtější část příběhu bych viděl snad jenom začátek (za což nemůže ani tak film samotný, jako má nepřipravenost na to, co za jízdu člověka čeká), kdy je divák nucen skočit šipku a chvíli se „plácat“ v nahuštěném ději, který se valí jako tsunami vpřed, ale jakmile se naladíte na tu správnou nejvyšší vlnu, čeká vás slastný zážitek. Největším plusem Nolanova filmu je skutečnost, že je dění na plátně vždy o krok dopředu před vašimi očekáváními a představami, jinými slovy - že neustále a neustále překvapuje (Jokerovy kousky, vyústění dilematu na trajektech atd.). A Joker? Kdykoliv se objevil, sral jsem blahem malé netopýry (z jeho dialogu s batmanem na policejní stanici bych si udělal večerníček). Heathe……And Oscar goes to……. ()

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Komplexní, hutné, neohlíží se zpátky, má neustále navrch nad diváky, rozjíždí se rychle a pořád zvyšuje obrátky, bez nějakých vrcholů a propadů. Nejpřekvapivější je, že Ledger Jokera nijak nepřehrává. ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Plný očekávání, avšak se zdravým odstupem jsem spolu s přítelkyní vstoupil do sálu jednoho pražského multiplexu, kde se na plátně již rýsovalo logo DC Universe. Naše skromná a oblíbená mini soutěž spočívající v hádání názvů filmů podle trailerů se tedy nekonala a akční jízda očekávaného letního "blockbusteru" mohla konečně začít. Již komplexně zpracovaná úvodní scéna bankovních lupičů s maskami klaunů dala tušit, že se bude jednat o propracované dílo do nejmenších detailů. Batman, se všemi těmi svými high-end udělátky a "mad dog" Joker s hláškami "Let’s put a smile on that face!" a "Why so serious?" mě nenechaly ani chvíli napokoji. O hereckých výkonech bych asi řekl jen to, že Jack Nicholson je sice ve své roli Jokera jedinečný, ale Heath Ledger dal této postavě nový rozměr. Jeho specifické chování a mimika obličeje, pohrávání si s jazykem jako ještěrka nebo časté olizování připomínající stařenu bez zubů jsou vlastnosti, které této postavě přidaly na psychické labilitě. U Batmana mi při jeho dialozích trochu neseděl přílišný chrapot, Bale je ale v roli milionářského štramáka a zároveň pronásledovatele gothamského podsvětí opět skvělý a jen potvrzuje své kvality. Zato obličej Harveyho Denta mi po jeho malé nehodě přišel jako vystřižený z Mumie. Trocha kritiky ještě neuškodí, u scény s kamionem jsem výrazně postrádal jakoukoliv variaci hlavního motivu a nečekal jsem, že právě zde bude v uvozovkách hluché místo, hudební složka tak nepodpoří obraz a neumocní tím tu akční stránku odehrávající se před očima diváka. Tím můj výčet drobných nedostatků končí a na nového Batmana nelze než pět chválu. I přes delší stopáž vše uběhlo strašně rychle a já si na konci promítání přál prožít výmaz posledních 152 minut mého života, vrátit se zpět na začátek filmu a celé to prožít neposkvrněn znovu. The Dark Knight svými křídly rozvířil vlnu veder a přinesl nám trochu toho čerstvého vzduchu v podobě nového netopýřího kultu a to především díky chytře napsanému scénáři, brilantně zahranými postavami dvojice Joker a Batman (Morgan Freeman, Michael Caine a Cillian Murphy jsou jako obvykle na slušné úrovni), pěknému finále na motorce a samozřejmě skvělému hudebnímu doprovodu tentokrát od dvojice Hans Zimmer & James Newton Howard. Kdybych měl zhodnotit celkovou situaci po konci projekce a porovnat ji s nadšenými ohlasy před ní, řekl bych, že se jednalo o 90% pravdy a zbylých 10% je hype, ale současná pozice - Top 250: #1 na IMDB je lehce nadhodnocená a jistě bude časem klesat. Po další projekci však musím jít s hodnocením na plný počet. (10/10) ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nolan opět neselhal. No, i když...ale ne, neselhal. Jenom nenatočil comics. Snahou přiblížit se co nejvíce realitě (samozřejmě bráno relativně, přece jenom je třeba, aby měl divák co obdivovat v oblasti vizuálně-akční) byla comicsovost, reprezentovaná v jedničce typickými obřími neogotickými gothamskými stavbami, visutou dráhou, klášterem uprostřed hor a pár dalšími "drobnostmi", naprosto upozaděna a výsledkem je psychologická akční podívaná, která je sice patřičně kulervoucí, ale už to prostě není Batman:) Ó jistě, dalo by se mluvit o podrazu, mohl bych říct, že s Nolanovým druhým příspěvkem do vesmíru prohnilého korporátního království gothamského je to stejné jako s novými bondovkami (tedy moderní, akční, ale bez bondovského kouzla a atmosféry), ale to by výsledkem tohohle rejžova-scénáristova počínání nesměl být tak skvělý film. Nebudu se rozplývat nad "achbožerozbožetovámbyltakúžasnejmužskejaherec" Heathem Ledgerem - podotýkám jen, že to, co se mu povedlo, nebyl jenom ten super trik s tužkou:), ale to neznamená, že je to bůhvíjak legendární herecký výkon. Každopádně se ale sluší říct, že jeho Joker je opravdové vyšinutě střízlivé zlo a jeho scény s Batmanem těží z jádra comicsové legendy to nejlepší a velmi, velmi důstojně to předávají dál. Pletichy nepřítele nutí mne omezit hodnocení herecké sestavy na povšechné konstatování, že je silným zážitkem sledovat, kam která konverzační scéna posune děj či vyznění příběhu, a že tady otvírá Christopher Nolan naplno stavidla svého mistrovství. Sice za největší emocionální masakr považuju záběr na Jokerovu hlavu trčící z policejního auta bez jakéhokoliv zvuku, ale jak už jsem podotkl, na rozebírání jednotlivých scén či záběrů tady není místo. Mám proti takovémuto ztvárnění Batmana nezanedbatelné výhrady, ale nedejte filmovému zážitku roku pět hvězd, že jo:P 90% a ještě jednou říkám - TOHLE NENÍ COMICS. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Nelítostný souboj + Kmotr II – neduhy předchozího dílu – Katie Holmes + Joker = neuvěřitelný filmařský zážitek, dostatečně komplexní a uvědomělý, aby nadchl filmového teoretika a současně dostatečně epický a vstřícný, aby ho docenil i řadový divák. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Druhý díl Nolanovy epické kriminální ságy je pojat jako zničující střet přímého, logicky uvažujícího hrdiny s pevnými morálními zásadami a psychopata zosobňujícího chaos, který neuznává žádná pravidla ani schémata (dobrým prostředkem k jejich srovnání je rozdílné pojetí první bankovní loupeže, při které netušíme, oč zde komu jde, a pozdějšího vloupání v Hong Kongu, kdy jsme s plánem naopak předem důkladně obeznámeni). Christopher Nolan oproti tomu přehledná schémata miluje a tak je film navzdory Jokerově nevyzpytatelnosti a skutečnosti, že „gamemaster“ je on (viz např. přepsání úspěšného dopadení z vítězství Batmana na vítězství Jokera, který to takhle chtěl), velmi precizně zkonstruovaný a popostrkovaný vpřed schematickými situacemi (záchrana na poslední chvíli, záměny identit, bomba, která za chvíli exploduje), do nichž jsou postavy víc než čímkoliv jiným tlačeny potřebami vyprávění (takže dělají hloupá rozhodnutí: Batmanova havárie na motorce, policista čekající s Jokerem ve výslechové místnosti). Přestože z filmu občas trčí jeho konstrukce, jde o konstrukci natolik komplexní, že obdiv nakonec převáží nad roztrpčením. Příběhové linie jednotlivých postav jsou úzce propojené, neustále se ovlivňují a vytvářejí mnohovrstevnatou síť s rostoucím množstvím subsvětů (neboť cíle některých postav se mění a tak přecházejí na opačnou stranu, případně si zakládají „stranu“ vlastní), na jejíž upletení by jiní tvůrci, kteří neumějí vyprávět se stejnou úsporností jako bratři Nolanové, potřebovali desetidílný seriál. Upozadění Batmana bych nebral jako nedostatek. Ten film je víc o Gothamu než o temném rytíři. Dialogy jsou sice zbytečně doslovné a nenechávají divákovi prakticky žádný prostor, aby si sdělení filmu odvodil sám (dost otravný je ke konci zejména Alfred, polopaticky nám vysvětlující, co je smyslem Batmana), ale zase nám umožňují hned napoprvé pochopit, o co se tvůrci touhle nadčasovou dekonstrukcí superhrdinského mýtu snaží (jestli máte rádi politické paralely v umění, zkuste si za Jokera dosadit Donalda Trumpa). Temný rytíř má skutečně blíže ke starým (Joker jako zdegenerovaný potomek antihrdinů z Veřejného nepřítele nebo původní Zjizvené tváře) i revidovaným gangsterkám než k moderním superhrdinským filmům. Přestože ale není zběsilou akční jízdou, díky bravurní rytmizaci, navozující zhruba od čtyřicáté minuty, kdy se poprvé setkají všechny klíčové postavy vyprávění, dojem nepřetržité gradace, vám nedává moc šancí vydechnout. Hned úvodní bankovní loupež dává tušit, že Nolan zapracoval na své režii akčních scén (zřejmě pomohla i IMAX kamera, která ho nesvádí k tomu, aby tak zběsile stříhal), z nichž tentokrát většina zaslouží obdiv, ať už pro skýtaný estetický prožitek (Joker vyklánějící se z policejního auta) nebo využití paralelního střihu (byť rozjíždění několika akcí současně k navýšení výsledné intenzity je už v závěru trochu únavné). Jestliže je Temný rytíř zásluhou Nolanových konstrukčních schopností a řemeslné zručnosti výborný film, během scén s Ledgerovým Jokerem nám sledovat něco naprosto unikátního, co do žádných racionálních vzorců a schémat nenapasujete. Herce, který pochopil svou roli a sžil se s ní do té míry, až z toho mrazí. Záblesky geniality. 90% Zajímavé komentáře: DaViD´82, Bluntman, Subjektiv, Gimli, Radko, Faidra, Marius, Lynn, gudaulin, Madison, Niktorius, Gimp, Ajantis, Šakal, Vitason, nash., lakikaki, SeanLSD, Kali4, thunnus, levente, Petike, gicous, curfew77, da-a, sdgda () (méně) (více)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Znatelně lepší, než předchozí netopýří spektákl. Více akce, více lásky, více houbky, více morálních i vztahových dilemat. Hollywoodský biják, kterýmu to po čertech myslí. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

The Dark Knight je skvělý film. Skvělý ale neznamená nejlepší v historii, nejlepší za posledních pár let a osobně velmi pochybuju, že bude nejlepším filmem letoška (pro mě má už nyní jednoho soupeře v Bruggách). Je jasné, že výkon Heatha Ledgera je nejvíc vyzdvihovaný, neboť na sebe svou rolí poutá největší pozornost, ale třeba takový Aaron Eckhart za ním nezaostává ani o píď, jeho postava je ve výsledku možná ještě mnohem silnější. Děj letí kupředu velmi (někdy až přehnaně) vysokou rychlostí, ani bych se moc nebránil delší stopáži. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Hranice filmařské, scénaristické, herecké i hudební dokonalosti se otřásla v základech. Pokud si před filmem, stejně jako já myslíte, že už jste toho viděli dost a že si zatraceně ohlídate, aby jste se nepřidali tak snadno k těm davům na celým světě, který tento film totálně dostal, myslet si to můžete, ale ohlídat to už nedokážete. Stalo se - přidávám se k davům po celém světě, tenhle film mě prostě totálně dostal. Chci ho vidět znovu, chci vidět znovu a znovu hereckou extratřídu a do nekonečna si chci pouštět soundtrack k tomuto filmu. Můžete vidět milion filmů a milion různých konců, různých příběhů, ale jen během konce Temnýho rytíře nebudete vnímat ani atomový výbuch, ani soulož na vedlejší sedačce. Pokud to snad ještě někomu nedochází o co jde. Napíšu to jinak. Mám rád pivo a na každý představení si do kina kupuju jednu plechovku chlazený plzničky, kterou si během filmu vychutnávám, dělám to tak vždycky, ale jen po skončení Temného rytíře jsem zjistil, že jsem na vychutnávání chlazenýho plzeňskýho jaksi zapoměl. Lepší vizitku už film mít prostě nemůže. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Po druhom zhliadnutí dvíham hodnotenie na maximum - jednak preto, že je to skutočne o triedu lepšie ako (inak vynikajúci) BB, a hlavne kvôli epickému rozmachu a scenáristickej prepracovanosti, ktorá vyplytvala nápady a zápletky na tri filmy. Mnohé výhrady však zostávajú - kvôli šialenému tempu mnoho scén emocionálne nedoznie (Gordonovo zmŕtvychvstanie), najlepšia akčná scéna je uprostred filmu (hoci na druhý pokus som prišiel na chuť aj záveru so "sonarovým efektom"), toľkokrát oslavovaná hudba si vlastne vystačí s jedným motívom a Rachel/Maggie je chudiatko taká škaredá a nevýrazná, že na mňa osobne vôbec nefunguje scéna, ktorá má byť emocionálnym vyvrcholením filmu. Napriek všetkému ide o jeden z vrcholov komiksového žánru a obrovský kus špičkovej scenáristickej, režijnej a hereckej práce. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Nekonečný chaos v rukou jediného muže, dobro a zlo, jimž chybí hranice, fantastické hi-tech hračky, parádní herci, suché bonmoty, jedno kouzelnické vystoupení a hlavně dvě a půl hodiny neředěného dobrodružství, kde Nolan skáče z jednoho vrcholu na ještě vyšší, aby přitom smysluplně rozvíjel chytlavý děj a zároveň nezapomínal na akci, u které ti slabší vlhnou. Od Bourneova ultimáta je tu konečně film, který rezolutně odmítá pojmy jako ‚time-out‘ a ‚hluché místo‘. A ta stísňující hudba, před tím, než Joker předvede další číslo… no, dalo by se pokračovat do nekonečna. Film roku? Pravděpodobně. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Přídomek "temný" by se spíše hodil ke dvěma Batmanům od Burtona, než k tomuto, byť i zde se v mnoha scénách mohutně šetřilo na osvětlení. ;-) Každopádně je Temný rytíř více než povedeným pokračováním svého předchůdce Batman začíná, i když poselství je tentokráte trochu "přímočarejší", abych tak řekl. Jak již píše někdo jiný, nejvýraznější postavou snímku není (možná paradoxně) Batman, ale Joker v interpretaci výborného Heatha Ledgera, jenž této roli dal opravdu vše. Ačkoliv je Christian Bale zatím nejryzejším a nejvěrohodnějším Batmanem, Joker jej tady doslova "strká do kapsy". Film má snad vše, co má správný blockbuster obsahovat a posmrtné ocenění Heatha Ledgera Oscarem ještě dodalo kapku šmrncu navíc. Jasných 5 hvězdiček! P.S.: Nepřipomíná vám Maggie Gyllenhaal trochu Carrii Fisher (a.k.a. princeznu Leiu ze starších Star Wars)? ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Když Vám v kině uteče téměř tří hodinový film tak rychle, že nestačíte říct ani STOP, asi je něco špatně, samozřejmě v tom nejlepším slově smyslu. Christopher Nolan dokázal ve světě filmů zázraky. Fakt je, že mu pomohlo mnoho aspektů, které i tak dobré nebyly, ale jméno filmu udělaly viz. smrt Heathe Ledgera. Kdo by od něj čekal, že Jokera udělá právě tak reálného, poplatného dnešní době, kdo by to kdy čekal, že právě on udělá zrůdu filmového plátna tak zevrubně a dokonale. Škoda, že ještě před premiérou tohoto filmu umřel, tím pádem z této postavy udělal asi největšího nepřítele superhrdinů, kteří kdy měli čest se utkat na filmovém plátně. Temný rytíř je film plný opravdu duchaplných dialogů, které dokázaly nečekaně vyrašit a detonovat divákovu mysl, hlavně tu moji. Ale že je to také film, který se před akcí nezastaví, ve kterém se stále něco děje i když se nic neděje, to už je hlavně umění právě Christophera Nolana. Každá scéna je dokonalá, každá do sebe zvláštně zapadá. Každý herec ve své roli předvádí to nejlepší. I ten obyčejný komparz ví, že je to čest být v takovém filmu a snaží se pro to udělat to nejlepší. Temný rytíř po premiéře na imdb skončil na prvním místě, v době kdy píšu tento komentář je na místě třetím. Fakt, že je to VELKÝ film je zřejmý a netřeba o tom dál rozepisovat. Temnému rytířovi se povedlo všecko a na jedničku, podpořen tím, že velké jméno z eskapády herců zemřelo, a tak ačkoliv nechtěně dostalo ještě větší reklamu než si vůbec kdo kdy mohl dovolit. Fakt že je to velký film to ještě umocnilo o nějakou tu úroveň víš, i když to vůbec nechtěl. Už teď je pro mě právě Temný rytíř legendou, tím nejlepším filmem o superhrdinovy, který jsem kdy viděl, a který se asi nikdy nezmění, ať se bude snažit kdokoliv. Dříve jsem v jeho filmech Batmana příliš v lásce neměl, ale sledovat reálnějšího, smysluplnějšího a života prostého Batmana je přece jen o něco lepší než koukat na neonovou bezduchou zábavu, která s realitou má opravdu pramálo společného. S upřímností můžu říct, že Temný rytíř je to nejlepší, co jsem kdy viděl. Nádherná hudba, fantastická atmosféra, skvělé výkony, fungující příběh, napínavá akce, co víc si můžu přát. Kdejaké názory, že akce je občas nepřehledná, že tomu někdo dá čtyři hvězdičky, to mi hlava prostě nebere. Tenhle film si to nezaslouží, těch pět je taky málo. A netvrdím to jenom proto, že Heath zemřel. To rozhodně ne. Ten film se prostě povedl. Kdo neuvidí, neuvěří. Jen jsem opravdu zvědavý jak to udělají s třetím závěrečným dílem... ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $185miliónovTržby USA $534,858,444Tržby Celosvetovo $1,004,558,444údaje od roku 2009 Tržby za predaj Blu-ray v USA $33,936,910 //počet predaných kusov 2,617,143Tržby za predaj DVD v USA $282,154,852 //počet predaných kusov 19,216,168║ __Dnes(31.07.08) som zažil doterajšie Filmové Absolutórium!!! Neveril som vlastným očiam, dosť často som miestamy nedýchal a len ťažko som si uvedomoval, že ešte niekto dokáže prekonať všetko čo som doteraz videl. /videl v kine 5x "z toho som mal maraton 3x po sebe": toto nie je film ale nová dimenzia, nič menej než 200% sa nedá dať, či že nie 5hviezdičiek ale neskutočne zaslúžených 10**********/ __„Šialenstvo je niečo ako gravitácia, stačí len postrčiť a stiahne ťa k zemi.“ /Joker/ __V roku 2005 ešte nikto netušil aký prielom spraví režisér Christopher Nolan svojím filmom Batman Začína v comicsovom žánri. Teraz pri jeho pokračovaní pod názvom Temný Rytier sme už zhruba vedeli do čoho ideme ale tušiť, že z tohto filmu sa stane fenomén gigantických rozmerov, nečakal asi nikto. Veľké očakávania sa rázom začali stupňovať už na začiatku roka 2008. Tento zlom a záujem spôsobila tá najhoršia možná vec a to nečakaná tragédia, keď sa herec Heath „Joker“ Ledger predávkoval liekmi, ktoré mu mali pomôcť dostať sa späť do normálneho života... ešte si čerstvo pamätám ako sa opovrhovalo nad jeho obsadením do úlohy Jokera, že nemá šancu byť lepším ako bol ten v podaní Jack Nicholsona. Ja osobne tiež v prvom momente som nemal predstavu ako by Ledger dokázal pojať tak čudesnú postavu, lebo jeho herecká kariéra bola založená prevažne na kladných postavách, čo ani zďaleka neoplývali nejakým psychopatickým správaním. Nádej na usmernenie herca v jeho prejave, mi dával hlavne samotný režisér filmu Nolan, ten je známy práve tým, že dokáže pracovať s hercami a vydolovať z nich aj to čo asi ani sami netušia, že majú vo svojom hereckom prejave. A dnes sa už dá povedať, že pre Ledgera to bolo asi moc veľké sústo, poňať takú temnú postavu. Kde jeho herecký prerod v šialeného Jokera sa stal viac než dokonalý, on sa Jokerom skutočne stal a už nikdy sa z tejto postavy nevymanil. __“Heath Ledger sa pre úlohu Jokera narodil a zomrel.„ __Pred uvedením filmu do kín, prišla najprv chválospevná kritika aká tu už dávno nebola, aspoň nepamätám, že by tak niečo niekedy vychvaľovali. Tým sa začali očakávanie ešte stupňovať, hlavne keď film začali porovnávať s filmovým pokračovaním ako je uznávaný Krstný otec 2. V USA prepukla pred premiérou doslova davová šialenosť po lístkoch do kina, premietacie časy sa museli pre obrovskí záujem rozšíriť aj na polnočné predstavenia, či dokonca na 3hod. a 6hod. rannú. A keď konečne nastal premiérový víkend, rekordy v tržbách nepoznali konca kraja a nielen to, fanúšikovské filmové portáli film vyniesli na popredné čí dokonca aj prvé miesta v hodnoteniach. __Nolanová vízia príbehu o Netopierom mužovi je založená hlavne na postavách a ich charaktere. V žiadnom prípade nezakladá postavy na nejakej fyzickej „nad“sile a preto sa venuje akčnej stránke len okrajovo. Jednoducho neprikladá tomu taký dôraz ako by mohol, ale snaží sa nám poukázať skutočnú podstatu vnútorného rozpoloženia postáv a kde je nevyhnutné poukázať aj na ich slabosti. Najzložitejšia postava je Bruce Wayne/ Batman(Christian Bale) ten sa nachádza v príbehu v troch polohách. Prvou je Bruce Wayne vystupujúci na verejnosti ako zhýralí snobský milionár. Druhá tvár je tá v súkromí, tam sa mení na svoj skutočný charakter skromného človeka, otvorene komunikujúceho na rovinu len so svojimi najbližšími. Presnejšie ide len o trojicu najvernejších a to sú sluha Alfred(Michael Caine), správca jeho firmy Lucius Fox (Morgan Freeman) a priateľka Rachel Dawson(Maggie Gyllenhaal). Tretia tvár je Batman, nočný ochranca Gothamu dodržiavajúci svoje nepísane zákony, kde tým najhlavnejším sa stáva práve slovo nezabiješ! A práve v mnohých ohľadoch to má neskutočne sťažené, aj naprieč tomu že môže využívať najnovšie výdobytky techniky. Stvorené v jeho firme vo vývojovom úseku pod vedeným Luciusa Foxa. Vďaka tomu získa na svoju stranu pre dolapenie mužov z podsvetia len výhodu v technických pomôckach ale na ochranu veľkého mesta ostáva úplne sám. A akýchkoľvek dobrovoľníkov odetých v čiernom Batmanovskom podomácky zostavenom kostýme, pridávajúcich sa dobrovoľne na jeho stranu nemôže prijať. Ten dôvod je prostí, mohla by časom vzniknúť nová odroda Ligy Tieňov, ktorá by si mohla svoje zákony vynucovať cez teror na nevinných občanov, tak ako to bolo za ich vodcu Ras Al Ghula. A preto vo svojom temnom odeve, bojuje priamo zo zlom sám a len z časti využíva pomoc overeného komisára Gordona, či skorumpovanej polície, ktorej v podstate necháva na starosť len zatýkanie dolapených či usvedčených zločincov nachádzajúcich sa na mieste činu. __Harvey. Harvey. Harvey Dent. __Silným spojovacím článkom medzi dobrom a zlom sa stáva postava prokurátora Harvey Denta/ TwoFace(Aaron Eckhart). Ten zastáva v prvom rade zákon a poriadok, jeho počínanie je impulzívne, pred ničím neustúpi a preto sa stáva veľkých postrachom podsvetia. Takže v jeho prípade ide o bieleho rytiera Gothamu, čím sa stáva stredobodom príbehu a jeho činy dávajú jedinečnú možnosť práve Batmanovi aby upustil od svojich zásahov v radoch podsvetia a ponechal všetko len v jeho rukách. Vložením tejto postavy do príbehu sa vytvára a mení aj milostný trojuholník Dent-Dawson-Wayne, čím vzniká vnútorný súboj dvoch silných mužov o ich lásku Rachel Dawsonovú. A práve Bruce Wayne, kvôli svojej tajnej identite to má o dosť sťažené. Jeho hlavný problém nastáva v tom, že má stanovené ultimátum od Rachel, kde by sa mal vzdať svojej hrdinskej kariéry Batmana. Samozrejme, že si to Bruce v plnom rozsahu uvedomuje ako moc mu je postava Batmana na príťaž. V prvom rade to je záťaž vo vzťahu k Rachel a preto by si rád úlohu ochrancu Gothamu vymenil práve s Dentom. Ten je na takúto úlohu pripravený a spočiatku mu jeho aktivity v čistení Gothamu od zločincov vychádzajú. Lenže to ešte netušil čo svojími činmi spôsobil. Lebo zahnaný mafiáni do kúta, využívajú svoje jediné tajné eso v rukáve a púšťajú na pľac nevyspytateľného Jokera. __„Why So Serious?“ __Najzásadnejšou postavou v príbehu sa stáva Joker, šibalský chlapík s bojovým maskovaným tváre, čo by chcel zmeniť svet podľa svojho zvráteného vkusu. Práve on tu ťahá po celý čas za nitky osudu. Presnejšie všetko čo sa tu udeje je prácou toho najprešpikovanejšieho plánu, plánu čo by mal vyústiť v úplný chaos medzi obyvateľstvom mesta Gotham City. A to čo si zaumienil, sa mu aj po celý čas darí a náramne. Nevyspytateľný sa stáva každý jeho krok a nikto pred ním nie je v bezpečí, rovnako ako občan mesta či policajt sa musí o svoj život strachovať aj akýkoľvek mafián. __ „Pokiaľ film Batman Začína bol o vzniku postavy Batmana, Temný Rytier je o vzniku temného zla v podobe Jokera.“ __Poznámka: U Nolana sa dá predpokladať, že nám eso z rukáva ešte len ukáže. A u tejto comicsovej sérii sa veľmi dobre udomácnil a dá sa očakávať, že v budúcnosti nám predvedie opäť silný príbeh. A pokiaľ by mal mať stúpajúcu tendenciu ako tomu bolo u tohto druhého pokračovania, tak sa máme na čo tešiť. Priznám sa že až teraz pociťujem aké prázdno ostalo po Heath Ledgerovi, zisk Oscara by bola len malá náplasť. K tržbám: Okrem bombastického zárobku v USA a prekonania niekoľkých rekordov sa filmu darilo aj mimo USA. Ide hlavne o krajiny Anglicky hovoriace, podľa očakávaní film sa stal megahitom v Ledgerovej Austrálii s tržbou $39,767,301 , tiež Anglicko nezaostalo za očakávaniami a z tržbou $88,834,901 sa stalo po USA druhé najziskovejšie pre tento film. Boli aj prekvapenia na začiatok spomeniem tie milé, ide o Nemecko kde comicsové filmy nemajú zrovna ustlané a tak tržba $29,669,980 bola viac než uspokojivá, prekvapil aj taký „malí“ Hong Kong s cifrou $7,549,781 , dokonca aj naše malé Slovensko celkom slušne obstálo s tržbou $260,188. Na rad prichádzajú sklamania tu sa moc k filmu nemali hlavne návštevníci kín v Japonsku s biednou tržbou $14,574,849 a v Rusku $8,589,052, v krajinách kde by sa dalo očakávať že film zarobí 3x viac než v konečnom dôsledku vykalkuloval. __/videl v kine 7x: 200%/ __bonusoví 7x bol na festivale Comics Salon 2012 () (méně) (více)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Co Nolan načrtl v Batman Begins, tady dovádí k absolutní dokonalosti. Schéma boje dobra se zlem rozpuštěné, Batman definitivně pozbývá mytické podstaty a stává se skutečně temnou postavou prokletého vyděděnce. Určitě nejtemnější komiksák, který tu kdy byl, především díky Ledgerovi, jehož Joker je geniální materializací nepolapitelného a nezničitelného zla. Jedinou slabinou je poněkud přebujela zápletka, která mězi dvěma vrcholy trochu ztrácí tempo. Smekám před způsobem, jakým dokázal Nolan komiksák změnit na strhující a syrový thriller v nejlepší tradici M. Manna, Coppoly či De Palmy. Z mého pohledu patří Temný rytíř skutečně mezi nejlepší hollywoodské filmy. Edit 2012: po odeznění "povinného nadšení pro mě TDK trochu ztratil glanc - na jeho kvalitách se nic nemění, ale cosi z jeho chladu, brilantní vykalkulovanosti a neprůstřelného plánování mi znemožňuje se do filmu skutečně zaangažovat... Navíc postava Harvey Denta mi stále přijde dost prkenná a ohebná tak, jak dokonalý trik v závěru vyžaduje. Tadááá! Hvězda dolů. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Nejkomplexnější film posledních několika let a současně snímek, který smazává rozdíl mezi realitou a komiksem. Důkaz, že lze mít promyšlené charaktery, skvělý scénář a úchvatné tempo v jednom obrovském filmu. Podle někoho se přepisuje historie podle jiných je tohle filmový klenot století. Možná je to hype, možná růžové brýle zahleděnců, ale kvalitu popřít nelze. Temný rytíř je poskládaný z dokonalých částí, které dohromady netvoří dokonalý celek. V pravidelném střídání se opakuje akční dynamická jízda plná rychlé hudby a pomalá klidná a o to preciznější část plná dialogů. Je to jako lidský tep. Akce-dialogy (příběh)-akce-dialogy (příběh)... až do konce filmu. Zajímavá struktura, která dokáže utáhnout opravdu velký příběh plný postav, ale ve výsledku působí značně smíšeně. Pocity z drobné nevyváženosti a poměrně velké délky, která chvílemi působí jako nekonečný seriál, se nedají jen tak zamést po stůl. Mám lehký pocit v zádech, že Nolan natočil větší film než chtěl a je to na něm cítit. Temný rytíř nemá jednoho hrdinu ani jednoho protivníka, někteří jsou dokonce obojí zároveň. Jde o na tolik velkolepý snímek, že potřebuje víc a tak se během jednoho filmu stane prakticky vše, na co by jste jindy čekali třeba celou trilogii. Herci jsou úžasní, ale kdo čekal něco jiného? Vždyť Temný rytíř má nejsilnější hereckou sestavu z posledních let. Hudba je výborná, i když lze namítnou poměrně časté opakování nejzajímavějšího tématu. Nolan se pohnul od slabší akce z prvního dílu o velký kus dál a on odvádí úžasnou práci. Největší díky však pro mě osobně patří scénáři, který všechny postavy dokonale spojuje a proplétá a v závěru ukazuje směr pro další díl, který je v mých očích geniální. Tam kde Raimi ochutnal přes pavučinu, tam kde se jiní obávali, tam Nolan hodil Batmana bez smilování a v dalším díle se bude tomuto tématu věnovat na 100% a já mu to přeji hodně síly, bude to totiž opravdu těžký boj s větrnými mlýny. Mám ještě mnoho pocitů ze snímku, ale nechci je tu dál zbytečně rozepisovat a pravděpodobně opakovat již napsané ode mě nebo jiných. Temný rytíř stojí za vidění s čistou hlavou a bez myšlenek na všechny legendy a rekordy, které okolo filmu jsou, protože jde o výjimečný film přesahující stránky komiksu a možná i plátno kina. Jen to, jak je film chladný mě trochu zaráží a v hodnocení snaží umírnit. Přesto ze svých prvních 4 dávám čistých 5 po druhém shlédnutí. Ten konec a myšlenky si mě prostě získaly... ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Jonathan Nolan, Christopher Nolan .. Precizně chladná podívaná. Jenže plné doušky hodnocení dávám za plně uspokojivé počiny. A jelikož jsem šel především na nového Nolana, nemohu být spokojen maximálně. Kampak se vytratila brilantní psychologie hlavní postavy? Resp. do jakého pozadí se nám dostává hlavní postava vůbec? Tím chci říct, že mi vadí odbočení od vytyčeného směru předešlým dílem, kdy v jednotlivostech Dark Knight letní blockbusterové sezóně téměř kraluje, ale jako celek se nakonec svému Začátku maximálně pouze rovná, žádný nový orgasmus se nekonal (třebas oproti Wanted, kde jsem vřel blahem s každou minutou). ___ Technickou stránku netřeba obsáhle komentovat, akce je na Nolana ucházející, triky a efekty náležitě povedené, zato hudba a střih je místy pokulhávající za svými možnostmi. Jelikož je upozaděn Batman/Bruce, tak Christian Bale nemá možnost se plně předvést a ani jeho hlas zde není tak mrazivým. Tak se předvádí ostatní - Aaron Eckhart a, ano - Heath Ledger je skvělý a především originální Joker (nemá cenu opakovat stokrát omletou pravdu) a zvláště jeho fenomenální odchod z nemocnice považuji za jednu z těch dílčích - geniálních - scén filmu. Škoda, že nám není více odkryto jeho nitro. ___ Celý příběh je rozsáhlý, zahuštěný dějem, který pochoduje kupředu, jenže místy zbytečně zkrácený, přeplněný postavami (druhý záporák je spíše nadbytečný), rychlými zvraty a nefunkčními emocemi. Zamrzí také „divné“ sonarové finále proložené sociálním pokusem, oboje bych si dovedl představit na podlaze střižny. Naštěstí hodně zachrání mnohé vtipné dialogy v silnějším poměru těm fádním. ___ Bratři Nolanové teď každopádně budou v Hollywoodu hodně vlivná dvojice, doufám, že ku prospěchu diváka (trojku vyloženě nežádám, i když by bylo zajímavé vidět, co po takovém úspěchu lze udělat – když pominu vysedávání na hoře dolarových bankovek, jak nám je předvedeno ve filmu a čeho si oba nyní mohou do sytosti užít v reálu - tomu se říká skutečná schopnost přetavit comicsové sny do reality :-)). ___ Každopádně, lahodných drobků obsahuje Dark Knight mnoho a rozhodně si je v nejbližších dnech rád vychutnám znovu a třeba obrousím i ty ostré hrany, které je spojují (__ dodatek měsíc a půl po první projekci: tak ani třetí kino projekce nedokázala obrousit jisté hrany a tak zůstávám na silných, v(d)ěčných čtyřech *)… 85%. _ BlackBox projekce ()

Související novinky

Batman se blíží k půlmiliardě

Batman se blíží k půlmiliardě

14.03.2022

Druhý týden v kinech a chválený komiksový snímek The Batman už se pomalu ale jistě blíží k půlmiliardě dolarů z celého světa. Film o druhém víkendu zaznamenal jen 42% propady, díky čemuž si v… (více)

Nový Batman bude rekordně dlouhý

Nový Batman bude rekordně dlouhý

21.01.2022

Těšíte se na chystaný snímek The Batman od režiséra Matta Reevese (Válka o planetu opic)? Pak vás možná potěší zpráva, že si pro vás tvůrce vydupal u studia zatraceně tučný kus stopáže. Snímek totiž… (více)

Willem Dafoe jako Joker?

Willem Dafoe jako Joker?

19.01.2022

Herec Willem Dafoe (Spider-Man: Bez domova, Maják, Vražda v Orient expresu) dlouhé roky poslouchá ze všech stran, že by byl perfektní volbou na postavu Jokera. Batmanův arcizáporák a jedna z… (více)

Tvůrce Westworlu natočí pilot Falloutu

Tvůrce Westworlu natočí pilot Falloutu

09.01.2022

Jonathan Nolan, bratr slavnějšího Christophera Nolana a zároveň zkušený televizní veterán, jenž má na kontě věci typu Lovci zločinců nebo v titulku zmiňovaný Westworld a rovněž pomáhal psát scénáře k… (více)

Reklama

Reklama