Goebbelsův pokus

Goebbels-Experiment, Das

Goebbels Experiment, The

Dokumentární / Životopisný / Historický / Válečný

Německo / Velká Británie, 2005, 2x52 min

Výčty z deníku největšího žvanila německých dějin, doprovázené tehdejšími filmovými záznamy. Zaujme především jeho citové rozpoložení ve vztahu k ženám, neskrývaná nenávist k Himmlerovi a jeho komentáře k německé i hollywoodské filmové produkci. Škoda jen, že z duševních pohnutek posledních týdnů jeho života (jeho rozhodování k hromadné rodinné sebevraždě) tu není prakticky nic, to mohl být vrchol celého 2-dílného dokumentu.(29.9.2006)

Z faktického hlediska hodně zajímavé především častým zdůrazněním Goebbelsovy lásky k filmu a ukázkami německé válečné filmové produkce, ke které se člověk dnes jen těžko dostane.(19.9.2006)

O jednom ze strůjců třetí říše a jednom z největších manipulátorů naší historie. Jeho propaganda neobstojí jen ve srovnání s tou naší, kapitalistickou. Dokument je plnej projevů a předčítání z josefova deníku. Začíná tak hezky, "můj milý deníčku"..(4.11.2009)

Vynikající dokumentární - nikoliv hraný - film, zachraňující pro případná videa beze zbytku řadu mimořádně cenných archivních dobových filmů (zhořelecký projev z března 1945). Nejinteligentnější a nejvzdělanější člen Hitlerova nejužšího vedení NSDAP stojí mj. u počátků německého reklamního práva a ve své době tento korupčně cítící a jednající muž proslul i statečností a vůlí jezdit i na frontu a dost riskovat svůj život. Z těch nejpomazanějších bonzů NSDAP byl spíše ojedinělý než charakteristický. Zločin v Goebbelsově provedení zůstává zvláště nebezpečný. Rekonstrukce tohoto jevu je současně jeho prevencí. A tu potřebujeme. Vždycky a všude.(5.11.2007)

Jeden národ, jedna říše, jeden vůdce!(23.7.2007)

"...dnes jsem jí líbal na ňadra..." "Porada se Šéfem..."(12.9.2006)

Z hlediska lidského moc pěkný a pochopitelný životopis.(10.8.2010)

Zajímavý dokument o ministrovi propagandy Třetí říše, zcela oddanému stoupenci nacionálního socialismu a fanaticky nejvěrnějším spolupracovníkem Hitlera. Jeho deníky o něm prozradily mnohé, především pak to, že nebyl oblíbený u nikoho - u žen ani přátel (vyjma těch účelových z NSDAP) a z toho pramenící zlobu přetavil ve své propagandistické fanatické výstupy a překrucování faktů, výhradně podle toho, jak bylo potřeba, nebo jak Hitler očekával. Mistrně využil filmové a rozhlasové možnosti pro svou propagandu, to mu rozhodně nelze upřít. O tom, že nebyl normální a měl zcela minimálně vyvinutý pud sebezáchovy vypovídá konec jeho a jeho rodiny, kdy manželka Magda zabila jejich šest dětí a následně spáchali sebevraždu, neboť život bez nacionálního socialismu by neměl význam. Takže ten dokument lze brát trochu jako procházku do nitra fanatického a ambiciózního magora, kterým Goebbles bezpochyby byl.(30.10.2008)

Asi mi nesedí způsob, jakým jsou záznami z deníků vybírány. Rozhodně mi přijde dokument dosti utahaný a nezáživný. Na druhou stranu, některé zápisy a to jen z prvního dílu, mi přišli dosti hrůzostrašné. Druhý bude asi větší mazec. Ale pokud styl zůstane stejný, není co řešit.(18.9.2006)

• Machrovic

Vzít Goebbelsovy deníky a k tomu přidat Goebblesovy televizní záběry a spatlat to dohromady, tomu se neříká dokument, ale pokus o dokument. Je to salát. A není zrovna moc chutně připraven. Viděl jsem jen první díl, ale na druhý se už koukat nehodlám. // Tak nakonec jsem se přese všecko odhodlal juknout i na druhý díl, který byl o něco lepší (hlavně to bylo dáno druhou světovou válkou, v které se děj dokumentu "odehrává, nikoliv náhlým příválem tvůrčí invence v mozky tvůrců), a proto jsem se rozhodl původní hodnocení zachovat.(12.9.2006)

Ja! Ajne klajne gut dokument! Ja ja ja!!!(21.3.2010)

Takový malý německý, kriploidní a zamindrákovaný Napoleon. Neschvaluji cíle, kterých chtěl dosáhnout, ale musím uznat, že mu to šlo dobře. Vůbec nezapadal do představy árijského lídra, ale byl to nejzajímavější a nejinteligentnější nacista.(24.1.2012)

Ocenění ELSA 2007 v kategorii "Zahraniční televizní pořad nehraný", udělená Českou filmovou a televizní akademií.(11.9.2006)

Poměrně obsáhlej výňatek z Goebbelsovejch deníků. Ministr propagandy, mistr demagogie a jak zjistíme, občas pěknej cíťák-emař. Mnoho záběrů z projevů ve třicátejch letech, rozebranej vztah s Hitlerem, vztah k ženám a v neposlední řadě vztah k židům. Bohužel jsem neslyšel původní znění (Kenneth Branagh je můj oblíbenec). 75%(1.11.2011)

Zaujímavý dokument, podľa výňatkov z denníka si o tomto človeku naozaj dokážem urobiť mienku...(26.6.2010)

I když je dokument velice autentický, díky tomu, že všechen mluvený text je čtený z denníku doktora Geobbelse, neubránil jsem se pocitu, že to není dokument, na který jsem zvyklý. Chyběli mi tam informace o dění kolem něj, o tom, jak a v jaké míře zasahoval pan Goebbels do historie, fakta, která by částečně vyplnila mezery v představě, jak vlastně celá ta válka vypadala. Dokument jsou "jen" jeho subjektivní myšlenky a názory, ale jestli vše bylo tak jak si on předpověděl, to se v dokumentu neříká. Možná menší nedostatek, možná jen ne moc tradiční dokument, každopádně jsem musel s hodnocením dolů.(1.8.2010)