Reklama

Reklama

Kletba zlatého květu

  • Čína Man čcheng ťin taj chuang ťin ťia (více)
Trailer 3

Imperátor Ping, hlava dynastie Tang, vládce Číny desátého století, spalován neskonalou láskou i nenávistí vůči své ženě Phoenix rozehrává tragédii, která zasáhne každého člena královské rodiny. Panovník ví o skrývaném vztahu své ženy a jeho syna z prvního manželství prince Wana. Pronásledován stínem nevěry, panovník pomalu zabijí svou ženu jedem. Schyluje se k finálnímu boji. Na jedné straně císař, ovládaný pomstou, na druhé straně císařovna, bojující o holý život. Mezi nimi stojí tři synové, tři princové, kteří se musejí rozhodnout na čí stranu se přiklonit. Bolest a ztráta milovaných však čeká na každého z nich... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (251)

POMO 

všechny recenze uživatele

Komorné divadlo v pestrofarebných kulisách, prestrihávané masovými bojovými scénami. Divadlo nefunguje kvôli prílišnému odstupu od postáv a emocionálnej prázdnote, bojové scény pôsobia príliš štúdiovo. Podľa pravítka nalinkovaný, vnútorne nefungujúci film. Ambície byť kurosawovsky veľkým dramatickým eposom pritom evidentné... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně lákavý zevnějšek, neuvěřitelně lákavý obsah, ale co z toho? Zlato pro další zlato? Mezi Yun-Fat Chowem a Li Gong (její půvaby zrají jako víno) to opravdu jiskří, co chvíli něco vzplane a hned je oheň na střeše. Právě jejich společné, emocí prosté scény z první poloviny ve mně svým naakumulovaným napětím („já vím, že ty víš, že já vím, ale budu se tvářit, že nevím, že ty víš, že já vím“) vyvolávaly emoce nejsilnější. Když došlo na akci, ve všech ohledech dokonalou akci, film jakoby (paradoxně) rázem složil všechny zbraně a začal se opíjet vlastní krásou. Perfektně promyšlené, přitom bez myšlenky a samoúčelné. Kompozice každičkého záběru je neskutečná a muselo být neuvěřitelně pracné vyhovět režisérovým neskromným představám. To podstatné vždy přesně uprostřed plátna, okolo něj něco honosného, nejlépe zlatého nebo stříbrného. Kamera mnohé výjevy snímá z dálky několika stovek metrů, abychom si plně uvědomili jejich monumentálnost. Jako by nám bylo neustále podstrkováno pod nos „TOHLE je Čína, my na TO máme peníze a hlavně lidi!“. 65% Zajímavé komentáře: Marius, tombac, Cervenak, kikuka, Deimos ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

A to ještě nevím jestli ta jedna hvězdička nemá patřit mé televizi, za to, že má perfektní barvy. Zkrátka taková nádherně barevná kombinace nudy a zbytečnosti. Kde hledat klady filmu pro barvoslepý uživatele ? Snad jedině ve výstřihu Li Gong. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Zhang Yimou rozhodne nešliapol vedľa. Tak, ako sa Klan lietajúcich dýk výrazne líši od Hrdinu, tak je celkom iným typom historického spektáklu aj Zlatý kvet. Hneď na úvod treba pristúpiť na fakt, že sa nejedná o akčný kung-fu film s preskakovaním striech (hoci aj na také veci dôjde) a že tá úchvatná davová bitka, na ktorej sú postavené trailery, je až celkom na konci. Kliatba je predovšetkým antickou tragédiou v pompéznych (fakt POMPÉZNYCH) čínskych kulisách. Nie je to príbeh plný šermovania a kopania, ale intríg, sprisahaní, zrád a čajov plných jedu. Yimouov jasný zámer dať do kontrastu všetku tú vizuálnu nádheru a palácový prepych s temnými prúdmi, ktoré tečú pod povrchom, je zvládnutý dokonale a asi najlepšie ho vystihuje záverečné "upratovanie po bitke" (geniálna scéna). Na jednej strane chladné, strohé tváre, v ktorých sa pocity odrážajú len minimálne (Gong Li je v tom skvelá), na strane druhej divoká krútňava vášní, ktorá vyvrcholí strašným masakrom. Splete vzťahov a motivácie postáv sú napriek tomu zámernému emocionálnemu minimalizmu vykreslené dokonale. A najlepšie je, že sa celá tá vyhrotená dráma vôbec nestráca pod opulentnou a fascinujúco pestrofarebnou vizuálnou stránkou. Obe majú v príbehu svoje jasné miesto, niet tu jedinej samoúčelnosti. Skvelý film. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet$45milionovTržby USA $6,566,773Tržby Celosvetovo $78,568,977Tržby za predaj DVD v USA $10,542,356 //počet predaných kusov 578,078║ Zhang Yimou poľavuje a okrem pekného vizuálu nám nedokáže nič ponúknuť, dokonca ani očakávené veľkolepé súboje moc nenadchnú o príbehu už nehovoriac. /videl v kine: 60%/ ()

imf 

všechny recenze uživatele

Chow Yun-Fat a Gong Li snaží seč mohou, jednoduše to nestačí - ostatní herci a Yimouova vize, opajející se v duhovém paláci sama sebou, jim podráží nohy. Na papíře má ten příběh všechny aspekty osudové podívané, ale cestou na plátno přišel o veškeré hrany a v jeho závěru se i přes veškerou snahu o gradaci neubráníte pocitu, že vlastně žádný pocit nemáte. Je to vyumělkovaná skořápka dokonale vyfouknutého vejce, která se rozpadne, když na ní zatlačíte, při snaze vymáčknout z ní jakoukoliv emoci. Smutná ukázka režisérova megalomanství. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Každý mistr jednou narazí a muselo se to stát. Už minulý film Klan letajících dýk pro mě znamenal od božského Hrdiny sestup dolů a poetika, příběhu přehlušila vše ostatní. V Curse of the Golden Flower zachází Yimou Zhang ještě dál a snaží se vystavět obrovské drama jedné dynastie na postavě manželky Imperátora. Což ve výsledku znamená obrovskou chybu a neúspěch. Výtvarný styl je nezaměnitelný, i když neskutečně barevný vnitřek paláce působí spíše kýčovitě, nevkusně a abstraktně. Vrchol a jediné kvalitní místo filmu je ke konci po velkém povstání, kdy je vše jednoznačně odděleno barvami a dostává se tak na řadu místo hereckého představení Gong Li (na kterou tu Zhang hodně sází, ale scénář to nezvládá ) velká armáda a krásné jednoduché barvy. Vrchol filmu, který je jinak slepenec velké nudy a lásky, která neměla budoucnost. Chow Yun-Fat je nevyužit a nedostane se prakticky do žádné pořádné bojové scény. Je to velký Imperátor, který bojuje už jen svým pohledem a existencí a nepotřebuje nic dokazovat v boji muže s mužem. Velká škoda nevyužitého potenciálu, ale do třetice nemohla vyjít stejná sázka na barevnost a prachmizerný příběh. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Prvykrat mi Zhangov vytvarny styl, resp. farebne prevednie scen prislo gycovo prepisknute, i ked ostatne aspekty prace s kamerou (nasnimanie mizansceny) si reziserov standard udrziavaju. Milo ma prekvapila praca s napatim a s tym suvisiace rozdelenie filmu na dve polovice - ta prva, takmer vylucne kostymova interierova drama, v ktorej emocie okrem kratkych vykyvov su schvalne tlmene, takze ich sila vynika prave podpovrchovou akumulaciou. S prepnutim filmu do nonstop bojoveho modu potom dochadza k ich prudkym erupciam, ktore v zavere zenu postavy do tragicky fatalnych rozhodnuti a ukazuju, ze pomstou a nenavistou dlho zivene motivacie su bumerangom, ktory spatne ublizi hlavne svojmu povodcovi... . ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Většině se to tu nelíbí, ale mě to přišlo jako naprosto úchvatná tragédie s nejperfekcionističtějším výtvarným zpracováním, co jsem kdy viděl. Zhang Yimou se zde soustředí na život a intriky v paláci a dovolí nám nahlédnout i do systematických procedur služebnictva a opět musím napsat, že je to úchvatné. Herecky velice zdařile obsazené. Co se týče akčních scén, nejvíce se mi líbily ty, kde se vyskytují císařovi ninjové. Bohužel celkový konec byl pro mne až moc hořký. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Shigeru Umebayashi: 1. Opening ,2. Tai-He-Song ,3. Return to the Palace ,4. Theme of the Emperor ,5. Theme of the Empress ,6. Empress's Solitude ,7. Shadow & Escape ,8. Again ,9. Mother & Jai ,10. Portrait ,11. Theme of the Empress Fate ,12. Fight of the Sickle Troops ,13. Emperor & Empress ,14. Behind Pageant ,15. Huang Jin Jia ,16. Rebellion ,17. Price Yu's Ambition ,18. Betray to the Emperor ,19. Heroic Battle ,20. Wan's Last Moment ,21. End of the War ,22. Imperial Ceremony ,23. Curse of the Golden Flower ,24. Ending Title , ()

Kordus 

všechny recenze uživatele

Kletba zlatého květu jen o malý krůček unikla odpadu. Něco tak odporně manýristického, stupidního a nudného zachraňuje pouze účast dobrých herců. Škoda, že nemají takřka co hrát. Finální bitva tisícových armád je vysloveně výsměch přehlednosti. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Čo ti dám, si neber silou.“ Pred pozretím som si myslel, že ma Kliatba zlatého kvetu unudí k smrti. A hoci mala svoje chyby, po záverečných titulkoch som o nej niekoľko hodín rozmýšľal, čo sa rozhodne nestáva pri každom filme. Napriek tomu som uvažoval, či dám 60 % alebo až 80. O vyššom čísle nakoniec rozhodla kladná odpoveď na otázku, či by som si to pozrel ešte raz. Áno, pozrel. Zostanete sklamaní, ak budete čakať historický Mamtrix. Finálna gigantická akčná scéna pripomína to najväčšie z Pána prsteňov, ale dovtedy vás čakajú „len" rozhovory a vzťahy. Musím sa priznať, že podobne ako v Gejši a Kráľovnej Alžbete (tej s Geoffreym Rushom), i tu ma bavilo všetko to nenápadné a šeptavé „zákulisné politikárčenie“ a postavy (a to, čo urobia, ako sa rozhodnú a či prežijú). Určite by to ale nešlo bez kvalitných hereckých výkonov (hromozvodom je Číňanka Li Gong z Miami Vice, ale poteší i Chow Yun-Fat) a pôsobivého scenára. Na tom sa mi najviac páčilo, že neriešil celosvetové vojny, ale sústredil sa len na jednu päťčlennú kráľovskú rodinu. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Ne náhodou Čang ve filmu tematizuje mandalu a celé dílo jejím obrazem zakončuje. Tento buddhistický (potažmo hinduistický) termín označuje obrazový diagram, který znázorňuje obecný řád univerza s jeho vzájemně propojenými protiklady. Nejčastější varianta madaly má podobu kruhu, symbolizujícího nebe, svět a řád, jehož se zevnitř svými vrcholy dotýká čtverec, který zastupuje zemi, člověka a chaos. Jestliže Čangovy předchozí snímky označíme za filmové metafory pro city, lidské vlastnosti a život jako takový, pak Kletba zlatého květu představuje krok ještě dál, filosoficky výše, k filmové mandale. Je velkolepým, pečlivě vystavěným metaforickým obrazem, který ukazuje obecný řád světa a dává divákům nahlédnout tragédii postav, které se proti němu prohřešily. ___ Více v recenzi na Rejže.cz. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Posledný Zhangov počin je vskutku tvrdý oriešok. Nie je to totiž to, za čo film vydával trailer. Pokiaľ úpútavka sľubovala divákom dynamický wuxia film, samotná projekcia ich očakávanie nevyhnutne sklame. Paradoxne si na svoje prídu ľudia, ktorí dokážu viac oceniť výborne vystavanú drámu. Výtvarne je film ako to u Zhanga Yimou býva už pravidlom dokonalý; kostýmy i interiéry sú doslova „cisárske“ . Ona prezdobenosť a tomuto filmu toľkokrát vyčítaná maniera je podľa môjho názoru skôr požiadavkou prostredia v ktorom sa film odohráva. Pokiaľ v Hrdinovi sa farebná štylizácia dosahovala jednofarebným zladením kostýmov všetkých postáv a v Klane zladením postáv s prostredím, v Kliatbe si môže režisér dovoliť omnoho väčšiu opulentnosť práve preto, že sa príbeh odohráva v cisárskom paláci. Ak recenzenti čakali, že sídlo ríše stredu bude vyzerať ako víkendový zrub donského kozáka, nie je to problém Zhangov , ale ich. Príbeh je veľmi pútavo vystavaný a i keď vám niektoré vodítka dá film už na začiatku, o čo vskutku ide sa dozviete až tesne pred záverečným masakrom. Práve v záverečnej, akokoľvek efektnej masovke by som videl jediný zápor filmu. Výborne zladené masy lukostrelcov v Hrdinovi tu nahrádza neprehľadne natočená bitevná vrava. Od režiséra Hrdinu by som čakal trochu koordinovanejšie a štylizovanejšie „masovky“ než je záverečný masaker na námestí pred palácom. Ale poďme chváliť – okrem scenára postupne nabaľujúceho ďalšie a ďalšie časti tragického puzzle je potrebné pochváliť hercov. Gong Li i Chow Yun Fat sú ázijské extratriedy a obaja svoje postavy predvádzajú s ľahkosťou a pritom veľmi plasticky. Anti-chémia medzi nimi funguje skvele a bez nich by film nebol ani spolovice tým čím je. A to je najväčšie čaro tohto filmu – to čím je. Pretože nie je ani Hrdinom, ani Klanom (a samozrejme ani Cestou domov ;-) ) . Je antickou tragédiou natočenou v čínskom štýle, kde kolotoč intríg rozprúdený jedinou postavou, ktorá si myslí, že nemá čo stratiť, ju oberie o všetko čo má a na jej patovej situácii zo začiatku sa vôbec nič nezmení. 10/10 P.S. Nie všetko čo má cez hlavu čiernu fusaklu je ninja . ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Klasicky krásné vizuálně, jak jsme u Zhanga zvyklí, ovšem tentokrát s hodně tragickým dějem a především závěrem. Krásné bitevní scény, zajímavé císařské rituály a zvyky, malinko mi vadila jen nedotaženost některých dějů, lépe řečeno jejich vysvětlení (císařovna a její vztah k císaři, druhý syn a jeho zvláštní postavení v rodině). ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Kletba je všechno možné, jen ne Hrdina 2 - proto snad ta nízká hodnocení. Ano, je to MEGAOPULENTNÍ záležitost, ale v Číně nikdy nebyli troškaři. Teď už vážně - jako drama funguje film skvěle. Chow Yun-Fat je neskutečně odporný a proti němu intrikující Gong Li je naprosto úžasná, z každého jejího výrazu lze vyčíst, co cítí. Kde se polemizovat dá, je výtvarná stránka filmu. Upřímně řečeno, souhlasím s většinou, že nebylo asi třeba tolik tlačit na pilu. Celkově pozitivní dojem z filmu to ale určitě nezabilo, do děje jsem byl vtáhnutý od úvodních minut a gradující příběh velmi nešťastné pomsty si pořádně užil. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Na Kletbě zlatého květu je až příliš patrné, že je natočena a hlavně napsána jako blesková reakce na úspěch Hrdiny a Klanu létajících dýk. Máme zde oslnivé vizuální zpracování, které svou hrou se zlatými barvičkami a robotickou symetrií přesahuje hranice kýče, ale stále se na to dívá hezky. Více zamrzí příběh, který má sice velmi zajímavou zápletku neboli rozestavěné figurky, ale za to události a zvraty nejsou nijak vysvětleny ani důvěryhodně podepřeny. Věci se dějí prostě proto, že je třeba dostat postavy do zajímavých střetů. Když se tak stane, zasáhne zase deus ex machina jako ninja z čistého nebe, aby se rozpoložení hracího pole opět změnilo. Je to škoda, protože potenciál zde rozhodně byl. 7/10 ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Promiň Zhangu, ale mně křiklavá výtvarná stylizace Tvého filmu a zejména závěrečná bitva na nádvoří paláce přišly i po třetím zhlédnutí přeplácané a kýčovité. Už při Hrdinovi jsem se cukal, ale tam to vybalancovala křehká milostná linka ruku v ruce s dechberoucími baletními bojovými scénami. Kdežto v Curse of the Golden Flower mi melodramatické pozadí příběhu přišlo jen o málo lepší než v The Banquet a žádná bojová scéna v Tvém bijáku nepřekonala úvodní krvavý přepad divadelníků. Je fajn, že do paláce nahrneš tisíce chlapů v blyštivých zbrojích a ještě do toho vrhneš létající maskované bojovníky s lany a srpy a necháš většinu zkrápět mračny šípů, ale méně přehnaného megalomanství by neškodilo, nemyslíš? Hodně divákům v kinech asi z toho barevného reje klesne čelist, ale mně tedy rozhodně ne. Největší devízu Tvého snímku spatřuji ve skvělé Gong Li (po čtyřítce stále velmi přitažlivé a ženské). Zbytek filmu je pro mě poněkud zklamáním. ()

Související novinky

Josh Brolin od Matky boží

Josh Brolin od Matky boží

07.08.2013

Brolina, kterého brzy uvidíme v remaku korejského OldBoye, si zřejmě užíval maskování během natáčení westernového propadáku Jonah Hex. Brzy podstoupí ještě náročnější proměnu – zahraje si totiž… (více)

OSCARS - výsledky

OSCARS - výsledky

26.02.2007

Rozdáno. Až na pár výjimek (jako například kategorii Nejlepší zahraniční film) se moc překvapení v letošních Oscarech neudálo. Nejvíce Oscarů, konkrétně v těch nejsilnějších filmařských kategoriích -… (více)

Oscary již po devětasedmdesáté

Oscary již po devětasedmdesáté

24.01.2007

Rok se s rokem sešel a opět se budou vyhlašovat prestižní každoroční akademická ocenění - Oscary. Nejvíce nominací mají: Babel (7), Dreamgirls (8), El Laberinto del Fauno (6), Královna (6), Krvavý… (více)

Reklama

Reklama