Reklama

Reklama

Pustina

Trailer

Obsahy(1)

Skupina mladých delikventů je přivezena do nápravného zařízení na pustý ostrov. Záhy však zjišťují, že ostrov není úplně opuštěný. Čeká zde na ně psychopatický vrah se zákeřnými pastmi, hladovou smečkou psů a smrtícími zbraněmi. Hrůza, násilí a boj o přežití vtrhne na vaše obrazovky v tomto mistrovském thrilleru od režiséra filmu Mrtvá hlídka. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (285)

POMO 

všechny recenze uživatele

Podprůměrně zfilmované béčko od fanouška Predátora. V té nejvíce predátoří scéně až směšné. Toby Kebbell jako badass, kterému jde důvěřovat to vede, ale ostatní banda výrostků je toporná. Pointa v důvodu, proč se ocitnou na ostrově je hloupá a nedovysvětlená. A ten ultra-cheap soundtrack je snad z nějaké free databanky. Pro fanoušky Neila Marshalla ale asi dobrý. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Ďalší razantný dôkaz, že niečo ako "súčasný britský survival horror" naozaj jestvuje. Skoro bez ľakačiek a bez prekvapivých rozuzlení (ale v tom je práve geniálny fór, že hrdinovia sa v polovici filmu v kľude zamyslia a logickou úvahou odhalia identitu i motívy vraha presne ako každý bystrejší divák), nechýbajú ani ťažkotonážne klišé, ale stále napínavé a sympaticky nekompromisné. Výživné gore-efekty, dobre zrežírované naháňačky s krvilačnými psiskami a banda hrdinov, ktorí majú sakramentsky ďaleko od debilných amerických školákov. A hlavne je to realizačne jednoduché (rozumej lacné), čo je však práve tá správna ingrediencia dobrého horroru. V mojich očiach filmu podráža nohy len čisto subjektívny fakt, že som krátko pred ním videl Marshallov Pád do tmy, ktorý je asi tak desaťkrát strašidelnejší a dusivejší. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Bassett dává zapomenou na svoji prvotinu, jelikož ji upgradoval posunem o 89 let, armádní rotu vyměnil za partičku vězňů, přihodil tři ženské, čtyři psy a jednoho nekompromisního lovce, který funguje mnohem lépe, než psychóza válečných zákopů. Adrenalin z toho teče po litrech a postavy jsou ze své podstaty ‚krásně‘ nevyzpytatelné. Ty, jimž zrovna chcete fandit, si vybíráte jako z bonboniéry, abyste následně skousli hořký vnitřek a vyplivli, popř. nechali plavat, když bolestně umřou. Úderná irská šleha bez kompromisů, která posouvá hledáček zajímavosti režiséra o dva levely výše. [Současnou středověkou řežbou jsou kvality stvrzeny.] ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ve Velké Británii poslední dobou vznikají vcelku zajímavé horory a i když jde hlavně o vyvražďováky, mají zajímavý příběh, výbornou atmosféru a hlavně dobré zázemí. Krajina je zde opravdu nádherná a lesy jsou proto příhodné pro nějaké to neštěstí z nedbalosti nebo dokonci nestvůru? Ne nebude to tak nadpřirozené jak se na první pohled může zdát, ale fakt je že jsem se chvílemi i docela zasmál, ale i příjemně pobavil a přesto že film čerpá z poslední dobou u nás často vídané záležitosti útoku psa na člověka, tak se budete bavit stejně jako já a možná se neleknete ale nahnáno mít budete. --- Ty vole von mu ufik hlavu - Třeba chutná nejlíp ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet £3milióny║ ako taká krvavá béčková amatérčina bez väčších ambícií to újde ale nič viac tu nehľadajte a nečakajte /40%/ ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Můj názor na film vyjadřuje hodnocení, proto bych se omezil na dvě poznámky: 1, Každý tvůrce hororu stojí před zásadní otázkou: Je lepší se snažit o napětí, nebo o překvapení? Někdy se tomuto dilematu říká Hitchcockův obušek - Hitchcock se na filmařské problémy díval vždycky z konkrétního hlediska a zásadně ho zajímalo např. toto: Vidíme-li postavu, jak kráčí po ulici, zatímco za rohem na ni číhá jiný muž s obuškem, máme útočníka ukázat, či nikoliv? Pokud ano, mluvíme o napětí, pokud ne, jde o překvapení. Hitchcock si tuto otázku kladl po celý život. Samozřejmě, většina filmů oba postupy spojuje, ovšem takový kompromis (nerozhodnost) snižuje jejich efektivnosti. Wilderness na to jde tak, že divák toho ví více než postavy (odtud napětí a strach), ale méně než hlavní padouch (odtud překvapení a nenadálý zvraty). Tady bych podotkl, že napětí se ve filmech vytváří skrze „dlouhodobější" dění v čase, zatímco překvapení díky „krátkodobé" práci s prostorem (což může být otázka jednoho záběru, v němž vybafne hlavní padouch). Tudíž režiséři, kteří vynikají spíše ve vyprávění a dopadu celistvého příběhu na diváka, vynikají v napětí, zatímco ti, kteří pracují s detaily, s prostorem před kamerou, s art-kulisákem apod., excelují v překvapeních a v diváckých šocích. Experimentální horor se proto pozná dle toho, že tyhle zavedený konvence nějak porušuje (sleduje třeba příběh očima vraha; překvapení rozkládá „kubisticky" do více záběrů a naopak napětí zhušťuje do kratších minisekvencí), zatímco geniální horor se vyznačuje lepší druhou půlkou, než je ta první. Oboje není případem tohoto filmu. 2, Pozoruhodný je dále způsob, kterak se Wilderness vypořádává s žánrovými limity, uvnitř nichž se musí pohybovat. Za prvé neustále přikládá pod kotel, utvrzujíc mě v přesvědčení, že mezi nejakčnější filmy vůbec náleží survival horory. Za druhé vhání bez přestání hrdiny do nových situací (ostrov, dívky, pobuda, psi...), ale vystavuje z nich rozšiřující se pyramidu, nikoliv odnikud nikam vyhnaný komín, protože každá situace hrdiny poznamená, hlavně ve vztahu k sobě navzájem. A za třetí vsází film na úlohu hlavního padoucha - nevysvětlitelného elementu, který vzbuzuje sérii otázek. Je velice důležitý, protože odstraňuje pasivní přijetí předkládaného, znesnadňuje „čtení" a vzbuzuje v divákovi hádanky a otázky, jež ho nutí nad filmem přemítat a jež komplikují scelování předkládaných informací. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Šikana v lapáku dovede nezletilé vejlupky až na ostrov, kde není žádný KFC, aby utužily charakter.......Vyvražďovačka, držící se ničím nepřekvapujícího schéma. Párkrát jsem byl napnutej, ale v podstatě se nic překvapivého nestane. Bohužel. Průměrně drsné záběry, vedle nichž má na povrch vystupovat psychologie jednání ,,ve skupině pod tlakem". Dobrý je dobrý a zlý.... . Neurazí, ale nenadchne. Na jedenkrát ujde. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„A ešte niečo... ja na férovku neverím.“ Angličania sa do toho zasa (MŔTVA HLIADKA, PÁD DO TMY) riadne opreli. Chvíľku síce trvá, kým sa PUSTATINA rozbehne a i potom v nej nájdeme tupé klišé (stratený mobil... a to neriešim, kde ho dobíjali, keď ho ešte mali). No akonáhle lesným vzduchom zasvišťia prvé smrtiace šípy a priblíži sa desivé štekanie, dostane PUSTATINA (nemýliť s mládežníckym seriálom Kevina Williamsona) ostrú, v dobrom ´špinavú´ príchuť. Aj naďalej sa jednoduchý dej odvíja v odhadnuteľných šlapajach (SPOILER jediná postava, ktorá by situáciu dokázala vyriešiť, je zlikvidovaná medzi prvými SPOILER), ale situáciu zachraňuje pochmúrna výprava, surová atmosféra, drsná akcia, fajn herci (mladí aj starí, muži aj baby) a napriek vštekým klišé stále ako-tak vynaliezavý scenár (SPOILER napr. vrahova identita je odhalená už v prvej polovičke snímky! SPOILER). ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Novy britsky survival horror od rezisera Deathwatch. Feelem to hodne pripomina filmy Neila Marshalla, destive britske exteriery, herci s vyraznym prizvukem a obcasna kvalitni old school gore scena. Stopy inspirace pak jiste pochazi i z vyborneho severskeho Villmarku. Jinak se vpodstate Bassett zabyva tim samym jako ve sve prvotine. Skupina lidi, odriznuta od okoli se musi vyporadat nejen s "tim co je veku" ale i s problemy mezi sebou. Tezko rict, co je horsi....Doporucuju. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Tohle jsem hodně dlouho nějak nechtěně odkládal a pak na to skoro zapomněl. Po dohnání restu jsem vyloženě nadšenej. Parádní survival v nejčistší kvalitě, drsný, brutální, zajímavá zápletka, což se u těchto filmů vidí málokdy, napínavý ... Tenhle styl filmů mám rád, ani tento mne nezklamal. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Potoky krve a několik brutálních scén dokázalo udělat z týhle stupidní Béčkový (možná spíš Céčkový) vyvražďovačky takovou pěknou morbidní zábavu. Jenže abych dal filmu aspoň ty 3 hvězdičky, tak by nesměl obsahovat takový debilní šablonky, kdy týpek začne vyprávět, že on neni jako ostatní (kriminálníci), že on je vlastně takovej druhej Mirek Dušín a vám už je v tu chvíli jasný, že on to na 100% přežije. Celkově bych řek, že postavy byly taková sbírka šablonek z jinejch hororů. No podruhý to fakt vidět nemusim. Myslim, že po další projekci bych šel asi s hodnocenim ještě níž... 40% ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Horor? No moc mi teda nepřišlo. Jo dobře, pár drsnejch až skoro brutálních scén tam je, ale moc hororově to na mě stejně nepůsobila a ani jako vyvražďovačka to neni zrovna excelentní. Hlavně sem měl docela problém s tim, že sem v podstatě nikomu nepřál, sice hlavní postava je, ale taková dost divná a jinak samí rádoby drsný kokoti, u kterých se jen čeká na smrt, která ale přichází až moc čekaně a tipnout si jestli a kdo přežije, taky neni zrovna nějakej složitej kvíz ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Svěží vítr mezi béčkovými horory, který vypouští řadu zažitých stereotypů a sám přináši nové prvky. Neokoukaní herci filmu dodávají autentičnost a jejich postavy zase pořádně depresivní atmosféru. Považuji se za bývalého milovníka hororů, takže i přes tyto klady s hodnocením výš nepůjdu. Navíc je příběh příliš banální a šílené chování určitých jedinců překračovalo únosnou mez. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Film je syrový a brutální, ale způsobem neumělým a přirozeným, od úvodu v nápravném zařízení pro mladistvé po boj o holé přežití na ne tak docela pustém ostrově. Co bych vyzvednul především jsou výborní herci. Ať už je to uťáplý srabík, bezcitný náckovitý gauner nebo nováček samotář, všichni působí naprosto uvěřitelně. Rád bych dal vyšší hodnocení, protože tenhle styl mi zatraceně sedí, ale přecejen mi pár věcí nesedlo:)). Především ženská vychovatelka coby irácká veteránka drsňačka působila příliš "genderstudies", mého oblíbeného Seana Pertweeho (seržant z Psích vojáků) odrovnaj moc brzo aniž by do běhu událostí výrazně zasáhl a v závěrečném boji vrah (na vojenského profíka) hrozně lamil. I tak rozhodně stojí za vidění, i když spíš než horor je to akční thriller. Update: Tak musím po třetím shlédnutí říct, že mě film pořád baví, ergo vyšší hodnocení si přecejen zaslouží. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Subžánr vyvražďovaček nemám v lásce, ale musím přiznat, že Pustina patří ve své kategorii k nadprůměru. Má celkem realistický scénář, slušnou režii a typově přesné kvalitní obsazení. Dokáže i diváka znalého žánrových pravidel překvapovat. Je to krvavé, syrové, násilnické, adrenalinové. Nejde o horor, ale o temný thriller. Celkový dojem: 60 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Novým hororům na DVD se důsledně vyhýbám (ne že by ty v kinech byly lepší), ale nad dalším filmem od režiséra mé oblíbené MRTVÉ HLÍDKY, jsem se dlouho nerozpakoval. Stejně jako ve své prvotině je Bassett i tady zoufale neoriginální, tu a tam použije dost ubohé klišé nebo přestřelí, ale také je příjemně atmosférický, brutální a krvavý. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Čirá náhoda tomu chtěla a na pustém ostrově se setkávají dva turnusy táborníků, co mají k pionýrským ideálům daleko. Přišel čas modifikované zkoušky Jestřába Foglara! Bobřík nosiče vody, bobřík hledání medvědích pastí, bobřík cvičitele ovčáckých plemen, bobřík hasiče, či bobřík psychoanalýzy tak už čekají na své statečné lovce.. Obroušené hrany stereotypů, nehostinná krása Británie, příliš brzo předhozená kostička S.Pertwee a přesný Stephen Wight v roli asociálního nacíčka, co by svými morálními vlastnostmi jistě udělal u Gestapa velkou kariéru. Bassett se vykašlal na nucené momenty překvapení a nebál se občas přetáhnout linky žánrové šablony - za to mu patří uznání, dokonce jsem mu i odpustil, že vrahem je jeden ze seskupení Hale and Pace.. Málem bych zapomněl na bobříka hledání bobra, což byl vlastně jediný, který se skautům z pasťáku podařilo ulovit a hned z toho byla láska na první styk.. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to mierne nadpriemerný hororový thriller z britskej produkcie. Má dosť dobrý príbeh o skupinke mladistvých delikventov, z ktorích niektorí šikanovaním priviedli jedného zo svojich spoluväzňov k samovražde a tak spolu s dozorcom odídu na pustý ostrov určený na prevýchovu, ale netušia, že sa na ostrove ukrýva aj schopný zabijak. Spracovanie je ale iba priemerné, po úvodnej šikanovacej desaťminútovke sa už dej prenesie na ostrov, kde sa ale spočiatku až tak moc nedeje, až v druhej polovici sa to už výraznejšie rozbehne, keď sa už začne viac prejavovať aj zabijak. Celý čas sa na film celkom dobre pozerá, ale potenciál bol rozhodne omnoho väčší, ani na okamih to nedokáže výrazne upútať. A navyše, sa tu ani trochu nedá fandiť hlavným hrdinom, aj napriek tomu, že sa zabijak väčšinu času drží v anonymite je práve on tým, komu sa dá fandiť. Ale toto už neviem, čím mám považovať za klad alebo zápor. Po hororovej stránke je tento film sklamaním, napätie aj kvôli nesympatickým hlavným postavám neexistuje, ale vôbec nie som spokojný ani so zabíjaním. Záporák síce v zabíjaní je schopný, ale väčšinu práce za neho odvedú psi, čo je veľkou chybou, keďže tie ani trochu nezaujmú a tých pár zvyšných zabití sú len úplne obyčajné po všetkých stránkach. Najzaujímavejšia je asi scéna s pascami na zemi. Herecké obsadenie ma moc nezaujalo, poteší iba ako vždy výborný Sean Pertwee, len tu nemá až tak moc priestoru. Réžia a technická stránka si len splnia priemerný štandard, nič viac. Pustina nie je zlý film, aspoň raz sa naň dá určite bez problémov pozrieť, ale nemá žiadny výraznejší klad, čo je škoda, lebo potenciál na to bol. 58% ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Anglická produkcia opäť dokazuje, že v horrorovom žánri občas dokáže konkurovať tej americkej. A to na úrovni. Veľkú časť môjho dojmu z podobných filmov zohráva úvod do deja. A tento ma nesklamal. Nie je to nejaký scenáristický boom, ale úvodné väzenské scény na uspokojenie stačia. Potom nastupuje pár naivností, ale len čo sa týka logickosti skupinky väzňov na ostrove, ktorí sú strážení jedným (!) dozorcom bez zbraní. Zabijacie scény dosť dobré, ľakačiek som sa veľa nedočkal, ale potešila pointa. Po dlhom období bez kvalitnejšieho bánia sa - odporúčam. 75%. ()

Související novinky

Konkurence pro Van Helsinga

Konkurence pro Van Helsinga

01.04.2007

Solomon Kane je jméno dobrodruha, šermíře a lovce démonů, který v 17. století putuje neprozkoumanými končinami světa a válčí tam s nadpřirozeným zlem. A zároveň je to název britsko-francouzsko-české… (více)

Reklama

Reklama