Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Každý správný voják bojoval za druhé světové války samozřejmě na sovětské straně - a to platilo i pro československou jednotku. Stateční vojáci, mezi nimiž nechybí ani cikánský mladík odhodlaný stát se po válce strojvůdcem, se chystají na boj o Dukelský průsmyk, o každou píď země musí tvrdě bojovat. Úspěch vykoupí vlastní krví... Jedná se o státotvorný, ideologicky pravověrný film, který dnes může připadat jak směšný, tak nadutý. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (23)

GIK 

všechny recenze uživatele

Přežitelné jedině rychloposuvem 1,4 – 1,6násobnou rychlostí. Soudruzi občas pustí skrze Valu pravdu: „Války si vymýšlí páni.“ Co to je ze začátku za armádu? To sou ňácí zběhové nebo co? Němci si udělají chytře kulometné hnízdo v mraveništi. Zhola o ničem. Film pouze pro fandy války. Poetický film z války. Teatrální baletní umírání po zásazích. Morseovkové umírání na konci to už byla fakt tragikomedie. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Byť je film samozřejmě promořen komunistickou ideologií, je tu spousta věcí, ktrerá mně brání jej strhat.Jůlia Vaška mám zafixovaného jako sedmdesátkového herce většinou z normalizačních filmů. Divoké rozcuchané vlasy, fous, kotlety a často holiny - zkrátka mundůr dělníka na stavbách tak si jej představím když mi někdo řekne to jméno. Tady měl opravdu hezkou roli a dá-li se to tak říci slušela mu i ta uniforma. Spíše než o válečný film jde o film psychologický. Dukla. Netřeba dodávat více. Naši vojáci se už těší domů. Už jsou jen kousíček od vlasti, už je to jen támhle za tím lesíkem ta hranice na kterou se každý roky těšil... Jenže vraždění a válečné běsnění stále pokračuje. Někomu by se to mohla zdát přitažené za vlasy, ale já chápu toho vojáka co po smrtelném zásahu ještě doklopýtal těch pár metrů aby zemřel na vlastní půdě. Když už vojáci osvobozují vlastní zemi, počítají kdy budou u svých blízkých a jaké to bude až půjdou slavnostním průvodem po Václaváku... Netuší, že konec je ještě daleko, že ještě potrvá mnoho týdnů než se ti šťastnější setkají se svými blízkými... Bojových scén je ve filmu poskrovnu a když už tam jsou je to spíše na škodu. Ty tři otočky po zásahu si mohl Vašek odpustit, bylo spíše baletní vystoupení nez zásah od granátu. Co ve filmu zaujme je krom tanku T34 čistě americká technika. Všichni jezdí jen v Jeepech nebo Dodge. Náklaďáky jsou také americké. Kdo ví o Lend and Lesae nebude překvapen, ale zde je to vážně zajímavé, protože té americké techniky je tu celá kolona. To nikde soudruzi v roce 1962  nesehnali ruskou techniku? Ve filmu je krásná i kamera, škoda, že to nebylo v barvě. Z našich má pěknou roli Vala. Je zde ještě mladý vousatý. Nevadily mi ty jeho revoluční myšlenky, protože řada lidí takhle za války uvažovala. OK Němec je poražen a co bude dál? Bude dál chudoba? Nedostatek práce? Nepůjdeme za chvilku zase bojovat protože si nějací páni vyhlásili válku? Jak říkám, když se člověk vžije do myslí jednotlivých postav a trochu vezme shovívavě tu ideologii i to nadšení vždy když se jednotka setká s Rusy a jejich kapitánem, je tohle docela hezký ale smutný film. Za závěr dávám o hvězdu navíc. žádný Václavák, žádné davy, žádné provolávání slávy... Jen vesnický oříšek, který ani netušil proč se rozezněly zvony na všech věžích... Dávám za 3 machorky. * * * ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Klasický vojnový film o bitke pri priesmyku Dukla, v ktorom pozorujeme zblízka, dá sa povedať face-to-face, bojovú púť Čecho-slovákov - vojakov i partyzánov, ich sny, nádeje, túžby, ideologické myšlienkové pochody, čo bude zajtra, pozajtra, po vojne. Skvelý charizmatický Vašek v hl. úlohe a chuť po domove, ktorú môžeme cítiť na každom kroku. Áno, chýba tomu silnejší scenár, aj dialógy sú jednoduchšie, ale to pravé, o čom bola vojna na týchto našich územiach, je tam verne vsadené. Teraz, keď čítam ofiko obsah, nechápem ako môže niekomu tento film evokovať prívlastky ako smiešny či nadutý. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Snímek je zcela poplatný době a tak z každičké vteřiny vyzařuje ideologické vlastenectví, touha po domově a hlavně, a to je ze všeho nejdůležitější, touha po vítězství. Na atmosféře je patrná poetika, ale myšlence celého příběhu to nijak neubírá. Pravě naopak. Vojáci, kteří prošli Dukelským průsmykem prostě musejí nějak vypadat. Byli lidi jako my a ne žádní váleční hrdlořezové. Celkově to tedy není jako běžný válečný snímek, neboť použití oné poetiky vše vrhá do zcela jiné roviny. Napůl válečný, na půl umělecký film, který dnes může posloužit snad už jen pro filmové fajnšmekry. Ostatní bude velice nudit. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Mírně obtížné hodnotit válečný film z roku 1962 dnešníma očima. Jsme doslova zahlcení válečnými filmy, které staví především na akci a na efektech. Tento film je postavený hlavně na konverzaci, což může připadat nezvyklé, zdlouhavé nebo dokonce nudné. Ale nějakých 15 let po válce nešlo nikomu ukázat především bojovou techniku a akce, šlo o to ukázat člověka. Oslavit hrdinství, ukázat obyčejné vojáky a také demonstrovat nesmyslnost války. Tohle se tu jednoznačně povedlo. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (1)

  • Filmovanie prebiehalo v Levoči, Studenci, Úloži a Spišskom Podhradí. (dyfur)

Reklama

Reklama