Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sympatický chasník Matěj má dobré srdce, chytrosti na rozdávání a kromě hádanek má rád také Majdalenku, dceru sedláka, u kterého pracuje. Majdalenka jeho lásku opětuje, ale otec už pro ni vybral jiného ženicha, rychtářova syna Jakuba. Nic však není ztraceno, protože Matěj zachránil bílého holoubka a ten na oplátku přinesl kouzelnou jahodu, díky níž on i jeho milá rozumějí řeči ptáků. Když sedlák Matěje vyhodí, vydá se mladík na zámek, kde se zrovna soutěží v hádankách o ruku princezny Rozmarýnky. Kdo uhodne tři, dostane ji za ženu. Na rozdíl od ostatních se Matěj nezalekne, když král vyhlásí dodatek, že kdo neuhodne, přijde o uši i nos. Její hádanku hravě uhodne, zatímco ona si s tou jeho poradit nedokáže a musí mu dát políbení. Stejně to dopadne i druhý den. To se Matěj seznámí s vojákem Ondrou, který princeznu tajně miluje, a také s generálem, hofmistrem a dvorní dámou, kteří jsou chamtiví a neustále kují pikle. Donutí Matěje ke slibu, že se vzdá princezny a rozdělí mezi ně odměnu, kterou mu král nabídne jako náhradu, ale chasník je převeze a ještě vytrestá. Rozhodne se vrátit k Majdalence, cestou ho však přepadnou loupežníci s náčelníkem Madlafousem a donutí ho, aby se k nim přidal. Pomůže jim uloupit zlato, loupežníci ho zradí a on skončí v žaláři. Hofmistr, generál a dvorní dáma už se těší na popravu. S pomocí Ondry odhalí Matěj všechny intriky, potrestá loupežníky, princezně ukáže toho pravého ženicha a vyslouží si Majdalenku. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (425)

PetrPan odpad!

všechny recenze uživatele

Nesnesitelně barevné, nesnesitelně kostýmní, nesnesitelně přeplácané...nesnesitelná Troškova pohádka, nebyl jsem schopen ji dokoukat. Filmovou pohádku chápu jako něco co je cíleno pro celou rodinu, infantilnost Troškových pohádek mi přijde prostě přepálená. Počkám si až mi dorostou děti do věku, kdy je bude oslovovat hraná pohádka a pak možná svůj názor přehodnotím, do té doby však odpad. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Je módou ve filmových kruzích kopnout si svého Trošku. Možná zaslouženě, možná méně zaslouženě. Vousatý Jihočech pravda nepatří k režijní elitě, na druhou stranu kdo ze současných tvůrců dokáže natočit pohádku, při které se mi nechce zvracet, ať hodí filmovým pásem. Můžu víceméně opakovat, co jsem napsal u Čertovy nevěsty. Není to v žádném případě veledílo, ale je to koukatelné, má to jakš takš děj, byť zbytečně překombinovaný, a dokonce se u toho nepiští tolik, jak je u Trošky obvyklé. Zkrátka můj mozek neurážející průměr. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Evidentně chtěl pan režisér natočit veselou pohádku - a tak se každý pořád směje, hihňá, pitvoří, případně alespoň usmívá, s výjimkou padouchů samozřejmě. Jenže tohle samo o sobě veselou pohádkou veselou pohádkou nedělá. Chybí zde totiž jakýkoliv vtip, nadhled, i když se chudák Dolanský snaží, seč může. Stejně tak scénář musel vzniknout hodně narychlo, protože mezi některými scénami se pan autor ani neobtěžoval nějakými alespoň oslími můstky. Prostě bez uzavření jednoho přejde k něčemu naprosto jinému, a když se na tomhle nápadu vyřádí, přesune se někam jinam. Nehledě na páně režisérovu úchylku mít v každém svém filmu včetně pohádek polosvlečeného chlapíka, to už mi skutečně začíná lézt poněkud na nervy. ()

draggo 

všechny recenze uživatele

Velice by mě zajímalo, jak si lidé, kteří dávají všechna ta nízká hodnocení, představují pohádku. Pohádka je už ze své podstaty určena dětem, nikoli přemoudřelým kritikům. Mě se Nejkrásnější hádanka líbila. Zdeněk Troška, ať ho nenávidí kdokoli jakkoli, prostě pohádky točit umí. Pokud se vám stejně jako mě líbila třeba Princezna ze mlejna, tak budete spokojení i tady. Je to pohádka zábavná, optimistická, a navíc se slušným obsazením. Výprava a kostýmy zvládnuté taktéž na jedničku. Nevidím jediný důvod proč to shazovat, a pět hvězd nedávám jen proto, že jsem už viděl i lepší :) /viděno v TV: 80% a 4*/ ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Ani nevím, proč dávám tak vysoké hodnocení - za Honzu Dolanského samozřejmě a za dvě hezké neokoukané herečky, jinak to byla nuda k uzoufání, pohádkové kouzlo veškeré žádné, děsivý hudební doprovod a spousta herců, kteří buď nikdy neuměli nebo zapomněli hrát. Působí to na mě dojmem, že to je pohádka pro hodně malé děti, pak bych ještě pochopila, že to vypadalo, jak to vypadalo. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (11)

  • „Nepříjemná vzpomínka na natáčení je, že jsem měl na sobě asi patnáctikilový kostým, na hlavě paruku, nalepené vousy, na hlavě korunu a byla děsná vedra. Vousy se stále odlepovaly a kostým jsem okamžitě propotil,“ prohlásil Ladislav Potměšil. (Duoscop)
  • Inspirací pro scénář filmu, který Troška napsal sám, se staly Drdovy pohádky "O Matějovi a Majdalence" a "O princezně, která hádala, až prohádala". (DaViD´82)

Související novinky

Trošku sám v temnotě

Trošku sám v temnotě

26.07.2007

Na pokračování úspěšných filmů jsme si tak nějak zvykli, ale točit pokračování filmu, který se stal opravdovým propadákem, který má auru jednoho z nejhorších filmů desetiletí a který natočil režisér… (více)

Reklama

Reklama