Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sympatický chasník Matěj má dobré srdce, chytrosti na rozdávání a kromě hádanek má rád také Majdalenku, dceru sedláka, u kterého pracuje. Majdalenka jeho lásku opětuje, ale otec už pro ni vybral jiného ženicha, rychtářova syna Jakuba. Nic však není ztraceno, protože Matěj zachránil bílého holoubka a ten na oplátku přinesl kouzelnou jahodu, díky níž on i jeho milá rozumějí řeči ptáků. Když sedlák Matěje vyhodí, vydá se mladík na zámek, kde se zrovna soutěží v hádankách o ruku princezny Rozmarýnky. Kdo uhodne tři, dostane ji za ženu. Na rozdíl od ostatních se Matěj nezalekne, když král vyhlásí dodatek, že kdo neuhodne, přijde o uši i nos. Její hádanku hravě uhodne, zatímco ona si s tou jeho poradit nedokáže a musí mu dát políbení. Stejně to dopadne i druhý den. To se Matěj seznámí s vojákem Ondrou, který princeznu tajně miluje, a také s generálem, hofmistrem a dvorní dámou, kteří jsou chamtiví a neustále kují pikle. Donutí Matěje ke slibu, že se vzdá princezny a rozdělí mezi ně odměnu, kterou mu král nabídne jako náhradu, ale chasník je převeze a ještě vytrestá. Rozhodne se vrátit k Majdalence, cestou ho však přepadnou loupežníci s náčelníkem Madlafousem a donutí ho, aby se k nim přidal. Pomůže jim uloupit zlato, loupežníci ho zradí a on skončí v žaláři. Hofmistr, generál a dvorní dáma už se těší na popravu. S pomocí Ondry odhalí Matěj všechny intriky, potrestá loupežníky, princezně ukáže toho pravého ženicha a vyslouží si Majdalenku. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (426)

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Na Troškovy sračky už jsme nějaký ten pátek zvyklí, ale tady to zas až tak moc neposral, takže jasný odpad to nebude. Snad za to může i předloha, ačkoliv Drda nejspíš metá kotrmelce v rodinné hrobce. Kdyby to alespoň mělo hlavu a patu. Vše mi tu připadá tak nějak nesmyslně poslepované. Místo jednoduché příběhové linky tu drhne celé klubko kokotin, které spolu nemají zdánlivě nic společného. Jako by si scénárista na každých pět minut odskočil do jiné pohádky. Už jen fakt, že jsem byl schopen tu hrůzu dokoukat do konce si zaslouží jednu hvězdu. Jinak je to ale typické dílo našeho dvorního mrviče vkusu a přestárlého teplometa, který už by se na tu filmařinu měl vysrat. Nejlépe tak před dvaceti lety. 25% ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Dementní, ale především díky Janu Dolanskému snesitelné. Matěj je na jednu stranu geniální kluk, uhodne jakoukoli hádanku, zalaškuje si s princeznou, umí i na dudy hrát, ale na stranu druhou se nechá dvakrát zajmout loupežníky, zavřít do žaláře a málem pověsit. On za to ale nemůže, kdyby si po 20 minutách vysloužil princeznu, nechal ji a šel za Majdalenkou, nikdo by na to Troškovi do kina nepřišel. Tak se skáče sem a tam, milá Majdalenka doma čeká, pláče a naslouchá kanárkům, Matěj neustále odněkud prchá a laškuje s princeznou, nebezpečně neškodným loupežníkem Madlafousem, s trojicí zloduchů na královském dvoře, kteří by nevyděsili ai opuštěné kotě i s vojákem, který ho oslovuje: "I ty kujóne...". S mírně provinilým výrazem přiznávám, že jsem se celkem pobavila, nejen proto, že Troška vykradl své starší pohádky (třeba zvuky noci jsou okopírované z první Princezny ze mlejna), ale i naprosto přestylizovanému královskému dvoru v kontrastu s lidovou vesnicí nebo nesrovnalostech ve vyjadřování postav. Když Honza alias Matěj po pražsku, jeho kamarád po jihočesku a další postava archaicky. Nedíváme se však na historický film, ale na pohádku dle režiséra úchylného na Francii 17. století a poskakující, pouhé citoslovce vydávající postavy. Jo a abych nezapoměla, na to, že Matěj může mluvit s ptáky můžete zapomenout dříve, než se ona jahoda dostane do trávicích traktů hlavních hrdinů, protože za celou hodinu a půl to ničím nepohne. ()

Reklama

Tosim 

všechny recenze uživatele

Já koukám jako blázen. Byl jsem připravený na všechno možné, jen ne na film od Zdeňka Trošky, který se dá snést. Podle mě se režisér svého diváka bojí. Některé atributy jeho předchozí tvorby tu pořád jsou, ale další nedobré věci zkrátka a dobře obrousil. (Třeba ta kamera byla v pohybu skoro pořád, jako by tím chtěl tvůrce někoho popíchnout.) A my se můžeme donekonečna hádat, zda byl výsledný tvar záměr, anebo bezděčný výkřik do tmy od člověka, který studoval na francouzském lyceu a nejsou mu jasné základní rozdíly mezi jednotlivyými žánry. Kdyby mě cca od šedesáté minuty nepřepadla tak zoufalá nuda, měl bych ze sledování tohoto snímku čistokrevný šok! :-D ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Fakt, že klasická česká pohádka byla převedena do filmové řeči jako klasická česká pohádka, navazujíc na tvorbu padesátých až osmdesátých let, je znám o sobě velkou kvalitou. Při současném dodržení pohádkového tvaru bez křečovitého úsilí o rádobymodernizaci a výborném výběru klíčových představitelů rolí (Medvecká, Kubařová) Troška nikde nepropadá podbízivosti a odvádí znatelně více než je jeho spíše lidovkářský než lidový průměr. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Jasněnka měla svýho ševce, Eliška mlejnskýho Jindřicha, Markýtka Honzu a Rozmarýnka hádala, až málem to svoje štěstí prohádala. Takhle to ani vyloženě nevypadá na defilé ostře sledovaných pohádek Zdeňka Trošky. A přece. Na konci 80. let to byla hororová verze Drdy, na počátku 90. let horor prostřídala jihočeská malebnost, abychom se na konci stejné dekády obloukem vrátili k poněkud ostřejší drdovské nótě. Logicky tedy Nejkrásnější hádanka spadá opět do malebné sekce jihočeského hlazení a odkazů na oblíbenou dobu neutrálního selského baroka. Ale zatímco například Lotrando a Zubejda vytěžili maximum ze sloučení dvou pohádkových námětů, zdejší spojení O Matějovi a Majdalence a O princezně, která hádala, až prohádala, nedisponuje tak zručným řešením. Poprvé ale Troška nehledá v Drdovi žádné vyloženě temné motivy a naopak dává důraz na figurky z jiných časů. Zejména Medvecké frančinářka je klasickou vychovatelkou akceptovatelnou napříč stoletími. Dolanský, Potměšil a Táborský pak plní jen zadané schéma, nicméně skutečným překvapením se stává příjemný výkon Veroniky Kubařové. Tak vám nevím, mám přimhouřit oko a začít se těšit na Štěpánku? ()

Galerie (19)

Zajímavosti (11)

  • Inspirací pro scénář filmu, který Troška napsal sám, se staly Drdovy pohádky "O Matějovi a Majdalence" a "O princezně, která hádala, až prohádala". (DaViD´82)
  • „Byl to vždy můj sen si zahrát princeznu. Už jako malá holka jsem si dávala punčocháče na hlavu, abych měla jakože dlouhé vlasy, po babičce jsem si obouvala lodičky a po mamince šaty z tanečních. Pak jsem lítala po zahradě a dělala jsem, že jsem princezna. Celé natáčení jsem si velmi užívala, i ty krásné šaty, které jsem mohla obléct. Moje dušička se vrátila zpět do dětství,“ prohlásila Veronika Khek Kubařová. (Duoscop)
  • Původně se mělo točit na Chodsku, kvůli změně koloritu se točilo v jižních Čechách. Natáčelo se také na zřícenině hradu Sukoslav u Kostomlat pod Milešovkou, či zámcích Žleby a Sychrov. První klapka padla 24. července 2007 ve Staré oboře v Hluboké nad Vltavou. (M.B)

Související novinky

Trošku sám v temnotě

Trošku sám v temnotě

26.07.2007

Na pokračování úspěšných filmů jsme si tak nějak zvykli, ale točit pokračování filmu, který se stal opravdovým propadákem, který má auru jednoho z nejhorších filmů desetiletí a který natočil režisér… (více)

Reklama

Reklama