Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sympatický chasník Matěj má dobré srdce, chytrosti na rozdávání a kromě hádanek má rád také Majdalenku, dceru sedláka, u kterého pracuje. Majdalenka jeho lásku opětuje, ale otec už pro ni vybral jiného ženicha, rychtářova syna Jakuba. Nic však není ztraceno, protože Matěj zachránil bílého holoubka a ten na oplátku přinesl kouzelnou jahodu, díky níž on i jeho milá rozumějí řeči ptáků. Když sedlák Matěje vyhodí, vydá se mladík na zámek, kde se zrovna soutěží v hádankách o ruku princezny Rozmarýnky. Kdo uhodne tři, dostane ji za ženu. Na rozdíl od ostatních se Matěj nezalekne, když král vyhlásí dodatek, že kdo neuhodne, přijde o uši i nos. Její hádanku hravě uhodne, zatímco ona si s tou jeho poradit nedokáže a musí mu dát políbení. Stejně to dopadne i druhý den. To se Matěj seznámí s vojákem Ondrou, který princeznu tajně miluje, a také s generálem, hofmistrem a dvorní dámou, kteří jsou chamtiví a neustále kují pikle. Donutí Matěje ke slibu, že se vzdá princezny a rozdělí mezi ně odměnu, kterou mu král nabídne jako náhradu, ale chasník je převeze a ještě vytrestá. Rozhodne se vrátit k Majdalence, cestou ho však přepadnou loupežníci s náčelníkem Madlafousem a donutí ho, aby se k nim přidal. Pomůže jim uloupit zlato, loupežníci ho zradí a on skončí v žaláři. Hofmistr, generál a dvorní dáma už se těší na popravu. S pomocí Ondry odhalí Matěj všechny intriky, potrestá loupežníky, princezně ukáže toho pravého ženicha a vyslouží si Majdalenku. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (426)

viperblade 

všechny recenze uživatele

Jak je vidět, tak někomu rovnice Troška = odpad! prostě stačí a nemusí se na film ani dívat, protože už dopředu ví, že se mu film nebude líbit. Protože pokud by tohle nebyla pravda, tak by Nejkrásnější hádanka musela mít alespoň 60 %. Tohle je totiž (speciálně od Trošky) dost velké překvapení a určitě jeho nejsnesitelnější film za zhruba 10 let! Kdyby poslední půlhodina neztratila na vtipu a tempu, jdu na maximum, takhle dávám čtyři hodně překvapené a ZASLOUŽENÉ hvězdy. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Dementní od začátku do konce, ale v rámci pohádkového žánru a zaměření na děti do 10 let po hodně dlouhé době snesitelný Troška, kterému se dá spousta logických scénáristických chyb odpustit především díky stylizaci, která mě osobně leze děsně krkem svojí úchylností a "čtyřprocentností", ale jako součást "hoštického" vesmíru funguje vlastně dokonale. Dolanský je navíc po celou dobu nad věcí podobně jako hláškující (nazdar!) Potměšil a roztomilá Veronika Kubařová. P.S.: Zdá se mi to, nebo budou mít za pár let všechny atraktivní české herečky v portfoliu Janákovy Rafťáky? Teda, ne že by na tom bylo něco špatného. ;) ()

Reklama

draggo 

všechny recenze uživatele

Velice by mě zajímalo, jak si lidé, kteří dávají všechna ta nízká hodnocení, představují pohádku. Pohádka je už ze své podstaty určena dětem, nikoli přemoudřelým kritikům. Mě se Nejkrásnější hádanka líbila. Zdeněk Troška, ať ho nenávidí kdokoli jakkoli, prostě pohádky točit umí. Pokud se vám stejně jako mě líbila třeba Princezna ze mlejna, tak budete spokojení i tady. Je to pohádka zábavná, optimistická, a navíc se slušným obsazením. Výprava a kostýmy zvládnuté taktéž na jedničku. Nevidím jediný důvod proč to shazovat, a pět hvězd nedávám jen proto, že jsem už viděl i lepší :) /viděno v TV: 80% a 4*/ ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Nejkrásnější hádanka patří rozhodně k těm lepším kouskům z pohádkové produkce v posledních letech, obzvláště když vezmu v potaz, kdo seděl v režisérském křesle. Je sice pravda, že některé postavy (herci) krapet přehrávají - a to zejména Kikinčuk a Medvecká - nicméně zbytek obsazení byl vesměs sympatický. Co se děje týká, tak musím pochválit, že nešlo o přímočarý a primitivní příběh - našly se tam místy příjemně vložené peripetie. Zkrátka nenáročná oddychovka, která se sice nejspíš nikdy nestane klasikou, ale určitě stojí za zhlédnutí. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Nejkrásnější hádanka? Jednoduchý děj, příjemné obsazení Matěje a Majdalenky (jejich příběh tak trochu připomíná,hlavně záběry na hospodářství, Troškovic Princeznu ze mlejna) i princezny Rozmarýnky a vojáka Ondřeje. Z dalších herců zaujme ještě vůdce loupežníků Táborský. Ostatní herci mi neseděli - ukřičený pantáta, klasicky uječená dvorní dáma "tetka" a parta loupežníků skoro jako z Mrazíka. Scény, při kterých jsem se bavil (zadávání hádanek), mi utekly rychle, naopak některé loupežnické výstupy byly příliš rozvláčné. Takže jediné, co sedělo, byly záběry na pohádkově krásnou krajinu i na zámek. Ale že bych měl obavy o Matěje, že nepřelstí přihlouplé královské poskoky nebo bandu loupežníků, tak to ne. Proti "Dvojkám" Princezny ze mlejna nebo Z pekla štěstí sice posun k čistější pohádkovosti, ale k létajícímu ševci má Hádanka daleko. I když dvojice Matěje a Majdalenky bude u dětí pravděpodobně stejně populární jako Eliška a Jindřich. Z poklidného sledování závěrečných titulků mě vyrušila píseň Nejkrásnější hádanka v podání Vlasty Horváta, která působila tak nějak přilepeně... ()

Galerie (19)

Zajímavosti (11)

  • Ve filmu "hraje" i třicet holubů, kteří museli být vycvičeni v nezvykle krátkém čase čtrnácti dnů. Obyvykle jde o proces několikatýdenního drilu. (DaViD´82)
  • Inspirací pro scénář filmu, který Troška napsal sám, se staly Drdovy pohádky "O Matějovi a Majdalence" a "O princezně, která hádala, až prohádala". (DaViD´82)
  • „Nepříjemná vzpomínka na natáčení je, že jsem měl na sobě asi patnáctikilový kostým, na hlavě paruku, nalepené vousy, na hlavě korunu a byla děsná vedra. Vousy se stále odlepovaly a kostým jsem okamžitě propotil,“ prohlásil Ladislav Potměšil. (Duoscop)

Související novinky

Trošku sám v temnotě

Trošku sám v temnotě

26.07.2007

Na pokračování úspěšných filmů jsme si tak nějak zvykli, ale točit pokračování filmu, který se stal opravdovým propadákem, který má auru jednoho z nejhorších filmů desetiletí a který natočil režisér… (více)

Reklama

Reklama