Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komediálně laděná road movie o putování tří Romů ze severu Čech na Slovensko. Jura je moderní, racionálně uvažující mladý muž, který úspěšně studuje vysokou školu v Praze, kde má i svou přítelkyni. Když ho jeho otec, za kterým přijel na krátkou povinnou návštěvu, požádá, aby s ním odcestoval na Slovensko za nevěstou, kterou mu ještě jako chlapci domluvil se svým nejlepším přítelem, nemůže tomu Jura uvěřit. Zprvu absurdní žádost odmítá, ale rychle podlehne tatínkovu citovému vydírání. Společně s temperamentním a nezkrotným rodinným přítelem Stanem vyrážejí v otřískaném náklaďáčku na cestu napříč oběma republikami… Do hlavních rolí obsadil režisér Jiří Vejdělek oblíbené herce – Mariána Labudu a Bolka Polívku. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (708)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Marek Epstein .. Dopiče už!! Tohle se vážně nepovedlo.. Předně bych ze seznamu žánrů škrtnul položku „komedie“. Ono se totiž prakticky není čemu smát a i těch pár pousmání je pěkně křečovitých. Jenže co pak zbude, když to není komedie? Podivný, režisérsky nezvládnutý mix obrazového vyprávění z tvorby knihy o hledání romské duše propletený s prvoplánovou road-movie starých kamarádů za naplněním dávných zásnub, která díky pohybu přináší různé situace, ale o nic pamětihodného se nejedná. Jedním z mála kladů je osvědčená sázka na silnou hereckou dvojici. Pan Labuda dá vzpomenout na svoje nejlepší „dobrácké“ role. Ovšem Polívka, ač je to role pro něj jako stvořená a povětšinou působí věrně, není ani při tom všem pičování tak přesvědčivý, jako třeba v Dědictví. Takže kromě herců v obvyklých rolích, místy hodně slušivého vizuální kabátku a občasné příjemné hudby nemá tato romsky laděná (velice neškodně) poetická blbina co nabídnout. Společně s Bestiářem je ROMing další studená sprcha pro tak nadějně rozjetou českou filmovou sezónu 2007! :'( ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Nebejt Bolka Polívky, kterej hláškuje a nadává jak dlaždič kde může, tak je hrozná nuda. Bylo mi ze zdejších komentářů jasný, že nemám čekat zrovna komedii, ale na mě takové ty "vážnější" a melancholické scény vůbec neudělali dojem, naopak mě strašně nudily. Ještě ke všemu ta hudba, kterou vůbec nemusim a ten Somaliho příběh, kterej byl strašně nudnej a blbej. Tohle se prostě Vejdělkovi vůbec nepovedlo a od Účastníků zájezdu je to strašnej propad. ()

Reklama

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Výkon Bolka Polívky nemožný. Jeho příslušnosti k romské menšině jsem věřila asi tak jako spontánnosti jeho nadávek a v mnoha situacích bylo nasnadě, že si sám prosazoval svoje zavedená klišé, která už dost nudí. Naproti tomu projev V. Holuba byl naprosto přirozený a civilní, příjemným překvapením byl i V. Javorský, navíc jsem se dočkala po dlouhé době příběhu - vlastně dvou v jednom. Silnější výhradu bych měla ještě k hudbě, ta působila vlezle a rušila. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Převeliká škoda sledovat film, který měl naděje opravdu veliké a nakonec po shlédnutí vyzněl naprosto opačným dojmem. Od Jiřího Vejdělka jsem čekal po slabých Účastnících zájezdů reputaci, která dokáže, že špatný režisér rozhodně není, ale zde zahodil svoji jedinečnou šanci nekompromisně takříkajíc do hnoje stejně tak jako podal herecký výkon Bolek Polívka, který pyčoval na všechny strany a i když mi to přišlo vtipné ke konci jsem se nemohl zbavit dojmu z toho, že některé scény řádně přihrával. To samé se nedá říct o Mariánu Labudovi, který zasněného a hodného tatíka hrál od srdce a s láskou a s Bolkem tvořil relativně dobrou dvojku. Nejde ale jen o ně dva. To co mi neméně rušilo sled hereckých gagů byla hromada cigánské muziky, ke které podle mě pasuje jedno ohleduplné pravidlo: čeho je moc, toho je příliš a zde to je krásně znát. Krom toho ani příběh nebyl zas tak jednoduchý jak se na první pohled zdá a chvílemi jsem byl sledováním filmu vcelku zmatený a ze začátku také znuděný. Do Romingu jsem vkládal hodně nadějí, ale ukázal mi, že ne každé jistojistě zajímavé téma dostane stejně kvalitního zpracování a to je zatracená škoda. --- Jistě máte lékárníčku..a nůžky?...jsou nerezové? - Já nevím, já jsem na ně nechcal. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Bolek Polívka opět zaperlil a zcela se položil do své role vulgárního romského občana. Celý příběh je takovým slabším náhledem do romské mentality s nadějí mladší krve, která je vlastně úplně jiná, než předchozí generace (což mi přišlo jako utopie, neboť jsem se s takovým případem ještě nesetkal). Celkově to byla legrace a bavil jsem se po většinu filmu. Některé scény mi ale přišly vynucené a nepřirozené. Každopádně je to slušný počin a možná trochu podhodnocený. U mne 65% ()

Galerie (34)

Zajímavosti (13)

  • Až během natáčení napadlo Vladimíra Javorského ve scéně, kdy mu Marian Labuda spouští láhve od piva v košíku, aby vyrovnal dluh za známku, použít skutečnou pošťáckou peněženku. (Jizni Tlapa)
  • Během natáčení scény, kdy měl Bolek Polívka, který má hrůzu z vody a výšek, přeskočit na dvoře almaru, dostal herec takový strach, že prohlásil, že zde není proto, aby dělal kaskadéra, a k natočení scény téměř nedošlo. (Jizni Tlapa)
  • Herci Marián Labuda (Roman) a Boleslav Polívka (Stano) řekli, že natáčení tohoto filmu pro ně bylo jedno z vůbec nejnáročnějších. Režisér Jiří Vejdělek to komentoval: "Prostě se snažím, aby film dopadl co nejlíp, aby si diváci za svoje peníze přišli na své. U Romingu to měli pánové Polívka a Labuda o to těžší, že film byl náročný nejen po herecké stránce, na což jsou zvyklí, ale i po fyzické. Chtěl jsem po nich mnohdy kaskadérské kousky: topil jsem je, házel ze skříní a přes plot, nechával hořet... Roming má spoustu speciálních efektů, tedy něčeho, co není pro české filmy úplně typické. Obnášelo to spoustu dýmostrojů, dešťů, bouřek, větrů... A do toho všeho jsem si s herci špital o emocích. O to větší radost mám z toho, že když jsme všechny živlostroje ve střižně zklidnili, tak se nám herci neztratili, vyšli z toho kraválu moc dobře. Mají tam spoustu jemných míst, ze kterých jsem nadšený." (NIRO)

Související novinky

LFŠ 2007 je tady!

LFŠ 2007 je tady!

16.07.2007

Ak máte radi filmy, hudbu a zároveň pohodovú a priateľskú atmosféru, čoskoro sa vám začnú letné Vianoce. Konkrétne v Uherskom Hradišti, kde sa od 20. do 29. 7. bude konať Letná filmová škola 2007,… (více)

Reklama

Reklama