Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komediálně laděná road movie o putování tří Romů ze severu Čech na Slovensko. Jura je moderní, racionálně uvažující mladý muž, který úspěšně studuje vysokou školu v Praze, kde má i svou přítelkyni. Když ho jeho otec, za kterým přijel na krátkou povinnou návštěvu, požádá, aby s ním odcestoval na Slovensko za nevěstou, kterou mu ještě jako chlapci domluvil se svým nejlepším přítelem, nemůže tomu Jura uvěřit. Zprvu absurdní žádost odmítá, ale rychle podlehne tatínkovu citovému vydírání. Společně s temperamentním a nezkrotným rodinným přítelem Stanem vyrážejí v otřískaném náklaďáčku na cestu napříč oběma republikami… Do hlavních rolí obsadil režisér Jiří Vejdělek oblíbené herce – Mariána Labudu a Bolka Polívku. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (708)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Roming není sondou do sociálních problémů romského etnika, není ani holdem cikánské kultuře. Nejspíše se snaží projet cestou, již vytyčil Kusturicův film Černá kočka, bílý kocour. Nemaje však ani z poloviny tak svérázné prostředí a postavy, ani z čtvrtiny takové tempo, nezmůže se než na na trapné převádění obecně známých fakt o rómech, jedno zda pravdivých či ne, do úsměvné roviny. Cikáňata kradou kanalizační poklopy, cikáni nepracují, nic neplatí, bydlí v barabiznách, cikánky středního věku jsou vypasené babizny... V podání Romingu však nic z toho není tragédií, neštěstím či problémem. Kdepak, jakoby šlo o roztomilý aspekt rómství, který činí kulturu našeho státu bohatší a lepší. Veselejší. Kusturica byl stokrát zábavnější. Zřejmě totiž ví, že neustálé opakování slova "píča" není vtipné. Silná *. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

ROMing je vcelku zaujímavým a na naše pomery netradičným filmom, ktorý ale dopláca na fakt, že Vejdělek sa snažil urobiť film ako Kusturica a jednoducho na to nemá. Napriek tomu sa dá na filme dobre zabaviť, najmä keď pretrpíte úvodnú tretinu. Potom sa už táto road-movie pekne rozbehne, najmä vďaka spomínanému výkonu Bolka Polívku a divák si užije zopár veľmi zábavných scén, ale na druhej strane sa bude pravdepodobne nudiť pri tých poetických. Film ale za zhliadnutie stojí, napriek nevyrovnanosti deja. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nakrútiť divácky film o nejakej menšine v sebe nesie to riziko, že sa uchýlite k lacnému exotizmu a k tomu došlo bohužiaľ aj v prípade Romingu. Ďalej budete mať dojem, že Polívka si chcel opäť poriadne pred širokou českou verejnosťou zanadávať a tak oslovil Epsteina a Vejdělka, aby mu vyhoveli. Film nakoniec nič špeciálne nerieši, zobrazuje Rómov ako národ, ktorý sa proste od rána do večera venuje muzike a všetko je alright. Taktiež poukazovanie na rasizmus zo strany väčšinového obyvateľstva vyznieva ako príliš povrchný. Film má ale svoju atmosféru a konečný pocit nebude vyslovene negatívny, pokiaľ sa v tých jeho negatívach nezačnete hlbšie prehrabovať. ()

Satan 

všechny recenze uživatele

Ústřední dějová linka o svatbě a bláznivé cestě k nevěstě není napsaná vůbec zle. Má vtip, má dobře napsané situace a má bohovského Polívku, který pyčuje na všechny světové strany. Problémem je neustále přerušování nejzáživnějších pasáží těmi nic neříkajícími nudnými intermezzy evokující snad nějaký magický surrealismus s duševní hloubkou (?). ROMing se tak stává nezáživným slepencem více či méně banálních situací a ve výsledku se nechutně vleče. [Přesná stopáž: 108 min] ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

ROMing je dalším z důkazů úpadku české kinematografie. Tato komedie s obrovským potenciálem hřeší na absolutně neschopnou režii (která je sice stokrát lepší než u Účastníků zájezdu, ale stále to nestačí ani na podprůměr) a na jednostranné charaktery. Bolek Polívka má striktně omezenou slovní zásobu jen na pár nadávek, které navíc stále dokola opakuje a již po deseti minutách začne příšerně nudit. Jednou z mála světlých stránek se tak stal Marián Labuda, který jako jediný působí přirozeně a navíc všechny přehrává rozdílem třídy. Během sledování jsem se párkrát zasmál (zahřívání se v autě, Myslíš že jsem spal?, zásobování) a nudil se jen místy, avšak pan režisér mě nepřesvědčil, a tak hodnotím průměrně. Po Účastnících zájezdu lze zaznamenat znatelné zlepšení, jenže by to chtělo větší nadšení, ať už ze strany herců, tak ze strany scénáristy. PS: Hudba byla skvělá ()

Galerie (34)

Zajímavosti (13)

  • Na hradě Hněvíně, kde se také točilo, byl vězněn známý alchymista Edward Kelly. (jenik71)
  • Keď z Kačeny (nákladné vozidlo na ktorom sa vezú hlavný protagonisti filmu) odletí kus plechu a Bolek Polívka z Mariánom Labudom sa sklonia k odletenej časti, je jasne nad ich hlavami vidieť biely chlpatý obal mikrofónu. (andykovac)
  • Natáčení probíhalo v Mostě na sídlišti Chanov. Scéna křtu byla nafilmována v kostele sv. Kateřiny v Choteči u Prahy. (M.B)

Související novinky

LFŠ 2007 je tady!

LFŠ 2007 je tady!

16.07.2007

Ak máte radi filmy, hudbu a zároveň pohodovú a priateľskú atmosféru, čoskoro sa vám začnú letné Vianoce. Konkrétne v Uherskom Hradišti, kde sa od 20. do 29. 7. bude konať Letná filmová škola 2007,… (více)

Reklama

Reklama