Reklama

Reklama

Expozitura

(seriál)
všechny plakáty
Trailer
Česko, 2009, 20 h 25 min (Minutáž: 75–79 min)

Hrají:

Hana Vagnerová, Robert Jašków, Jan Dolanský, Pavel Zedníček, Jan Novotný, Zuzana Bydžovská, Martin Sitta, Michal Slaný, Miluše Bittnerová, Sabina Králová (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(16)

Obsahy(1)

Televize nova uvádí další kriminální seriál "Expozitura". Ta nebude vyprávět smyšlené případy, ale bude natáčena na motivy skutečných kriminálních činů - Berdychova gangu, ten naprosto beztrestně vraždil, přepadal a vydíral. V "Expozituře" se setkáme s korupcí neuvěřitelných rozměrů.

V jednotlivých dílech "Expozitury" budou zvlášť řešeny různé případy, ale celým seriálem se také bude táhnout dramatický příběh policistky, která je čerstvě přidělena do Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a jejího parťáka, kteří nechtěli nechat Berdychův gang, aby si dělal co chtěl bez odezvy. Mladá policistka se ihned vrhá do práce, ale zjišťuje, že ne vždy jsou v případech odsouzeni jejich skuteční viníci. Jejího úsilí si nemohl jeden z největších zločineckých gangů na našem území nevšimnout a stává se nepohodlnou nejen pro ně, ale i pro zkorumpované špičky policie díky důkazům o jejich propojení s gangem a mění se ve štvanou zvěř v tomto nervy drásajícím příběhu...

Nova se v seriálu zřekla laciných triků a opravdu to rozjela ve velkém. Seriál "Expozitura" je nabitý akčními scénami, chvílemi napětí a plný překvapení. Scénář vychází z přímé zkušenosti autorů Josefa Klímy a Janka Kroupy, kteří při tvorbě pořadu Na vlastní oči kauzu Berdychova gangu rozkrývali. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (435)

sssssycak 

všechny recenze uživatele

Právě jsem dokoukal poslední díl seriálu a konečně tak mohu ohodnotit počin, který světlo světa spatřil již dávno, světla televize však teprve tento podzim. Je mi jasné, že komentář či hodnocení nebudou mít v případě tohoto seriálu valný smysl, protože ti, kdo ho chtěli vidět, ho viděli po TV masáži již letos, a ti kdo jsou jeho odpůrcem z jakéhokoliv důvodu, se na něj stejně nepodívají. A tak tedy jen krátce a stručně. Seriál se mi líbil, dílů sice mohlo být méně a mohli být katší, seriál mohl být méně jasný a čitelný, herci mohli lépe hrát a.... a to už je příliš kdyby a co by. Přes to všechno se mi dílko líbilo a rád jsem se na něj jednou podíval. Sice už to s 99,9 % pravděpodobností nikdy nezopakuji, ale to je u seriálů tohoto typu celkem častý jev. A protože po celou dobu sledování jsem i přes menší i větší výstřelky seriálu špatným směrem koketoval s 4hvězdičkovým hodnocením, musím mu ho taky nakonec udělit. Jestli právem či neprávem, je nakonec jedno... ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Po čtvrtém dílu už to vzdávám, to se nezlepší. I přes slibované nahlédnutí do případu Berdychova gangu nás čeká nenápaditý scénář, který si hraje na krimi, ale většina vyšetřovacího postupu v něm, případně závěrečné odhalení se objeví náhle tím, že někdo přijde, že sám od sebe něco odhalil (psycholog balící hlavní hrdinku přijde jen tak s dokonale sestaveným psychologickým profilem násilníka) nebo že hrdinka dostane v několika dílech na závěr geniální prozření a vše odhalí (všimnout si pravopisné chyby po x týdnech, kdy v bordelu pracovala v momentě, kdy se nemůže najít mrtvola, to je opravdu scénáristická trapnost nadevše). Druhá slabina jsou tradičně, jako ve většině produkce Novy herci. Strašlivý výkon podává představitelka hlavní hrdinky, ať už je to hlavně v trapném monologu do kameru, který zesměšňuje styl seriálu a často úplně zkazí tempo nebo zmaří snahu o napínavý díl, jen aby se hrdinka párkrát empaticky uculila do kamery nebo drsňácky zachraptěla předstírajíc dojetí nad vlastními vzpomínkami. Pak jsou tu většinou nezajímaví herci v policejním týmu nebo jsou pod dohledem režiséra nezajímavě hrát - nikoho si neoblíbíte zřejmě kvůli tomu, že režisérovi/scénářům "mrtvost" dialogů a postav připadá normální. Hlavně že už Česko umí obšlehnout vizuální styl krimi seriálů ze Západu, jen to hraní, příběh a atmosféra se nějak nedaří. Seriál se snaží předstírat realistickou, běžnou stránku policejního života, ale přitom si sám podráží nohy pravidelnou sondou do soukromí postav a tím debilním monologem. Nejzábavnější postavou byl pasák Maroše Kramára v prvním díle - kdyby se seriál a herci ubíral tímhle směrem a nehrál si na to, na co nemá, bylo by to v pořádku. ()

Reklama

Vojťas 

všechny recenze uživatele

Klasická nezajímavá "českárna". Mdlí herci, dementní dialogy .... a kvůli tomu, že je seriál natočen podle skutečných případů, to dech opravdu nevyrazí! Nechci škatulkovat, že je to opět "povedený" seriál z novácké produkce, ale na jednu stranu vlastně musím! ... Když to stojí za starou belu, ať se na natáčení vykašlou a raději se věnujou dabování kvalitních zámořských seriálů. Český dabing byl a vždy bude mít v mých očích respekt. ..... TOHLE NE! To kdyby raději vysílali zrnění! ()

Dellamorte 

všechny recenze uživatele

Absolútny súhlas s Faustkou. Oplakávať tunajšiu snahu a porovnávať ju s mimóznymi okolitými pokusmi o dielo , ktoré nedovidí ani na slnko je síce ľahké, ale hrabať sa v tunajšom odpade - na to má kuráž kadekto . Beriem snímok , ako seriálový priemer a som rada, že sa aspoň u susedov deje nejaký progres. Vyskúšaj " PANELÁK " a snáď sa ti rozsvieti. Vadí Mi tam kopec vecí , ale neokecám, len aby som okecala. Ostávajú ešte 2 časti ale na Mojom hodnotení to už nič nezmení. Spokojná a rada pridám bodík. Faustka mala pravdu - ten Jašków ! Slovenský Kraus sa pokúša o nový seriál - potešenie z jeho strany. Držím palce, aby sa vám darilo aj v takejto TV forme. ()

veronikav 

všechny recenze uživatele

Koukám asi jen ze zvědavosti :-D Drsňárna po česku ? No nevím .... To vyprávění, na začátku každého dílu, mi připadá jak ve škole při češtině :-( Začněte líčit .... drama :-D A pak přijde chvilka napětí :-D Nevím jestli se chci dívat na korupci (která je tu běžná ) v takhle nepříjemném podání :-( ()

Galerie (71)

Zajímavosti (37)

  • Televizní reportéři Josef Klíma a Janek Kroupa napsali scénář k seriálu podle skutečných události okolo tzv. Berdychova gangu. O kauzách tohoto spolku oba reportéři několikrát informovali v bývalém investigativním pořadu TV Nova Na vlastní oči (od r. 1994). Už v roce 2006 vydal o zločinech Berdychova gangu Janek Kroupa knihu s názvem "Zločin jako profese". (navabaca)
  • Seriál byl natočen během 260 natáčecích dnů. (navabaca)
  • Vladimír Orava (Pavel Zedníček), v reálném světě Josef Opava, jeden z hlavních obžalovaných v kauze Berdychova gangu, měl také figurovat v případu Kajínek. Účastnil se akce, kdy policie v Praze po plzeňské vraždě zadržela Kajínka a zajistila u něj arzenál zbraní včetně samopalu. (Nick321)

Reklama

Reklama