Zen Noir
USA, 2004, 71 min
Marc RosenbushHrají:
Kim Chan, Ezra Buzzington- komentáře
Flipper
Keby film vyrobil David Lynch, Jim Jarmush a Budha, vyzeral by takto. Tento vcelku výstižný komentár k tomuto filmu sa nedal len tak ignorovať a po jeho zhliadnutí som veru neľutoval. Spojiť zenové náboženstvo s noir prostredím mi v prvom rade pripadala ako filmová samovražda, ale s pridaním dávky situačného a absurdného humoru pôsobí toto netradične spojenie vyrovnanejšie, než Majster Zenu v tomto filme. Ak by sa tvorcovia vyhli lacne pôsobiacemu záberu, niekedy zbytočnému strihu, ktorému poetizmus nie vždy pristane, nemám čo vytknúť. PS: dostanete obrovskú chuť na pomaranč.(21.5.2010)
Iggy
Ha, ha! Proč je zen jediným náboženstvím nebo filozofií (rozdíl je mi fuk), u kterého se člověk může a má smát? Když jste ne úplně vyrovnaný, ale zato 100% „reasonable“ detektiv jako vystřižený z noirového filmu a přijdete řešit vraždu do zenového kláštera, kde vám na otázku, kdy se vražda stala, odpovědí, co chápete pod pojmem čas, dá vám vyšetřování asi dost práce! :) Noirová stylizace působí dost parodicky, ale slouží zřejmě především k zesílení kontrastu logického a rozumného detektiva k trochu jinak rozumnému zenu. Skvělé! Zajímavé a působivé vizuálně, místy snad trochu levně natočené (nejhorší jsou asi flashbacky), ale o to tu přece nejde. Myslím, že v tom něco ze zenu opravdu je. Závěrečnému výkladu pomeranče není co vytknout.(12.11.2009)
sospik
toto prosím už ne, nikdy..(6.9.2010)