Reklama

Reklama

Příběhy slavných - Série 5 (2004) (série)


Věčný Kristián Oldřich Nový (S05E04)

(epizoda)
TV spot

Obsahy(1)

Dokument věnovaný profesním i soukromým životním osudům herce, zpěváka, režiséra a jednoho z nejznámějších milovníků předválečného filmu Oldřicha Nového. Kdo by neznal herce s nepřekonatelnou noblesou a osobitým humorem. Tvůrci sledují Oldřicha Nového na cestě za filmovou kariérou, ale zejména pak i životem. Na muzikálového velikána vzpomínají v dokumentu režiséra Petra Lokaje například dcera Jana Včeláková, Svatopluk Beneš, Květa Fialová, Zita Kabátová, Petr Hapka, Vít Olmer, Jiří Suchý a další. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (13)

Tsuki003 

všechny recenze uživatele

Pro mě jako laika a zatím bohužel nevalného znalce osudů velkých filmových osobností Česka, to byl velmi zajímavý, i když možná příliš krátký, dokument. Fascinuje mě ohromná něžnost a noblesa tohohle pána, je pro mě symbol gentlemanství a předválečného filmu. Pro někoho je Oldřich Nový možná jenom někdo, kdo zvárnil mnoho rolí v plytkých romantických filmech, které nejsou reálné, jen vysněné. Ale pro mě to je člověk, který ty sny realizoval. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Klasicky a standardně udělaný dokument o věčném milovníkovi a Kristiánovi Oldřichu Novém. Rozhovory s jeho vrstevníky, autentické záběry či ukázky z filmů nám připomenou velkého herce, kterého komunistický režim výrazně utlumil. A tak nám zbývají hlavně jeho staré prvorepublikové či protektorátní filmy. ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Oldřich Nový, co více k tomuto předválečnému salonnímu milovníkovi, navíc vždy elegantnímu, noblesnímu a šaramantnímu herci ještě dodat. Například jsem nevěděl to že to byl vlastně on kdo zachránil J. Skopečkovi život v koncentračním táboře Osterode v Sasku kde byli oba deportováni. O. Nový kvůli jeho manželce Alici která byla židovka (a to velmi zámožná-jak jinak) a J. Skopeček sám kvůli židovskému původu to jsem opravdu nevěděl. Jinak vše podstatné i nepodstatné si myslím že už bylo dávno kolikrát předtím řečeno a napsáno a mě jako milovníkovi starých českých filmů tento dokument nepřinesl prakticky nic nového. Ale co bysme také chtěli v pár minutkách že pane Marthosi:-)? Hodnotím tak jen díky výpovědím jeho hereckých vrstevníků S. Beneše a Z. Kabátové. Ty ostatní mají výpovědní hodnotu značně diskutabilní..Sám herec Nový byl profesionál každým coulem. Všem (nejen znalcům) a různým staromilcům velmi vřele doporučuji, určitě se jedná o jeden z celkem ucelených (toť určitě pro méně znalého diváka-laika) dokumentů o životě a díle tohoto velkého herce. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nelíbilo se mi, že ve snímku některé osoby, jejichž jména ani neznám, Kristiána vůbec rozebíraly. Plivali na něho a jeho ženu ale téměř všichni (kritika jeho zpěvu, povaha Nového manželky, jeho nevěry atd.), což mě zvláště u prvorepublikových herců strašně mrzelo. Taky se mi nelíbilo opěvování Třetí říše jakožto nádherné doby pro herce a pracující. Oldřich Nový, deportovaný do koncentráku, by se mnou možná souhlasil. Tento dokument považuji z výše uvedených důvodů za velmi nepovedený. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Věčně neměnná legenda o Kristianovi je typickým odrazem soudobé veřejnoprávní publicistiky, v níž fakta již dávno znamenají příliš intelektuální formu. Ovšem zájem o bulvární talk-show s "nejpovolanějšími z povolaných" (Hapka, Olmer a spol.) bude jistě značný; také proto, že obdobné povrchní příběhy ze života slavných patří k zvlášť vyhledávanému diváckému artiklu. Škoda, Oldřich Nový si jistě zasloužil důstojnější vzpomínku. ()

Reklama

Reklama