Reklama

Reklama

Obsahy(1)

• Profesor Nastassievich vidí jedinou možnost, jak pomoci lidem ze zaplavené oblasti. V hypnóze. Pomůže jim začít nový a lepší život?
• Majitel jatek stále doufá, že jeho syn bude tím nejlepším nástupcem pro podnik i přes jeho netradiční zálibu. Stane se Mita také stejně úspěšným jako jeho otec?
• Ilja, mladý gambler, který ale doposud neměl ve hře štěstí, uvěří v lepší život za oceánem. Splní se mu jeho sen o velkých penězích?
• Simon, otec znásilněné dívky, touží po pomstě. Podaří se mu přesvědčit ostatní, aby mu pomohli potrestat zločince?
• Skupina těžce nemocných a postižených lidí se vydává na výlet k zázračnému pramenu. Naleznou pramen a v něm uzdravení?

Film tvoří pět různých povídek, které ale mají jedno společné - věčný optimismus. V každé z nich jej vidíme jinak. Někdo optimismus dává, jiný prodává nebo vnucuje. Naděje a víra v lepší časy lidem pomáhá. Kde je ale ona hranice mezi optimismem a naivitou? (dzira)

(více)

Recenze (6)

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Povídky, ze kterých snímek sestává, jsou sice vlastně docela sympatické, avšak tak nějak nepříliš slanomastné. Divák se možná pobaví, ale nejspíš nenadchne. Škoda. ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Goran Paskaljević ve mně budí dojem neobvykle neukotvitelného a nebojácného režiséra. Filmy typu Klamné léto '68 dokázal vyvolat nostalgii jako prase, pak mě rozplakal Andělem strážným, který je tak krásný, až mám strach, že je to kýč. Proti tomu dokázal natočit syrový a krutý Sud prachu. A občas se povyrazí něčím řádně bizarním (Zvláštní léčba), popř. umně parafrázuje stará moudra, jako třeba právě v Optimistech. Ne všechny jeho filmy jsem ochotná přijmout bez výhrad, ale žádný mě ještě vyloženě nezklamal. Především za nimi vždy stojí řada spolehlivých lidí (kameraman Spasić, skladatelé řádu Zorana Simjanoviće nebo Alexandra Simiće, ti nejlepší herci atd. atd.). Optimisti jsou jednoduše opět snímek, který mě dle očekávání překvapil. Ze svérázných hořkých povídek (mimochodem autorem je Paskaljevićův syn Vladimir) plyne voltairovské, kruté, pravdivé a prosté: Optimizam je kada neko uporno tvrdi da je sve dobro, kada je sve loše. ()

Lyncha 

všechny recenze uživatele

Jednotlivé povídky spojuje postava, která dodává nebo chce dodávat všem optimizmus. Někdy to dělá nezištně, někdy na tom vydělává. Ale záleží na tom vůbec? Vždyť víra a naděje jsou všemohoucí a mohou nás zachránit, i když za ně musíme zaplatit. Film, který mě pobavil, i když ne zas tak moc. Film, který mě přiměl se trochu zamyslet, i když ne zas tak moc. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Srbsko je europska krajina a tudiz ich kinematografia a dianie v tejto krajine rozhodne patri do vseobecneho rozhladu. A je to urcite vhodnejsi film pre mna nez mnohe blbowoodske blijaky. Zaujimavy uhol pohladu do postmilosevicovskeho Srbska. Nie je tu ustredny dej, skor ide o 5 pribehov, ktore pozvolne plynu. Zaujimave aj ako pohlad na srbsku mentalitu : 74 % ()

dzira 

všechny recenze uživatele

Opravdu skvělá je povídka se znásilněním. Tam to tne do živého. Osatní je podle mne "jen" lehký nadprůměrný. ()

Reklama

Reklama