Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Snímek vypráví příběh tří dětí – Aleny, Davida, Ondry (A. Neubauerová, T. Materna a M. Valenta) a tří dospělých – charismatického hledače pokladů Aarona Cohena (B. Navrátil), jinak Davidova dědečka, Aleniny sestry Kristiny (B. Seidlová), která se zabývá dějinami na univerzitě, a sympatického slovenského historika Martina Šimka (M. Kramár). Dobrodružná cesta za ukrytým pokladem nás zavede do tajemných míst staré Prahy, rozvalin vodního hradu i do spletitého a strašidelného pražského podzemí. Tady všude se odehrává napínavé pátrání po záhadném pokladu císaře Rudolfa II., po Golemovi a hlavně bájném Kameni mudrců. V cestě za nalezením pokladu však všechny zúčastněné čeká mnoho překážek... (Česká televize)

(více)

Recenze (230)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Maharal je dobrodružným filmem pro celou rodinu. Menší děti by se mohly bez přítomnosti rodičů lehce bát, případně něco nepochopit, rodiče by zase bez dětí těžko hledali důvod vydat se s hledači pokladů česko-slovenské provenience na výpravu za nejcennějším pokladem Rudolfa II. Jednoznačně kladně je potřeba hodnotit zasazení filmu, kvalitní formu a atmosféru, která je místy skutečně hutná, jindy zase dobrým vtípkem odlehčená, dobře podpořená hudbou a v té nejvyšší kvalitativní třídě hereckými výkony VEDLEJŠÍCH postav (největší zážitek jsem měl z krátké přednášky pana Lukavského). Nemalým problémem je postava nejhlavnější - Bára Seidlová - té za prvé tu chladnou a přesto zapálenou intoušku nevěříte, a za druhé její part a zejména slova mi přišla hodně prkenná, rušící "náladu" pohodového plynutí věcí tím správným směrem, tedy k velkému odhalení. OBROVSKÝ problém je pak právě to odhalení a po něm bezprostředně následující konec ve stylu "to jsme se pěkně prošli, nedá si někdo čaj?". Pečlivě vybudovaná a udržovaná atmosféra něčeho velkého, mystického a neopakovatelného končí naprosto v hajzlu, a to takovým způsobem, že to zabije veškerý předchozí příznivý dojem. Scénáristům zkrátka ani ne tak došel, jako byl brutálně vyražen dech. Škoda přeškoda, takhle nemůžu jít přes 50%. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dlouhou dobu si říkám, že magická Praha by byla vhodným kandidátem pro jakýkoliv příběh s Indiana Jonesem nebo Nicolase Cagem s cílem nalezení nějakého historického artefaktu. Ani jeden se ale ještě do Prahy nepodíval a tak mi na cestě za dobrodružstvím zbyl tajemný žiďáček Bořivoj Navrátil a parta tří dětí, kteří se ve filmu Maharal vydali do centra Prahy (a hrad Zvíkov), aby objevili něco, co mělo být dávno zapomenuto. Příběh je sice dle předpokladů trošku ztřeštěný, ale vše vynahrazuje nádherná kamera a herci, kteří si toto dětské dobrodružství vysloveně užívali. Přemýšlel jsem nad hodnocením, ale ulítlým závěrem u mě mírně kleslo. Nakonec tedy solidní trojka a nadšení z toho, že i takové příběhy se u nás sem tam zfilmují. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Lovci pokl... Ne, tak Šifra mistra Leo... Taky ne. Tak pak jedině Indiana Jon... Ne, to už vůbec ne. Takže prostě jen jedinečný a zcela unikátní Bořivoj Navrátil a Vražda potenciálu pověstí pražských. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Tak, první film po třech letech, na kterým jsem byl v kině (lístky zadara z práce). Prvně se musím zmínit o tom, že je opravdu odporný !!! sedět ve druhé řadě na kraji, málem mi vypadly oči z důlků a proto to nezkoušejte, ani když vám dají lístky zadarmiko. K filmu musím říct, že i přes opravdu hloupou počáteční zápletku s rabi Loewem na smrtelné posteli a následující pomalej a občas příliš dětinskej rozjezd, se mi ve výsledku líbil. Po hodině rozjezdu přijde konečně to, proč jsou v kině i lidé starší desíti let, zábavná jízda. Dokonce i ta konečná humorná pointa mě zaujala. Ovšem nejvíc mě rozesmál jistý kanál. Víte, poklop kanálu váží nějakých 30-60 kg a dá se vytáhnout jenom speciální tyčí, určitě by to tři mladiství, i když jeden z nich navštěvuje o přestávkách posilovnu, nezvládli. A už vůbec holýma rukama. Film dojíždí na celkovou nedotaženost. Humor je většinou předvídatelný, děti (respektive jenom jedno dítě) jsou až příliš intelektuálně před dospělými, atmosféra vyšumí do stratosféry a náhod je opravdu moc i na film, kde má Bůh a Prozřetelnost napomoct vyřešení zápletky (nejlepší přítel scénáristy je DEUS EX MACHINA, ovšem Eurípides už umřel, tak by to neměli přehánět). Z hereckýho obsazení se mi nejvíc zamlouval Maroš Kramár, kterej skutečně občas vypadal jak tajemnější verze Indyho, což ho ale po nějaké době přešlo a stal se klasickým slušňákem. No a samozřejmě Bořivoj Navrátil, jehož herecký projev se, oproti mnoha jiným (Josef Abrhám, Jan Hrušínský), nezměnil k horšímu a je pořád stejně agilní a vitální, jako dřív. A za druhý nejlepší vtip považuji role Vladimíra Kratiny a Mileny Dvorské ani ne tak zahráním, jako spíš vůbec podstatou těch rolí (kdyby někdo nevěděl, tak: tajemný rybář a tajemná žena). Jen taková malá poznámečka nakonec, co to bylo za zlo, který se probudilo v naší době, když ani Nacisté nebyli pro rabiho odkaz důvodem k obnově? Tak radši plnou Parouback. Jindy Ovšem rozdělit to na pětidílnej seriál je podle mě pitomost. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře natočený pokus o české Lovce pokladů, který se ale ve svém průběhu čím dál víc zamotává do dějových kliček, komplikací, postav a já nevím, čeho všeho. Výsledek je pak značně nekonzistentní mix dospělého dobrodružství a sobotní dětské takšařice pro mladší deseti let. Konec je pak naprosto mimo, nic se vlastně nevysvětlí (obzvlášť ty náhledy na město by to potřebovaly) a zůstává tak pachuť po značně promarněné šanci. Potenciál tu byl. Zbylo jen několik humorných scének (např. parkovací eskapády Barbory Seidlové, která je mimochodem herecky nemožná) a charismatický Bořivoj Navrátil. ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Vážne oceňujem snahu natočiť niečo podobné aj keď škoda, že ostalo len pri nej. Dobrodružný príbeh pre deti do 12 rokov, ktorý snáď až na záverečný epilóg nemá čím prekvapiť. A Maroš Kramár ako slovenský Indiana Jones? To sme sa zase pobavili. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Na české staleté filmové vody sice bída, ale v těch novějších oranžových zažloutlých vodách plných herců, co neumí hrát, a dialogů, které jsou k upřímnému pláči, se tento klenot zahraničního napodobovatelství vyjímá trochu lépe. Dám tedy tři hvězdičky, ale v podstatě se přímo na místě přiznávám k jakémusi nadržování, i když to zas tak velká sláva není. Ale chvílemi to určité náznaky švihu prokazovalo. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kramár jako Indiana Šimko? Snaživé promotion předchází pád, protože utahaná "Šifra mistra Jehudy“ je ve výsledku pro dospělé nezajímavá a pro děti nezábavná. Příjemným oživením jest kratičký výstup p.Lukavského, který nechal zavzpomínat na Krajní meze.. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Temná strana Síly a důvod, proč se filmům od Pavla Jandourka vyhýbat. Ubohý scénář, děravý ve všech ohledech pomalu přebíjí svojí stupidností i takovou perlu jakou je Pánská jízda. Ale ne , tam je to horší. Tohle je jenom hodně hloupé. Kvalita dialogů by se dala přirovnat k tvorbě z mateřské školy, scénárista si zjevně v mnoha chvílích nevěděl rady a tak se některé postavy objevují, jak se to tvůrcům hodí. Některé z nich mají zjevně teleportační schopnosti.:) K tomu všemu naprosto šílené výkony snad naprosto všech z osazenstva (děti vynechám, jelikož od těch nic nečekám). Takový Bořivoj Navrátil by se měl skutečně stydět, že se podepsal pod něco takového. fuj, fuj, fuj. K naprostému peklu si stačí připočíst otřesné televizní zpracování, které bych se styděl vyslat i do ranního vysílání ČT. Pokud mě zrak neklamal, tak se na plátně objevily i pokusy o napodobování Tonyho Scotta (zoomy) či M. Baye (neuvěřitelný oblet při heroickém projevu). Maharal tedy skončil přesně tak, jak se dalo očekávat od filmu, jenž tvůrčí skupina přirovnává k Indiana Jonesovi či Lovcům pokladů. Ostudně. Jednu hvězdičku za moji důvěru v to, že Maharal není myšlen úplně vážně. Pokud ano, tak Pánbůh s námi a zlé pryč. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Nebylo to nejhorší, ale na konci těch WTF momentů neustále přibývalo takovým tempem, že se mi výrazně klepe ruka nad 2 *... Ačkoliv se musí nechat, že na Česko celkem zdařilý pokus o nějaký ten dobrodružný film... ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Konečně nějakej českej Indiana Jones, nebo spíše Lovec pokladů. Myslím, že na první pokus to ušlo. Konečně má i Praha a celkově i ČR nějaké zfilmované záhady, ne jenom US, která jich má zfilmovaných tolik za tak krátkou historii, že pokud tam vlastníte nějakou mapu nebo dokument více než sto let, máte v rukou jistě klíč k rozluštění některé ze záhad. Kramár mě celkem pobavil a z bývalého souseda Lukavského jsem měl radost, že se ukázal (( :: ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Další z trapných pokusů o tajemný film. Nechápu, proč to nejde, když v Čechách, v Praze tvořili takoví mistři jako Meyrink, Kafka, Weiss, Karásek nebo Werfel? ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 10/10 Děj 8/10 Hudba 9/10 Efekty 8/10/// +fantasy příbeh a atmosféra -mohlo být více efektů, mohlo být akčnější/// Tak konečně jsem se dočkal. Loni mi to na vánoce uteklo a tak jsem se dočkal až teď. Pokuď vím, tak tento film je asi jediné české fantasy (alespoň v posledních letech) a směle se může rovnat těm zahraničním. A možná si stojí ještě lépe. Díky českým reáliím a hercům je to počin velice atraktivní. Příběh je zajímavý, pátrání záhadné a tajemné. Technická stránka stojí především na českém (Pražském) prostředí. Efektů se moc nedočkáme. Ovšem hudební stránka dobře doplňuje celou atmosféru snímku a samotný závěr byl hodně kouzelný. Závěr "Já bych chtěl počítač, já opičku a já bych chtěla kolem moře" je doslova fantastický. Samozřejmě film docení asi více děti, kteří se lépe vžijí do příběhu, přesto ani pro dospělé by to nemusela být stráta času. Už jen kvůli výbornému obsazení. Kam oko pohlédne, tam je nějaký známí nebo oblíbený herec. Osobně bych musel vyjmenovat skoro všechny. Každopádně češi se nemusí stydět, mají svůj fantasy film, který je opravdu vydařený./// Celkem 85%/// ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Nápad vzkřísit zábavu pro všechny věkové kategorie v ryze českém balení na prázdninové cesty je opravdu dobrá myšlenka. Výsledná realizace mnohdy vysokých kvalit ale už tolik nedosahuje. Potenciál námětu byl nemalý. Pátrání s omladinou a se staršími a pokročilými jedinci po tajemném pokladu slavného rabína na tajemných místech staré Prahy mělo našlápnuto splnit cíl kvalitní rodinné zábavy. Jenže režijně se film držel dost zkrátka, nebyly potřebné finance na zapamatovatelné dobrodružné scény a nejvíce se tak spoléhalo na herce, co vtiskli příběhu nějakou osobitost i neokoukanost. Patřila k nim Barbora Seidlová v roli obrýlené historičky, zesnulý Bořivoj Navrátil se dobře vtěsnal do role amerického hledače pokladů a i Maroš Kramár si svého slovenského Indiana Jonese, jak mu je ve filmu přezdíváno, také herecky ohlídal. Omladina zastoupená Adrianou Neubauerovou, Tomášem Maternou a tehdy dětským Matyášem Valentou do příběhu také dobře zapadla. A i většina vedlejších rolí je solidně ztvárněna. K dobru lze také připočítat zajímavý zvrat, kdy se jedna z kladných postav ocitne v záporné roli. A pak jsou zde nemalé nedostatky v režijním vedení příběhu. Finální část vyhlíží v první fázi nadějně. Rázem ale následuje jakési nesmyslné vyústění, kdy přeživší postavy trousí glosy jak z nějaké nepovedené parodie. Ostatně takových nechtěně parodických momentů je povícero. Nepochopitelné jsou i postsynchrony. Na začátku filmu je rabín (nekvalitně) nadabován Radovanem Lukavským, ten se ale ve filmu také krátce objeví. Do bytu muže (Luboš Veselý), který přechovává vzácnou knihu Maharal, vtrhne jednoho večera gestapo. On uteče tajnou místností, ale dementně na sebe upozorní, respektive prozradí ho holub na římse, úprkem přes střechu budovy. Vnuk hledače pokladů tajně pronikne na zadní sedadlo auta slovenského muže, kterého považuje za krajně podezřelého. Tahle scéna je ale naprosto zbytečná. Ukáže se totiž, že sledovaný Maroš Kramár není zápornou postavou, věděl to i dědeček vnuka, jen se pozapomnělo na to mladíka včas upozornit, s kým má tu čest. Takových různorodých nedodělávek je film plný. Navíc režisérovi Pavlovi Jandourkovi chybí cit pro filmové uchopení příběhu. Celé to má dost blízko svým skromným pojetím k televiznímu filmu, který je ostatně režisérovou doménou. Nejpodstatnější ale i tak je, že se nějaký tvůrce pokusil zariskovat a zachránit mizející žánr z oblasti českého filmu. Pak je stále naděje, že ho někdo v budoucnu bude následovat a divákům bude dopřána česká dobrodružná zábava, které je jako šafránu. 6/10 ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Tento film mi přijde jako kdybych namočil do flašky, potom bych obsah flašky vylil do záchoda, flašku bych nevypláchl a nalil si tam čaj. Čaj už mi jaksi moc chutnat nebude a víte proč? Protože má tento film teenagerovské pojetí a mizerné herecké výkony všech zůčastněných (výjimkou je Libuše Havelková) a nejhorší z nich je (ne)herečka Barbora Seidlová, která svým herectvím výrazně sráží né zrovna moc velikou kvalitu filmu. Tato (ne)herečka prostě neumí hrát. Je to fakt děs. Úplně mi to rve uši a oči. Ááááá rrrrr brrrrrr!!!!!! ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Maharalu hodně pomáhá zajímavá kamera, scénář je bohužel dost předvídatelný. Ale na jedno shlédnutí to celkem jde... ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Z hlediska žánru vzácný český dobrodružný fantasy film, podobně jako Dobyvatelé ztracené archy s židovským pozadím (na něž Maharal aluzi nezapírá). Z logického hlediska děje naprostá slátanina. Místo aby se příběh skládal jako stavebnice, rozptýlené střepy zůstávají až do konce. Záhady jako by tu byly ukazovány jen jako "¨záhady pro záhady".Je třeba se však na ten film dívat dětskýma očima a vzít ho na milost. Pro děti je nepochybně poutavý a zajímavý, jednak tím, že mezi hlavními aktéry jsou právě děti a jednak tím, že upozorňuje na to, že dějiny mohou být docela vzrušující. Povedené bylo celkem dobré sepětí hudebního doprovodu, který "šponoval" napětí, na druhou stranu je zas nedostatkem značná zdlouhavost, roztříštěnost a jak jsem již zmínil: nelogičnost. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Mohl to být konečně po dlouhé době nějaký slušný tuzemský dobrodružný film pro mládež. Námět byl zajímavý, obsazení víc než slušné, jediné, co chybělo, byl scénář. Ono je těžké nechat se filmem nějak strhnout, když příběh zmateně přeskakuje bez jakékoli logiky ze scény do nějaké další a pokud se děje něco souvislého, je to velice předvídatelné. ()

Reklama

Reklama