Reklama

Reklama

Proč bychom se netopili

(seriál)
Česko, 2009, 8 h 43 min (Minutáž: 51–54 min)

Režie:

Petr Nikolaev

Předloha:

Zdeněk Šmíd (kniha)

Kamera:

Martin Duba

Hrají:

Václav Rašilov, Markéta Štechová, Tereza Kostková, Radek Zima, Lukáš Vaculík, Jiří Ployhar ml., Zuzana Kajnarová, Branislav Polák, Arnošt Goldflam (více)
(další profese)

Epizody(10)

V seriálu Proč bychom se netopili se můžete těšit na vodáckou romantiku, lásky letní i celoživotní, spory nicotné i zásadní, řeku vstřícnou i nemilosrdnou, přírodní scenérie i všední realitu života našich hrdinů. Poznáme se s nimi, když se poprvé sejdou na vodě, budeme svědky prvních zkušeností, úspěšných pokusů i nezdarů. Překonají spolu nejednu krizi, někteří navážou trvalé vztahy, jiní zase na dlouho zmizí všem z dohledu. Po letech se ale znovu sejdou a zkusí podruhé vstoupit do stejné řeky i do stejné lodi. (Česká televize)

(více)

Recenze (246)

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Další z pradávných výkvětů českého seriálu. Už si nějak extrémně nevybavuju celý průběh seriálu, vím ale jistě, že jsem sedl na lep celému obsazení, oné neskutečné vodácké pohodě i smutnému konci pro hlavní postavu. Kdykoli mi na mysl vběhne jméno Lukáše Vaculíka, nevybavím si, jako většina populace, Kamaráda do deště nebo Vítr v kapse, ale právě tento dobrodružně laděný seriál. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Před časem jsem na doporučení kamaráda přečetl vodáckou bibli Zdeňka Šmída Proč bychom se netopili a mohu říci, že je skvělá. A když jsem prvně slyšel o tom, že ČT chystá adaptaci této knihy, zajásal jsem. Ovšem, jak už to chodí, nebylo daleko ke zklamání. Hlavní problém je v tom, že tvůrci zřejmě pochopili Šmídovu předlohu jen částečně (i když se paradoxně sám autor podílel na scénáři). Ta je jako humoristická kniha psána s obrovským nadhledem, kde situace s vážnou tváří (např. Křižákovo pohřbívání pádla) jsou podána s velkou nadsázkou. V seriálu se snaží v těchto okamžicích moc tlačit na vážnou tvář a vyznívá to nedobře, až trapně. A seriál není z daleka tolik vtipný, jako kniha. Jako oddychovka to špatné není, herci jsou sympatičtí, ale každopádně se jedná o další seriál z kategorie nic moc. P.S.: Nejvíc jsem se těšil na písničky s texty Zdeňka Šmída, které nahrála skupina Hop Trop. Ty mi tam nejvíc chyběly. Ve dvou dílech si dali akorát Vodáckou holku, ale ani jednou ji nedozpívali. Místo toho jsem si v každém díle musel 2x poslechnout tu odrhovačku Richarda Krajča :-( 50%. ()

Reklama

DJ Obelix 

všechny recenze uživatele

No vidíte. Asi budu znít jako negramot (speciálně pro fandy zmiňovaného díla), ale já knihu od Zdeňka Šmída vůbec neznal. Nicméně už po pár replikách mi bylo jasné, že to musí vycházet z knižní předlohy. Ono totiž věty, které pronášejí herci na obrazovce, nejsou vůbec špatné ... ale na papíře. Zde se jednoduše vůbec nepovedl převod literatury "na plátno" a nepomáhá tomu ani obsazení, které je posbíráno z reklam a přištěkávačů v jiných sériích. A vévodí tomu ve své roli úžasně nesympatická Kostková, která mi od začátku pila krev. Nicméně to byl možná účel... Za pár dobrých hlášek dávám hvězdičku, ale asi už to ani nedokoukám... ()

HoneyBunny

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál alespoň občas ukáže důvod, proč čtenáři milují knížku Zdeňka Šmída - pro tu letní pohodu a lásku k lodím, pádlům, šlajsnám, připáleným buřtům a Lužnici, nad kterou se vznášejí hejna krvelačných komárů. Není náhoda, že nejlepší průpovídky i zápletky pocházejí právě ze Šmídova pera. Ale udělat z té útlé knížečky desetidílný seriál? Ehm... řekněme, že zatím se v něm najde hodně vaty. Z herců je nejpřirozenější Lukáš Vaculík, který svoji roli prošedivělého mořského vlka Křižáka zvládá s přehledem (navíc posiloval :-). Bohužel, Nikolaev se neobtěžuje dát svému seriálu nějaký hezký tvar (slyšel někdy o gradaci děje, třeba když loď prolétne divokou šlajsnou?), Proč bychom se netopili zkrátka vypadá tak, jak jsme od ČT zvyklí - nedodělaná, místy připitomělá směska, kterou má zachránit to, že se v ní mluví česky. ()

rodo 

všechny recenze uživatele

Po prvním dílu zatím nemohu hodnotit jinak než jednou ušmudlanou hvězdičkou. Knížka od Zdeňka Šmída je humorná a okouzlující, tento paskvil ČT je zatím naprosto nudnou slátaninou bez kapky invence. Ještě se podívám na druhý díl, ale jestli se to nezlepší, vypnu televizi a radši si znovu přečtu knížku a pustím písničky Jaroslava Samsona Lenka s původními verši Zdeňka Šmída..........Po druhém dílu přidávám hvězdičku. Přeci jenom jsem si vzpomněl na časy, kdy jsem na vodu jezdil a trošku podobné příběhy jsem zažíval. Přesto to není ono :-(........Tak a po třetím dílu říkám ne, to je ztráta času. Škoda, nemuselo to být tak špatné, předloha je fajn. ()

Galerie (182)

Zajímavosti (8)

  • Vo Vysokých Tatrách sa natáčal jeden z dielov seriálu na zjazdovke zo Štartu do Tatranskej Lomnice, v Tatranskej Kotline na ferrate a vo výleze z legendárnej horolezeckej cesty "Hokejka" v západnej stene Lomnického štítu - tesne pod vrcholom. Herci to zvládli na jednotku. (ujec)
  • Ústřední písnička seriálu je „Tak nějak málo tančím“ od skupiny Kryštof. (SONY_)
  • O postavu vodáckého vůdce Křižáka stála řada herců. Rozsáhlým castingem nakonec prošel Lukáš Vaculík. Pomohlo mu k tomu také to, že hodně trénoval v posilovně. (cariada)

Reklama

Reklama