Reklama

Reklama

Proč bychom se netopili

(seriál)
Česko, 2009, 8 h 43 min (Minutáž: 51–54 min)

Režie:

Petr Nikolaev

Předloha:

Zdeněk Šmíd (kniha)

Kamera:

Martin Duba

Hrají:

Václav Rašilov, Markéta Štechová, Tereza Kostková, Radek Zima, Lukáš Vaculík, Jiří Ployhar ml., Zuzana Kajnarová, Branislav Polák, Arnošt Goldflam (více)
(další profese)

Epizody(10)

V seriálu Proč bychom se netopili se můžete těšit na vodáckou romantiku, lásky letní i celoživotní, spory nicotné i zásadní, řeku vstřícnou i nemilosrdnou, přírodní scenérie i všední realitu života našich hrdinů. Poznáme se s nimi, když se poprvé sejdou na vodě, budeme svědky prvních zkušeností, úspěšných pokusů i nezdarů. Překonají spolu nejednu krizi, někteří navážou trvalé vztahy, jiní zase na dlouho zmizí všem z dohledu. Po letech se ale znovu sejdou a zkusí podruhé vstoupit do stejné řeky i do stejné lodi. (Česká televize)

(více)

Recenze (246)

sud 

všechny recenze uživatele

Před časem jsem na doporučení kamaráda přečetl vodáckou bibli Zdeňka Šmída Proč bychom se netopili a mohu říci, že je skvělá. A když jsem prvně slyšel o tom, že ČT chystá adaptaci této knihy, zajásal jsem. Ovšem, jak už to chodí, nebylo daleko ke zklamání. Hlavní problém je v tom, že tvůrci zřejmě pochopili Šmídovu předlohu jen částečně (i když se paradoxně sám autor podílel na scénáři). Ta je jako humoristická kniha psána s obrovským nadhledem, kde situace s vážnou tváří (např. Křižákovo pohřbívání pádla) jsou podána s velkou nadsázkou. V seriálu se snaží v těchto okamžicích moc tlačit na vážnou tvář a vyznívá to nedobře, až trapně. A seriál není z daleka tolik vtipný, jako kniha. Jako oddychovka to špatné není, herci jsou sympatičtí, ale každopádně se jedná o další seriál z kategorie nic moc. P.S.: Nejvíc jsem se těšil na písničky s texty Zdeňka Šmída, které nahrála skupina Hop Trop. Ty mi tam nejvíc chyběly. Ve dvou dílech si dali akorát Vodáckou holku, ale ani jednou ji nedozpívali. Místo toho jsem si v každém díle musel 2x poslechnout tu odrhovačku Richarda Krajča :-( 50%. ()

HoneyBunny

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál alespoň občas ukáže důvod, proč čtenáři milují knížku Zdeňka Šmída - pro tu letní pohodu a lásku k lodím, pádlům, šlajsnám, připáleným buřtům a Lužnici, nad kterou se vznášejí hejna krvelačných komárů. Není náhoda, že nejlepší průpovídky i zápletky pocházejí právě ze Šmídova pera. Ale udělat z té útlé knížečky desetidílný seriál? Ehm... řekněme, že zatím se v něm najde hodně vaty. Z herců je nejpřirozenější Lukáš Vaculík, který svoji roli prošedivělého mořského vlka Křižáka zvládá s přehledem (navíc posiloval :-). Bohužel, Nikolaev se neobtěžuje dát svému seriálu nějaký hezký tvar (slyšel někdy o gradaci děje, třeba když loď prolétne divokou šlajsnou?), Proč bychom se netopili zkrátka vypadá tak, jak jsme od ČT zvyklí - nedodělaná, místy připitomělá směska, kterou má zachránit to, že se v ní mluví česky. ()

Reklama

rodo 

všechny recenze uživatele

Po prvním dílu zatím nemohu hodnotit jinak než jednou ušmudlanou hvězdičkou. Knížka od Zdeňka Šmída je humorná a okouzlující, tento paskvil ČT je zatím naprosto nudnou slátaninou bez kapky invence. Ještě se podívám na druhý díl, ale jestli se to nezlepší, vypnu televizi a radši si znovu přečtu knížku a pustím písničky Jaroslava Samsona Lenka s původními verši Zdeňka Šmída..........Po druhém dílu přidávám hvězdičku. Přeci jenom jsem si vzpomněl na časy, kdy jsem na vodu jezdil a trošku podobné příběhy jsem zažíval. Přesto to není ono :-(........Tak a po třetím dílu říkám ne, to je ztráta času. Škoda, nemuselo to být tak špatné, předloha je fajn. ()

keoma26 odpad!

všechny recenze uživatele

1. díl: sterilní, destilovaný roztok, který potírá všechno živé a lidské, hlavním pramenem zábavy je padání do vody a jediným zdrojem poetiky didaktický komentář. Křečovitě rozjásané nadšení a smích doprovází vše, od utopení foťáku po rituální vodácké úkony, to aby divák pochopil, jaká pohoda voda je ... po 6. ultralaciném díle bez poetiky a logiky měním z jedné hvězdičky na odpad. ()

velkyvezir 

všechny recenze uživatele

Proboha proč pořád na vše nahlížet jako pokus o umělecké dílo a z tohoto úhlu pohledu jej pak analyzovat a dávat tak nízké hodnocení? Právě nyní, kdy seriál vysílají (únor-březen 2009) mi přesně tento typ seriálu přišel vhod, protože pracovně mám pondělí opravdu únavné a po náročné Zdivočelé zemi si nyní rád odpočinu u bezkonfliktních vodáckých příběhů. Nemusíme pořád u všeho sedět se zadumaným výrazem, podepřenou bradou, svraštělým obočím a kriticky mručet hm hm hm. Proto dávám 4* - hezké holky, chlapi, co jsou pořád malými kluky, atraktivní vodácký svět, jak jsem již napsal: pohodová oddychovka na pondělní večer. ()

Galerie (182)

Zajímavosti (8)

  • Seriál se natáčel od 29. dubna 2006 do 4. září 2007 v Ostravě, na Lužnici, ve Vysokých Tatrách a na Jindřichohradecku. Seriál se také točil na Nežárce, konkrétně u obce Hamr, kde vznikla i závěrečná scéna. Dále se štáb pohyboval v obci Drahov, Malenovice nebo městě Veselí nad Lužnicí. (Sony1994)
  • Natáčelo se i v Horousicích, Dvorech nad Lužnicí, Boleraticích a jezu Jemčina na řece Nežárka. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Vo Vysokých Tatrách sa natáčal jeden z dielov seriálu na zjazdovke zo Štartu do Tatranskej Lomnice, v Tatranskej Kotline na ferrate a vo výleze z legendárnej horolezeckej cesty "Hokejka" v západnej stene Lomnického štítu - tesne pod vrcholom. Herci to zvládli na jednotku. (ujec)

Reklama

Reklama