Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Princezně Žalmile (L. Černíková) se říká Sůva z nudlí, protože prolévá potoky slz. Když se o její ufňukanosti dozví čaroděj Zlosos (D. Suchařípa), je to pro něj radostná zpráva. Jeho moc totiž působením lidských slz narůstá. Není tedy divu, že princezna Žalmila jednoho dne z rodného zámku záhadně zmizí. Na prosbu její matky, královny Trudmily (J. Mílová), přislíbí dobrotivý král sousední říše Bertrand (M. Hrabě), že se ji pokusí nalézt. Do hledání se však dvakrát nehrne. Má spoustu starostí o blaho své vlastní země a ještě musí čelit pletichám mocichtivého maršálka Osmonda (O. Vízner). Přesto se nakonec s princeznou setká… (Česká televize)

(více)

Recenze (40)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Sůva z nudlí je sám o sobě výraz pohádkový, nad kulinářským konkrétem téhle vražedné směsi nebudu dumat, neb jsem pohádku zhlédla (jako velkou část českých nedělních hodinovek) v době oběda a pokud si představím ve svých špagetách vařenou sůvu, kterou si tam navíc, vlivem masky použité v pohádce, představuju s peřím, je mi poněkud mdlo. Na konci si všichni svoje vrcholně pitomá jména změní za jiná, stejně pitomá, ale tak pateticky elegantně znějící. Pokud by se kdy našel kdo, kdo by chtěl svou ženu oslovovat Zlatá Renáto. Já být tím princem, jdu se z té sůvy v nudlích oběsit na nejbližší zlatou renetu. ()

HolkaVBotech odpad!

všechny recenze uživatele

Naprosto úchylná a nepochopitelná pohádka, kde hlavní záporák - čaroděj Zlosos - jednoznačně vyhrává první cenu za nejperverznější postavu z pohádek. Pokaždé, když olízně panenskou slzu princezny Žalmily, vypadá, jako by se udělal. Je to opravdu děsivá záležitost a hlášky z téhle pohádky mi dělají osypky. Nejvíc na mě zapůsobil opravdu perverzní Zlosos (kterému jeho sestry říkají Zlososáček, protože se mění v komára) a scéna kdy uvězněné princezny blijou smích do punčoch. ()

Reklama

a-ja odpad!

všechny recenze uživatele

Tragické. Suchařípa ml. hrát neuměl nikdy, ale tady ještě aspoň dobře vypadal. Ty dvě pipiny Chytrová a Lustigová jsou stejný zlo jako Zlosos. Za filmování ksichtu širokáčem (no, s ostatním se taky nevytáh) by měli kameramanovi ruce minimálně zlomit. Jediné pozitivum je zámek Libochovice, ale je tam tak málo, že to nevydá ani na jednu hvězdu... ()

Enelya 

všechny recenze uživatele

Myslím, že tato pohádka je příliš přísně hodnocena. Ano, nedosahuje kvalit české Popelky(3 oříšky pro Popelku), natož Máchalovi(S čerty nejsou žerty), ale tak nízké hodnocení si opravdu nezaslouží. Já se celkem bavila a kdyby Suchařípa neměl lehce perverzní výraz v momentě, kdy slízává slzy Žalmily, tak bych dala i 3*. Ale proč ne, myslím, že dětem se pohádka líbit musí a o tom to je. :) 45% ()

honajz 

všechny recenze uživatele

SPOILERY Byly chvíle, kdy bych pohádce dal i tři čtyři hvězdy, a pak trapné scény, za něž bych neváhal udělit odpad. Průměr dvou hvězd jsem za naprosto debilní, taneční konec musel snížit dolů. Ne že by to do sebe nezapadalo, scénář tentokrát není až tak marný, ale celkově je to takové - až moc křečovitě se snažící být vtipné a uvolněné. Král, co pěstuje jabka, proč ne?, věčně ubulená princezna, fajn. Ale pak jsou zde různé naschvály - proč třeba ten čaroděj se nedral o vládu už před těmi dvaceti lety, když měl dvě nabíječky? A ty dvě pokuřující bludičky jsou zde pro ozdobu nebo jaký mají vztah k lidem? Topí je, nebo ne? A co ty hromady lidí ze zničených vesnic? Šlo o trik dvořanů, nebo reálně byla půlka království rozvrácená, ale místo záchrany si král s královnou a nevěstou zatančil? Logicky mi chybějí i odpovědi na otázky, když čaroděj schovává čarodějnou knihu do poličky, v čem byl problém si ji odtud při jeho nepřítomnosti vytáhnout? Vážně byl takový problém najít během dvaceti let cestu z hradu ven? A oč vlastně šlo čaroději, že začal jednat, až když za ním přišly bludičky? Mimochodem, rovněž jsem nepochopil, proč se propadly (vzalo si je peklo?), a proč tam posléze při tanci v dláždění žádná díra nebyla. Inu, a pak mi už začaly vadit i drobnosti - proč musela mít královna pořád tu bílou masku? Mělo to být vtipné? Čím jiným je král důvěryhodným mužem kromě sázení jablek? Není to jen pošuk? Stejně jako hrdina selže a většinu času prospí. Jiný hrdina zde není, dokonce ani feministicky aktivní a vysmáté zajatkyně čaroděje nepřekročí v aktivitě určitou hranici. Že zde hraje režisérova manželka, že dělala kostýmy, to už nechejme být. I to, že druhá bludička vypadala spíš v tom ohozu jako z E55. Suchařípa se mi líbil, zahrál svou roli s nadhledem. Jen jsem si v určité chvíli přál, aby se už neměnil, proboha jen neměnil, opět v komára, protože ta směšná animace po sto prvé byla úděsná. Jinak ta 3D animace z toho všude čouhá jak sláma z bot a některé scény jsou hodně nepovedené. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (1)

  • Natáčelo se na hradě Točník, ale také na zámku v Libochovicích. (Karlos80)

Reklama

Reklama