Hana (festivalový název)

• Japonsko

Hana yori mo naho

Hana

Japonsko, 2006, 127 min

Příjemný film, který občas zdrařila zaťuká na vážnější notu.(9.7.2007)

• gr8 escape

Film neví, zda chce být buranskou lidovou komedií, sociální satirou, nebo samurajským dramatem o pomstě a výsledek se na přemrštěné ploše více než dvou hodin rozplizává do nudného patvaru. Celková televiznost a naprostá zmatečnost "děje" taktéž nepomáhá(8.7.2007)

Prijemna samurajska komedie. Humor je to tedy nekdy celkem lidovy, mozna proto, ze hlavni hrdina neprebyva ve slechtickem sidle, ale mezi chudinou. Prave proto mozna tolik prekvapi dva-tri vazne momenty ktere podle meho dokonale zapadli do autorova soucitneho poselstvi.(27.11.2007)

• bassator

42nd KVIFF 2007 - HORIZONS - Horizonty(22.7.2009)

Nechci být arogantní, ale kdo hodnotí tento snímek a nezná (myslím opravdu dobře) příběh o 47-mi róninech, měl by si nafackovat. Celé je to jakási přátelská polemika o pilířích zmíněného díla, či lépe řečeno, určitá alternativa k jeho hodnotám. Chytré, hravé a sofistikovaně vtipné.(17.9.2010)

S vascim rozpoctom uz nemusi Koreeda pobehovat po place s rucnou kamerou ako doteraz. Lepsie technicke vybavenie, ci lepsi filmovy material - ono to o tom nie je, Koreeda zostava verny svojmu dokumentranemu pristupu k filmu. Vazny historicky samurajsky film trocha pripomenie sucasne Yoji Yamadove filmy, akurat ze Koreeda, aj ked spracuvava vazne zivotne temy, dokaze ich a to aj vdaka dokumentarnemu odstupu spracovat s vacsou lahkostou. Skoda, ze tentoraz je film slabsi, nez predchadzajuce Koreedove snimky.(7.4.2007)

Nejsem žádný expert na asijksou žánrovou tvorbu. Vstřebám spíš tu a tam u příležitosti vybraných domácích festů pár dramatrugickou rukou předtřepaných filmů. proto ani moje kritická soudnost v tomhle ohledu stojí za zlámanou grešli. A i moje hodncoení tohohle snímku proto berte s rezervou. Jsa odchovancem Čínské odysei, nějak mi Hana yori mo naho přišla nevtipná. Snímek zvláštně mixuje věci vážné s nevážnými, prvky parodické se seriózními, humor kultivovaný s humorem fekálním (no, nebo alespoň trochu - viz návštěva roztržitého strýčka) apod. celé je to zvláštně dramaturgicky nespojité a očividně to splétá dohromady několik žánrů... Nebo je to možná žánr, který u nás nemá obdoby a nejsem na něj tudíž zvyklý. Sumasumárum ovšem pohledem průměrného středoevropského diváka řečeno jen velmi VELMI průměrná komedie s pár hezkými momenty, slušným castingem a zbytečně přepálenou stopáží. A i ta opěvovaná výprava mě osobně přišla velmi průměrně "realistická".(8.7.2007)

Jemná samurajská komedie, spíše v duchu předchozího Koreedova snímku Afterlife, než jeho vážnějších filmů. Vypráví příběh samuraje, který je svému otci a klanu povinován vykonat pomstu na otcovrahovi. Jeho úkol je ovšem ztížen jeho ne úplně dokonalým zvládnutím meče a hlavně nechutí zabíjet. Místo toho raději učí děti číst a psát, za což je však terčem posměchu. Za vyzdvižení stojí určitě hudba, byť je to jeden motiv přehrávaný různým tempem, a hlavně vtipně vkomponovaný příběh 47 roninů ;)(3.12.2006)

• defagoo

Těžko říct co si o tomhle filmu myslet... Asi: Čekal jsem něco úplně jinýho. Nebylo to tak špatný jak vyplývá z mého hodnocení, spousta věcí byla nadmíru zajímavých, ale jako celek sem tenhle film nepochopil.(8.7.2007)