Reklama

Reklama

Kupředu levá, kupředu pravá

VOD (1)

Obsahy(1)

Jsou mladí, zapálení pro ideály, politiku... a jednou nám možná budou vládnout. Oceňovaný dokument režisérky Lindy Jablonské o členech levicového Komunistického svazu mládeže a pravicových Mladých konzervativců.  Kdo jsou mladí lidé, kteří nám mohou za pár let vládnout? Režisérka Linda Jablonská sleduje činnost mladých konzervativců a komunistů v období před parlamentními volbami v roce 2006. Co najdete v knihovničce mladé levice a co u mladé pravice? Dovedli by si jedni představit, že by chodili s člověkem, který kope za druhou stranu? Jaké mají rodinné zázemí, co je k politice přivedlo? A hlavně – co se stane, když se sejdou všichni dohromady, třeba na 1. máje?
David z Komunistického svazu mládeže by po vyhraných volbách nejradši odjel s traktorem budovat kolchoz, s Veronikou se seznámili na zájezdu po stopách Slovenského národního povstání. Jirka by bral post ministra vnitra, Honza se klaní památce sestřeleného sovětského letce, Marek obětuje veškerý volný čas kandidatuře na předsedu Mladých konzervativců a druhý Honza dal mamince k Vánocům plakát Václava Klause. Ve filmu se tak obrazně potkávají Stalin, Che Guevara a Miroslav Grebeníček s Georgem Bushem a Václavem Klausem, panelákové 1+1 stojí proti luxusnímu darovanému bytu a revolta proti rodičům kontrastuje s pokračováním v otcovské tradici. Ať už se šestice hrdinů dokumentu Kupředu levá, kupředu pravá dívá nalevo nebo napravo, všichni si k problémům, které věk kolem dvacítky obnáší, přibrali navíc starost o věci veřejné.
Mohla by to celé být jen zábavná hra na politiku, kdyby někteří z hrdinů filmu už teď skutečně nefigurovali na kandidátkách parlamentních stran. Pokud chcete vědět, jakým způsobem hodlají ovlivňovat věci, které se týkají nás všech, Kupředu levá, kupředu pravá vás s nimi seznámí. Za deset let by totiž mohlo být pozdě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (132)

Lima 

všechny recenze uživatele

Bože, to bylo ale panoptikum!! Názorná ukázka toho, že "modrá ideologie" a "rudá ideologie" má přes názorové rozdíly k sobě blíže, než se na první pohled jeví. Z poblouzněných "rudoarmějců" jsem měl neskutečnou psinu, z technokratických Klaus-boys mě šel mráz po zádech. Jestli tahle individua budou v budoucnu rozhodovat o osudu této země, tak emigruju do Grónska. Takže pozor - "Dobrý den, u telefonu Václav Klaus. Dobrý den, u telefonu Václav Klaus."..... ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Mladí komunisté mají jako vyzvánění hymnu SSSR, mladí konzervativci zase předvolební telefonickou agitaci Václava Klause... Autorce se celkem dobře daří zachovat neutrální stanovisko, nikomu nenadržovat, ukázat hlavně co dělají, jejich názory a jejich angažovanost. Z názorů mladých komunistů jde opravdu hrůza ("Mně by se líbilo žít si za minulýho režimu hezky v paneláku, chodit do práce a milovat Sovětskej svaz" "To myslíš vážně?" "Jasně"), ale na druhou stranu onen konzervativec, který sní o politické kariéře odmala a chodí kvůli tomu do solárka... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Dokument o názorech některých mladých lidí dneška. O názorech, které jsou úsměvné jenom do okamžiku, než si uvědomíte, s jakou vážností je jejich původci vyslovují. Na jednu stranu je obdivuji, protože málokdo si jde tak odhodlaně za svými ideály a nebojí se nahlas vyjadřovat vlastní názory. Na druhou stranu mě děsí možnost, že právě oni budou jednou rozhodovat o budoucnosti českého státu. Nastavit si (nikoliv z recese) coby vyzvánění mobilu „Dobrý den, u telefonu je Václav Klaus“, mi přijde trochu zvrhlé… . Mladá a nadějná dokumentaristka Linda Jablonská si vybrala dvě skupiny nejen s protichůdným politickým smýšlením, ale rovněž odlišným životním stylem. Skromně a v ústraní žijící komunisté doufají v sebemenší úspěch, zatímco mladí konzervativci se oproti tomu sebevědomě derou do popředí, snad za jedinou poznanou vůní, za sladkou vůní úspěchu. Ani jedna strana není protěžována, ostatně – o politiku tady jde až v druhé řadě. 70% Zajímavé komentáře: pshimi, Radko, Laurent, ]V[()Rt, eLVe ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Tyhlety tábory mají k sobě blízko maximálně tím, s jakou vervou prosazují svoje názory. Zatímco při záběrech na konzervativce jsem byl pobaven, u rozhovorů s tím nekonformě oblečeným komunistou, jenž by v normalizaci byl šťastný (a jen kvůli oblečení by byl pod dohledem státní moci), a jehož pokoj zdobily mj. plakáty s Larou Croft, Beatles a knihovnu plnily svazky mayovek a obrázková Bible, tak v těchto okamžicích jsem se vážně bál. Bez nadsázky. NO JO, ODS MÁ BLONDÝNKY, SVOJI TV (NOVU) A CO MÁME MY? JEN TY HALÓ NOVINY. Dokonce mu ukápla i slza, když prohrál. Působil naprosot nevěrohodně a argumentace chyběla. Komunista. Dobře mu tak. Jinak se režisérka mohla delší dobu věnovat stejnému tématu, dokument byl často roztěkaný, kdyby toho nebylo, dal bych bez pochyb pětku. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Pomyslná laťka lidské imbecility byla posunuta tak vysoko, že už není možné, aby byla někdy posunuta výš. Za tuto skutečnost můžeme poděkvovat mladým komunistům ruku v ruce s mladými konzervativci. Tak obrovská prezentace lidskýho čůráctví snad ještě na obrazovce nikdy nebyla a že nám tam neustále lezou současní politici i české "takycelebrity". Neopěvoval bych nestranost Lindy Jablonské, protože copak šlo v tomhle případě někomu stranit ? V současné době nás tyhle politický onuce můžou svým plkáním a stylem života rozesmát, ale nedej bože kdyby opravdu tihle modří či rudí vedli jednou naši zem, to už by tak zábavné nebylo. Poprosil bych pak uživatele LIMA, aby počítal na cestu do Grónska i se mnou /určitě se přidá ještě někdo:) /, skupinová letenka je totiž levnější. Naštěstí něvěřím tomu, že takovýhle myšlenkový, ale i vizuální příšery to dotáhnou dál, něž do dalšího dokumentu z názvem GIN - Galerie Imbecilů Národa. Na závěr si zde také napíšu, kdy mě nejvíce zamrazilo a kdy jsem se nejvíce pobavil. Rudý zamražení - "Chtěl bych žít v normalizaci". Modrý zamražení - Nucení vlastní matky být politicky angažovaná". Rudý pobavení - když ten mladej komunista v lese celkem hezkým holkám, kteří tam náhodou sedí u stolečku z ničeho nic začne říkat "svou pravdu" a oni na něj koukaj jak na zelenýho mužíka s tykadlama. Modrý pobavení - nastavení vyzvánění mobilního telefonu na tuto "melodii" "Dobrý den, u telefonu Václav Klaus. Dobrý den, u telefonu Václav Klaus."Dobrý den, u telefonu Václav Klaus." Kdo chce vidět skutečný živý český blbce je tento dokument nejlepší volbou. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Svazáctví je jen jedno a jedno je-li barvy rudé, nebo barvy modré. Ani nevím, z jaké strany spektra mě mrazilo víc, zda z infantilních (post)pubertálních komunistů, nebo vymydlených a cílevědomých (ovšem podobně dutých) konzervativistů. Jablonská dokázala udržet sympatický střed, a tak nemusí nikomu nic podsouvat. Ta mládež se prostě ztrapňuje sama, jedni naprosto pomýlenými a nepodloženými názory na historii, druzí zase odpozorovanou rétorikou od těch "velkých". Tudíž rudí směřují k utopické vizi bezstřídní spravedlnosti, modří zase k vidině teplých plňoučkých korýtek. Tak jako tak proti sobě stojí fanatismus politický, fanatismus bez korigujících znalostí historie a osobní vyzrálosti. Ideologicky zformátované mozky. Jablonské dokument tuhle myšlenku dokresluje zábavným kaleidoskopem zrcadlících se situací z obou táborů. Ať už bude vývoj stát na straně kteréhokoli z nich, bůh s námi a zlé pryč. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

S úsměvem na tváři vstříc nové pětiletce aneb mládí vpřed! A sakra... Velmi zajímavý pohled do "partajního" života mladých konzervativců a Komunistického svazu mládeže. Nutno pochválit autorku za zachování neutrality. Opravdu se nikomu nenadržuje, ovšem na druhou stranu tomu chybí nějaký konflikt. Třeba posezení "nad kávičkou" se zástupci obou stran a pokus o konfrontaci jejich názorů takříkajíc přímo. Tvůrcům párkrát ulítl nějaký detail typu pozapomenutého mikrofonu v záběru či kameramana vrhajícího stín do obrazu, ale jinak to i po technické stránce vypadá zdařile. Povedený dokument, který zaujme, ale popravdě řečeno námětem sliboval přeci jen poněkud více. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

No snad se z toho jednou ti mladí vyspí, protože je až k nevíře taková zaslepenost falešnými idoly a zhoubnou ideologií. Kam to vždy vedlo, nám dostatečně ukázala historie a člověk se snad nikdy neponaučí. Žádné pořádné vzory, jen strany, strany (to nejhorší co nám přinesla ona Masarykovská demokracie, a ono se to stále drží, a není téměř žádných sil tomu jednou pro vždy udělat přítrž) a naučený lehkoživismus od malička, mají být pokom. Fanatismus je v jakékoliv podobě strašně nebezpečný. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Televize se zase jednou rozhodla předvést a také předvedla galerii roztodivných obrázků, které si nejen nedám za rámeček, ale mrštím s nimi rovnou do popelnice. A je mi srdečně líto ohryzků jablek, zmačkaného staniolu a promáčknutých zátek, nucených trávit čas v takové společnosti. Musím vám, kluci konzervativní a neobolševičtí, ale zatleskat: dlouho jsem si myslela, že mi už v životě nepoleze žádná věta víc na nervy než ta o účtu, jaký žádná banka nenabízí, ale Václav Klaus u telefonu rozmáchl nebohý účet jako mouchu o zeď. Lidská omezenost nemá hranic a teď už nemá hranic ani můj děs z toho, co jednou může sedět v křeslech, která znamenají moc. Leč nezoufej, český národe, ani ve fialové (rozuměj modro-rudé) spoušti nechybí pozitivní zprávy. Do Grónska budeme mít jako kolektiv slevu, tuleni si budou mít s kým hrát a naši hokejisté budou mít celoročně a zdarma zajištěn dostatek ledových ploch, takže pod vahou zlatých medailí Grónsko zmizí pod vodou mnohem rychleji, než by se o to postaralo globální oteplování. Neříkejte, že už se netěšíte! ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Tak prý jen překrucujeme historii, protože ti komanči byli zcela jiní! Lidi vzpamatujte se a nedopusťme, aby se ti rudí hoši ještě někdy objevili v parlamentu. Když jsem viděl toho mladýho komoušskýho nadšence, tak mě jen napadlo: "Na smetiště dějin s tou veteší!" ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

MK nebo MK - jedni Mizerní Kokoti jak druzí... Zajímavé téma - s jak se zdá až trošku nechtěnými konotacemi - leč bohužel poněkud nedůvtipně pojaté a povrchně natočené. A tak nakonec má člověk až tak trošku pocit, že smysluplnější - i na délku filmu 72 minut! - možná mohlo být vedle mladých rudých a mladých modrých vidět i mladé černé, mladé oranžové, mladé hnědé, mladé růžové a v neposlední řadě i mladé zelené. Ale to už by asi nebyla mladá L.J. až taková >objektivní< , že... :-/ . . . Jako ryze dokumentární záležitost je tedy tenhle film dosti promarněná šance, jako poněkud bezduchá taškařice pak až nechtěně smutně pobaví... Škoda, další téma, které mělo na víc. Linda Jablonská bohužel ne... - - - P.S. Jen tak mimochodem, všimli jste si toho, že oni >mladí politici< byli vpodstatě všichni tak nějak >oškliví lidé< ...? Jako by jeden vedle druhého a bez rozdílu - napříč tím svým pomateným (politickým) spektrem - měli nějaký problém, nějakou špatnou auru. O (fyzicko-duševní) podobnosti guruů a v pozadí nenápadně stojících šéfů těchto postpubertálních, nemožně vážně se beroucích a místy až patetických (zjevně i nedovzdělaných) troubů v podobě starých a protřelých mazáků, pánů Grebeníčka a Topolánka ani nemluvě... Hnusné... :-( - - - P.S. Tak jen tak při nočním repete na >pokrokovém prostoru< (31.1.2012) si říkám, co dnes (po zhruba >pětiletce< - jak pravil během natáčení jeden z >pravicových< socek) asi dělají ti zde ve filmu tak vyprofilovaní šaškové. Škoda, že L.J. neudělala nějakou minutovou dotočku. Ale na to jí už asi nezbyly žádné prachy ze všech těch grantů a dotací, za které nakonec podnes spokojeně vyrábí ty své sračky. O pánech G. a T. je lépe se nezmiňovat. A vidět na závěr filmu potměšilý ksicht Bursíka? No, voli volili voly, taky jsem tomu >zelenáčení< na jednu volební sezonu podlehl. Doufám, že mu jednou někdo z jeho party šlápne do papule... Howgh. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Dám krk na to, že většina Mladých konzervativců by za minulýho režimu dělala kariéru v SSM. Na druhou stranu z toho kudrnatýho revolucionáře jsem opravdu neměl dobrej pocit. Pohled opravdu dobře vyvážený. Ale zejména mě hlodá otázka, proč se u nás politicky angažujou především takovéhle typy povah. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Uznávaná dokumentaristka Linda Jablonská je podle mého jenom hodně průměrná filmařka, která má ale jednu silnou stránku - má čich na provokativní atraktivní témata, která dokážou přitáhnout diváckou pozornost a sama o sobě dokážou vytáhnout snímky do červeného pole. Tak to bylo s její cestovkou do Severní Koreji Vítejte v KLDR a tak je to i s její sondou mezi mladé politické aktivisty. Ten film má špatný střih a pokud chtěla Jablonská něco sdělovat, tak i koncepci. Evidentně jí šlo o to maximálně vytěžit z bizarních situací a bizarních názorů zúčastněných co nejvíc. Na druhou stranu spíš mimochodem je její sonda ale hodně odhalující a pravdivá, pokud jde o zmapování myšlení těch, kteří by měli za pár let hrát v politice významnou roli. Tedy platí to spíš o té modré mládeži, která možná nebude zasedat ve vládních křeslech ani poslaneckých lavicích, ale přinejmenším bude hrát roli v think tancích, lobbistických skupinách a poradenských firmách na cokoli. Ta komunistická mládež je v úplně jiném postavení okrajové sekty, která je na úrovni náboženských blouznivců a z jejího středu vzejde tak maximálně jeden poslanec, což obvykle bývá předseda mládežnické organizace. Na jedné straně tvrdý konjukturalismus, vychcanost a touha po kariéře, na druhé straně slepý dogmatismus mladých radikálů. Kdyby si Jablonská zvolila místo mladých komunistů Mladé sociální demokraty, podobali by se s největší pravděpodobností Mladým konzervativcům jako vejce vejci. Ještě dodatek pro mého oblíbeného uživatele flanker.27: politicky se u nás angažují v zásadě dva typy politiků - ti první vstupují do politiky v dospělém věku a je to pro ně součást podnikatelského záměru, ti druzí, velmi mladí, lidsky nevyzrálí a proto vypadající přesně tak, jak to vypadá v tomto dokumentu. Je to důsledek toho, že o politiku se zajímá aktivně jenom nepatrný zlomek populace, takže stranickou organizaci ve středně velkém městě tvoří Pepík, Jarda, Tomáš a Staník se svým početným příbuzenstvem a kamarády, které přemluvili. No a ti zmínění se znají už od dětství a vždycky se dokážou tak nějak po lidsku domluvit. Klientelismus u nás široce rozšířený je důsledkem těchhle poměrů. Protože politické strany mají nedostatek straníků a těch talentovaných zvlášť, čeká většinu ve filmu vyobrazených modrých snaživců beze sporu slibná kariéra. Celkový dojem: 70 %. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Tak nevím co je horší: mladí komunisti (se kterýma sice může být prdel a fajn pařba), kteří by zase znova vrátili časy sociální rovnosti a bratrství vůči boji proti západnímu imperialismu nebo mladí konzervativci, kteří se berou nesmírně vážně a už se vidí za 20 let v křeslech současných politiků. Pomoc nám pánbůh, jestli to tak za těch 20 let skutečně bude. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Mladí ideologickí papagáji alebo Náhľad do života politickej vaty. Juniori, poskytujúci hopsaním s transparentami mediálne krytie straníckym bossom. Zúfalo sa snažia prebiť nedostatok vlastnej voľnočasovej invencie zaobalením do rôznych farieb politickej dúhy. S nádejou, že ak budú poslušnými mopslíkmi, raz budú riadiť. Takéto figúrky však vrcholovú politiku zväčša netvoria (príkladom je matka mladej komunistky z filmu, celý život aktívne politicky činná, no výzorom utiahnutej myšky a sociálnym postavením na hony vzdialená biznisu vedenia strany). Výsledný súbor bizarností miestami pôsobí, akoby základná situácia bola vymyslená len pre účely filmu, čím sa stráca dojem autentickej výpovede. Túžba žiť pod kuratelou sovietskej armády, vylepenie plagátu Václava Klausa v matkinej obývačke alebo ladenie bytu vo farbách milovanej strany sú na hranici pochopenia, ale čo už čakať od ľudí, ktorí vymenili spektrum možností oddychu za plávanie v politických sračkách. Kultúrna úroveň, siahajúca od nadšeného tanca v rytme diskotékových popevkov o Husákových deťoch k zaľúbenému tancu pri druhotriednej dychovke napovie viac ako otrepané politické frázy. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Na to abych zjistil, že komunisti a zpruzelí konzervativci jsou idioti k pohledání, mi stačí pročíst si Haló noviny a Reformy.cz (případně jiné obskurní plátky, kde se až s náboženskou zaníceností oslavuje Stalin či naopak náš nejproslulejší klimatolog - i se svým hradním šaškem, co není z opice). Navíc tak líp pochopím jejich dogmatické a šablonovité myšlení a nakonec se i daleko srdečněji zasměju. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Celkem zajímavý dokument, který nakukuje do života mladých komunistů a mladých konzervatistů a z obou linií nám ukazuje až extrémní vyhrocení těchto ideologií. A že jsem se místy opravdu nestačil divit. Přitom zůstává režisérka celou dobu zcela neutrální a nenadržuje ani jedné straně. Každý si tak udělá sám svůj názor. Jenom se mohlo v některých scénách ještě více přitvrdit a o některých lidech bych uvítal daleko více informací. I tak na české poměry velice podařený dokument. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Neskutečně vtipný, ale místy až mrazivý dokument o lidech, kteří mají ambice nám vládnout... Když nejprve odhlédnu od zpracování a zaměřím se jen na obsah, tak musím smeknout, protože něco podobného tady chybělo. Konečně se u nás objevil snímek, který dává nahlédnout do myšlení lidí, zastřeného černobílým viděním světa, libujících si v prázdných symbolech a majících jednoduchá řešení pro mnohonásobně komplikovanější problémy. Je vlastně jedno, jestli film je o mladých komunistech nebo konzervativcích, stejně tak by se dal natočit i o fašistech, socialistech, skinheadech, antisemitech, o náboženských fanaticích...atd...atd... Změňte Che Guevaru za Hesse, Kapitál za Mein Kampf, změňte Hayeka za Marxe nebo Keynese... Je to vpodstatě jedno... Každý si bude tvrdě stát za svým a neustoupí i kdyby se nastokrát ukázalo, že nemá pravdu. A pokud jde o formu: je to vlastně autorčina první větší věc, takže nelze mít větší výhrady. Film neobsahoval žádný zbytečný komentář, který by byl nějak tendenční a někomu stranil, prostě jen nastavoval kameru ve vhodný okamžik na vhodném místě. Myslím, že se to povedlo... ()

Reklama

Reklama