Reklama

Reklama

Daleko od ní

  • Kanada Away from Her
Trailer 1

Obsahy(1)

Sarah Polleyová, kanadská herečka pozoruhodná nejen díky svému talentu, ale i pečlivému výběru rolí, si pro svůj celovečerní režijní debut zvolila povídku Alice Munroové The Bear Came Over the Mountain. Její příběh vypráví o manželském páru, jehož téměř čtyřicet let pečlivě budovanou intimitu naruší Alzheimerova choroba. Tiché soužití Fiony a Granta ve srubu uprostřed zasněžené krajiny se rozpadá v okamžiku, kdy stárnoucí, byť stále atraktivní žena, jež trpí množícími se poruchami paměti, dobrovolně odchází do domu s profesionální péčí. Zlomený Grant se ze dne na den stává pasivním pozorovatelem nové reality, jež obklopuje náhle odcizenou ženu jeho života. Teprve osmadvacetiletá režisérka natočila mimořádně zralý film bez sentimentální okázalosti a s pochopitelným důrazem na herecké výkony Gordona Pinsenta a dnes už legendární, v našich končinách bohužel nedostatečně známé Julie Christieové. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (54)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Film mě málem minul. Kvůli mé hlouposti jsem ho málem propásla a to by byla velká škoda. Jako debut velice podařené dílo, které mě hned tak nepustilo a donutilo mě se zamyslet. Příběh plyne poměrně pomalým tempem bez velkých dějových zvratu, je to tak dobře. S velkým citem napsaný a hlavně natočený. Alzheimerova choroba je strašná nemoc. Jednou to může potkat každého z nás a ocitneme se ve stejné situaci. Jistě, není to film úplně pro každého. Na druhou stranu neuškodí se na nějaké drama kouknout. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ťažko hodnotiteľný a možno aj pochopiteľný film pre tých, ktorých podobná situácia ako starý pár v Away from her v rodine nepostretla. Čiže pre drvivú väčšinu divákov. Ale aj o schopnosti vcítenia sa do postáv s neobvyklými starosťami a iným vekom je kinematografia. Môžete si potom na takýchto typoch filmov cvičiť vašu vnímavosť starších a akokoľvek posstihnutých ľudí. Možno je to sentimentálne, lenže aj o melanchólii je staroba a film je tak rovnako pomalý, ako život postáv. Nie je to adrenalínový zjazd, je to kľudné bežkovanie. Keď však prídu problémy, treba im čeliť a točiť o nich filmy. Akokoľvek sú komerčne nezaujímavé. Pokiaľ v nich nehrajú Freeman alebo Dench, vtedy sa pohrnú davy. ()

Reklama

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Variace na alzheimerovské téma, kde se tentokrát nikdo neposral... tento průvodní jev by zvlášť zamrzel, kdyby jím utrpěla důstojnost té přenádherné ženy, která jí zůstala až do konce. Filmu, rozumí se. Citlivě předestřené důkazy lásky v období, kdy už je vlastně ani nečekáte, o to jsou krásnější... Umocněno tichem zimní krajiny i zvláštním smutkem Youngova Harvest Moonu. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Ocenění: Oscar '07 - nominace: hlavní herečka (J. Christie), adaptovaný scénář Zlaté glóby - herečka v dramatu (J. Christie) BAFTA - nominace: hlavní herečka (J. Christie) Broadcast Film Critics Association Awards - herečka (J.Christie) Dallas-Fort Worth Film Critics Association Awards - herečka (J.Christie) Genie Awards - Claude Jutra Award (S. Polley), režie, film, hlavní herec (G. Pinsent), hlavní herečka (J. Christie), vedlejší herečka (K. Thomson), adaptovaný scénář London Critics Circle Film Awards - herečka roku (J. Christie) National Board of Review - herečka (J.Christie) National Society of Film Critics Awards - herečka (J.Christie) New York Film Critics Circle Awards - herečka (J. Christie), první film (S. Polley) Phoenix Film Critics Society Awards - hlavní herečka (J. Christie), průlom za kamerou (S. Polley) San Diego Film Critics Society Awards - herečka (J. Christie) San Francisco Film Critics Circle - herečka (J. Christie), adaptovaný scénář Toronto Film Critics Association Awards - kanadský film, první film, herečka (J. Christie) ()

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

75%. Smutné, hodně smutné. Celý film je trošku útok na city, není to ale natočeno prvoplánově. Herecky výborně zvládnuto, scénář je v pohodě, i když se na konci filmu může zdát, že se nic nestalo, tak tomu až tak není. Film o lásce až za hrob a co vše je pak člověk nucen snést. Nezabírá na tuhle nemoc hulení? Možna by to tomu dalo uplně jinou dimenzi :) ()

Galerie (52)

Zajímavosti (2)

  • Natáčelo se v kanadské provincii Ontario. (Cheeker)
  • Film lze přirovnat ke skutečnému životu představitele hlavní role Gordonu Pinsentovi. Jeho žena, herečka Charmion King, zemřela v lednu 2007 na rozedmu plic, tedy čtyři měsíce po premiéře filmu. (Cheeker)

Reklama

Reklama