Reklama

Reklama

Daleko od ní

  • Kanada Away from Her
Trailer 1

Obsahy(1)

Sarah Polleyová, kanadská herečka pozoruhodná nejen díky svému talentu, ale i pečlivému výběru rolí, si pro svůj celovečerní režijní debut zvolila povídku Alice Munroové The Bear Came Over the Mountain. Její příběh vypráví o manželském páru, jehož téměř čtyřicet let pečlivě budovanou intimitu naruší Alzheimerova choroba. Tiché soužití Fiony a Granta ve srubu uprostřed zasněžené krajiny se rozpadá v okamžiku, kdy stárnoucí, byť stále atraktivní žena, jež trpí množícími se poruchami paměti, dobrovolně odchází do domu s profesionální péčí. Zlomený Grant se ze dne na den stává pasivním pozorovatelem nové reality, jež obklopuje náhle odcizenou ženu jeho života. Teprve osmadvacetiletá režisérka natočila mimořádně zralý film bez sentimentální okázalosti a s pochopitelným důrazem na herecké výkony Gordona Pinsenta a dnes už legendární, v našich končinách bohužel nedostatečně známé Julie Christieové. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (54)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Narozdíl od Zápisníku jedné lásky netrpí prvotina Sarah Polley přívažkem obří homole cukru. Je civilní, je ze života. Bude ale film atraktivní pro ty, co jdou třikrát do špajzu a nevědí proč, nebo pro ty, co si na konci už nebudou pamatovat začátek, protože zájem dozvědět se jim kalí fakt, že už mají na Alzheimera solidně našlápnuto? Potíž je i v tom, že Daleko od ní nedisponuje hvězdami a musí si vystačit s kultivovanými hereckými výkony a inteligentním scénářem, což neni málo, ale není to ještě dost. A nebo jinak: vykašleme se na film o nemoci a podívejme se na film o lásce, protože o tom to je - o lásce k člověku, který už není tím, koho jsme si vybrali, ale balvan citu zůstává a tak ho valíme do vzpomínek, které přetrvaly. 3,5*. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Sarah Polley .. Hezké, hořké, ale celkově jen sázka na jistotu. Smutný příběh stáří, jehož průběh ovlivnila nemoc jednoho z partnerů - skvělí herci a minimum invence. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Citlivě natočený snímek, ze kterého je však až příliš cítit "Amerika". Přesto jsou kruté zkoušky vztahu Fiony a Granta zobrazeny v rámci možností decentně a nehystericky a to z filmu dělá příjemně pozvolna plynoucí, byť zároveň hořkou podívanou se skvělými hereckými výkony. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Jak bude západní společnost stárnout, tak možná budou stárnout i hrdinové jejích filmů. Budou trpět Alzheimerem a pronikat stále více do šedého mainstreamu, jehož úkolem nebude poskytnutí uměleckého zážitku, ale osvěta a milé dojímání. Linout se z nich bude vyhezčená pravda, doprovázena tklivou hudbou, postříkana sladkými slzami. Budou volat, že stářím život nekončí a štěstí stále někde číhá, ale tak nějak opatrně, aby nebyli podezřelí. Mohou mít i pravdu, ale věřili byste jim, když jsou oblečeni jak reklamní agent? ...Houby, jsem špatný prorok, doba těchto filmů už je dáávno tu. Silné **. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Žiadne hranice sentimentálnych drám sa pre mňa nezlomili. I keď filmu je možné vyčítať len maličkosti, celkovým dojmom na mňa nezapôsobil. Tento trpký film o jesennom období našich životov však stavil svoj dej príliš na istotu. Proste všetko ide podľa dokonalej šablóny, citlivé, úprimné a cez to všetko miestami monotónne a nič ma nedokázalo prekvapiť, či uchvátiť natoľko, aby som si povedal, že išlo o niečo viac, než len štandardne slušne spracovanú drámu so skvelou réžiou a takmer dokonalými hercami. 70%. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Velice komorní drama o zvláštních proměnách vztahu dvou lidí odehrávající se na půdorysu vývoje Alzheimerovy nemoci. Moc pěkně napsané a příjemně bez patosu zahrané. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ťažko hodnotiteľný a možno aj pochopiteľný film pre tých, ktorých podobná situácia ako starý pár v Away from her v rodine nepostretla. Čiže pre drvivú väčšinu divákov. Ale aj o schopnosti vcítenia sa do postáv s neobvyklými starosťami a iným vekom je kinematografia. Môžete si potom na takýchto typoch filmov cvičiť vašu vnímavosť starších a akokoľvek posstihnutých ľudí. Možno je to sentimentálne, lenže aj o melanchólii je staroba a film je tak rovnako pomalý, ako život postáv. Nie je to adrenalínový zjazd, je to kľudné bežkovanie. Keď však prídu problémy, treba im čeliť a točiť o nich filmy. Akokoľvek sú komerčne nezaujímavé. Pokiaľ v nich nehrajú Freeman alebo Dench, vtedy sa pohrnú davy. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Nepříliš známý snímeček o tajích Alzheimera a o, v dnešní době nepředstavitelné, lásce přikrmované už pouze vzpomínkami, která však ani po 43 letech nesnížila intenzitu. Vzhledem k tomu, že příběh plyne hlemýždím tempem, tak má divák fůru času přemýšlet o této prapodivné nemoci a načerpat tak cenné rady a triky, které třeba zužitkuje v důchodovém věku. Bude-li mít tu smůlu. S pomalu plynoucím tempem je bohužel spojeno i to, že se člověk stíhá nudit, a to poměrně intenzivně a často. Jedná se o těžký nízkorozpočťák, který je určen velmi omezenému okruhu diváků, do kterého zkrátka nepatřím. I přesto je nutné ocenit nulovou sentimentalitu a velice citlivé pojetí. Více než hvězdu ze sebe asi nevymáčknu. Přesto to nebylo až tak zlé, jak jsem očekával. Viděno v rámci Filmové výzvy. Film mi vybrala uživatelka Mireldis. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Zdánlivě banální, civilně pojaté drama, které sází spíše na chytrý scénář a herecké výkony než na lacině efektní slzopudný tlačák. Smutné, subtilní vyprávění o pomíjivosti, které zasáhne hořkým pocitem bezmoci, ale také o síle lásky, která této bezmoci čelí nesobeckou obětí. Velkým kladem je skvělý Gordon Pinsent, výborná Julie Christie, a ve vedlejší roli také Olympia Dukakis, kteří bez zbytečných efektů a cingrlátek vdechli svým postavám život. A tak jednou výtkou jinak výbornému filmu je zbytečné a navíc občas poněkud křečovité poskakování v časových rovinách. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

S citem natočené drama o vyrovnávání se s Alzheimerovou chorobou má pomalé tempo, které od diváka vyžaduje, aby se také zklidnil. Pak si teprve může všimnout, že se režisérka docela slušně vyhýbá zbytečnému patosu a nejde jí o žádné ždímání slz. Je to malý nenápadný film postavený na hereckých výkonech tří herců, kterému výborně svědčí melancholická atmosféra zasněžené kanadské krajiny. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Variace na alzheimerovské téma, kde se tentokrát nikdo neposral... tento průvodní jev by zvlášť zamrzel, kdyby jím utrpěla důstojnost té přenádherné ženy, která jí zůstala až do konce. Filmu, rozumí se. Citlivě předestřené důkazy lásky v období, kdy už je vlastně ani nečekáte, o to jsou krásnější... Umocněno tichem zimní krajiny i zvláštním smutkem Youngova Harvest Moonu. ()

Sofia 

všechny recenze uživatele

Hodně smutný film o zákeřnosti Alzheimerovy choroby. Citlivě napsaný, citlivě natočený (člověk by neřekl, že se jedná o debut...Sarah Polley - režisérka). Julie Christie je neskutečně krásná a podává jeden z nejlepších filmových výkonů vůbec. Když uvidíte její smutné modré oči, prostě vás to dostane. Není to film pro každého, patří do stejné kategorie jako Tajemství slov nebo Můj život beze mne (Sarah Polley - herečka!). ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Příběh smutný, duchem však krásný a hodnotný. Jak jednoduše lze vyjádřit pomíjivost životního štěstí ve dvou a života vůbec. Jak jednodušeji vyjádřit obrovskou sílu pravé lásky dvou lidských bytostí. Toto je příběh, který nám všem může být příkladem hlubokého lidského porozumění. S CZ dabingem s vynikající a nenahraditelnou Valérií Zawadskou nabízí tento snímek krásný filmový zážitek. ()

Reklama

Reklama