Jedno laskavé odpoledne ve dvougeneračním domě. V horním patře, v pokoji, v posteli leží mrtvola nejstaršího člena rodiny. Zbytek famílie si nasadí masku smutku a pohřební šaty, usedne k jednomu stolu a zkusí si rozdělit zbytek majetku, který po drahém zesnulém ostal, což vede ke krásně prekérním situacím. Ale je vlastně dědeček mrtvý? (Sfinkter)
Oskar
Zatímco některé komedie, na něž jsem měl matně kladné vzpomínky, mi při vidění po letech připravují zklamání, Drahý zesnulý se ukázal být ještě lepším, než jsem si pamatoval. Prostinká zápletka o domněle mrtvém dědečkovi a soupeření jeho dcer o pozůstalost by možná stačila i na kratší stopáž, ale je precizně vygradovaná a IMHO není na škodu, že Jan Werich se objeví až v poslední třetině. Jestliže jeho charisma v jiných krátkých komediích znesnadňovalo ostatním hercům uhájit si své místo na slunci, zde se nejprve dobře seznámíme s postavami jeho hamižných dcer (Zázvorková a Gollová) a jejich slabošských manželů (Hrušínský a Kemr), s jejich vztahy k dědečkovi i k sobě navzájem a Werich tomu takříkaje přijde nasadit čepici a celou situaci parádně vypointovat. Nenechte si ujít. 100%(5.12.2010)
D.Moore
Aktuální v kteroukoliv denní či noční hodinu, v kterémkoliv ročním období a v kterémkoliv roce. Bohužel.(19.9.2011)
Aky
Je to malá televizní komedie nikoliv vysokorozpočtový trhák. V této kategorii je třeba ji hodnotit - a pak mi nevychází nic jiného, než *****. Tři čtvrtě hodiny v jednom pokoji a přitom se režisérovi daří udržet pozornost a zvědavost s čím novým zase přijde. Vydatně samozřejmě napomáhají herci, kteří v čele s Janem Werichem a se skvělými Hrušínským, Zázvorkovou a Kemrem hrají malý komorní herecký koncertík.(21.2.2010)
YURAyura
3/10 Tak to byla docela slabota, cekal jsem vetsi svih a udernost - kazdopadne ta mala holka je fakt na zabiti od prvniho zaberu...(30.10.2009)
Marthos
"To je ale necitelnost prvního stupně obouvat si dědečkovy bačkory ještě dřív než dědeček natáhl bačkory!" Ač se hlavní motiv v českém filmu pravidelně objevuje v různých variacích (připomeňme například úspěšnou Fričovu protektorátní komedii Tetička), na televizní obrazovce mu kraluje tento báječný přepis Stanley Houghtona. Wericha ovšem cele zastiňují výborné kreace Zázvorkové a Hrušínského v kouzelné roli roztomilého podpantofláka. A ta závěrečná pointa!(19.5.2011)
6thSun
Příjemná oddychovka na nedělní odpoledne. To je ale vzhledem k superstar sestavě trochu málo. 65%(2.1.2011)
Sfinkter
Chňapání po majetku zesnulého příbuzného, který bohužel ještě zesnulý není, sehráli naši herci spíše divadelně, ale i tak dokonale.(27.6.2008)
slunicko2
Zesnulý dědeček a chamtiví příbuzní. Rozvlekle unylá televizní inscenace aktovky Stanley Hougtona je milou vzpomínkou na naše vynikající herce. Problém je, že i když se snaží, nemají moc co hrát.(31.1.2009)
pulnicek
Neuvěřitelná trapárna a křečárna a toho malého smrada (Francovou) bych zaškrtil holýma rukama... Snad jen přítomnost Wericha mě donutila to nevypnout.Přeložila Werichova dcera, ale kdo to napsal tam není.Tipoval bych Twaina nebo O.Hanryho...(23.11.2010)
dr.fish
Co se může stát, až budeme dědečkové a natáhneme bačkory? To se lze dozvědět v této malé komedii se skvělým obsazením. Není co dodat...90%(12.6.2011)
dainio
Viděl jsem to v rámci nedělního večeru ne téma..dušičky..na čt2...hodně se mi to líbilo...skvělý herci a famozní(jako vždy)Jan Werich.(11.8.2007)
Podobné
- Medvěd (TV film) (1985)
- Uspořená libra (TV film) (1963)
- Kočár nejsvětější svátosti (TV film) (1962)
- Medvěd (TV film) (1961)