Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Srdíčko, název detektivky, má v tomto případě dvojí význam: je to zlatý starožitný šperk srdcovitého tvaru, který je doličným předmětem pátrání, ale jde i o nemocné srdce paní Máří. Přestože trpěla srdeční slabostí, její smrt nebyla přirozená. Matouš (P. Meissel), syn mrtvé, se zhroutil, její o dvacet let mladší sestra Magdalena (J. Preissová) na tom není o moc lépe. Zavražděná žena měla po otci zlatníkovi ukrytou šperkovnici, a tak se vyšetřování nejprve soustřeďuje na krádež zlatých šperků. V podezření je také synova přítelkyně Carmen (Y. Blanarovičová), která údajně dostala šperk ve tvaru srdíčka od zavražděné Máří. Sestra mrtvé Magdalena má tajemného a šaramantního přítele, známého sňatkového podvodníka (J. Kodet), který je dalším podezřelým. Kdo je pachatelem vraždy? Případ vyšetřuje kriminalistka (J. Hlaváčová), která má po rozvodu sama starosti o dospívajícího syna… (Česká televize)

(více)

Recenze (53)

kingik 

všechny recenze uživatele

Neotřelý záměr vyprávění této detektivce docela vychází. Jen na Janu Hlaváčovou v roli hlavní vyšetřující dámy se obtížně zvykalo. Věra Kubánková, zavražděná oběť vlastnící inkriminovanou šperkovnici se vzácným šperkem, je opravdu nesnesitelná babizna, co předvádí nejvýraznější hereckou kreaci. Podezřelých z její vraždy je povícero. Sestra oběti, syn, jeho přítelkyně a sňatkový podvodník. Odhalit vraha opravdu nebyl přetěžký úkol. Vyšetřovatelka dělá jen velmi málo pro poutavost děje. A tak se režisérka Eva Sadková pustila do méně vídaného stylu vyprávění, kdy činí příběh spletitým, vydatně se pouští do působivých flashbacků s pov efektem. Plynulost i určitou tajemnost pátrání narušují nezajímavé náhledy do soukromí vyšetřovatelky, kde se potýká s problematickou povahou svého dospívajícího syna. Někdy je pachatel naprosto zřejmý a režie se úporně snaží překombinovaným způsobem strhnout pozornost na jinou osobu. A vyloženě směšně působí pokusy dostat Hlaváčovou za hranice konverzace směrem k akčnosti <viz její pronásledování podezřelé, které končí upadnutím na schodech s následným poraněním nohy>. Vesměs se jedná o televizní krimi, co nabízí kus netradičního stylu, který se potýká s dávkou rušivých momentů. 6|10 ()

consuela1 

všechny recenze uživatele

Srdíčko v tomto filmu mají bolavé všichni. Srdíčko diváka je naopak hlazeno nádherným, tajemným prostředím pražského Nového světa s jeho stínadelskými zákoutími. Atmosféra panující v rodině, i v celém filmu, mi připomínala od začátku do konce slavnou Studnu. Něco temného a pochmurného leží jako tíha na všech osobách i ději a stejně tak i rozřešení celého případu je lidsky bolestné. Na mne dolehla podobná tíha v okamžicích, kdy se ve filmu objevil pejsek L. Munzara ()

Reklama

EKLEKTIK 

všechny recenze uživatele

"Vystavuje se to jenom o Vánocích." Původní televizní detektivka, plná biblických jmen, jako jsou Máří, Magdaléna, Matouš, či Marek a napsaná na námět pořekadla "Cherchez la femme", které se v tomto případě netýká jen podezřelých nebo vyšetřujících, ale především samotné oběti, jejíž chorobná spořivost, nepřejícnost i žárlivost byla hlavní příčinou jejího násilného úmrtí a v přímém rozporu s tím, co si o ní mysleli lidé z jejího okolí. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Mě to připadlo nesmírně trapné. Hlaváčová se hodí na detektívku asi jako hovno na dort. Herecký výkon jejího synka a toho pošuka v blázinci byl na méně, než nedostatečnou. Od Sadkové se ani nic jiného čekat nedalo. Jediné, co se mě na hře líbilo, byla stará atmosféra Prahy, nezkurvená reklamami, bordely a non-stopy. Možná, že se tam tenkrát fakt dalo žít. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Potěšilo mne, jak je využito okolí Nerudovky. Samotný případ je kombinací pátrání a rodinných trablů, a vyšetřovatelka v podání Jany Hlaváčové ze všeho nejvíce připomíná svými vyšetřovacími metodami Maigreta, což mi rovněž bylo sympatické. Nakonec o to, kdo byl vrah, ani tak nejde, ale spúíše o tu atmosféru a určitou lidskost. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (2)

  • Ve filmu se bok po boku objevují životní partneři Jana Hlaváčová a Luděk Munzar. (M.B)
  • Exteriéry se natáčely v Praze na Novém Světě. (rakovnik)

Reklama

Reklama