Reklama

Reklama

Letci z Tuskegee byli za druhé světové války slavnou americkou leteckou jednotkou složenou z Afroameričanů. V té době v americké armádě stále existovala rasová segregace a černoši byli považováni za lidi podřadné, neschopné ovládat složité stroje, vhodné pouze k pomocným úkolům. Prvního kurzu se v červenci 1941 účastnilo třináct afroamerických kadetů. V příštích čtyřech letech byli letci vysláni na více než patnáct tisíc bojových misí po Evropě a severní Africe. Tito hrdinové tedy bojovali nejen proti Hitlerovi, ale i s předsudky své vlastní země, za kterou někteří i položili život. (TV Nova)

(více)

Recenze (218)

verbal 

všechny recenze uživatele

V dobách, než se negři stali Afroameričany a vydobyli si svou společenskou prestiž pod koši a na tartanu, neměli zrovna na bavlně ustláno! Kromě Johna Browna se s nimi nikdo nechtěl kamarádit a ti zasraní, bílí rasisti dokonce odmítali pustit jednotku létajících briket, aby nakopala prdel Luftwaffe! Naštěstí se objevil slizký prdeláč Cuba, pěkně jim to zatrh, a tak nám podle Jiřího Lukáše svými červenými ocasy málem vyhráli druhou světovou a kdyby jim někde u Drážďan nedošlo palivo, nemusel Hitler ani plýtvat kyanidem. Úplně to vypadalo, že jen díky nim teď máme Willa Smithe a v Lakers nemusejí vypískávat bandu Litevců s hormonální poruchou a Jirku Zídka, protože neumějí skákat. Dvojka se prý bude jmenovat Červené ocasy 2: M.L. King vrací úder. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Pamatuju si, když se Red Tails točil v Milovicích. Viděl jsem kopu fotek, viděl jsem nad sebou i ty stará letadýlka a říkal jsem si, jaká je radost, že se v Milovicích zase něco točí, a že to určitě bude stát za to. Pak mě mrzelo, že ten film má docela zpoždění a ještě víc mě mrzelo, že když už šel v Americe do kin, tak na něj padla docela slušná várka negativní kritiky. Nakonec jsem se ale dočkal a na film jsem se podíval, abych si sám udělal úsudek. Největší problém je asi z černochů, kteří si jedou svůj styl a člověk si na ně musí zvyknout. To ale není zase tak těžký, protože pod náporem všech těch úspěchů si sympatie nakonec přeci jenom zasloužili. Spíš mě mrzelo to, jak je film brutálně digitální. Je hezký, že efekty dělala česká společnost, ale mrzí mě, že je film až tak moc digitální. Nemusel by být. Když třeba porovnám starší filmy o letcích z první a druhý světový války, kde akce byla skutečná akce, tak si prostě uvědomím, že to vždycky šlo nějak natočit. Tady si prostě jenom chtěli ušetřit práci na úkor toho, že si zase dali práci s digitálem. Dobře, udělali to tak, jak to udělali. Na druhou stranu ale musím říct, že mě to bavilo a tenhle film si negativní komentář určitě nezaslouží. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $58miliónovTržby USA $49,876,377Tržby Celosvetovo $50,365,498Tržby za predaj Blu-ray v USA $12,265,987 //počet predaných kusov 526,603Tržby za predaj DVD v USA $13,937,577 //počet predaných kusov 905,220║ letecké súboje vždy potešia a tu tomu nie je inak, trikovo zvládnuté, príbeh pútavý /75%/ ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,JE BAREVNEJ. NEŽERTUJU, PODÍVEJ SE.“ ... ,,JEŽIŠI. NEMŮŽOU BEJT PŘECE VŠICHNI BAREVNÍ....“ /// Po černejch pěšácích jsou na řadě (vybarvení) letci. Problém je, že to není film jako film, ale óda na ,,černou duši“. Je třeba ukázat, jak si žili, kdo byli, jak si svoji pozici vydobyli (kdo byl opravář, kdo velitel, kdo s kým kámošil....). Mezi tím vobčas proběhne demolice maket (či CGI) všeho druhu (mrkni Svěráku, jak se letecky likviduje vlak...) a melou se strašný sračky (na to se radši nedívej...). Teda spíš takový jednoduchý kecy, který nepatřej do válečnýho filmu, ale do Bronxu nebo do nějakýho seriálu. Černí muži rušící předsudky v armádě bílejch – zidealizovaný (prostě mi to tak připadá), ale hlavně dětsky jednoduchý. Ve vzduchu to vobčas celkem ujde, páč můžu aspoň na chvilku zapomenout na ten černobílej patos, kterej se vodehrává tam dole. A přestože se to nezdá - TOHLE byla větší sračka! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Miluju filmy podle skutečnejch událostí. 2.) Knihu od Johna B. Holwaye ,,Red Tails Black Wings....“ číst nebudu. 3.) Miluju červenej vocas. 4.) Cože? Film o černoších a nehraje v něm Morgan Freeman? 5.) Thx za titule ,,DoubleJo“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE *** NAPĚTÍ * ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: Fox // Počet premietajúcich kín v USA: 2,573 // Otvárací Víkend USA: $18,782,154 // Režisérske schopnosti Hemingwaya som mal zatiaľ možnosť vidieť len pri seriálovej produkcií Heroesu a Battlestar Galactici, preto som bol celkom zvedavý, ako si poradí s týmto filmovým projektom. Už trailer ma navnadil nato, aby som si Red Tails pozrel, no a vôbec neľutujem, že som tak spravil. Samotný film je po vojnovej a akčnej stránke zvládnutý naozaj kvalitne, len mi tu prekážal taký ten nereálny dej, že 1 lietadlo dokáže zostreliť vojnový krížnik a pod. Vizuálne sú tie scény krásne, ale čo s toho, keď tá nerealita tak hrozne bije do očí........ 70% ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Moc nechapu ty komentare, film podle skutecnejch udalosti o cerny letce, ktera se za valky vyznamenala a najednou sou vsichni prekvapeny, ze je film predvidatelnej a plnej patosu. S timhle ja teda problem nemel. Trochu mi vadilo, ze je tu zbytecne moc kecu, nejde o to, ze by tu bylo malo akce a vzdusnejch souboju, je jich tu tak akorat, ale ty cernosi tu hubu snad nezavrou a neustale o necem melou. A jelikoz se furt tak nejak resi to samy, zacne to bejt za chvily otravny. Herci jsou celkem prirozeny a nikdo to nekazi, ale ani tu neni nikdo, kterej by vyrazne vycnival. A ucast Goodinga je naprosto zbytecna. Co se tyce tech leteckejch souboju, ackoliv me letadla nijak nezajimaj, tohle jsou naprosty orgie, misty sice trochu moc digitalni, ale je na to radost koukat. Takze za me spokojenost, dostal jsem vicemene to, co sliboval trailer a nemam duvod davat spatny hodnoceni. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Akční válečný film z 2. světové o černošských stíhačích s červenými ocasy (tedy s červenou barvou na kormidlech letounů). Škoda, že ten originální název filmu nepřeložili do češtiny. :-) Napínavé, plné kvalitních efektů i trochy romantiky, dobře natočené. K plnému hodnocení mi ale scházel osobitější scénář se zapletenějším ne prvoplánovým příběhem, a taky toho optimismu bylo až moc... Jako kdyby tam nahoře létali černí andělé a ne jen černí piloti. Navíc mi mnohé scény přišly vykradené z jiných filmů - vylézání z díry na útěku z tábora (Velký útěk), útok na letiště (Pearl Harbour v obrácených rolích), kroužení nad domem dívky (třeba Tmavomodrý svět), rozbití letadla při přistání (Memphiská kráska a další) - inovací jsou jen ty černé obličeje, jinak jako trochu když pejsek s kočičkou vařili dort ze všech dostupných ingrediencí... a český Karlštejn před náletem na nacistické letiště v Itálii je toho jen důkazem. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=BpA6TC0T_Lw ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Umístit Karlštejn na Apeniny, to je urážlivé jak vůči Čechům, tak Italům. Dokazuje to ignoranci a uměleckou i kulturní senilitu George Lucase (kterou od Skryté hrozby znehodnotil všechny filmy, kterých se účastnil, a to bez výjimky). Red Tails by chtěly být alespoň slušnou agitkou, nejsou ani jí... Vlastně je to tak nevzrušivé, až to nedává smysl. Při tom, o čem ten film je, by měl být nějakým způsobem zajímavý. Není. ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

George Lucas sa na staré kolená zbláznil. Ak je letka černochov jeho vysnívaný projekt, tak ten chlap asi nemá všetky kolieska pohromade (čo by dokazovali aj Jar Jar zo Star Wars alebo svište z Indianu Jonesa). Našťastie pre jeho dobro film aspoň nerežíroval. Sledovať ukecanú bandu patetických černochov 2 hodiny a počúvať po každom ich zostrelení nemeckých lietadiel hlášky ako - ježiš Ti odkazuje ahoj, čierny ježiš s vami, tak čo poviete na toto pán Hitler? - je utrpenie najvačšieho kalibru. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Přehlídka hereckých hvězd černé pleti, kteří doposud měli úspěch pouze v televizní tvorbě (snad polovinu herců můžete vidět v seriálu The Wire), ale bohužel i přes zajímavé téma z filmu vyzařuje špatné vyprávěcí schéma, které podkopává kvalitu filmu, stejně jako špatně ředěné palivo v letadle... ()

TeeAge

všechny recenze uživatele

|| Scenár: John Ridley / Story by George Lucas | Hudba: ? | Produkcia: Rick McCallum, Charles Floyd Johnson, George Lucas, | Distribúcia: ? | Štúdio: Lucasfilm | Rozpočet: 30 miliónov $ | Tržby: - $ || ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Za 30 milionů dolarů poměrně hodně muziky. Výtečné akční sekvence (až na výjimky), skvěle natočené vzdušné souboje. Bohužel narace příběhu je zaprvé předvídatelná a nudná, za druhé plochá, bez jakékoliv silnější emocionální katarze (kolikrát už jsme ve filmech viděli, jak si cizinec najde ve městě svoji lásku úplně jiné národnosti ?). Žádné syrové umírání ala Ryan, poloviční dravost a naléhavost oproti Black Hawk Down. Navíc vidět jednu turbovrtulovou stíhačku, která zničí obyčejným kulometem opancéřovaný 150 metrový křižník - to bylo na mne už trochu moc. Z fimu je cítit zápal tvůrců, bohužel nestačilo to. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

"Plukovníku, osm německých stíhaček nebo osmdesát německých stíhaček, pořád to nemění nic na tom, co si o vás a vašich chlapcích myslím." - "Nám je to fuk." Zcela bezproblémový film nabízející především skvělé akční scény, kterých je hodně a z nichž každá vždy přijde s něčím novým. Vivat ILM! Dvě hodiny utekly velmi rychle, neokoukaní herci mě bavili a zvykl jsem si i na Blanchardovu hudbu, jež mi při samostatném poslechu připadala nepatřičně moderní. Hlavní myšlenka Red Tails je (bohužel) stále aktuální, a tak především díky vyznění filmu rád přehlédnu i těch několik neuvěřitelností (ze kterých mi nejvíce vadil závěrečný souboj jeden na jednoho s proudovým Messerschmittem 262). Čtyři a kousek. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Tuna klišé, nezajímavých postav a ještě nudnějších hereckých výkonů (Cuba Gooding Jr. tady celý film jen žužlá fajfku) okolo kterých občas prolétne nějaké to hezké letadélko. Scénár už nudnější a předvídatelnější být nemohl a rutinní režie, která se probudí jen při některých akčních sekvencích, tomu také přiliš nepomáhá. Lucas měl své peníze investovat lépe. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Možná přeci jen o stupínek lepší než Flyboys, tam ale zase hraje ve prospěch snímku klučina jménem James Franco. Těžko pak srovnávat, když Hemingwayův kousek nabízí znatelně promakanější a mnohem efektivnější akční scény. Vytvoření silných pout k jednotlivým postavičkám zde také nehrozí, na druhou stranu se ale divák nemá šanci začít příliš nudit, steroidy jsou do něj totiž pumpovány s rozmyslem a sympatickými intervaly: bitky jsou zatraceně sexy, a není jich málo. Příběh zaostává, ale kdo by nepřimhouřil jedno oko, když je to true story, že. Jinak další (i když o něco menší) fail české distribuce a tudíž jasná volba v (pouze!) HD. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Už prvý záber na nemeckého pilota, zámerne nesympatický bandita s agresívnymi povelmi naznačuje, že tento film bude dosť jednostranne naklonený. Tá americká nadutosť a pýcha je takmer v každom filme, ale tu je čierny američan ešte americkejší. Honosná a hrdinská hudba vyhráva často, Nemci sú tu iba v úlohách gumených panákov(okrem spomínaného banditu), ktorých treba zlikvidovať. Umierajú po desiatkach, stovkách - lusknutím prsta, ale o každom mŕtvom američanovi sa hovorí ako o "najlepšom mužovi akého som poznal". Po spoločnom skandovaní "we fight, we fight...." som myslel, že začnú repovať... No aby som len nekydal, tak letecké súboje sú fakt na úrovni, prestrelky majú šťavu a za zmienku stojí i talianska kráska Sofia. Technická kvalita leteckých súbojov, či už digitálna alebo nie, bohužiaľ nespasí priemerný príbeh plný patosu a hrdinských rečí. Rád by som sa raz dočkal príbehu o letcoch, z ktorého ma bude mraziť. 60%. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Skupinka negerských pilotov si prejde druhou svetovou vojnou, aby svetu dokázala, že aj ona zvládne bojovať za "svoju krajinu" je tým jediným, čo sa v tejto snímke stane. Všetky postavičky sú tak dané, tak nudné a tak neživotné, až to zaráža. Skrátka sa tu lieta, hovorí do vysielačky, skáče padákom a rieši sa rovnoprávnosť. Všetko z toho veľmi sterilne a chladne. Považujem navyše až za bezcitné a nedôstojné, že snímka popisujúca najhroznejší konflikt ľudstva sa za celú svoju stopáž odváži pochovať jedinú postavu. Pričom to vydáva za najhrôzostrašnejšiu a najdesivejšiu vec, akej boli všetci prítomní svedkami. Akým spôsobom má taký film splniť tvorcom vytýčený a niekoľkokrát proklamovaný cieľ priblížiť vojnu, keď ju svojím melancholickým patolízalstvom zľahčujú a ignorujú jej skutočné rozmery? Film je tak prázdny, že sa nejde baviť o ničom inom, než koľko zarobil a aké sú na neho reakcie. Jeho dej, postavy i forma sú tak sterilné a smrtiacim spôsobom nudné, že sa im len ťažko venuje pozornosť. O hviezdičku viac, že sa na súboje v oblakoch krásne dívalo a na CGI ste si ani nespomenuli. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Toto je trošku iný Hemingway. Príbeh celkom fajn o čiernych pilotoch, dobová atmosféra zvládnutá tiež perfektne, herecké obsadenie tiež nie je najhoršie, len škoda, že okrem Howarda sú ostatný trochu nevýrazný a nikto nedokáže potiahnuť film. Škoda, že v závere filmu chýbajú emócie, či trošku dávka napätia. Tak isto sklamalo aj celé záverečné finále, ktorému chýbala šťava a ktorýkoľvek útok bol lepší ako ten na konci filmu. Inak nie je to zlé, George Lucas zo svojím štúdiom vytvoril fajn efekty, lietadlám dal klasické Star Wars zvuky, posadil čiernych letcov do kokpitu a povedal: nech ta sila sprevádza. Niektoré nálety dokonca pripomínajú úvod Star Wars 3. Čo je len dobre. Takýchto filmov je málo a tento čo sa týka akcie je rozhodne fajn, občas som skoro cítil ten vietor vo vlasoch. 70% - 3* ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Je to už drahně let, co jsem na svém PC386 hrál od LucasFilm Games letecký simulátor Secret Weapons of the Luftwaffe... Už tehdy jsem se divil, proč tvůrce Hvězdných válek zajímají souboje proudových Me262 a Fortressů osmé letecké armády... Před třemi lety mi zavolal kamarád, že se na bývalém vojenském letišti v Milovicích natáčí nějaký americký válečný film a že tam maj i ty ,,veteránský vrtulový letadla'' ať se přijedu kouknout... Neváhal jsem, vzal si dovolenou a vyrazil. Natáčení už končilo, ale ještě jsem na place zastihl jeden P51D, Dakotu a nádhernou B17F ,,Pink Lady'' (skutečný veterán jako Memphis Belle)... Plocha byla plná i Jeepů, náklaďáků GMC, Ambulancí Dodge - zkrátka techniky jaká se na základnách USAAF běžně za války vyskytovala - inu radost pohledět. Od sekuriťáků, kteří bohužel ohrazenou plochu střežili velmi bedlivě (bohužel nesáhl jsem si :-) ani na jeden ze strojů) jsem se dozvěděl, že tam Gerorge Lucas točí film o černošské letce z Tuskegee... S netrpělivostí jsem na ten film čekal. Jednak miluji válečné snímky a letecké zejména a jednak už dlouho nikdo nic o letcích nenatočil...A kromě toho slavná černošká letka je legendou....Konečně jsem se dnes dočkal. Fajnšmekři se nutně musí nad některými komentáři jen ušklíbnout.mcb, wotane a další, tenhle film si někdo zkrátka natočil pro radost , stejně jako kdysi vydal na třech 1,4 MB disketách hru (a mohla bejt klidně slavnějších o svítících mečích) - proč na takovéhle dílo vůbec koukáte a co jste od něj čekali? Ponaučení? . Mé osobní hodnocení: Bojové scény jsou dechberoucí, již během úvodních titulek milovník válečných strojů jen němě zírá na to jak stodevítky rozlouskávají combat boxy B17.(pusťte si svuk naplno !).. Film je samozřejmě bojů plný a tím plně vykrývá hluchá místa původního snímku Letci z Tuskegee (1995), kde si tvůrci u bojových scén dopomáhali černobílými dokumentárními dobovými filmy či záznamy z guncamer. Jinak se Red Tails s tímto snímkem tematicky de-facto kryjí. O vzniku 332nd Fighter Squadron složenou z černošských letců se zde nebudu rozepisovat. Znalci je znají i jejich pověstný (i u Luftwaffe ) červený marking kuželů vrtulí a ocasů jejich Mustangů a později P47 Thunderboltů.. Měl bych snad jen drobnou výhradu ke kamuflážím německých letadel, ta se mi nezdála .. Ale to je vše. Příběh je silný a rozhodně je aktuální i v roce 2012. Herecké výkony velmi slušné. Cuba Gooding jr. hrál i v původních Letcích z Tuskegee (tady ale už má ale víc pecek :-), velí a nelétá) Zkrátka, komu se to zdálo málo bojovné, ať si pustí A-team nebo Ramba, komu málo zamilované ať si pustí Anglického pacienta nebo Angeliku. A hlavně, ať se na tyhle specifické snímky raději ani nedívá. Válečným fajnšmekrům tuto lahůdku rozhodně doporučuji ! (Leteckým obzvlášť). Za mně je to na pět bílých hvězd v modrém poli! * * * * * No a vy všici co nevěříte nebojste rovnou kydači hnoje a v některých případech dokonce s rasistickejma kecama - koukněte sem ! --- http://en.wikipedia.org/wiki/Tuskegee_Airmen () (méně) (více)

Související novinky

Lucas jde do důchodu, končí se Star Wars

Lucas jde do důchodu, končí se Star Wars

21.01.2012

Možná je v tom jen snaha za každou cenu upozornit na válečný epos Red Tails, který tento víkend startuje v amerických kinech, ale George Lucas se v rozhovoru pro The New York Times tvářil vážně.… (více)

Reklama

Reklama