Reklama

Reklama

Jason Bourne se opět vydává na cestu za pravdou a svojí minulostí, ale tajná sekce CIA po něm stále pátrá. Na scéně se objevuje novinář Simon Ross, který pátrá po informacích o projektech Treadstone a Blackbriar. Využívá při tom zdroj z řad CIA a dostává se blízko k důležitým informacím. Neunikne tak pozornosti Jasona Bournea, lačnícího po informacích o své minulosti, ale především pozornosti Národní bezpečností agentury, pro kterou je případný únik informací naprosto nepřijatelný a je připravena mu zabránit za každou cenu. Nikdo tak není v bezpečí. Na mušce je nejen Simon Ross, ale i Jason Bourne, který chce definitivně odhalit pravdu o své minulosti. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 460)

golfista 

všechny recenze uživatele

Myslím, že se mi ještě u žádného filmu nestalo, abych byl už zhruba ve dvacáté minutě takhle nadšený z vynikající režie. "Naháněná" na nádraží je opravdu mistrovský kousek .... Greengrass se ale nezastaví a žene diváka od jedné lahůdky ke druhé, aniž by mu dovolil příliš se nadechnout .... Každá dobrá série by měla končit majstrštykem - Bournovi se to povedlo. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

No to je mi ale "překvapení". Kdo by to byl čekal, že? Znovu špičková podívaná napínavá od první do poslední minuty. Greengrass se drží linie nastolené Bourneovým mýtem, jen zrychluje, přitvrzuje a definitivně mění akční film v jednu dlouhou nekonečnou honičku o několika vrcholech. Auta, motorky, bitka ve sprše a Moby na konec... a z Bournea je finálně agentský "motherfucker" numero uno. Jenom jsme to už jednou viděli, potřetí už musí Greengrass alespoň trochu pozměnit koncept. Mimochodem, herce tak srostlého se svou postavou jsem snad nikde jinde neviděl, napodruhé už mi ale trochu víc vadilo, že se Bourne mění v úplně strojové monstrum, které prakticky nedělá chyby. Až na Deshovu fintu se mu všechno daří, všude včas doběhne, každou havárku rozdýchá. Emocionálně mě to právě kvůli téhle "bezchybnosti" začíná tochu míjet. ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Po přečtení Bordwellovy kritiky bourneovského stylu (viz tady a tady) se ve vší (a opravdu nemalé) úctě k tomuto teoretikovi musím ptát, kde končí "zesílení" hollywoodského stylu a kde začíná jeho "změna". Podstata formální progresivity Bourneova ultimáta v porovnání se současnou hollywoodskou tvorbou totiž spočívá v propojení těkavého stylu ruční kamery a téměř konstantní dvouvteřinové průměrné délky záběru (přičemž nositelem pocitu kontinuity se stává primárně zvuk) s využitím různých typů pohybu. Bourneovo ultimátum produkuje pohyb na rovině žánrových standardů (pohyb honiček) a vyprávění (pohyb vyprávění, pohyb ve smyslu distribuce informací). Bordwell se ve své práci tak zarputile soustředí jen na stylistický systém a vágní argumentaci o běžném příběhu, že se zcela odpoutává od vnímání narativního systému se stylistickým. Ale právě v něm spočívá zásadní revoluční krok Bourneova ultimáta od Bourneova mýtu. Ten s distribucí informací i pohybem honiček pracoval standardně (honičky směřují zásadně dopředu :), zatímco Ultimátum zmnožuje informační zdroje v rámci jednotlivých scén (jediný "vševědoucí" je divák - jen on se orientuje na letišti i v Tangeru) a znejasňuje pohyb honiček (ne dopředu, ale vertikálně, diagonálně, případně zpět :). Těkavost stylu není jen ona už poněkud profláklá analogie k mentálnímu stavu hrdiny, ale spíš fokalizace profesionálního myšlení, jejíž význam nám dochází až zpětně. Každá akce obsahuje řadu dílčích narací (Bourne je jako šachový hráč o několik tahů napřed a my si každou jeho sérii reakcí musíme domýšlet jako příběh, jehož pointa se odhalí až posléze). Bourneovo ultimátum tak pro mě představuje - navzdory Bordwellovým tvrzením (která jsou jako obvykle precizně vystavěná, ale zkrátka příliš dopředu determinovaná tím, co chce dokázat) - revoluční počin, který sice částečně může obsahovat postupy známé z jiných filmů, ale progresivní je jejich celkové využití (plus paralelní propojení celé trilogie s přesahem i do původního televizního zpracování). Tvrdit tedy, že Bourneovo ultimátum je jen kopií Bournova mýtu, tedy považuji spíš za důsledek necitlivého omezeného (ve smyslu důrazu na pozorování jednotlivých aspektů stylu a vyprávění) sledování. PS: Po letech jsem se k tématu vrátil ve studii Bournův mýtus: akční film pohybu. ()

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

"Problém" třetího Bournea je paradoxně Greengrass sám. Tak úchvatný a precizní, že už vlastně nemá co nového nabídnout. Jason však doběhl do cíle včas - v jeho příštím dobrodružství už by to někdo mohl řešit. V(d)ěčný palec nahoru pro Damona a celou tuhle našlapanou trilogii. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

No, nač to sáhodlouze okecávat, tak dynamický a inteligentní akční nátěr tady nebyl už dlouhá léta. Jestliže se v případě ´Die Hard 4´ mluvilo o "vynalézavé akci", tak ve srovnání se závěrečným dílem Bourneovy trilogie vypadá Len Wiseman jak Franta Vomáčka z Horní-Dolní, bádající nad perpetuum mobile s pohonem na bázi králičích bobků, zatímco Paul Greengrass je elegantní a sofistikovaný Thomas Alva Edison. Sice mi možná chyběl propracovanější scenář, jako u prvních 2 dílů, ale ta fascinace z toho, jak je Bourne svým promyšlením jednáním stále o krok napřed před svými pronásledovateli, i tady byla velmi silná. Nepochybuju o tom, že bourneovská trilogie se zapíše nesmazatelným písmem do "zlaté knihy" historie kinematografie. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale pro mě bude nejlepším dílem trilogie the middle one. Mám pocit, že takřka každá akční scéna v druhé polovině filmu je už trochu přetažená přes míru únosnosti. Přesto - na otázku, zde jde o důstojný konec famózní trilogie je jen jediná odpověď - zcela určitě. Všichni včetně Johna Powella opět ve formě, konečně něco k Julii Stiles a (narozdíl od těch akčňáren) správně odhadnutý konec plný příslibů...ale upřímně doufám, že Ultimátum bylo opravdu posledním dílem, protože další, ještě větší, spiknutí kolem nějakého ještě tajnějšího programu tajných služeb už by bylo opravdu moc;) Třetímu Bourneovi dám 80% a rozejdeme se v dobrém. PS: Ten Mobyho remix Extreme Ways je naprosto dokonalá věc, ale jinak je OST oproti dvojce poněkud slabčák. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

U málokteré akce si tak zřetelně uvědomíte, že film je (o) pohyb(u). 90% Zajímavé komentáře: imf, Cervenak, kikuka, Rocky88, -dRaGoN-, Dero, stephano ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Orgie. "Dovětek," to je správné, ale dovětek, který má co říct, nenudí, je vizionářský a odhaluje nám i dějové kličky z minulosti (a nejen Bourneův osud.) Celý film zkrátka divák prožije na vlastní kůži a celé je to velice, velice pravděpodobné. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Parádní vyvrcholení Jasonova příběhu. Akce je v Ultimátu nejvíce strhující ze všech Bourneů, Greengrass tímto pro mne stvořil jeden z nejlepších akčních filmů všech dob. Ten by svým zběsilým, ale stále přehledným stylem, dokázal i z rozhovoru stařečků nad šálkem horkého čaje udělat monumentální akční scénu. Ultimátum se žene vpřed obrovskou rychlostí, nemá ani jedno hluché místo a vyžaduje od diváka velké množství soustředěnosti. Nejedná se sice o nijak intelektuální látku, ale po chvíli nepozornosti člověk netuší, co kdo proč dělá - tak moc je tenhle snímek rychlý. U mne maximální spokojenost. ()

Enšpígl odpad!

všechny recenze uživatele

V očekávání vyjímečného filmového zážitku jsme se tentokrát do kina i učesal. Ovšem to co přišlo za adrenalinový akční uragán jsem prostě čekat nemohl . Paul Greengrass se totiž rozhodl, že nám nedá perfektní film, ale že nás do toho filmu rovnou dostane a šlehne do nás tolik adrenalinu, že budeme potom chcát prdelí, žrát nohama a ušima postavíme mrakodrap. Naháněčka na nadráží má přeci jen jednu chybu, musí být totiž promítána ve společnosti lékaře, který Vám zajístí umělé dýchání, protože tahle scéna vám dech ne vyrazí, ale doslova vykopne. Akce v Maroku ve stylu výbuch,motorka, přestřelka, přeskoky z okna do okna zakončená soubojem muže proti muži, který sám o sobě je udělanej tak, že nemá v týhle galaxii obdoby, tak takhle část filmu, to už je prostě na orgasmus. Ostatně sotva tahle "marocká akční šleha" skončila, tak mě kámoš pošeptal do ucha " Ty vole, mě se z toho snad postavil". Já měl úplně strach se kouknout na cibule, kolik je hodin, že mě v tom tryskovým tempu ulítnou. Jestli mě někdo začne tvrdit, že bez dechu může člověk bejt jen několik málo minut, tak je to kec. Bez dechu člověk dokáže být 111minut, přesně tolik totiž trvá nejdokonalejší adrenalinovej akční koncert filmového plátna - Bournovo ultimátum. Jelikož jsem u jiných filmů kritizoval Matta Damona, musím chlapsky říci, že jsem se pletl. MATTE DAMONE, smekám před tebou svou občas nosící kšiltovku a hluboce se ukláním, protože jsi svým hereckým výkonem dokázal stvořit úplně novej typ akčního hrdiny, typ ze kterýho seru modrý hovna, typ chlapa jehož jednání je tak sexy a tak stylový, že promění všechno kolem sebe jen v bezvýznamnou kulisu. Tenhle film mě prostě totálně rozhodil můj účes, ale zase mám jasno komu pošlu při svátku všech zamilovaných svou Valentinku. 21.12. 2020 Upgrade - Ted jsem viděl na Netlixu Bourna znova a tak už jsem se dlouho nenasral, co akční scéna, to roztřepaná , přestřihaná sračka, co je platná nápaditost scén, když z nich mám uplný hovno. S tím komentářem co jsem tady napsal v roce 2007 vůbec nesouhasím, ale nebudu se tady veřejně hádat sám se sebou, nebo by mě už fakt odvezli k Chocholouškovi. Je to poprvé co jdu z 5* na odpad. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Totálny meganámrd! ;-) Áno, je to "len" zdokonalená dvojka, áno, naháňačka v New Yorku (inak excelentná!) mohla byť kľudne o tri minútky dlhšia, aby mal človek pocit podobne dobre vygradovaného adrenalínu ako v dvojkovej Moskve, a áno, ďalší diel v tomto štýle už nechcem a prípadné pokračovanie ma zaujíma len v podaní iného režiséra. Ale to sú všetko zbytočné námietky, pretože je to aj tak jeden z najlepších akčných filmov vôbec (a určite akčná bomba roka), navyše šikovne napísaný, plný nápadov, napínavý a s drvivou bojovou choreografiou. A Matt Damon? Niežeby podával nejaký oscarový výkon, ale aj tak je obdivuhodné, ako sa zaparkoval do tej úlohy. Kým v jednotke som mal problém mu toho killera veriť, po trojke mám dojem, že by zlámal väzy nielen Huntovi, Craigovmu Bondovi alebo trebárs Stathamovi, ale asi by si poradil aj s nasratým Megatronom. ;-) Napokon, Greengrass jediným ledabolo odpľutým chrchlom urobí do Baya dieru ako brokovnica kalibru 12. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Začátek se rozjede tak, jak se od režiséra čekalo. Greengrass 'pouze' pokračuje v jízdě, nakopnuté druhým dílem, což si však všímavější divák nejpozději ve třetině uvědomí. Mix pocitů ohledně nějakého setrvačníku, který snad nemá co nabídnout, však rozmetá akce v Maroku, kterou se rychlost nakopne na 120%-ní výkon, jenž se zběsile žene napříč kontinenty, aby přikoval diváka do křesla v dechberoucí akci a dějových zlomech odkrývající Jasonovu minulost. Celý svět to čekal, ale výsledek odsouvá všechna očekávání mimo hranice představivosti a ač se všichni (zaslouženě) budeme klanět Greengrassovi za to, že akční thriller bude mít ještě pár let nejvýraznější synonymum v osobě Jasona Bournea, poklekněme nakonec před samotným Mattem Damonem, jelikož až napotřetí si můžeme plně uvědomit, že je to vlastně on, kdo tuhle roli 'udělal'. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Kamera, klapka aaa..... AKCE! Takhle nějak bych shrnul celou Greengrassovu trilogii. Poslední Damonův "Bourec" se asi nejvíce u mě přiblížil k 5 hvězdičkám, už už si na ně i sahal, ale o chloupínek to nevyšlo. Nicméně Matt Damon je fakt dost dobrej akční hrdina, to se musí nechat, zastiňuje i leckteré protřelé veterány, kteří na podobném typu rolí vystavěli svou kariéru (ne, jména po mně nechtějte, a nesviťte mi tou lampou tak do očí!). A abych nezapomněl - pěkný štěk si tady odehrál i nedávný Niki Lauda alias Daniel Brühl. ;-) P.S. Takhle nějak podobně, jako ve filmu možná vypadá ta slavná NSA i po Snowdenově odhalení. Jen se o ní o něco více ví (asi o 1%) a o dost více mluví (asi o 99%). ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Sympatický zakončení jedné velké ságy, která nám dokázalo, že Matt Damon umí fakt docela dobře hrát, i když si ho pořádně z jinejch filmů nepamatuju, a že k němu sedí Moby stejně tak jako hrnec na prdel. Kvalitu si série nesnížila, pořád je kvantum hodně dobrý akce, ale ten příběh trošku stagnuje. Kolik se toho událo v prvním díle se pak zpucuje ve druhým a třetím díle, takže se ve výsledku nic extra zajímavýho neděje, a když už jo, tak jsou to většinou zbytečný kecy, protože je stejně jasný, že Jason za chvíli zase bude zdrhat, za ním to bude bouchat, občas se přimotá Franka Potente, která to i v mrtvym stavu dokázala uhrát i v tohle díle a prostě pořád je na co koukat. Plnej počet jako jedničce stejně nakonec nedám, protože mě ten příběh prostě uhranul v prvním díle, kde to mělo nápad, a zbytek se jenom na původní myšlence vezl. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Režisér Paul Greengrass ani trochu nezaháľa, po minuloročnej famózne dokumentárne prevedenej „smutnej“ dráme Let č.93, spravil asi najlepšie tretie pokračovanie minimálne roka 2007, pokiaľ nie vôbec zo všetkých možných. Dokázal stvoriť dokonca ešte o niečo zdatnejšie pokračovanie než bol jeho predchodca, doslova sa dá povedať že na Bournovom mýtuse (2004) si vyskúšal určité schematické veci robené v maximálnom reáli, aby v ďalšom pokračovaní mohol dokonca napredovať a spraviť ich ešte o stupeň zaujímavejšie. Miestami to môže vypadať aj mierne šablónovo (podobnosť s filmom Bournov mýtus) alebo dokonca tam predhadzuje aj mierne klišé aby nás potom tým ľahkým balastom nečakane zmiatol. Máme tu opäť strhujúce naháňačky na autách a motorkách, chladného odstrelovača, množstvo vycvičených zabijakov ale toto všetko je obalené v úplne inom šate, takže zrak sledujúceho jednoznačne všetko zaujme a upúta tak ako nič podobné pred tím. Najzaujímavejšou pastvou pre oči je priamy súboj Bourna so zabijakom Deshom (Joey Ansah), odohrávajúci sa po dlhom Deshovom hľadaní vybraných obetí (Bourne, Nicky Parsons) po uličkách Maroku, končiac v izbách jedného z Marockých príbytkov, ktorý ostane vďaka strhujúcemu súboji vycvičených agentov mierne zdemolovaní. „Zhruba polovica minutáže filmu je preplnená nadupanou adrenalínovou akčnou jazdou, pri ktorej ostanete so zatajením dychom sledovať bravúrne prevedenie zbesile natočených scénok, ktoré nemajú vo svojom stvárnení obdoby.“ Herecké obsadenie je dosť vyšperkované známymi osobnosťami na začiatok treba spomenúť herca ako Matt Damon v nekompromisnej úlohe Jasona Bourna, ktorá mu vyniesla už post nezabudnuteľného herca, vďaka čomu sa po svojom tretom počine môže veselo zaradiť hneď vedľa Jamesa Bonda, doteraz neohroziteľne kraľujúceho na výslní agentskej popularity. Prípadnými ďalšími pokračovaniami by sa Bourne dostal asi úplne na vrchol obľúbenosti, čo momentálne doslova zažíva minimálne na území USA (pozri výsledky tržieb) ale postupne aj na území Bondovského Anglicka(tržby $44milionovUSD). Herečka Julia Stiles pokračuje v úlohe referentky CIA Nicky Parsons, ktorá tu má o niečo väčší priestor na hranie, čo je len ďalší bonus pre obohatenie príbehu a rozrytie nového citového vzťahu s Bournom, Joan Allen ako poradkyňa Pamela Landy postupne hrajúca na dve strany. Z nových hereckých mien na zozname tohto filmu treba v spomenúť, prvoradého doslova s čistými rukami nevraždiaceho záporáka v podaní herca ako David Strathairn ten sa predviedol v úlohe surového/bezcitného riaditeľa sledovacieho úseku pre CIA Noaha Vosena, zo stoickým pokojom dáva likvidovať každého kto mu nechtiac vojde do cesty. _Hudba bola od Greengrassovej stálice Johna Powella, vďaka jeho hudobnému doprovodu len dynamickosť scén stúpa, Powell je už tak overení pre túto sériu že už tu netreba nič špekulovať. To isté platí aj o kameramanovi ako Oliver Wood, ktorý tiež doprevádza celú sériu, jeho dokumentárne snímanie nás len viac prijme veriť všetkému čo sa nám pred zrakom odvíja. Hlavne dosť pestre je nasnímané prenasledovanie Bourna unikajúcom na policajnom auto po uliciach New Yorku, kde sa ho snažia všemožne zablokovať až sa to nakoniec aj jednomu z tých čo majú tvrdý Bourneovský výcvik podarí ale aj tak ostáva v každej situácii Bourne nad vecou a tak stále uniká pred vražebnými spárami tajných služieb. ║Rozpočet $110miliónovTržby USA $227,471,070Tržby Celosvetovo $442,822,415║ (číslo ktoré producentom a štúdiu len predznačuje že séria sa len rozbieha k čoraz vyšším sumám, takže čakám že v dohľadnej dobe prídu návrhy na voľné pokračovanie o agentovi Bournovi) ▐ Tržby za predaj Blu-ray v USA $2,235,962Tržby za predaj DVD v USA $126,989,443║ __/videl v kine: 100%/ () (méně) (více)

imf 

všechny recenze uživatele

Film, který vás rozběhá tak, že před vámi budou strachy uhýbat i tramvaje. Jason Bourne je zpátky. Naštvaný, ozbrojený, ultimátní. Poslední uzly jsou rozpleteny, poslední záhady vyřešeny a to v explozivní dvouhodinové akční jízdě, která vás v úvodu vypustí rovnou doprostřed bitevního pole, kde si to rozdávají nefalšovaní "terminátoři". Proti Jasonovi tentokrát stojí jeho mladší kolegové, nekompromisní zabijáci, co vás uškrtí na tkaničce od bot. Je to souboj machrů a übermachrů, takže nebudete stíhat popadat dech a absorbovat nápady, které čekají v každé scéně. Greengrass trochu uklidnil kameru, vypiloval akční scény a nechává děj plynout výhradně skrz postavy. Nezáleží na tajemných dokumentech a stíny obestřené minulosti. Jde nám o Bournea a jeho protivníky. Co si myslí, co dělá, jak při tom vypadá a proč je bez diskuze nejzručnějším akčním hrdinou sezóny. Ta elegance, ta bezprostřednost, ta efektivita. Matt Damon krade srdce fanouškům adrenalinové zábavy a všechny výtky o příliš nevýrazné evoluci celé série, posílá k čertu jediným žiletkovým chvatem. Bourneovo ultimátum je radost - z výjimečné, uvědomělé a po všech strankách "dospělé" filmařiny. (90%) ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Naprostý a nedostižný nářez, který sice bezmezmě těží z předchozích dvou dílů, ale všechno dotahuje ad absurdum. Greengrass by mohl o dynamické a civilní režii přednášet a Matt Damon definitivně JE Jasonem Bournem. Bez jakýchkoli pochyb splynul se svojí rozervanou postavou dokonale a ten tam je neurovnaný pocit z Limanova "pilotu". Pokud bychom se bavili o tom, jak má vypadat moderní a inteligentní thriller současnosti, pak nezbývá než si přehrát Ultimátum od první do poslední vteřiny. Je to film, při němž si za a) nevydechnete b) nevzpomenete, že tohle všechno už tu bylo. Prostě proto, že je to tak skvěle provedené, že ty předchozí pokusy neradno vůbec počítat. ()

Související novinky

Připomeňte si začátky kultovních postav

Připomeňte si začátky kultovních postav

13.10.2017

Oblíbené filmové postavy zažívají v posledních měsících hned několikanásobné návraty. Roztomilí mimoňové opět potěšili (nejen) dětské diváky ve třetím dílu Já, padouch. Jason Bourne skládal další… (více)

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

19.03.2016

Organizátoři Febiofestu přivítají jednoho z nejvýraznějších mladých evropských herců Daniela Brühla. Jeho dnes už světovou kariéru nastartoval německý snímek Good Bye, Lenin!, zahrál si i v hvězdně… (více)

Jason Bourne a Tommy Lee Jones

Jason Bourne a Tommy Lee Jones

29.07.2015

Zatímco se stále doufá, že v pátém bourneovském filmu uvidíme Vigga Mortensena (měl by se ucházet o roli hlavního padoucha), špiónský comeback Paula Greengrasse a Matta Damona nabral jinou hereckou… (více)

Matt Damon se vrátí jako Jason Bourne?

Matt Damon se vrátí jako Jason Bourne?

16.09.2014

Ještě před pár dny se Paul Greengrass (Kapitán Phillips) zajímal o režii nového filmu s Leonardem DiCapriem a Jonahem Hillem (Vlk z Wall Street). Teď to ale vypadá, že ho spíš čeká návrat k… (více)

Reklama

Reklama