Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizní film podle románu Terryho Pratchetta Hogfather (česky Otec prasátek), kterýžto je osmnáctý v pořadí jeho velké fantasy série Úžasná Zeměplocha (Amazing Discworld). V předvečer Hogswatch (Svátku prasečí hlídky, zkráceně Prasečnic), které jsou jen náhodou malinko podobné zemNEplošským (tedy zeměkoulním) Vánocům, nastane absolutní nedostatek tlustého muže v červenobílém oblečení, který doručuje dárky. Zmizel. Dětská vychovatelka Zuzana Stohelitská (Michelle Dockery) ho musí najít, jinak nejenže bude ráno bez dárků, ale ani nevyjde slunce. Jejími pomocníky jsou havran s oční vadou, krysí Smrť a bůh kocoviny. Naštěstí ale zeměplošský Smrť (Ian Richardson a Marnix van der Broeke), Zuzanin dědeček, zvládá chvíli dělat dvě práce zaráz. Šíří se podivné zvěsti, dějí se podivné věci, a nakonec jsou do toho zapleteni i mágové za zdmi Neviditelné univerzity a jejich myslící stroj Hex. Jak to všechno dopadne, proč a jak je v tom angažován dosud úspěšný člen Cechu vrahů Jonatán Časnačaj (Marc Warren) a kdo za tím vším stojí, se nechte překvapit. Pokud se vám ovšem kýve nějaký zub, buďte velmi opatrní... (Honza dAve)

(více)

Recenze (258)

paascha 

všechny recenze uživatele

Zeměplocha je fenomén, stejně jako Stopařův průvodce po galaxii, a tvůrcům adaptace je třeba vyseknout poklonu už jen za odvahu se s tímto poprat. A výsledek určitě stojí za to.Na rozdíl od nového Stopaře je tento film poměrně věrnou vizualizací představ...a tak nezbývá, než doufat a čekat na lepší díly. Další na řadě je Barva kouzel ()

nithiel 

všechny recenze uživatele

Než jsem viděl tento film, myslel jsem si, že pratchetovy knihy jsou nezfilmovatelné, jako u většiny takovýchto předpokladů se ukázalo, že jsem se mýlil. Do filmu se dostalo vše, co mohlo. Zuzana Stohelitská je přesně tak oslnivá, jak jsem si ji představoval, 4asnačaj dokonce ještě podivnější než na stránkách knihy a Smrť opravdu zvládá mluvit kapitálkami :o)) ()

Reklama

SoolenJV 

všechny recenze uživatele

Zábavný a na poměry televize velkolepý a propracovaný film, který úspěšně míchá fantasy s humorem a zásluhou pana Pratchetta (stejně jako předchozí) systematicky narušuje známé pohádkové motivy, zvláště z anglosaské mytologie), ale činí tak velmi taktně a nejdůležitějším poselstvím tohoto filmu a knihy je "Věřit". ()

Papekus 

všechny recenze uživatele

Abych se trochu odlišil ... .četl jsem skoro všechny knihy a myslím si, že mám jasnou představu o fungování světa Zeměplochy :), A film se mi hodně líbil .... navíc, když jsem zjistil, že je to televizní produkce, tak o to více. Sice jsem si Alberta představoval jinak (tj. povahově), tak Smrť je skvělý a Časnačaj ještě lepší. A jak už tady někdo psal .. jeho hlas je naprosto úžasný :) ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Nečetl jsem žádnou Zeměplošnou knihu a ani toho moc nelituji. Můj smysl pro humor není 100% stejný jako Terryho Pratchetta a to není jeho ani moje vina, prostě občas mi některý vtípek přijde trochu mimo mísu. Avšak ostatní věci mi přišli, jemně řečeno, skvělé. Vše okolo Smrtky nemá chybu a celá ta postava(figurka/panák?) je dokonalost sama. To ani nemluvím o překrásné Michelle Dockery jako Zuzany Stohelitské. Vedle těchto dvou postav je asi nejsilnější ještě postava vraha TimeToTea, který jako by byl naprosto šílený a přesto tak nebezpečný. Masový vrah puštěný z blázince? Rozhodně. Tento dvoudílný film hodně lidí potěší a hodně naštve. Je to jasné, protože Zeměplocha nejde jednoduše a dokonale převést na plátno a tak vždy bude existovat někdo komu vadí, ale pro mě je tento film příjemnou exkurzí s výborným šálkem čaje do světa jednoho muže, Terryho Pratchetta. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (5)

  • Autor knižní předlohy Sir Terry Pratchett se objevil na konci filmu jako prodavač v hračkářství. (Tom_Lachtan)
  • Český dabing se u filmu drží jeho českého překladu knižní předlohy od Jana Kantůrka. (Nathaniell)
  • Předlohou pro film je stejnojmenná kniha Sira Terryho Pratchetta vydaná poprvé roku 1996. (Tom_Lachtan)

Reklama

Reklama