Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizní inscenace na motivy románu J. Š. Baara Paní komisarka o Boženě Němcové zachycuje chodské období jejího života. Vypráví o manželském svazku s Josefem Němcem, který jako finanční úředník zůstával vždy ve stínu své slavné ženy. Inscenace je představuje jako dva lidi, kterým láska k národu vrostla do srdce a kteří nechtěli, a ani nemohli, stát stranou boje, který bylo třeba svést, aby budoucnost národa byla svobodou pro jeho lid. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (19)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Tohle nahlédnutí do rodiny Němcových v době, kdy pobývali v Domažlicích, se mi zamlouvalo.. Předně tu stojí za pozornost filmový pár Jana Březinová a Radek Brzobohatý, oba báječní a tak nějak mi padli do oka, asi dokázali ztvárnit či naplnit moje představy o nich.. Příběh o úplatcích, pašeráctví, podvodech je, zdá se, věčný.. Bohatí chtějí být ještě bohatější a neváhají obcházet zákony/morálku/sliby, no a ti chudí proti nim vlastně nikdy neměli/nemají šanci.. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Chtě nechtě, nemohu se vyhnout srovnání. Kombinace dokonalého prostředí v novodobé minisérii Božena a nadprůměrného herectví, které si lze užít zde, by pro mne znamenala pětihvězdičkový film o Boženě Němcové. I když se Vlčí halíř zaměřuje spíše na situaci kolem prohnanosti a vypočítavosti vrchnosti, proti které stál komisař Němec nakonec zcela sám, obraz charakteru, přesvědčení a inspirace k tvorbě naší spisovatelky nezůstal nikde v pozadí, naopak Jana Březinová výborná, stejně tak Radoslav Brzobohatý, opomenut nezůstal ani jejich manželský rozkol, jméno spisovatele Nebeského a vůbec celý jejich život v Praze. Vše postavené především na vynikajících dialozích, které jsem v minisérii postrádal. Jak vidno, život paní Němcové lze vyobrazit i bez bulvárního odhalování jejího těla a lože. V dalších rolích také excelují Ota Sklenčka či Karel Höger. ()

Reklama

a-ja 

všechny recenze uživatele

Ano, takhle nějak jsem si vždycky Boženu Němcovou představovala... Ne tak, jak ji prezentuje ta nová čtyřdílná slátanina, co udělaly feministky pro Českou lživizi... Navíc pořád platí to, co tu říká Brzobohatý jako Josef Němec: "Je to celá splečnost...Ti pašeráci, to jsou jen chudáci. Pravá škodná sedí výš..." ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Baarova Paní komisarka vykresluje mmj. kapitolu ze života Boženy Němcové před rokem 1848 na Domažlicku. Bohužel celá Chodská trilogie zfilmována nebyla, pro filmaře byla zřejmě atraktivní jen linka s Němcovými, jejich veřejný život a život za zavřenými dveřmi, který ovlivňoval Němcovu kariéru. Němcovi (Březinová a Brzobohatý) jsou i zde výrazným párem, který definuje jejich vlastenčení, ale oslabuje je nerovný vzájemný poměr. ()

Chřástal 

všechny recenze uživatele

Oproti všeobecnému povědomí (ostatně určitě částečně zkreslenému) je ve Vlčím halíři Josef Němec vykreslen jako tolerantní manžel a ono manželství jako láska upevněná vzájemným respektem a demokratickou dohodou o nemluvení do věcí toho druhého. Ale ono tu o „paní komisarku“ zas tolik nejde – Vlčí halíř je drama o korupci, machinaci s pozemky, tlaku společnosti a taky o tom, jak si zachovat čest a nezpronevěřit se sám sobě při střetu zájmů, například loajality a spravedlnosti. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama